PDA

View Full Version : Czy warto jest i¶æ na techniczne studia

Ka¶ka
09-10-2014, 11:17
Jak my¶licie czy dziewczyna mo¿e sobie na takich poradziæ?

dorocina
09-10-2014, 11:18
Oczywi¶cie,ze warto ! Raczej napisa³abym,ze na te zwi±zane z kierunkami ¶cis³ymi a nie ¶ci¶le techniczne jednak na pewno jest po tym praca. Sama aktualnie jestem na informatyce. Dziewczyn jak na lekarstwo a jest to b³±d poniewa¿ praca daje bardzo dobre perspektywy na rozwój. Jestem aktualnie na Wy¿szej Szkole Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa w Poznaniu na specjalizacji informatycznej technologie internetowe ( tutaj mo¿esz sobie o nim poczytaæ: http://www.wsnhid.pl/technologie-internetowe.html ) . Obecnie pracujê w zawodzie. Studia ³atwo jest po³±czyæ z prac± poniewa¿ wyk³adowcy fajni - da siê z nimi dogadaæ. No i uczymy siê tylko praktycznych rzeczy.

Carmel1206
12-10-2014, 09:45
Nie kategoryzowa³abym tego, ¿e dziewczyny s± jakie¶ gorsze i maj± problem na uczelniach technicznych, bo kobiety s± zazwyczaj du¿o lepsze od panów w swoim zawodzie ;) Studia ¶cis³e, najlepiej po Politechnikach, s± teraz bardzo po¿±dane na rynku pracy, wiêc do dzie³a!

onevirgil70
12-10-2014, 11:32
A sk±d przekonanie, ¿e dziewczyna nie moglaby sobie poradziæ z nauka na studiach technicznych?:P Nie rozumiem, co p³eæ ma tu do rzeczy. Facet czy kobieta, licza siê zdolno¶ci. Je¶li takowe posiadasz, to nie ma co siê zastanawiaæ. Znam przynajmniej trzy ¶wietne matematyczki i fizyczki w gronie moich znajomych, faceci s± za to ¶redniawi :P

Mój punkt widzenia - http://najlepszaimprezawmiescie.tumblr.com/. Komentujcie posty.

elka77
13-10-2014, 12:46
Moja kole¿anka skoñczy³a Politechnikê w Gliwicach i wyjecha³a do Anglii, wiêc jak pisze onevirgil niewa¿na p³eæ tylko umiejêtno¶ci.

wala
16-10-2014, 19:44
Oczywi¶cie, ¿e p³eæ nie ma znaczenia, tylko wiedza i umiejêtno¶ci. Pamiêtam nawet, ¿e kilka lat temu by³a akcja "dziewczyny na politechniki".

cyryluk95
25-10-2014, 10:14
By zachêciæ przychodzenie w ogóle ludzi na studia techniczne, niektóre miasta organizuj± stypendia polegaj±ce na tym, ¿e je¶li zda siê na maturze matematykê na poziomie rozszerzonym i pójdzie na który¶ z dostêpnych w spisie zaakceptowanym przez Urz±d Miasta kierunek techniczny, nie tylko na politechnice, dostanie siê stypendium. Prawdê powiedziawszy skorzysta³am z czego¶ takiego ;)

Dobry blog, ciekawe tematy - http://tawroginski.blog.pl. Polecam.

afrodytka
21-12-2014, 14:15
Moim zdaniem warto i¶æ na studia techniczne, ale to nie jedyna perspektywa. Wed³ug mnie ciekawym kierunkiem jest tak¿e logistyka. Na wielu uczelniach po tym kierunku mo¿na równie¿ otrzymaæ tytu³ in¿. (s± to po prostu studia I stopnia in¿ynierskie). Tak wiêc nie tylko na politechnice jest in¿ynier. Takie studia w swojej ofercie ma m.in. Wy¿sza Szko³a Bankowa, moja kole¿anka studiuje w Chorzowie, tu jest link do strony uczelni je¶li kogo¶ interesuje ten kierunek http://www.wsb.pl/chorzow/kandydaci/studia-i-stopnia/kierunki-i-specjalnosci/logistyka
Choæ wiem, ¿e równie¿ w innych miastach uczelnia ma swoje oddzia³y i tam tez jest chyba logistyka.

