PDA

View Full Version : Na jakie studia podyplomowe warto jest i¶æ

Ka¶ka
28-08-2014, 15:33
Cze¶æ dziewczyny. Czy dokszta³cacie siê?Jakie znacie interesuj±ce kierunki studiów podyplomowych?

dorocina
29-08-2014, 10:43
Rynek pracy w Polsce jest trudny tak wiec zawsze warto jest siê dokszta³caæ. Sama jestem po pedagogice i postanowi³am w tym roku wybraæ siê na podyplomow± logopediê. Konkretnie do Poznania. Mo¿na to studiowaæ tam na WSNHiD : http://www.wsnhid.pl/logopedia.html - tutaj poczytasz sobie o kierunku. Studia te nie s± takie krótkie jak na podyplomówkê poniewa¿ trwaj± 4 semestry jednak daj± Ci konkretne umiejêtno¶ci.
Po logopedii mo¿na pracowaæ nie tylko z dzieæmi ale równie¿ z lud¼mi po udarach.

jowitaG
25-10-2014, 11:22
Logopedia to bardzo dobry pomys³. Ja wla¶nie te¿ niedawno zapisa³am siê na ten kierunek, dok³adnie to kilka dni temu, jeszcze wolne by³y miejsca na WSB w Toruniu. W zasadzie to jeszcze s± zapisy, tutaj s± szczegó³y je¶li kogo¶ interesuje: http://www.wsb.pl/torun/kandydaci/studia-podyplomowe/kierunki/logopedia

Kierunek moim zdaniem bardzo ciekawy i stanowi naprawdê ¶wietny pomys³ dla osób po pedagogice. Terapie logopedyczne s± coraz bardziej popularne w Polsce i brakuje specjalistów w tej bran¿y. Poza tym sam w sobie kierunek jest bardzo interesuj±cy i rozwijaj±cy.

Naranrea
11-12-2014, 20:16
Logopedia to faktycznie ciekawy pomys³. Jak dla mnie warto te¿ i¶æ na podyplomówkê z dziennikarstwa czy pr, je¶li kto¶ lubi pisaæ, a nie studiowa³ inny kierunek. Szczerze mówi±c to nawet du¿o lepsze po³±czenie- np. ekonomia/politologia/kulturoznawstwo, a do tego takie podyplomowe ;)

thetrevor1179
12-12-2014, 21:53
Finalizuje w tym roku slawistykê i filozofiê. Chcialabym podj±æ studia podyplomowe, ale kompletnie nie wiem jakie. Interesowalaby mnie praca z lud¼mi, lubiê jak co¶ siê dzieje, lubiê nowe wyzwania. Poszlam na slawistykê, bo interesuj± mnie jêzyki s³owiañskie, jednak nie chcialabym zostaæ t³umaczem. Nie lubiê pracowaæ analitycznie. Chcialabym, ¿eby moja praca w przysz³o¶ci by³a kreatywna, ale nie mozolna. Mog³yby¶cie co¶ doradziæ? wiem, ¿e to niewiele informacji, ale mo¿e cokolwiek uda siê powiedzieæ.

SzefNana1768
24-12-2014, 10:54
Wszystko zale¿y jakie masz pasjê i to co najbardziej Ciê interesujê. Jednak moj± sugesti± s± jakie¶ studia podyplomowe w kierunku finansów. Teraz czasem taki papierek siê przydaje w³a¶nie z tego zakresu. My¶lê, ¿e mo¿esz o takich studiach podyplomowych pomy¶leæ.

EIzyda2038
26-12-2014, 11:19
Skoro praca z lud¼mi, to mo¿e po prostu studia z zakresu komunikacji? ;) S± takie podyplomówki, na pewno. Poza tym zawsze mo¿esz i¶æ na jakie¶ studia z zakresu polityki, skoro lubisz jêzyki wschodnie. Finanse raczej bym odradza³a, to s± dopiero analityczne studia ;)

MEGAJAMIE1516
29-12-2014, 11:18
Zgadzam siê z tym powy¿ej, ¿e finanse to nale¿± bardziej do analitycznych i do tych ¶cis³ych jakby nie patrzeæ bo bêdzie tam du¿o rachunków i ró¿nych wyliczeñ. Jednak podyplomówka mo¿e byæ z tej komunikacji oraz z jaki¶ nauk prac w grupie albo coaching.

