PDA

View Full Version : Szparagi


Ola
05-06-2007, 12:41
Teraz sezon na szparagi. Jak je przyrządzać?

Inez71
09-06-2007, 15:41
Ugotować i polać bułką tartą z masełkiem...

juliam
30-10-2012, 12:12
Ale trzeba gotować w wysokim naczyniu, tak, żeby główki wystawały, no i muszą być związane sznureczkiem.

joobler
30-12-2012, 18:13
Boże jak ja nienawidzę szparagów. Jak możecie je jeść? Co one mają takiego w sobie? A może to moja wina? Może źle je przyrządziłam raz i zraziłam się już na zawsze...

Kaśka
06-03-2013, 13:43
W sieci jest wiele przepisów na ten przysmak, pogugluj :)


_____________________
Żyłki (http://www.wedkarski.com/2-zylki-plecionki) i woblery.

lennka
23-07-2013, 10:01
Jadłam w tym roku krem ze szparagów - wyszedł super i nie trzeba było wcale dużo dodatków - trochę przypraw, gęstej śmietany i natki pietruszki do udekorowania wystarczyło. :)

Flądra
28-08-2013, 22:09
Muszę spróbować w końcu też dietetyczne danie, prawda.

Tama
03-09-2013, 12:53
ja gotuję i podaję z osobno przyrządzonym sosem śmietanowym - pycha

zulma
04-11-2013, 11:20
Najłatwiej ugotować i podać po prostu z bułką tartą. Mniam!

oborek
11-12-2013, 08:54
tak! gotowane najlepsze

eliza104
20-03-2014, 06:35
To ja polecam szparagi otoczone szynką parmeńską i zgrillowane

Kostka
20-05-2014, 08:30
Szparagi można podobnie przyrządzić jak fasolkę lub wypróbować ciekawe przepisy z połączeniem kaszy albo ryżu.

OlaZ
21-05-2014, 20:28
szparagi z kaszą? hm, nigdy nie próbowałam, a masz jakieś zdjęcie?

mAlinka
22-05-2014, 09:44
Ja uwielbiam zupę szparagową dodaję do niej kawałek sera pleśniowego.
Oto przepis:
• 2 pęczki zielonych szparagów
• 2 cebulki szalotki
• 1 ząbek czosnku
• 4 łyżki masła
• 5 łyżek oliwy extra vergine
• około 2 szklanki bulionu
• 1 filiżanka płynnej śmietanki kremówki
• pęczek świeżej bazylii
• sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
• 1/2 okrągłego sera camembert lub 1 filiżanka startego parmezanu
• grzanki oraz zrumienione na patelni płatki migdałowe

oliczka
23-05-2014, 22:23
Nigdy nie jadłam, muszę kiedyś spróbować.

Lennykrk2584
05-06-2014, 07:04
Ja bardzo lubię szparagi ale prawda jest taka że niestety nie potrafię ich przyrządzić mimo tego że co jakiś czas kuzynka przywozi mi piękne zielone szparagi, jedyne co mi z nich wychodzi to zupa krem:)

____________________
Drożyznę wykopano http://trendliving.pl (http://trendliving.pl/) zostało to co lubisz!

Lucila87
05-06-2014, 22:37
Ja muszę przyznać że nie przepadam za szparagami, nigdy nie przyrządzała ich moja mama więc ja też nie umiem i nie robię tego, ale mój mąż uwielbia szparagi więc muszę się nauczyć ale nie wychodzi mi to

honoratuk73
10-06-2014, 12:02
mój sprawdzony przepis to: ugotować [białe wcześniej obrać], jak się ugotują to zawijam je w szynkę lub boczek [do tego plaster wędzonego sera] i wrzucam na patelnię, aby mięso zrobiło się chrupiące :)

____________________
To nie farsa http://www.nomaxtrading.eu (http://www.nomaxtrading.eu/) takie mamy ceny!

gatsby
28-11-2014, 14:14
Jeszcze nigdy nie jadłam szparagów. Jestem ciekawa, czy by mi zasmakowały.

BestAlbertha77
03-12-2014, 19:32
Przygotowanie szparagów:

Szparagi należy najpierw umyć i osuszyć.

Białe szparagi są bardziej włókniste niż zielone i muszą zostać obrane (oprócz główek). Szparagi obieramy obieraczką do szparagów, zwykłą obieraczką do warzyw lub ewentualnie małym ostrym nożykiem bez ząbków. Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką. Należy obrać je bardzo dokładnie, aby nie pozostały żadne włókna. Kolejno obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki. Mniej więcej należy odciąć około 1/3 szparagi od dołu. Przy świeżych szparagach wystarczy czasami odciąć ok. 2cm, przy starszych nawet do 5cm.

BestAlbertha77
03-12-2014, 19:34
Pyszny obiad do zrobienia w pół godziny. Szkoda tylko, że sezon na szparagi jest taki krótki, bo można by było jeść to częściej.

trudność: łatwe
czas: 1-30 min

Makaron ze szparagami i szynką - SKŁADNIKI:

1 szalotka
pęczek zielonych, cienkich szparagów
100g szynki parmeńskiej
łyżka oleju
sól i pieprz
500g makaronu kokardki
parmezan

Makaron ze szparagami i szynką - PRZYGOTOWANIE:

Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Jak cebula się zeszkli to dorzucamy szynkę pokrojoną w paseczki i obrane, pokrojone na kawałki szparagi. Całość mieszamy i smażymy przez ok 10 minut na niedużym ogniu. Dorzucamy ugotowany, odcedzony makaron, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy posypane startym parmezanem.

