View Full Version : wino podczas gotowania
victoria
17-07-2019, 14:57
Czy dodajecie wino do dań? Myślicie że można do czegoś dodawać wina musujące (https://zielonebutelki.pl/wina/musujace/)? Czy tylko jako drink sam w sobie?
Michalina45
21-07-2019, 20:24
Wino musujące się chyba średnio nadaje do potraw. Ja stosuję czerwone do mięs i białe do ryb, ale ogólnie to rzadko.
Ja do potraw najczęściej wytrawny Kazbek Peak. Czasem biały czasem czerwony. Zależy co mamy na talerzu.
Nie słyszałam o przepisach wykorzystujących wino musujące, ale skoro są z innymi gazowanymi napojami alkoholowym, to pewnie takie wino też znajdzie zastosowanie.
Ja Kazbek Peak piję tylko wytrawny. Dla mnie idealny smak. Co prawda nie piłam jeszcze wszystkich ale na razie nawet nie chcę próbować. Ten co mam jest na chwilę obecną numerem jeden.
eliza104
03-10-2019, 09:31
Czasami używam wina do gotowania. Ale nigdy musującego.
Do makaronów w sosie pomidorowym, jak spaghetti bolognese, świetnie pasuje wino czerwone z wyraźnymi taninami i dobrą kwasowością, takie jak Sangiovese czy Chianti.
vBulletin v3.5.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.