perfekcyjnapani
30-12-2014, 11:52
Masz ju¿ jaki¶ konkretny pomys³ lub spis kierunków podyplomowych, które by Cie jako¶ zainteresowa³y? Najwa¿niejsze, ¿eby¶ robi³a to co lubisz. Je¶li chcesz co¶ zwi±zanego z psychologi± to mo¿esz i¶æ na jak±¶ psychologiê spo³eczn±.

monia
31-12-2014, 19:48
wed³ug mnie warto wybieraæ kierunki zwi±zane z rachunkowo¶ci±. Bardzo fajn± ofertê w tym zakresie ma Akademii of Business
(http://www.academyofbusiness.pl/pl/studia-podyplomowe,26/)
Znajomy chodzi³ tam na zajêcia audytu wewnêtrznego. Zajêcia odbywaj± siê we wspó³pracy z Akademi± Leona Ko¼miñskiego.
Po zakoñczeniu studiów podyplomowych Audyt wewnêtrzny s³uchacze uzyskuj± dyplom ukoñczenia studiów wydawany przez Akademiê Leona Ko¼miñskiego i Ernst & Young Academy of Business Sp. z o.o. potwierdzaj±cy zdobycie podstaw teoretycznych i umiejêtno¶ci praktycznych w zakresie audytu wewnêtrznego.
Wyk³ady prowadz± pracownicy naukowi Akademii Leona Ko¼miñskiego oraz trenerzy i praktycy Ernst & Young Academy of Business Sp. z o.o.. Udzia³ praktyków w prowadzeniu zajêæ zapewnia s³uchaczom dostêp do praktycznych rozwi±zañ i wskazówek bêd±cych rezultatem do¶wiadczenia zdobytego w pracy

gatsby
18-02-2015, 12:34
Na takie które Ciê interesuj±.

sara.lapa
23-03-2015, 18:15
Tak najlepiej i¶æ zgodnie ze swoimi zainteresowaniami czyli na studia no nie wiem je¶li siê pasjonujesz robieniem zdjêæ czy te¿ robieniem komu¶ wywiadów to po prostu od razu siê kieruj na takie studia dziennikarskie, które po prostu by³yby dla Ciebie jak najbardziej stworzone by¶ na nich siê mog³a rozwijaæ.

gornapolka
01-04-2015, 09:12
No ale pytanie jakie interesuj± Cie studia hihi Najlepiej na to ju¿ sobie samemu odpowiedzieæ co akurat lubisz robiæ i jak to Ci w³a¶nie wychodzi : )bo je¶li chodzi o mnie to sprawa siê przedstawia i¿ ja na podyplomówkê sobie posz³am z ekonomii z tego prostego powodu, ¿e w³a¶nie no wiecie mnie to interesowa³o i chcia³am w ten sposób jako¶ awansowaæ w pracy

kmajli
10-04-2015, 08:09
Teraz jak tak patrzê jaka jest sytuacja na rynku to bardzo dobrze jest wybraæ taki kierunek studia jak ten dzia³ HR czy te¿ po prostu no wiecie i¶æ w co¶ takiego jak chocia¿by marketing czy dziennikartstwo : ) dobrych dziennikarzy przecie¿ zawsze brakujê i zawsze ich trzeba przecie¿ ; )) w to musicie celowaæ.

ela1595
13-04-2015, 11:17
Ja proponujê psychologiê jako studia podyplomowe. Taka specjalno¶æ przyda siê w ka¿dym zawodzie jako uzupe³nienie wiedzy. Bardzo fajn± ofertê ma Uczelnia Techniczno-Handlowa im. H. Chodkowskiej. Zobaczcie sobie studia podyplomowe psychologia http://www.uth.edu.pl .

wala
13-04-2015, 19:51
Najlepiej i¶æ na takie, które s± ¶ci¶le zwi±zane z wykonywan± prac±. Wszelkie inne s± strat± czasu i pieniêdzy.

paniBachha
14-04-2015, 13:53
Najgorzej jest tutaj z tym czasem bo wiecie czas to jest w³a¶nie pieni±dz..Chocia¿ mam do was forumowiczki takie pytanie gdzie po prostu no wiecie chcia³bym siê dowiedzieæ czy te studia podyplomowe co¶ daj± czy raczej niestety nic nie daj± i nie warto nawet ich robiæ ? przecie¿ to takie jest naci±gane wed³ug mnie.