elka77
22-12-2014, 10:28
Dok³adnie, ale tak jak tutaj rozmawiamy. Dziewczyny boj± siê takich miejsc. I wol± i¶æ za wiêkszo¶ci± ni¿ zaryzykowaæ i mieæ co¶ z tego :)

oliwia
31-12-2014, 08:20
A dlaczego nie? :) Je¶li tylko kto¶ posiada umys³ ¶cis³y to na pewno warto. Moja siostra wybra³a specjalizacjê budowa i eksploatacja dróg. Na wakacjach mia³a praktyki w wydziale drogownictwa w naszej miejscowo¶ci i bardzo by³a zadowolona, jako dziewczyna by³a atrakcj± w firmie :) Ja wolê jednak i¶æ bardziej w kierunku handlu i mój wybór pad³ na http://www.uth.edu.pl/o-uczelni

Pandora
05-01-2015, 09:13
Studia licencjackie to obecnie niewiele. Radzi³abym poczytaæ np. ten w±tek: http://pwsz-tarnow.edu.pl/Lepsze-studia-in%C5%BCynierskie-czy-licencjackie-t - bardzo dobrze zosta³o tam podkre¶lone i wyja¶nione ró¿nice pomiêdzy absolwentem studiów in¿ynierskich a licencjackich i jak pracodawca patrzy na takie osoby w zale¿no¶ci od ukoñczonych studiów.

ngan2225
24-01-2015, 16:19
No dobrze, mo¿e studia techniczne (tytu³ in¿yniera) jest lepiej traktowany przez pracodawców, ale z drugiej strony, czy na pewno? W takich us³ugach (które jednak s± najwiêkszym sektorem) in¿ynier nie jest ju¿ tak chêtnie przyjmowany/ A sektor przemys³owy nie taki du¿y.

gatsby
18-02-2015, 12:32
Warto o ile nas interesuj±. W innym przypadku po co siê mêczyæ?

Coldi
20-03-2015, 19:15
Dlaczego nie wszystko jest dla ludzi :) W koñcu studia to inwestycja jak pisz± w tym artykule http://praca.gratka.pl/poradnik/art/studia-to-inwestycja,2315442,art,t,id,tm.html (http://praca.gratka.pl/poradnik/art/studia-to-inwestycja,2315442,art,t,id,tm.html) Inwestycj± przede wszystkim w siebie wiêc je¿eli to Ci interesujê to my¶lê, ¿e pój¶cie na taki kierunek g³upim pomys³em nie jest. Mo¿esz siê spe³niaæ w tym co lubisz :)

dojrzalsza
22-03-2015, 16:18
Tak zdecydowanie warto je¶li to jest to co chcemy robiæ w przysz³o¶ci bo gdy akurat nie chcemy siê zajmowaæ tymi technicznymi rzeczami to nie ma sensu na to i¶æ..Wed³ug mnie na studia nie idzie siê z tego powodu, ¿e jaki¶ kierunek jest wed³ug nas jaki¶ popularny tylko po prostu czym¶ wyj±tkowo siê interesujemy : )

sara.lapa
23-03-2015, 18:13
Mo¿na i¶æ bo one w tych czasach prêdzej po prostu mog± daæ jakie¶ zatrudnienie..Jak mieliby¶my i¶æ na jakie¶ studia humanistyczne to wtedy akurat od razu wed³ug mnie siê skazujemy na bezrobocie bo co wtedy umiemy w sposób bardzo fajny pisaæ listy i wiersze a na co to komu jest jak pracodawca szuka ju¿ pracówików z lepszymi umiêjêtno¶ciami.

gornapolka
01-04-2015, 09:11
Tak warto bo one w jaki¶ sposób jeszcze nam gwarantuj± po prostu jaki¶ zawód..Je¶li chodzi o humanistów to bardzo piêknie jak kto¶ koñczy taki piêkny kierunek jak np filologia polska ale tylko co pó¼niej gdzie akurat szukaæ pracy trzeba? Bo przecie¿ etatów w szkole jest niestety ma³o i nie wiadomo jak sobie dawaæ radê...

kmajli
10-04-2015, 08:10
¯adne ju¿ studia nie gwarantuj± stu procentowego niestety zatrudnienia i mo¿e byæ naprawdê bardzo ró¿nie przecie¿..Je¶li kto¶ chce i¶c na studia techniczne to musi siê zdecydowanie tym tematem bardzo mocno interesowaæ ; ) bo je¶li siê nie interesujê to po prostu niestety bêdzie trochê s³abo i musi co¶ innego wybieraæ.

paniBachha
14-04-2015, 13:54
No ¿adne nie gwarantuj± zatrudnienia ale ju¿ w³a¶nie te techniczne studia zawsze daj± jaki¶ cieñ szansy przecie¿ : )je¶li chodzi o mnie to ja teraz od pa¼dziernika chce siê zapisaæ na studia takie no wiecie zaoczne z kierunku Finanse i Rachunkowo¶æ..Pytanie tutaj do was mam czy kto¶ to koñczy³? : - )