Beatta
06-12-2014, 17:52
szparagi w zalewie
składniki:
1 pęczek białych w miarę równej wielkości szparagów
sól
szczypta kwasku cytrynowego


przyrządzanie:

Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końcówki, cienko obrać. Ugotować na pół twardo na parze lub w lekko osolonej wodzie, tak aby czubki nie były w niej zanurzone (max. 10 minut).
Wysoki słoik dokładnie wymyć, wstawić na 10 minut do piekarnika nagrznego do 100 stopni. Przygotować zalewę z wrzątku, szczypty soli oraz kwasku cytrynowego. Do słoika nakładać odsączone szparagi, wlać przygotowaną zalewę. Dokładnie zakręcić i pasteryzować ok. 20 minut w piekarniku w temperaturze 100 stopni. Po wyjęciu postawić do góry dnem do ostygnięcia.

uwagi:
Tak przygotowane szparagi można przechowywać kilka miesięcy.

debrawks78
14-12-2014, 22:42
Sałatka ze szparagami, awokado i jajkiem w koszulce

Składniki, 2 porcje:

 6 szparagów
 1 awokado
 4 młode cebulki wraz z dużym szczypiorem
 rukola, sałata, sałata lodowa
 2 jajka ugotowane w koszulce (przepis poniżej)
 2 łyżki tartego sera pecorino lub parmezanu (opcjonalnie)
 4 łyżki oliwy extra vergine
 sok z cytryny
 sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
 pieczywo






Przygotowanie:
Szparagi: opłukać i odłamać zdrewniałe białe końce (nie będą potrzebne). Łodygi włożyć do koszyczka do gotowania na parze i gotować przez 6 minut, przelać zimną wodą aby zakończyć proces gotowania szparagów. Pokroić wzdłuż na 2 części i w razie potrzeby w poprzek na mniejsze kawałki.
Do salaterek włożyć sałatę lub rukolę, dodać obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny awokado. Dodać szparagi, pokrojoną cebulkę i szczypior, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą extra vergine wymieszaną z 1/2 łyżki soku z cytryny.
Przygotować jajka w koszulkach. Do garnka wlać około 1 litra wody i zagotować dodając 1 - 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny (opcjonalnie) oraz szczyptę soli. Ustawić umiarkowany ogień. Do miseczki wbić jajko i delikatnie wylać je do gotującej się wody (wodę wcześniej zamieszać i utworzyć wir). Gotować przez około minutę, wyjąć łyżką cedzakową i ocenić czy całe białko jest już ścięte, żółtko natomiast ma pozostać płynne. Możemy gotować obydwa jajka jednocześnie, w jednym garnku.
Na sałatce położyć jajko, doprawić solą, pieprzem i posypać tartym serem. W razie potrzeby polać dodatkową oliwą. Podawać z pieczywem, przed jedzeniem sałatkę można delikatnie przemieszać

IgorMistrz76
17-12-2014, 14:38
Sałatka z karczochów ze szparagami - składniki:

ugotowane karczochy - 10 sztuk
zielone szparagi marynowane - 10 sztuk
Sos sałatkowy grecki Knorr - 1 opakowanie
cebula czerwona - 1 sztuka

szynka serrano - 5 plastrów
pomidorki koktajlowe - 0.5 opakowania
ser feta - 0.5 opakowania
oliwa z oliwek - 3 łyżki

SANTANA2921
19-12-2014, 20:12
Dopiero niedawno zakochałam się w szparagach. Do tej pory jadłam je w formie gotowanej. Z chęcią urozmaiciłabym swoje dania. Czy szparagi można dodać do sałatki? Jeśli tak, to jakiej?

eliza104
23-12-2014, 07:18
Uwielbiam szparagi pieczone (lub zrobione na grillu) owinięte szynką parmeńską - szynka robi się chrupiąca a szparagi mięciutkie.

StefanyPol1433
26-12-2014, 20:37
zupa szparagowa
Składniki
ilość porcji: 8
600 g białych szparagów
100 g masła
1 cebula, drobno posiekana
2 łyżki mąki
1,5 litra bulionu drobiowego
100 ml creme fraiche
1 szczypta chili w proszku
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 40min. › Gotowe w: 50min.
Obrać szparagi obieraczką do warzyw. Pokroić na kawałki długości 3 cm.
W garnku stopić masło i podsmażyć cebulę na małym ogniu, aby zmiękła. Dodać szparagi i smażyć przez 5 minut.
Posypać szparagi mąką, dobrze wymieszać i smażyć na małym ogniu.
Dodać bulion drobiowy, dobrze wymieszać drewnianą łyżką i doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć ognień i gotować przez 30 minut.
Zmiksować zupę w blenderze i przecedzić przez gęste sito.
Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać creme fraiche. Posypać chili w proszku i podawać.

Supermagnus71
02-01-2015, 23:19
Szparagi z parmezanem i płatkami migdałów

Jako dodatek do dania lub samodzielna przekąska.




Składniki, 4 porcje:

 pęczek zielonych szparagów
 1 łyżka masła lub oliwy extra vergine
 2 łyżki tartego parmezanu
 2 łyżki zrumienionych płatków migdałów













Przygotowanie:
Płatki migdałów lekko zrumienić (bez tłuszczu) na patelni.
Szparagi umyć i odłamać ich zdrewniałe końce (same pękną w odpowiednim miejscu). Łodygi w najgrubszej części obrać obieraczką do warzyw.
Zagotować wodę w naczyniu do gotowania na parze (jeśli nie mamy takiego naczynia możemy użyć zwykłego garnka z przykrywką i sitka) i ugotować szparagi na parze. Cienkie szparagi wystarczy gotować 2 minuty, grube 3 minuty (nie należy gotować dłużej bo staną się włókniste). Doprawić solą.
Gorące szparagi wyłożyć na talerz, na wierzch położyć masło (lub skropić oliwą extra vergine), zetrzeć parmezan, posypać zrumienionymi płatkami migdałów.