pikok
19-04-2015, 14:56
Ja koñczy³am: http://studiamba.wsb.pl/ ale to te¿ dlatego, ¿e ju¿ pracowa³am w tej bran¿y wiêc by³o mi du¿o ³atwiej i w pracy i w szkole. Wiêkszo¶æ rzeczy nie by³o dla mnie obcych bo ju¿ mia³am z nimi styczno¶æ. Ale to ka¿dy musi wybraæ sam co go interesuje. A nie ma nic gorszego jak mêczyæ siê ile¶ tam lat na kierunku, który jest nam zupe³nie obcy.

maria2015
23-04-2015, 18:39
Najlepiej i¶æ na studia podyplomowe dopiero wtedy kiedy ma siê pracê. Znam wielu ludzi, którzy zrobili ró¿norodne podyplomówki i niestety by³ to tylko kolejny papierek do kolekcji, bo nie pomóg³ im w ¿aden sposób w znalezieniu nowej i ciekawszej pracy.

igax
26-04-2015, 23:06
Je¿eli nie masz sta³ej pracy w której owe studia co¶ dadz± albo te¿ nie cierpisz na nadmiar pieniêdzy to najlepiej sobie darowaæ studia podyplomowe. Co ciekawe czê¶æ uprawnieñ mo¿na zdobyæ decyduj±c siê na o wiele tañszy i szybszy kurs z tego samego przedmiotu/dziedziny.

ahnieha
28-04-2015, 07:03
Nie wiem czy op³aca siê i¶æ na studia podyplomowe..Co one dadz± ? To jest tylko tytu³ przecie¿ i nic wiêcej. Szczerze to pracodawca nawet na tytu³ nie popatrzy a popatrzy na do¶wiadczenie zawodowe pracownika. Ja nie posz³am nawet na studia po maturze i jestem z tego powodu zadowolona.

estera33
01-05-2015, 13:52
To wszystko zale¿y od tego, w jakim chcesz siê kszta³ciæ kierunku. Ja siê przymierzam w tym roku do Wyceny nieruchomo¶ci. Zdajê sobie sprawê, ¿e przede mn± mnóstwo trudnego materia³u do przyswojenia oraz mega trudny egzamin pañstwowy, ale uwa¿am ¿e warto.

zimorrodek
01-05-2015, 16:39
Kwestia i sprawa indywidualna. Nie mo¿na tak ot po prostu za kogo¶ to okre¶liæ. Sama osoba, która wybiera siê na studia musi w³a¶nie zdecydowaæ o tym co go najbardziej interesujê i to co by chcia³a robiæ w przysz³o¶ci. Nikt za was tego nie zadecydujê. Jakbym mia³a co¶ narzuciæ to ostatnio bardzo popularne kierunki to w³a¶nie HR i IT.

zimorrodek
01-05-2015, 16:40
Da siê z tego jako¶ dorobiæ do pensji? Ja mam swoj± niewielk± a zawsze mi by siê przyda³ jaki¶ dodatkowy grosz na w³asne potrzeby i na moje wydatki. Ostatnio dorabia³am jako hostessa ale ze wzglêdu na mój wiek i to, ¿e ju¿ pracodawcy potrzebuj± dziewczyn do 25 lat straci³am trochê na tym i nie mogê w tym dalej pracowaæ.

idaa2015
03-05-2015, 01:27
Trzeba przede wszystkim wiedzieæ po co siê na te studia idzie, bo je¿eli tak po prostu ¿eby i¶æ to nie ma sensu kolekcjonowaæ papierki, które i tak do niczego siê nie przydadz± niestety. Poza tym najlepiej podyplomówkê robiæ wtedy kiedy ju¿ ma siê pracê.

stasia2015
05-05-2015, 03:22
A w ogóle warto i¶æ na jakiekolwiek studia podyplomowe? Najpierw radzê sprawdziæ czy nie ma kursów daj±cych dok³adnie to samo, bo czasami mo¿e okazaæ siê, ¿e s± i mo¿na mieæ dok³adnie to samo co na studiach podyplomowych tylko ¿e o wiele taniej i szybciej.

