PDA

View Full Version : łosoś


NELIA70
14-10-2014, 20:03
Burgery z łososia z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami




Składniki, 4 burgery:

? 250 g filetu z łososia
? 4 kawałki suszonych pomidorów w oliwie
? 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
? 3 łyżki cebuli pokrojonej w kosteczkę
? 1 ząbek czosnku
? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
? 1 łyżeczka musztardy
? szczypta ostrej papryki w proszku
? sól i pieprz, sok z cytryny lub limonki

do podania, np. surówka z ogórka z koperkiem i jogurtem naturalnym, cząstki limonki, chutney z mango.




Przygotowanie:

Odciąć skórę z łososia i sprawdzić czy nie ma ości. Opłukać i posiekać na desce na kilkumilimetrowe kawałeczki, włożyć do miski. Tak samo drobniutko posiekać suszone pomidory i dodać do łososia (składniki na burgery można też rozdrobnić/posiekać w melakserze lub rozdrabniaczu, ale nie można tego zrobić blenderem ręcznym "żyrafą").
Dodać zeszkloną na oliwie (może być ze słoika z suszonymi pomidorami) cebulę, pod koniec dodając starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki.
Kaszę jaglaną rozmiksować na pastę w rozdrabniaczu lub blenderze, razem z musztardą dodać do składników w misce.
Doprawić solą, pieprzem i chili, skropić sokiem z cytryny lub limonki i wymieszać. Uformować 4 kotleciki.
Burgery smażyć na rozgrzanej patelni z gładką, nieprzywierającą powłoką, po około 2 minuty z każdej strony.
Podawać z surówką z ogórka, koperku i jogurtu greckiego oraz opcjonalnie z chutney z mango.

Świeżutka dawka nowości tylko na http://szkolaseniora.blog.iwoman.pl/.

katakata
15-10-2014, 09:24
Dzisiaj na obiad mam łososia w postaci fileta, ale taki przepis też brzmi całkiem fajnie :)

CLORINDAUK2956
15-10-2014, 20:04
Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku

Co kupić

200 g sera Epoisses (ew. Fromage des Vosges, który przed przygotowaniem potrawy należy trzymać w temperaturze pokojowej od kilku godzin do 1 dnia, aby był odpowiednio dojrzały)
2 fi lety z łososia, obrane ze skóry, pozbawione ości i tłuszczu, przekrojone na pół
500 g świeżego szpinaku (2 opakowania)
1 pęczek świeżego koperku, posiekanego
młynek z pieprzem kolorowym
100 g masła
sok z 1 cytryny, sparzonej
niewielka ilość soli
olej rzepakowy

Przygotuj

4 płaty folii aluminiowej i naczynie żaroodporne
Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg).

Przygotowanie

Płaty folii aluminiowej składamy kilkakrotnie, tak by były one nieco szersze od kawałków łososia. Każdy kawałek folii aluminiowej z jednej strony smarujemy niewielką ilością masła oraz posypujemy pieprzem kolorowym. Kawałki łososia układamy na desce i robimy długie nacięcia (nie na wylot) nożem wzdłuż fileta (2 nacięcia na kawałek). Nacięcia wypełniamy serem Epoisses. Kawałki łososia z serem układamy na wcześniej przygotowanych kawałkach folii z pieprzem. Wierzch łososia posypujemy odrobiną pieprzu kolorowego i odrobiną soli. Rybę na tackach wkładamy do naczynia żaroodpornego, które wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 190°C (termoobieg), przełączamy na funkcję zapiekania i pieczemy ok. 5-10 minut (czas pieczenia zależy od wielkości filetów).

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i odrobinę masła. Kiedy masło się rozpuści, na patelnię wrzucamy świeży szpinak. Do szpinaku dodajemy odrobinę soli. Smażąc, delikatnie przerzucamy go na patelni.