onereanna84
07-01-2015, 19:35
Makaron ryżowy ze szparagami i pieczonym łososiem 252
z młodą cebulką




Składniki, 2 porcje:

 200 g filetu łososia (najlepiej ze skórą)
 8 zielonych szparagów
 2 młode cebulki (białe części)
 1 mały ząbek czosnku
 100 g makaronu ryżowego (najlepiej szersze wstążki, ok. 2-3 mm)

Marynata do łososia:

 3 łyżki jasnego sosu sojowego
 1 łyżeczka brązowego cukru
 1 łyżka octu ryżowego (lub soku z cytryny)







Przygotowanie:
Łososia opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć ości, np. pesetą.
Składniki marynaty wymieszać i wlać do naczynia żaroodpornego, następnie włożyć łososia (skórką do góry) i zostawić na około godzinę (można dłużej, nawet na noc w lodówce).
Szparagi opłukać, odłamać i odrzucić zdrewniałe dolne części łodyg (same złamią się w odpowiednim miejscu).
Do naczynia z łososiem (już po zamarynowaniu) dołożyć szparagi, pokrojoną w plasterki cebulkę i ząbek czosnku.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić naczynie z łososiem i szparagami i piec 17 minut. Po upieczeniu od razu zdjąć skórkę łącznie z szarobrązową częścią pomiędzy mięsem a skórką. Mięso rozdzielić widelcem na kilka części obtaczając je w powstałym sosie. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki.
Makaron ryżowy moczyć przez 10 minut w zimniej wodzie, następnie wrzucić na wrzątek i gotować do miękkości (zwykle około 2 - 4 minuty). Odcedzić na sitku, przelać krótko pod bieżącą wodą i włożyć z powrotem do garnka. Dołożyć upieczonego łososia ze szparagami i cebulką, wymieszać, ewentualnie chwilę podgrzać. Podawać opcjonalnie skrapiając dodatkowo sosem sojowym.

nisia876
08-01-2015, 22:05
Kiedyś zrobiłam dla bliskich zupę szparagową, ale wyszła mdła i bez smaku. Chciałabym dać tym warzywom jeszcze jedną szansę, dlatego szukam sprawdzonego i smacznego przepisu - znacie taki?

TheChun1380
10-01-2015, 23:27
tarta ze szparagami
Składniki na 4- 6 porcji:
Ciasto:
150g mąki pszennej
120g masła
jajko
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
500g zielonych szparagów
zielona cebulka (dymka)
100g creme fraiche
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
pomidorki koktajlowe
sól ziołowa, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30min.
Szparagi umyć i odciąć końcówki. Szparagi przeciąć na pół. Gotować w osolonej wodzie przez 10 min. Dobrze odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
Creme fraiche wymieszać z jajkami, mąką, solą ziołową i pieprzem.
Formę na tarte (lub tortownicę) o średnicy 26- 28cm wysmarować margaryną. Ciasto wykleić we formie, wyklejając również wysoko brzegi. Ciasto posypać cebulką i ułożyć na niej szparagi. Kolejno rozłożyć pomidorki. Całość zalać śmietaną z jajkami.
Piec w nagrzanym piekarniku około 40min., na złoty kolor, w temperaturze 180°C.

EkoCherish77
11-01-2015, 09:30
Tarta ze szparagami brzmi świetnie. Akurat szukałam przepisu na ciekawą, wytrawną tartę i znalazłam. Dziękuję za przepis, na pewno go wykorzystam.

Halszka55
14-01-2015, 18:48
Zapiekany omlet ze szparagami


Składniki, 2-3 porcje:

 6 szparagów (mogą być białe i zielone)
 4 jajka
 2 łyżki śmietanki kremowej 30% lub 18%
 1 łyżka tartego sera (parmezan, grana padano, gruyere, cheddar)
 1 łyżka posiekanych ziół i natki pietruszki (może być bazylia, tymianek)
 sól i pieprz
 masło

 opcjonalnie: 3 plasterki szynki (gotowanej, suszonej)








Przygotowanie:
Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, odłamać i odrzucić zdrewniałe twarde końce. Pokroić na około 3 - 4 cm kawałki. Zblanszować - zanurzyć na minutę we wrzątku (np. w sitku) i opłukać pod zimną wodą.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Nieduże i niewysokie naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dnie naczynia ułożyć zblanszowane szparagi i kawałki szynki jeśli używamy.
Do miski wbić jajka, dodać śmietankę, ser, zioła, doprawić solą i pieprzem, zmiksować mikserem do połączenia się składników lub roztrzepać rózgą. Masę wylać na szparagi, na wierzchu położyć wiórki z masła (w sumie około 1 łyżka). Wstawić do piekarnika i piec przez około 15-17 minut lub do ścięcia się masy

ExtraBoris92
15-01-2015, 08:52
Uwielbiam omlety, takiego ze szparagami jeszcze nie próbowałam. Chyba mam inspirację na jutrzejsze śniadanie, muszę tylko dorwać świeże szparagi w pobliskim markecie.

drbobbye92
17-01-2015, 22:07
sałatka ze szparagami i jajkiem

Składniki, 2 porcje:

 1 pęczek zielonych szparagów
 1 - 2 łyki oliwy z oliwek do smażenia
 2 jajka ugotowane na twardo (6 minut)
 2 garście rukoli lub sałaty
 50 g tartego parmezanu
 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki (i/lub szczypiorku)

Winegret szalotkowy:

 1 mała cebulka szalotka, drobno posiekana
 sól morska i świeżo zmielony pieprz
 2 łyżki czerwonego octu winnego
 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin


Przygotowanie:
Przygotować winegret szalotkowy: drobno posiekaną cebulkę posypać solą i pieprzem. Po kilku minutach wymieszać z czerwonym octem winnym, odstawić na 30 minut. Połączyć z oliwą z oliwek extra virgin.
Szparagi umyć, odciąć białe i stwardniałe końcówki, obrać do połowy długości. Posypać solą oraz wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować raz przewracając po 3 - 4 minuty z każdej strony, aż będą zbrązowiałe, miękkie, ale jeszcze dość chrupiące. W międzyczasie ugotować jajka na twardo.
Szparagi ułożyć na rukoli lub sałacie, posypać tartym parmezanem, polać oliwą z oliwek extra virgin, posypać drobno posiekanym jajkiem oraz natką i/lub szczypiorkiem.
Przed samym podaniem polać winegretem z szalotkami, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą Podawać z pieczywem.

mychaa7788
18-01-2015, 17:56
Sałatka z karczochów ze szparagami i serem halloumi

15 minut 4 osób łatwe
Autor: przepisy.pl
Sałatka z karczochów ze szparagami i serem halloumi - składniki:

ugotowane karczochy - 300 gramów Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 opakowanie grillowana papryka - 1 sztuka czerwona cebula - 1 sztuka zielone szparagi marynowane - 100 gramów czarne oliwki - 10 sztuk ser halloumi - 50 gramów świeża kolendra - 1 pęczek oliwa z oliwek - 3 łyżki zalewa z karczochów - 4 łyżki

DovieWks70
19-01-2015, 19:40
zapiekanka ze szparagami
Składniki na 4 porcje:

500g szparagów
500g ziemniaków
4 pomidory
100g szynki parmeńskiej pokrojonej w cienkie plasterki
1 łyżka posiekanej bazylii
30g masła
1 kopiata łyżka mąki
250ml wody ze szparagów
125ml płynnej, słodkiej śmietany 30%
50g parmezanu
2 żółtka
cukier
gałka muszkatołowa
trochę soku z cytryny
sól, pieprz
margaryna do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Szparagi umyć, obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować w osolonej wodzie około 15 min. Po ugotowaniu wyciągnąć szparagi z wody. Wody nie wylewać! (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać. Pokroić w plasterki.
Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona.
W plasterki szynki pozawijać po 2 szparagi.
Przygotować sos. Masło rozpuścić. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Chwilę podsmażyć. Ciągle mieszając dodać 250ml wody ze szparagów. Dodać śmietanę i zagotować. Gotować dalej na małym ogniu około 5 min ciągle mieszając. Dodać cukier, sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Trochę ostudzić. Dodać parmezan i żółtka. Wymieszać i już nie gotować.
Naczynie żaroodporne posmarować margaryną.
Ziemniaki wymieszać z pomidorami i bazylią. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Kolejno wyłożyć szparagi i całość polać sosem.

onevirgil70
20-01-2015, 21:12
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI - składniki:
szparagi w słoiku
pieczarki marynowane
groszek drobny
makaron
majonez
sól
pieprz
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI - sposób przygotowania: Składniki pokroić, doprawić do smaku i wymieszać z majonezem.

migdaliapl1112
26-01-2015, 00:18
zupa szparagowa z groszkiem



Uroda
:
Moda
:
Życie gwiazd
:
Zdrowie
:
Dieta
:
Fitness
:
Przepisy
:
Porady Wiesz Jak
:
Forum Medyczne
:
Placówki
:
We Dwoje
:
Video
Polecamy

Przekąski
Przetwory
Sałatki
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Kuchnie świata
Gwiazdy gotują
Słownik kulinarny
Porady
Książki kucharskie
Przepisy Gotujmy.pl

Polki.plPrzepisyZupy Artykuł

Tweet

Pin It

Zupa szparagowa z groszkiem cukrowym - przepis
zupa szparagi

Klarowna, doprawiona odrobiną soku z cytryny lekka zupa
Zupa szparagowa z groszkiem cukrowym
fot. A. Rogalski

Przygotowanie: ok. 45 min
Porcja: ok. 90 kcal

Przepis na 4 porcje:
- pęczek białych szparagów
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- młoda włoszczyzna
- 20 dag groszku cukrowego (najlepiej świeżego, ale może być też mrożony)
- 4 skrzydełka kurczaka
- sok z 1/3 cytryny
- listek laurowy
- 4–5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób wykonania:
1. Skrzydełka opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 1,5 litra zimnej wody. Gotuj na wolnym ogniu kilka minut, po czym zdejmij łyżką powstałe szumowiny.

2. Białe szparagi umyj, cienko obierz, nie wyrzucaj obierek. Odetnij i odłóż na bok główki. Włoszczyznę obierz, włóż razem z obierkami z białych szparagów do wywaru mięsnego. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu 30 min.

3. Tak przygotowany wywar przecedź przez sito. Włóż do zupy pokrojone białe i zielone szparagi bez główek. Groszek cukrowy opłucz na sicie, oczyść i wrzuć do zupy. Gotuj ok. 10 minut, aż szparagi będą miękkie, po czym włóż do zupy odłożone główki z białych i zielonych szparagów. Gotuj jeszcze 2–3 minuty. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Marchewkę z włoszczyzny pokrój w paski i włóż do zupy. Gotową zupę rozlej na talerze i podawaj.

wala
26-01-2015, 12:19
Tyle przepisów na szparagi, a ja jeszcze nigdy ich nie przyrządzałam. Jak zacznie się sezon to je wypróbuje. Napiszcie, na co zwracać uwagę przy zakupie?

minnie77
27-01-2015, 12:19
tarta z e szparagami
Składniki na 4- 6 porcji:
Ciasto:

150g mąki pszennej
120g masła
jajko
1 łyżeczka soli

Nadzienie:

500g zielonych szparagów
zielona cebulka (dymka)
100g creme fraiche
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
pomidorki koktajlowe
sól ziołowa, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30min.
Szparagi umyć i odciąć końcówki. Szparagi przeciąć na pół. Gotować w osolonej wodzie przez 10 min. Dobrze odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
Creme fraiche wymieszać z jajkami, mąką, solą ziołową i pieprzem.
Formę na tarte (lub tortownicę) o średnicy 26- 28cm wysmarować margaryną. Ciasto wykleić we formie, wyklejając również wysoko brzegi. Ciasto posypać cebulką i ułożyć na niej szparagi. Kolejno rozłożyć pomidorki. Całość zalać śmietaną z jajkami.
Piec w nagrzanym piekarniku około 40min., na złoty kolor, w temperaturze 180°C.