Maadziaaz
18-04-2015, 16:42
Okre¶lanie studiów mianem "humanistycznych" oraz "¶cis³ych" jest moim zdaniem zbyt ogólnym podej¶ciem. Najlepiej rozpatrywaæ konkretne kierunki studiów. Na kierunki ¶cis³e trudniej siê dostaæ, ale g³ównie dlatego, ¿e uczelnie niezbyt chêtnie je organizuj± ze wzglêdu na wy¿sze koszty zwi±zane ze sprzêtem, laboratoriami itp.

estera33
01-05-2015, 13:54
Oczywi¶cie, ¿e tak. Sama koñczy³am do¶æ trudny kierunek na studiach technicznych i ¿eñska czê¶æ stanowi³a co najmniej po³owê studentów. Po takich studiach nie jest trudno a dobrze p³atn± pracê. Wiêkszo¶æ znajomych pracuje i nie¼le zarabia. Choæ praca nale¿y raczej do stresuj±cych.

zimorrodek
01-05-2015, 16:37
Gdzie oni pracuj±, ¿e tak po studiach bezpo¶rednio znale¼li pracê? Ja skoñczy³am studia zarz±dzania i in¿ynieria produkcji z tytu³em in¿yniera i bardzo trudno mi by³o znale¼æ na samym pocz±tku pracy bez ¿adnego do¶wiadczenia..Studiowa³am dziennie i robi³am co tylko mog³am, uczestniczy³am w ró¿nego rodzaju kó³kach i samorz±dzie

idaa2015
03-05-2015, 01:28
Wydaje mi siê, ¿e tak samo jak na ka¿de inne studia na ka¿dej innej uczelni. Czasy mamy teraz takie jakie mamy i ¿adne studia nie s± gwarancj± zatrudnienia niestety choæby¶my nie wiem jak bardzo tego chcieli i chyba w najbli¿szym czasie siê to nie zmieni.

Carolajn
03-05-2015, 12:05
Nie ma ró¿nicy jakie koñczy siê studia czy humanistyczne czy techniczne bo pracodawca nawet nie zwróci na to uwagi..Dla niego cenniejsze bêdzie do¶wiadczenie. Uwa¿am, ¿e trzeba siê samemu interesowaæ i ju¿ pierwsze prace zawodowe takie za prawdziwe pieni±dze zaczynaæ na studiach.

stasia2015
05-05-2015, 03:24
Warto tylko niestety tak samo warto jak i¶æ na studia humanistyczne czy na ka¿de inne jakiekolwiek studia a to dlatego poniewa¿ teraz niestety same studia niewiele daj± trzeba mieæ jeszcze szczê¶cie, to co¶ i chyba równie¿ jakie¶ znajomo¶ci ¿eby znale¼æ pracê.

jojusik88
08-05-2015, 16:53
Fakt, true story :( trzeba mieæ szczê¶cie oraz trzeba mieæ w³a¶nie znajomo¶ci..Je¶li kto¶ ich nie ma to w tym ¶wiecie ob³udy i k³amstwa ginie i to w bardzo szybkim tempie. Ja ich nie mam i jest mi bardzo ciê¿ko a niby skoñczy³am in¿ynierski kierunek zarz±dzanie i in¿ynieria produkcji..Przed matur± jeszcze mnie nauczyciele zapewniali id¼ na studia po nich na pewno bêdzie praca..Teraz widzê, ¿e praca jest ale na kasie w markecie.

poludnica
21-05-2015, 22:57
Taki podzia³ na studia humanistyczne oraz techniczne jest zbyt ogólny. Owszem, mo¿na i¶æ na studia techniczne, ale nie po ka¿dym kierunku technicznym ³atwo znale¼æ pracê w Polsce lub w regionie, gdy¿ dana ga³±¼ przemys³u mo¿e byæ s³abiej rozwiniêta...

bunga
22-05-2015, 07:27
Ró¿nice miêdzy kierunkiem humanistycznym a kierunkiem technicznym s± detaliczne. To tylko tak nazwy brzmi± i studia wcale nie przygotowuj± do pracy zawodzie. O tym trzeba zapomnieæ, na studia siê tylko idzie po papierek. Po nic wiêcej. Ja nie posz³am na ¿adne studia i nie ¿a³ujê wyboru.

dziubeniek55
22-05-2015, 09:45
Na moim kierunku jest wiele osób, które mia³y i¶æ np na historiê i same nie wiedz± jak trafi³y na techniczny kierunek. Ogólnie po politechnice mo¿na pracowaæ w wielu miejscach tak¿e w takich, które na pierwszy rzut oka bardziej pasuj± dla humanisty. Pracy biurowej te¿ jest sporo.