Do małego garnka wrzucamy masło, podgrzewamy i rozpuszczamy je do momentu pojawienia się migdałowej piany. Następnie do masła dodajemy sok z połowy cytryny oraz posiekany koperek (pozostawiamy część koperku do dekoracji). Sos doprawiamy odrobiną soli. Przed samym podaniem sosu możemy dodać do niego odrobinę świeżego, posiekanego koperku.
Jak podawać

Szpinak układamy na talerzu. Na szpinak nakładamy filet z łososia, polewamy go sosem i dekorujemy połówką cytryny obtoczoną w koperku.

hipergilda85
19-10-2014, 11:40
łosoś w koperku

Składniki
ilość porcji: 6

30 g świeżego koperku, posiekanego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 cytryna, wyciśnięta
2-3 ząbki czosnku, rozgniecione
1 łyżeczka mielonej kolendry
sól i pieprz do smaku
1 kg filetu z łososia

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min. ? Gotowanie: 15min. ? +30min. marynowanie ? Gotowe w: 1godz.

W miseczce wymieszać koperek z oliwą, miodem, sokiem z cytryny, kolendrą, czosnkiem, solą i pieprzem.
Łososia opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na folii spożywczej skórą do dołu, pokryć równomiernie marynatą, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
Z łososia zdjąć folię i ułożyć w brytfannie skórą do dołu. Piec przez 12-15 minut.

Historia niezwykła na blogu http://ludwikarestauracyjnie.blox.pl/html - polecam gorąco.

Kelsi97
31-10-2014, 12:05
Burgery z łososia z kaszą jaglaną
Składniki, 4 burgery:

? 250 g filetu z łososia
? 4 kawałki suszonych pomidorów w oliwie
? 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
? 3 łyżki cebuli pokrojonej w kosteczkę
? 1 ząbek czosnku
? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
? 1 łyżeczka musztardy
? szczypta ostrej papryki w proszku
? sól i pieprz, sok z cytryny lub limonki, oliwa

do podania, np. surówka z ogórka z koperkiem i jogurtem naturalnym, cząstki limonki, chutney z mango.




Przygotowanie:

Odciąć skórę z łososia i sprawdzić czy nie ma ości. Opłukać i posiekać na desce na kilkumilimetrowe kawałeczki, włożyć do miski. Tak samo drobniutko posiekać suszone pomidory i dodać do łososia (składniki na burgery można też rozdrobnić/posiekać w melakserze lub rozdrabniaczu, ale nie można tego zrobić blenderem ręcznym "żyrafą").
Dodać zeszkloną na oliwie (może być ze słoika z suszonymi pomidorami) cebulę, pod koniec dodając starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki.
Kaszę jaglaną rozmiksować na pastę w rozdrabniaczu lub blenderze, razem z musztardą dodać do składników w misce.
Doprawić solą, pieprzem i chili, skropić sokiem z cytryny lub limonki i wymieszać. Uformować 4 kotleciki, najlepiej w naoliwionych dłoniach.
Burgery smażyć na rozgrzanej patelni z gładką, nieprzywierającą powłoką, po około 2 minuty z każdej strony.
Podawać z surówką z ogórka, koperku i jogurtu greckiego oraz opcjonalnie z chutney z mango.

Jak szukacie informacji to zapraszam http://mariuszj.blog.se/, to mój blog!

Broniszwroc99
07-11-2014, 13:08
łosoś z sosem śliwkowym
Składniki, 2 porcje:

? 250 g filetu z łososia
? 200 g śliwek
? 1 mango
? liście mięty
? 1/4 łyżeczki chili w proszku
? szczypta cynamonu
? 1/2 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
? ocet balsamiczny

? oraz: sól, pieprz, oliwa, sok z cytryny lub limonki, cukier trzcinowy lub syrop klonowy, czosnek






Przygotowanie:

Łosoś: Filet podzielić na 2 porcje. Odciąć skórkę. Doprawić solą, pieprzem, skropić 2 łyżkami soku z cytryny, 1 łyżeczką oliwy, 1 łyżeczką octu balsamicznego i 1 łyżeczką cukru lub syropu. Odstawić do zamarynowania, w międzyczasie 1-2 razy przewrócić na drugą stronę.
Quinoa: Komosę wsypać do rondelka, wlać 1 szklankę wody, doprawić solą, pieprzem, dodać pół łyżeczki oliwy, pół łyżeczki soku z cytryny i pół ząbka czosnku. Przykryć i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez ok. 15-20 minut do czasu aż komosa wchłonie całą wodę.
Sos śliwkowy: Do garnuszka lub małego rondelka włożyć 3/4 śliwek (bez pestek), dodać 4 łyżki octu balsamiczny, 2 łyżki cukru lub syropu klonowego, 1 łyżkę soku z cytryny, chili, cynamon, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować ręcznym blenderem, zagotować, gotować jeszcze przez ok. 4 minuty, na koniec można jeszcze raz dokładnie zmiksować.
Salsa mango ze śliwką: Mango obrać, pokroić w kosteczkę. 1/4 ilości śliwek wypestkować, pokroić w kosteczkę, wymieszać w miseczce z mango, z posiekaną miętą, 1 łyżką soku z cytryny lub limonki, łyżeczką oliwy oraz 1 łyżką cukru trzcinowego lub syropu.
Rozgrzać patelnię grillować i położyć filety, grillować bez przewracania przez ok. 4 minuty, skropić resztą marynaty, po chwili przewrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez kolejne ok. 4 minuty.