PROMARITA2665
27-01-2015, 12:28
szparagi w zalewie
składniki:
1 pęczek białych w miarę równej wielkości szparagów
sól
szczypta kwasku cytrynowego


przyrządzanie:

Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końcówki, cienko obrać. Ugotować na pół twardo na parze lub w lekko osolonej wodzie, tak aby czubki nie były w niej zanurzone (max. 10 minut).
Wysoki słoik dokładnie wymyć, wstawić na 10 minut do piekarnika nagrznego do 100 stopni. Przygotować zalewę z wrzątku, szczypty soli oraz kwasku cytrynowego. Do słoika nakładać odsączone szparagi, wlać przygotowaną zalewę. Dokładnie zakręcić i pasteryzować ok. 20 minut w piekarniku w temperaturze 100 stopni. Po wyjęciu postawić do góry dnem do ostygnięcia.

uwagi:
Tak przygotowane szparagi można przechowywać kilka miesięcy.

iIliana1008
27-01-2015, 21:17
Witam, a czy mi ktoś powie czym różnią się szparagi zielone od żółtych, czy tylko kolorem chciałabym spróbować tych żółtych, ale myślałam, że to coś innego.

ultralaveta2273
31-01-2015, 23:58
Spaghetti z zielonymi szparagami - przepis

Składniki:
- 0,5 kg nitek spaghetti
- 2 średnie szalotki
- 1 kostka do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr
- 30 g sera żółtego, najlepiej ostrego
- 0,5 kg zielonych szparagów (mogą być świeże lub mrożone)
- duża łyżka posiekanej natki pietruszki
- Sos pomidorowy Knorr
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- czarny pieprz, najlepiej świeżo zmielony

Sposób przygotowania:
1. Przyrządź sos pomidorowy Knorr zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

2. Ugotuj szparagi (włóż pęczek do gotującej się, osolonej wody i gotuj ok. 7 minut, a po wyjęciu szparagi pokrój).

3. Ugotuj spaghetti al dente w wodzie z Kostką do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr.

4. Szalotki posiekaj i wsyp na patelnię z rozgrzaną oliwą. Następnie dosyp szparagi. Wszystko zalej przyrządzonym sosem pomidorowym i posyp natką pietruszki. Zamieszaj i duś 10 minut.

5. Odcedź makaron i polej go sosem. Zamieszaj, ale bardzo delikatnie. Przed podaniem posyp startym serem.

jasimnka
06-02-2015, 08:09
Warzywna potrawka ze szparagami i kurczakiem - składniki:

1 l wywaru ze szparagów
500 g piersi z kurczaka
pół kalafiora
por (biała część)
marchew
szklanka zielonego groszku
pęczek zielonych szparagów
150 ml śmietanki słodkiej 12%
żółtko jajka
sól
biały pieprz
płatki słodkiej papryki

Warzywna potrawka ze szparagami i kurczakiem - sposób przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy i gotujemy w osolonym wywarze ze szparagów przez około 20 minut. Jeśli nie mamy wywaru szparagowego, możemy użyć wody lub bulionu warzywnego czy drobiowego. Ugotowane piersi wyjmujemy, i kroimy w dużą kostkę. Szcaparagi myjemy, Odłamujemy koncówki i kroimy na 3-4 części. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, por kroimy w plasterki, marchew w kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do przecedzonefo wywaru i gotujemy aż bedą półmiekie. Dodajemy pokrojona pierś. Śmietankę ucieramy z żółtkiem oraz łyżką wazową gorącego wywaru. Dolewamy do warzyw. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz płatkami papryki. Serwujemy z ryżem lub białym pieczywem. Lekka i zdrowa propozyycja obiadowa z wiosennych warzyw. Pełna koloru i witamin. Przepyszna z bagietką lub ryżem.

madziak879
12-02-2015, 07:53
Tarta włoska z białymi szparagami i szynką
Spód:

250 g mąki
100 g masła, najlepiej z zamrażalnika
szczypta soli
pół lub trochę więcej szkl zimnej wody

Baza:

2 jajka
opakowanie 250 g sera ricotta (zamiast części sera można dodać jogurt naturalny lub śmietanę 18%)
sól i pieprz

Nadzienie:

kilka białych szparagów
kilka plasterków szynki

Masło pokrój na kawałki i zmiksuj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na wolnych obrotach. Jeśli trzeba dodaj więcej wody lub mąki. Szybko zagnieć ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Rozwałkuj na 2 placki i wyłóż nimi formy do tarty. Nakłuj widelcem i podpiecz przez około 15 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij ciasto, kiedy będzie lekko zrumienione.
W czasie pieczenia spodu, odkrój zdrewniałe części szparagów (mniej więcej 1/3 długości). Pozostałe części obierz i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj 3 minuty. Na kruchym spodzie rozłóż kawałki szynki i szparagów. Wszystkie składniki bazy zmiksuj i polej tym sosem tartę. Piecz w 180°C przez kolejne 15-20 minut, aż baza lekko się zrumieni.