Jednak je¿eli siê tego nie czuje to my¶lê, ¿e nie warto. Widzê tyle osób, które siê poprostu mêcz±, s± znu¿one, zniechêcone itd. Chyba nie o to chodzi, jednak zarobki s± zdecydowanie wiêksze i czasami w³a¶nie decyduj± o kierunku.

dorota88
29-06-2015, 16:56
Tak i jeszcze raz TAK, takie studia to przysz³o¶æ, techniczne, informatyczne, wszytko co koñczy siê tytu³em in¿yniera to jak najbardziej TAK.

Weronika77
04-07-2015, 12:14
Nie kategoryzowa³abym tego, ¿e dziewczyny s± jakie¶ gorsze i maj± problem na uczelniach technicznych, bo kobiety s± zazwyczaj du¿o lepsze od panów w swoim zawodzie ;) Studia ¶cis³e, najlepiej po Politechnikach, s± teraz bardzo po¿±dane na rynku pracy, wiêc do dzie³a!

Tak , dok³±dnie to chcia³am napisaæ , ale zosta³am tu uprzedzona w tym fakcie. Zgadzam siê ca³kowiæie i wed³ug mnie jest to jedyne chyba sensowne rozwi±zanie w tej sprawie , wiêc mogê z rêk± na sercu poleciæ ci dok³adnie to samo. W stu procentach!

PaulinaD
30-11-2015, 08:01
Jak dla mnie warto, dosyæ wyra¼nie widaæ teraz zapotrzebowanie na absolwentów studiów technicznych, my¶lê, ¿e po tego typu studiach jest ³atwiej o pracê, bo brakuje specjalistów bran¿y technicznych. Ja studiujê dosyæ nietypowy kierunek jak na kobietê, a jest to transport drogowy, s± tu studia in¿ynierskie na UTH w Warszawie. Tak jak mówiê, od zawsze interesowa³a mnie ta tematyka, dlatego nie wyobra¿a³am sobie, ¿e mog³abym studiowaæ co¶ innego :)

Majka89
07-12-2015, 10:59
Faktycznie jest du¿e zapotrzebowanie na absolwentów kierunków technicznych, ale mimo tego, ¿e tych absolwentów jest bardzo wiele, to wci±¿ brakuje dobrych specjalistów z tych bran¿. Jest to spowodowane systemem kszta³cenia w Polsce, który stawia na teorie, a nie na praktykê, a tak¿e podej¶ciem studentów, którzy my¶l±, ¿e je¶li skoñcz± takie, a nie inne studia, to na pewno bêd± mogli przebieraæ w ofertach pracy. Po skoñczeniu studiów spadaj± na ziemie, podejmuj± siê jakiejkolwiek pracy i w zasadzie zamykaj± sobie drogê do kariery. Sama skoñczy³am kierunek techniczny, bo skoñczy³am informatykê. Z mojego roku tylko 10% osób pracuje w zawodzie. Ofert pracy jest bardzo du¿o, ale pracodawcy nie chc± przyjmowaæ ludzi bez do¶wiadczenia lub dodatkowych umiejêtno¶ci, bo im siê to zwyczajnie nie op³aca. Podczas studiów skoñczy³am kilka kursów, które uda³o mi siê znale¼æ dziêki tej stronie http://serwis.inwestycjawkadry.info.pl/ . Dziêki nim dosta³am pracê w zawodzie ju¿ podczas studiów. Co prawda na pocz±tku nie by³a to praca z wysokimi zarobkami, ale moje zarobki systematycznie wzrasta³y i teraz zarabiam do¶æ du¿o i pracuje w zawodzie. Pamiêtajcie, ¿e dyplom ukoñczenia studiów, to nie wszystko.