jojusik88
08-05-2015, 16:44
Co ty piszesz..Teraz w³a¶nie trzeba i¶æ na studia z tego powodu, ¿e bez nich pracodawca rekrutuj±cy nawet nie chcê z Tob± rozmawiaæ. Co siê ma po tej podyplomówce ? Jedno wielkie G.. to jest taki dodatkowy kurs, który znaczy w³a¶nie bardzo ba³o. Lepiej ju¿ mieæ skoñczone studia jakie¶ bo siê otrzymujê wy¿sze wykszta³cenie. U mnie studia by³y i bêd± najwy¿szym priorytetem.

dorota88
29-06-2015, 17:03
Warto i¶æ na studia, które ró¿ni± siê od kierunku magistra czy licencjata. Polecam co¶ z dziedziny informatyki, czy grafiki, to bardzo teraz modne i w³a¶ciwe.

laliczka88
08-07-2015, 17:28
Wed³ug mnie dobr± opcj± s± podyplomowe studia pedagogiczne. Mo¿na po nich pracowaæ w szkole, o ile s± wakaty. Dobrym rozwi±zaniem jest te¿ kierunek Zarz±dzanie zasobami ludzkimi albo administracja, je¶li my¶lisz o pracy intelektualnej.

Bruna27
10-07-2015, 09:14
Moim zdaniem nie warto i¶æ na studia podyplomowe, potem obudzisz siê jako trszydziestolatka z kilkoma tytu³ami ale bez do¶waidczenia i oka¿e siê , ¿e nikt n ie chce Ciê zatrudniæ, lepiej ¿eby¶ wybra³a siê na jakie¶ praktyki sta¿e a pó¿niej awansowa³a i studia zrobi³a juz maj±c do¶wiadczenie :)

Mikaela
14-07-2015, 20:22
Studia podyplomowe nie zagwarantuj± tego, ¿e lepsz± pracê znajdziesz. Najwa¿niejsza jednak jest praktyka w zawodzie. I chyba lepszym sposobem jest jaki¶ sta¿ po którym masz szansê na sta³± pracê. Poczytaj tu http://praca.gratka.pl/poradnik/praktyki-i-staze/ - mo¿e znajdziesz jakies ciekawe informacje?

Juno
06-08-2015, 16:23
Witam, zawsze warto siê uczyæ to podstawa, ale trzeba umiejêtnie dobraæ sobie studia, bo to musi siê nam op³acaæ w ¿yciu, dlatego doradzam kierunki techniczne, informatyczne.

Justice
07-08-2015, 07:32
¦wietna rada - teraz kierunki techniczne s± najbardziej po¿±dane przez pracodawców. Nie warto zaczynaæ naukê jakiego¶ kierunku humanistycznego. Co pó¼niej po tym dziewczyny bêdziemy mia³y ? Zdecydowanie nic..Czyst± wiedzê ksi±¿kow±, która ma siê nijak do rzeczywisto¶ci.

Justice
07-08-2015, 07:33
Dlatego warto pomy¶leæ na pewno teraz ju¿ o jakiej¶ ambitnej 'podyplomówê' :) zachêca³abym aby siê zapisywaæ na kierunek Ekonomia, Finanse i Rachunkowo¶æ..Sama to skoñczy³am 2 lata temu i nie mia³am problemu ze znalezieniem pracy w zawodzie finansisty po zakoñczenie podyplomowych.

Majka89
07-12-2015, 11:05
Na takie, które Was czego¶ naucz±. Nie sugerujcie siê uczelnia, bo niektóre nawet renomowane uczelnie maj± kierunki, które s± bardzo ¼le prowadzone i maj± bardzo niski poziom. Polecam zapoznanie siê wcze¶niej z programem i sylabusami kilku kierunków na kilku uczelniach i porównanie ich. Niedawno moja znajoma zapisa³a siê na roczny marketing internetowy. My¶la³a, ¿e nauczy siê wielu rzeczy, które pozwol± jej znale¼æ pracê w tym zawodzie, a okaza³o siê, ¿e uczelnia stawia na wiedze psychologiczn± i 95% przedmiotów jest w³a¶nie z zakresu psychologii. Nie twierdzê, ¿e nie jest to przydatna wiedza, ale w pierwszej kolejno¶ci powinno siê uczyæ studentów tego co od razu przyda im siê w pracy. Znajoma jest bardzo zawiedziona tym kierunkiem i nie rzuci³a go tylko dlatego, ¿e zap³aci³a czesne z góry i nie mo¿e ich ju¿ odzyskaæ. Straci³a nadzieje, ¿e znajdzie pracê w tym zawodzie, ale na ca³e szczê¶cie trafi³am na ten portal http://serwis.inwestycjawkadry.info.pl/informacje-o-portalu/o-nas , z którego dowiedzia³am siê o licznych szkoleniach z zakresu marketingu i przekona³am znajom± do zapisania siê na te szkolenia. Okaza³o siê, ¿e jedno takie szkolenie nauczy j± du¿o wiêcej ni¿ rok na studiach podyplomowych.