Naranrea
16-02-2015, 12:58
Makaron z białymi szparagami i oliwą truflową
z serem Pecorino



Makaron z białymi szparagami

Składniki, 2 porcje:

• 6 białych szparagów
• 2 porcje (około 100 g) makaronu (np. białego makaronu bez jajecznego)
• 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
• 1 ząbek czosnku, pokrojony na cienkie plasterki
• 5 łyżek truflowej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia + dodatkowo do smaku
• 3 łyżki tartego miękkiego sera Pecorino
• 1/2 szklanki tartego twardego sera Pecorino
• 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• sól morska

kwiaty białego bzu do dekoracji



Przygotowanie:

Szparagi obrać obieraczką do warzyw na całej długości (oprócz końcówek), odciąć zdrewniałe i łykowate końce łodyg (około 4 cm) i wyrzucić. Obrane szparagi opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na 4 - 5 cm kawałki.
Zagotować osoloną wodę w garnku, dodać makaron i ugotować go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na 8 minut przed końcem gotowania dodać łodygi szparagów, a na 3 minuty przed końcem dodać końcówki.
W międzyczasie na patelni na 2 łyżkach oliwy z oliwek zeszklić czosnek, smażąc go na małym ogniu 2 - 3 minuty, tylko lekko rumieniąc.
Makaron ze szparagami odcedzić i przełożyć na patelnię z czosnkiem, wlać truflową oliwę z oliwek i mieszając podgrzewać jeszcze przez około pół minuty. Zdjąć z ognia, dodać miękki ser Pecorino oraz połowę twardego, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszać. Skropić sokiem z cytryny.
Wyłożyć do głębokich talerzy i posypać resztą twardego sera Pecorino. Doprawić solą morską do smaku i podawać z dodatkową oliwą truflową. Talerze udekorować kwiatami białego bzu.

planika
16-02-2015, 21:01
Jestem fanką szparagów:) Dla mnie to danie w sam raz:)

eliza104
17-02-2015, 10:14
Mi szparagi smakują najbardziej jak są pieczone/grillowane z szynką parmeńską. Ale chce też spróbować zupy krem ze szparagów oraz sałatki ze szparagami.

Monia85
17-06-2015, 20:25
Ja zawsze gotowałam szparagi, ale ostatnio spróbowałam podsmażonych na maśle z patelni... palce lizać, na koniec posypałam prażonymi płatkami migdałów i jajko w koszulce :)

limfeta
17-06-2015, 20:54
No pięknie. Super jest u Ciebie przepis. Faktycznie tak jakoś po swojsku u Ciebie to wszystko przebiega. Jak dla mnie jest to bomba niesamowita :) jedynie co mogę powiedzieć, że na youtube dodałam do ulubionych kanał szparagi <33 dziewczyny sobie dobrze radzą, dziewczyny góra.

poludnica
17-06-2015, 22:46
Niektórzy nie obierają ich przed gotowaniem, tylko dokładnie myją. Po umyciu wkładamy je do osolonej wody. Najlepiej do bardzo wąskiego, ale wysokiego garnka. Można je też lekko związać i wstawić w pozycji pionowej do garnka z wodą. Dobrze jeśli łebki lekko wystają nad powierzchnią wody. Możemy dodać trochę masła do gotowania. Najprościej podać je polane masłem z zarumienioną tartą bułka. Bardziej wytwornie możemy podać szparagi pod beszamelem. Wszystko zależy od tego, czy ma to być lekka przystawka, czy pożywne danie.

bunga
17-06-2015, 23:09
szparagi w szynce parmeńskiej

Składniki
ilość porcji: 16
1 łyżka oliwy z oliwek
16 świeżych szparagów z przyciętymi końcówkami
16 plasterków szynki parmeńskiej
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min. › Gotowanie: 15min. › Gotowe w: 20min.
Nagrzać piekarnik do 220°C. Wyłożyć blachę do pieczenia folią aluminiową i nasmarować oliwą.
Każdego szparaga owinąć jednym plasterkiem szynki, zaczynając od dołu i okręcając ku górze. Ułożyć owinięte szparagi na przygotowanej blasze do pieczenia.
Piec przez 5 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć i potrząsnąć blachą tam i z powrotem, aby odwrócić szparagi na drugą stronę. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut, aż szparagi zmiękną, a szynka stanie się krucha. Podawać natychmiast.

kolakina
18-06-2015, 17:51
Szparagi zapiekane

Składniki
1 kg szparagów
10 dag utartego żółtego sera
5 dag masła lub margaryny
szklanka śmietany
2 jaja
sól
pieprz
Szparagi obrać z włókien, opłukać, gotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Następnie dobrze odsączyć na sicie i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Posypać tartym serem, obłożyć kawałkami masła, posolić i popieprzyć, zalać śmietaną rozmąconą z jajkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Bunia
30-06-2015, 21:24
Według mnie najlepsze szparagi to te obrane i ugotowane w małej ilości wody, polane masłem z migdałami, idealne połączenie smaków. Ale polecam też w zupę krem ze szparagów z groszkiem ptysiowym jest cudowna.

eliza104
03-07-2015, 11:34
Nie próbowałam jeszcze nigdy szparagów zrobionych w taki sposób. Jak uda mi się je jeszcze kupić to na pewno tak je przyrządzę.

wirgiliusz
06-07-2015, 09:16
Włoska frittata ze szparagami

Przepis na 2 porcje:
- pęczek zielonych szparagów
- 4 średnie ziemniaki
- 2–3 cebule dymki
- 4 łyżki oliwy
- 10 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
- 6 jajek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 łyżki startego parmezanu
- zioła prowansalskie
- sól
- czarny pieprz
- świeże zioła do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku. Ostudź, obierz, pokrój w grubszą kostkę. Dymkę oczyść, posiekaj.