Madlen89
01-02-2016, 12:03
Zdecydowanie warto, sama trochê zaniedba³am temat studiów i teraz troche pokutuje, bo z me¿em mamy zamiar zaj±æ siê frezowaniem a to wymaga sprawnej obs³ugi oprogramowania takiego jak: http://www.visicadcam.pl/reverse nie ukrywam, ze w zwi±zku z brakami bêde musia³a udac siê na dodatkowe szkolenie z obs³ugi plików CAD/CAM.

ela1595
29-02-2016, 10:30
Teraz studia techniczne to podstawa. £atwo znale¼æ dobrze p³atn± pracê po nich. Jednak nie s± to proste kierunki i wymagaj± sporo nauki. Je¿eli mamy du¿e samozaparcie to sobie poradzimy. Je¿eli chcemy sobie trochê u³atwiæ drogê po tytu³ to mo¿na skorzystaæ z Iprace http://iprace.puzl.com/ . Pomagaj± w tworzeniu profesjonalnych prac naukowych.

marmoladka
20-02-2017, 18:28
A co to ma do rzeczy? Pewnie, ¿e mo¿e sobie poradziæ tylko ja bym proponowa³a nie patrzeæ tylko i wy³±cznie przez pryzmat studiów. Teraz w modzie s± szko³y policealne. Sama chodzê do Kreatoredukacji i powiem ci, ¿e lepiej trafiæ nie mog³am. Ucz± samych praktycznych rzeczy, nauczyciele wymagaj± ale id± na rêkê. Nie zamieni³abym na studia tego :)

elabarbara
11-04-2017, 09:14
Pewnie ¿e warto i¶æ na studia :) ja te¿ studiujê ale online poniewa¿ mam ma³e dziecko wiêc nie mogê uczêszczaæ na zajêcia a tu mam mo¿liwo¶æ dokszta³cania siê nie przerywaj±c edukacji. Wybra³am kierunek ochrona ¶rodowiska studia (http://www.puw.pl/pl/studia/ochrona-rodowiska) które spe³niaj± moje oczekiwania na przysz³o¶æ. Wybra³am specjalizacjê Odnawialne ¼ród³a energii S± to poszukiwane i cenne kwalifikacje w perspektywie kariery zawodowej absolwenta.

Witkowa
11-08-2018, 08:11
Moim zdaniem warto, sama wola³am uzyskaæ tytu³ in¿yniera ni¿ jakikolwiek inny. A tak ogólnie to wiedzieli¶cie, ¿e w Polsce w³a¶nie jest najwiêcej kobiet z takim tytu³em? My¶lê, ¿e to powód do dumy, kobietki ;) Czyta³am o tym ostatnio w relacji z konferencji IMPACT na stronie https://dariuszstasik.com/impact-krakow-2018-relacja/ - polecam, aby¶cie te¿ to sobie przeczyta³y :)

Alinka111
31-08-2018, 09:12
Jasne, ¿e tak! :D W tamtym roku ukoñczy³am studia in¿ynierskie na kierunku transport, nie by³o ³atwo ale siê uda³o. Mia³am trochê trudno¶ci w pisaniu pracy in¿ynierskiej, ale trafi³am na specjalistów z http://www.iprace.pl/oferta/prace-inzynierskie/, którzy udzielili mi licznych porad. Dziêki ich pomocy napisa³am pracê na czas i obroni³am siê na 4! :D

ayladoll
12-09-2018, 17:34
:rolleyes: :rolleyes:

soka
13-09-2018, 11:38
My¶lê, ¿e zawsze warto zdecydowaæ siê na naukê :) To co wyniesiemy ze szko³y zawsze nam zaprocentuje :)

bonasz
18-09-2018, 12:45
:eek: :rolleyes:

aga80
27-09-2018, 11:51
lepiej isæ na prawo/humana albo medycyne

andrzejka123
31-03-2022, 20:40
My¶lê, ¿e tak zw³aszcza w wiêkszym mie¶cie, gdzie bez problemu znajdziesz pracê w zawodzie. Jest to na pewno przysz³o¶ciowy kierunek. Sprawd.¼ sobie praca inzynier warszawa (https://itwiz.pl/blisko-3-4-polskich-inzynierow-podjeloby-decyzje-o-relokacji-za-podwyzke-wynagrodzenia/) a zobaczysz wiele ¶wietnych ofert i mo¿esz zerkn±æ jak wygl±daj± zarobki w takim zawodzie

bebe456
21-04-2022, 11:43
In¿ynieria to super kierunek, je¶li siê w nim odnajdujecie! A je¶li ju¿ o in¿ynierii mowa, to przyznam szczerze, ¿e ostatni± rewolucj± i sukcesem s± roboty humanoidalne. To bardzo ciekawa opcja na to, aby wprowadziæ z czasem jeszcze wiêcej technologii. O robotach mo¿ecie przeczytaæ sobie na stronie https://innovatingautomation.pl/roboty-kroczace-w-akcji-jak-dzialaja/ .