Czytajcie mojego bloga http://facetizakupy.blog.com/, uwagi mile widziane.

MrAnja87
10-11-2014, 09:09
Tataki z łososia
400 g filetu z łososia norweskiego bez skóry
Sos
6 łyżki stołowe sake (wina ryżowego)
4 łyżki stołowe sosu sojowego, lekkiego
4 łyżki stołowe białego wina
2 łyżeczki przyprawy mirin
0,5 szt cebula
0,5 szt selera
2 ogórki konserwowe
3 łyżki stołowe kaparów
Sposób przygotowania

Łososia gotować w wodzie przez jedną minutę, po czym natychmiast przełożyć do lodowatej wody i ochłodzić.
Łososia wyjąć z wody, osuszyć i pokroić na cienkie plastry.

Sos

Połączyć płynne składniki.
Drobno posiekać cebulę, selera i pikle; dodać do sosu razem z kaparami.

Plastry łososia ułożyć na półmisku, polać częścią sosu. Resztę sosu przelać do miseczki, by później użyć jako dip. Udekorować sałatą.

Wskazówka: Mirin można dostać w sklepach z żywnością z całego świata, a sake w sklepach alkoholowych. Jeśli nie uda się dostać tych produktów, można je zastąpić tą samą ilością białego wina.

Moje spojrzenie na świat - http://nocabezdisco.blogx.pl/. Czytaj i komentuj.

Leena96
13-11-2014, 08:05
Składniki, 2 porcje:

? 2 filety z łososia każdy po ok. 150 g
? 5 łyżek wiórków kokosowych
? 100 g tajskiego ryżu jaśminowego
? skórka z 1 limonki + 1 łyżka soku z limonki
? 1/3 łyżeczki mielonego imbiru w proszku
? opcjonalnie: 2 łyżeczki oleju kokosowego

Marynata do łososia:

? 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
? 2 łyżki soku z limonki
? 1 łyżeczka miodu
? 2 łyżeczki oliwy extra vergine
? szczypta ostrej papryki chili


Chutney żurawinowy:

? 1 szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej)
? 2 łyżki octu ryżowego
? 1 łyżka soku z limonki
? 1 łyżka brązowego cukru lub syropu klonowego
? szczypta chili w proszku
? ok. 1/4 szklanki soku żurawinowego lub malinowego

Przygotowanie:

Z łososia odciąć skórę, filet opłukać, osuszyć, podzielić na 2 porcje. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać składniki marynaty: starty imbir, sok z limonki, miód, oliwę i ostrą paprykę. Powstałą marynatą wysmarować łososia, odłożyć na ok. 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Łososia obtoczyć w wiórkach kokosowych, docisnąć, ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika, piec przez 18 minut.
Ryż wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości przez ok. 10 minut, odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, dodać skórkę i sok z limonki, mielony imbir w proszku oraz olej kokosowy, wymieszać.
Łososia położyć na ryżu i podawać z żurawiną.

Moja pasja zawarta na blogu - polecam.

Zerknij na bloga http://unadobny80.blogan.pl/ - ciekawy styl i warte uwagi posty.