2. Szparagi umyj, odetnij twarde końce, cienko obierz do 1/3 wysokości. Odetnij główki, łodygi pokrój na kawałki. Boczek pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej. Włóż dymkę z połową boczku i smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone na kawałki łodygi szparagów i smaż kolejne 3 minuty. Wymieszaj z ziemniakami. Na wierzchu ułóż główki szparagów i resztę boczku.

3. Jajka wbij do miski. Dodaj śmietanę, zioła, sól i pieprz. Roztrzep widelcem i wymieszaj ze startym parmezanem. Masą jajeczną zalej warzywa. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 10 minut, aż jajka się zetną. Udekoruj świeżymi ziołami, pokrój na porcje i podawaj.

katakata
07-07-2015, 10:29
Brzmi przepysznie. Będę musiała spróbować, jak jeszcze dorwę szparagi w sklepie :)

ozanna
07-07-2015, 22:03
sałatka ze szparagami

Składniki na 6 porcji:
100g sera żółtego typu Gouda
1 kostka rosołowa warzywna
150g ryżu
500g zielonych szparagów
150g mrożonego zielonego groszku
3 zielone cebulki
150g małych pomidorów
200g jogurtu naturalnego
trochę soku z cytryny
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Ser żółty zetrzeć na tarce.
Szparagi umyć i odciąć końcówki. Można przeciąć je na pół. Szparagi i groszek gotować w osolonej wodzie przez 10 min. Odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
Ryż ugotować we wodzie z kostką rosołową. Odcedzić.
Cebulki pokroić drobno i podsmażyć przez chwilę na oleju. Dodać jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz. Wymieszać.
Pomidory pokroić w ćwiartki.
Ryż, ser żółty, szparagi, groszek i pomidory przełożyć do miski. Polać sosem jogurtowym

aga77
08-07-2015, 12:57
szparagi w cieście francuskim

Potrzebne składniki:

ciasto francuskie (400 g)
kremowy serek (150 g)
wędzona szynka (np. szwarcwaldzka) (6 plastrów)
zielone szparagi (400 g)
jajko (1 sztuka)
Ketchup Chili Ostry lub Łagodny WINIARY (do smaku)

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty o boku 15 cm.
Rozsmaruj kremowy serek na każdym kawałku ciasta, zostawiając ok. 1 cm przestrzeń po bokach.
Rozdzielaj z pęczka po 4 szparagi (bez zdrewniałych końcówek) i każde 4 zawijaj w szynkę. Taką gotową „wiązankę” kładź na serku, posól, popieprz. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Brzegi kawałka ciasta połącz ze sobą tak, aby szparagi były widoczne. Posmaruj jeszcze roztrzepanym jajkiem, przełóż na blachę i piecz ok. 20 – 25 minut, aż ciasto będzie złociste.
Podawaj od razu po upieczeniu z sałatką i ketchupem WINIARY.

czeresnia
17-07-2015, 18:45
MMM pycha jest to przepis. Bardzo mi się podoba. Oczywiście muszę powiedzieć, że akurat na początku mi on nie wychodził ale później jako tako dałam sobie dobrze radę. Trening czyni mistrza i w przypadku gotowania to naaprawdę się sprawdza i to w sumie jest ważne. Buziaczki

Kaskadowata
18-07-2015, 20:34
Zapiekanka z sera i warzyw... hmm.. palec lizać...

przepis z kuchni: belgijskiej

czas: 45 minut

liczba porcji: 2

składniki:
2 pęczki białych szparagów (około 1 kg)
200 g ostrego w smaku sera
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pół szklanki mleka
1 łyżka oleju
sól, pieprz, szczypta cukru

przyrządzanie:

Szparagi cienko obrać na całej długości odcinając zdrewniałe końcówki. Związać w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli przez około 5 minut.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia, wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Ciągle mieszając podgrzewać aż do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać starty ser. Dokładnie wymieszać. Szparagi odsączyć, układać w natłuszczonej formie do zapiekanek, polać przygotowanym sosem. Zapiekać przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni.

Katarinatropikalna
19-07-2015, 22:57
Szparagi najlepiej smakują gotowane w wodzie lub na parze, podane bez dodatków – są wtedy chrupiące i soczyste. Dobrze smakują posypane bułką tartą zrumienioną na maśle. Szparagi warto także polać odrobiną oliwy z oliwek lub skropić sokiem z cytryny. W takiej postaci są najskuteczniejszym afrodyzjakiem.

Marysienka1988
20-07-2015, 13:38
spaghetti ze szparagami

Składniki:
- 0,5 kg nitek spaghetti
- 2 średnie szalotki
- 1 kostka do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr
- 30 g sera żółtego, najlepiej ostrego
- 0,5 kg zielonych szparagów (mogą być świeże lub mrożone)
- duża łyżka posiekanej natki pietruszki
- Sos pomidorowy Knorr
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- czarny pieprz, najlepiej świeżo zmielony

Sposób przygotowania:
1. Przyrządź sos pomidorowy Knorr zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

2. Ugotuj szparagi (włóż pęczek do gotującej się, osolonej wody i gotuj ok. 7 minut, a po wyjęciu szparagi pokrój).

3. Ugotuj spaghetti al dente w wodzie z Kostką do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr.

4. Szalotki posiekaj i wsyp na patelnię z rozgrzaną oliwą. Następnie dosyp szparagi. Wszystko zalej przyrządzonym sosem pomidorowym i posyp natką pietruszki. Zamieszaj i duś 10 minut.