perelka
11-12-2015, 11:36
Warto i¶æ chyba tylko na takie, które rzeczywi¶cie co¶ Ci dadz± w pracy albo pomog± j± znale¼æ. Ja sama my¶lê akurat nad wyborem podyplomówiki, a zale¿y mi na czym¶ z logistyki powi±zanym z SAP. Mam na razie na li¶cie ten kierunek (http://itelligencegroup.com/pl/training/) ale szukam jeszcze czego¶ mo¿e w Warszawie.

anka84
21-12-2015, 08:49
Tez jestem na tak je¶li chodzi o studia podyplomowe. Bo to chyba w³a¶nie o to chodzi, aby stawaæ siê coraz lepszym w tym, co siê robi. U mnie jest tak samo. Pracujê w bran¿y zwi±zanej z BHP, ukoñczy³am studia o tym kierunku, co prawda by³o to kilka lat temu, jednak ja siê nie zatrzymujê i idê dalej. W tym roku zdecydowa³am, ¿e zapiszê siê na studia podyplomowe i tak zrobi³am. Aktualnie studiujê Zarz±dzanie BHP na UTH w Warszawie i czujê, ¿e to jest to! :D Od¶wie¿am tam swoj± wiedzê i zdobywam now±, a BHP to naprawdê rozleg³a dziedzina, bo obejmuje tematykê zwi±zan± z miêdzy innymi z prawem pracy, psychologi± pracy, zarz±dzaniem, bezpieczeñstwem, ochron± przeciwpo¿arow±, ergonomi±, wypadkoznawstwem i tak dalej ;).

Karoles
22-12-2015, 14:52
Moim zdaniem w ogóle nie warto i¶æ na podyplomówkê.

zulma
19-01-2016, 13:46
Ja te¿ nie upiera³abym siê przy studiach podyplomowych. Raz, ¿e sporo kosztuj±, a dwa, ¿e wiedza, której dostarczaj± czêsto jest bardzo ogólna.
Moim zdaniem o wiele lepsz± opcj± s± szkolenia, dopasowane do naszych konkretnych potrzeb. Mam na my¶li np. szkolenia CIT takie jak tu: www.wlr.com.pl/szkolenia,154-CIT.html . Trwaj± krócej ni¿ studia, a dostarczaj± konkretnych umiejêtno¶ci, wiêc my¶lê, ¿e warto.

oliwia
20-04-2016, 13:52
Je¶li chodzi o studia podyplomowe to na pewno wiele zale¿y od uczelni. Ja akurat bardzo sobie chwalê czas spêdzony na WSE w Krakowie http://www.podyplomowe.wse.krakow.pl, bo dziêki tym studiom dosta³am awans w pracy. Nauczy³am siê tam wielu praktycznych rzeczy, z którymi teraz mam na co dzieñ do czynienia. Dobrze jest siê uczyæ od kogo¶, kto ma realn± wiedzê na temat bran¿y. Nie tylko sama teoria, jak to czasem bywa w niektórych placówkach.

szalona
25-04-2016, 08:08
Zobacz sobie poradnik pracownika http://poradnikpracownika.pl/ Znajdziesz tu sporo ciekawych artyku³ów. Dowiesz siê jakie zawody s± najbardziej poszukiwane. jakie jest wynagrodzenie itp.Artyku³y sa pisane przez specjalistów i dotycz± spraw pracowniczych, ale nie tylko.