5. Odcedź makaron i polej go sosem. Zamieszaj, ale bardzo delikatnie. Przed podaniem posyp startym serem.

bbompa
20-07-2015, 16:20
Cały ten przepis wykorzystałam. Bardzo on jest ciekawy i bardzo fajny on może być. Przede wszystkim chcę tylko zaznaczyć, ze to zrobiłam dzisiaj od razu jak to ktoś zamieścił ten wpis. Bardzo on mi się spodobał i z ciekawości go zrobiłam. Miałam wolny poniedziałek dlatego to też tak zrobiłam. Pozdrowionka dziewuszki.

luna1234
20-07-2015, 16:34
szparagi z grilla

Składniki:
Szparagi w cukinii z grila w sosie light
pęczek zielonych szparagów
1 średniej wielkości cukinia
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Sos jogurtowy:
180 g jogurtu naturalnego
kilka listków bazylii
kilka gałązek natki pietruszki
łyżeczka papryki w płatkach
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Szparagi w cukinii z grila w sosie light
Sos:

Bazylię i natkę siekamy i wrzucamy do jogurtu, doprawiamy do smaku i mieszamy - odstawiamy w chłodne miejsce.



Warzywa myjemy i osuszamy.



Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie paski, oprószamy solą i pieprzem, układamy na grillu lub patelni grillowej i grillujemy z obu stron (około 2-3 minuty z każdej strony).



Ze szparagów odcinamy zdrętwiałe końcówki i przekładamy do większego płaskiego naczynia, polewamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Następnie układamy partiami na grillu i grillujemy z obu stron (około 2-3 minuty z każdej strony).



2 plastry cukinii układamy równolegle na desce, kładziemy 2 szparagi (skierowane w dwie strony) i zawijamy. Szparagi kroimy nożem mniej więcej w połowie (między cukinią).



Podajemy z sosem jogurtowym



Smacznego :)

Siwek
20-07-2015, 22:16
Szparagi zapiekane z szynką
RODA: MODA: ŻYCIE GWIAZD: ZDROWIE: DIETA: FITNESS: PRZEPISY : PORADY WIESZ JAK: FORUM MEDYCZNE: PLACÓWKI: WE DWOJE: VIDEO POLECAMY
PRZEKĄSKIPRZETWORYSAŁATKIZUPYDANIA GŁÓWNEDESERYNAPOJEKUCHNIE ŚWIATAGWIAZDY GOTUJĄSŁOWNIK KULINARNYPORADYKSIĄŻKI KUCHARSKIEPRZEPISY GOTUJMY.PL
POLKI.PLPRZEPISYPRZEKĄSKI ARTYKUŁ
Pin It
Szparagi zapiekane z szynką
SZYNKA PRZEKĄSKI SZPARAGI NOWALIJKI DANIA ZE SZPARAGÓW Idealne na ciepłą przekąskę lub lekki obiad!
Szparagi zapiekane z szynką
Szparagi zapiekane z szynką
fot. STOCKFOOD/FREE
Przygotowanie 25 min * pieczenie ok. 15 min * 1 porcja – ok. 130 kcal
Składniki na 6 porcji szparagów zapiekanych:
po dużym pęczku szparagów białych i zielonych
10 dag szynki
1 łyżka masła
10 dag żółtego sera
sól
cukier
Przepis na szparagi zapiekane z szynką:
Szparagi umyj, odetnij obeschnięte końcówki. Białe dodatkowo obierz poniżej główki.
Jedne i drugie połącz ponownie w pęczki, obwiąż bawełnianą nitką.
Włóż do wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Ugotuj na półmiękko, dokładnie osącz.
Szparagi rozłóż płasko na żaroodpornym półmisku.
Szynkę drobno pokrój, przesmaż na maśle. Żółty ser zetrzyj na tarce.
Szparagi posyp szynką, a potem serem. Zapiekaj ok. 15 min w temp. 200 st. C.

eliza104
21-07-2015, 07:23
Hmmmm coś Ci się chyba źle wkleił ten post.

eliza104
21-07-2015, 07:24
Coś Ci się źle powklejało w tym poście.

renata82
21-07-2015, 13:02
Nic nowego nie wprowadzę..Bo mało znam z tego działu przepisów..Chcę tylko dodać, że ten pierwszy na stronie mi się jakoś spodobał i ten był dla mnie bardzo ciekawy. Teraz już wiem dokładnie co będę robiła wieczorem. Na pewno w moim przypadku będzie to zrobienie tego dania. Zapowiada się smacznie. Tobie elizka też się coś źle napisało XD

ljaremski1977
11-08-2015, 12:12
Szparagi z kaszą

Składniki
2 porcje

1/2 szklanki (100 g) kaszy jaglanej
300 ml wody lub bulionu
7 zielonych szparagów
4 kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka
2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami lub oliwy extra vergine
2 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki posiekanej mięty
30 g orzeszków pinii (ewentualnie pestek dyni lub słonecznika)
2 łyżeczki soku z cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz
10 kosteczek sera typu feta



Do garnka wsypać kaszę i prażyć ją przez ok. 5 minut, co chwilę zamieszać. Wlać wodę lub bulion w ilości 300 ml. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodać 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Przykryć i gotować pod przykryciem przez ok 15 minut lub do miękkości kaszy.
Na 3 minuty przed końcem gotowania dodać szparagi, wcześniej należy je opłukać, odłamać twarde jasne końce, łodyżki pokroić na 3 cm kawałki. Wymieszać kaszę ze szparagami, zamknąć garnek i gotować wszystko przez ostatnie 3 minuty.
Po ugotowaniu wyłożyć kaszę do miski i wymieszać widelcem lub wyłożyć na tackę i ostudzić jeśli danie ma być podawane na zimno.
Do kaszy dodać resztę składników: pokrojone suszone pomidory, posiekany szczypiorek, miętę, lekko zrumienione na patelni orzeszki pinii, wszystko skropić sokiem z cytryny i resztą oleju lub oliwy, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać i posypać fetą. Można dodać więcej aromatycznej oliwy.

eliza104
19-08-2015, 11:46
Szkoda, że już sezon na szparagi się skończył. Ja na szczęście zamroziłam trochę szparagów na zimę.