boguska
24-05-2016, 11:31
Id¼ na to co ciê interesuje. Ja zawsze marzy³am o studiowaniu fizyki ale ba³am siê i¶æ bo wydawa³o mi siê, ¿e sobie nie poradzê. Pracujê i mog³oby byæ ciê¿ko z notatkami. Trafi³am jednak na https://notatek.pl/pomoce/nauki-fizyczne/fizyka-2 i dosz³am do wniosku, ze warto spróbowaæ. Na notatek.pl s± notatki ze wszystkich kierunków studiów.

minka
03-07-2016, 21:24
Ja od jakiego¶ czasu my¶lê o studiach. Przerwa³am je po ¶lubie i chcia³abym wróciæ. Interesuje mnie arteterapia studia podyplomowe (http://www.ckp-lodz.pl/studia/22/%C5%81%C3%B3d%C5%BA/content/arteterapia). To bardzo ciekawy kierunek i my¶lê, ¿e nie bêdzie problemu z prac± po nim. A wy co s±dzicie?

marmoladka
14-07-2016, 19:14
ja siê zapisa³am na Wy¿sz± Szko³ê Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej na mened¿era hotelu. Zajêcia ruszaj± od pa¼dziernika i bêd± siê odbywaæ w Krakowie wiêc nie bêdê musia³a je¼dziæ, ju¿ siê nie mogê doczekaæ

Kostka
29-09-2016, 11:55
Najlepiej i¶æ na takie, które nam siê przydadz± w przysz³ej pracy. W odró¿nieniu od studiów, nalezy wybieraæ je z rozs±dkiem.

grucha
05-10-2016, 12:10
Witam

Chcialem sie zapytac o pewna rzecz .. czy do prowadzenia wlasnego biznesu potrzebne sa studia podyplomowe? Obecnie jestem po zarzadzaniu i bankowosci, jednak rozwazam mozliwosc poszerzenia swojej edukacji. Interesuje mnie bardzo jak duzy wplyw to bedzie mialo na moja umiejetnosc prowadzenia firmy. Przy okazji, moze jest tutaj ktos ze Szczecina lub okolic, szukam opinii na temat WSB http://www.wsb.pl/szczecin/kandydaci/studia-podyplomowe Oczywiscie mile widziane takze inne propozycje, chce rozwazyc wszystkie mozliwosci. Pozdrawiam

Maggy
05-10-2016, 14:14
Zle¿y gdzie siê pracuje...

Kingga1
05-10-2016, 19:02
Ja bym bra³a co¶ niezwi±zanego z bran¿±, w której pracujesz. Taki wentyl bezpieczeñstwa w razie czego :)

------------------------------------
Kancelaria adwokacka katowice (http://durajreck.com)

moore23
25-10-2016, 10:21
Studiowa³ kto¶ na Wy¿szej Szkole Europejskiej w Krakowie http://podyplomowewse.bravesites.com/? Rozgl±dam siê za uczelni± która oferuje ciekawe kierunki a WSE bardzo przypad³a mi do gustu. Co o tym s±dzicie?

vilma
14-11-2018, 12:56
Zauwa¿y³am, ¿e ma³o jest studiów podyplomowych dla nauczycieli. Moja kole¿anka doradzi³a mi zapisanie siê do http://pcud.edu.pl/ i mo¿e jeszcze kogo¶ z Was zainteresuje. Maj± w ofercie studia przygotowuj±ce do nauki konkretnych przedmiotów szkolnych ale te¿ kszta³c±ce w specyficznych dziedzinach typu logopedia, artterapia, integracja sensoryczna, resocjalizacja etc.

laska88
16-11-2018, 10:00
Ja tam wola³abym uczyæ siê w jakiej¶ sprawdzonej szkole z dobrymi opiniami. Troszkê czyta³am o wydziale WSPiA w Warszawie. Podobno maj± dobre podej¶cie do s³uchacza, potrafi± zorganizowaæ te¿ potrzebne kursy i szkolenia. Mo¿e nad t± szko³± siê w³a¶nie zastanowisz, tylko musisz sprawdziæ czy posiadaj± twój kierunek.

figa
05-12-2018, 17:55
to zale¿y czym siê interesujesz, ja przede wszystkim tym kierowa³abym siê przy wyborze studiów. Sama zrobi³am magisterkê z zarz±dzania a na podyplomówkê posz³am na Mazowiec± Uczelniê Medyczn± na zarz±dzanie prawem medycznym :) Uczelniê polecam, super zajêcia, rozs±dne czesne i fajni wyk³adowcy :)