Leena96
13-11-2014, 08:06
Makaron ryżowy ze szparagami i pieczonym łososiem
Składniki, 2 porcje:

• 200 g filetu łososia (najlepiej ze skórą)
• 8 zielonych szparagów
• 2 młode cebulki (białe części)
• 1 mały ząbek czosnku
• 100 g makaronu ryżowego (najlepiej szersze wstążki, ok. 2-3 mm)

Marynata do łososia:

• 3 łyżki jasnego sosu sojowego
• 1 łyżeczka brązowego cukru
• 1 łyżka octu ryżowego (lub soku z cytryny)







Przygotowanie:

Łososia opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć ości, np. pesetą.
Składniki marynaty wymieszać i wlać do naczynia żaroodpornego, następnie włożyć łososia (skórką do góry) i zostawić na około godzinę (można dłużej, nawet na noc w lodówce).
Szparagi opłukać, odłamać i odrzucić zdrewniałe dolne części łodyg (same złamią się w odpowiednim miejscu).
Do naczynia z łososiem (już po zamarynowaniu) dołożyć szparagi, pokrojoną w plasterki cebulkę i ząbek czosnku.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić naczynie z łososiem i szparagami i piec 17 minut. Po upieczeniu od razu zdjąć skórkę łącznie z szarobrązową częścią pomiędzy mięsem a skórką. Mięso rozdzielić widelcem na kilka części obtaczając je w powstałym sosie. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki.
Makaron ryżowy moczyć przez 10 minut w zimniej wodzie, następnie wrzucić na wrzątek i gotować do miękkości (zwykle około 2 - 4 minuty). Odcedzić na sitku, przelać krótko pod bieżącą wodą i włożyć z powrotem do garnka. Dołożyć upieczonego łososia ze szparagami i cebulką, wymieszać, ewentualnie chwilę podgrzać. Podawać opcjonalnie skrapiając dodatkowo sosem sojowym.

femme.m
20-11-2014, 08:41
Ależ mam teraz smaka na łososia...

Tyrawro84
23-11-2014, 19:32
Przepis na Łosoś z warzywami
czas: 1,5 godzinyliczba porcji: 4
Składniki
4 duże filety z łososia
1-2 szalotki (poszatkowane)
1-2 marchewki (pocięte w kostkę)
1 bakłażan (obrany ze skóry)
400 g fasolki szparagowej
1 gałązka świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
1 gałązka świeżego rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
szklanka oliwy z oliwek (lub więcej, w zależności od rozmiaru patelni)
szklanka białego wytrawnego wina (jak wyżej)
pieprz
sól

KROK 1
Filety z łososia podsmażam na oliwie, aż będą zarumienione z obu stron. Następnie odkładam je na bok.
Przepis na rybę
KROK 2
Na tą samą patelnię wykładam poszatkowaną szalotkę i przez chwilę podsmażam, aż będzie szklista. Następnie dodaję pocięte w kostkę marchewkę, bakłażana (bez skóry), fasolkę (wcześniej można ją podgotować przez 10 minut) oraz przyprawy: tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Podsmażam, mieszając przez około 10 minut.
Przepis na rybę
KROK 3
Na warzywa na patelni wykładam podsmażone wcześniej filety z łososia. Całość zalewam winem i wodą - dolewam tyle, aby płyn przykrył warzywa i przynajmniej część łososia. Gotuję na wolnym ogniu przez minimum pół godziny, co jakiś czas mieszając i obracając filety. Podaję na talerz zarówno ryby, jak i warzywa. Smacznego.

Zapraszam na ciekawe treści mojego bloga - . Znajdziesz tam coś dla siebie.

Masz ochotę przeczytać coś ciekawego -http://bizneswgkustos.blogan.pl/. Wejdź i skomentuj.

Tyrawro84
23-11-2014, 19:33
Przepis na Łosoś en croute
czas: 1 godzinaliczba porcji: 6
Składniki
1 kg łososia
1 szalotka
100 g miękkiego masła
garść żurawiny
sól morska i czarny pieprz
2 kulki ziela angielskiego
350 g ciasta francuskiego (opakowanie)
3 jajka ugotowane na twardo
150 g ryżu
lampka białego wina wytrawnego
jajko do smarowania
*świeżego łososia można kupić w Makro.
Moje porady

jak zrobić ciasto francuskie
Łosoś w cieście francuskim
KROK 1
Przygotowanie zaczynam od oczyszczenia łososia, następnie za pomocą ostrego, giętkiego noża oddzielam mięso od skór. W tym celu łapię za ogon i poruszam skórą, nóż zostaje nieruchomy.
Łosoś w cieście francuskim
KROK 2
Cebulę i szalotkę kroję w kostkę, podsmażam na maśle. Wrzucam ryż, przesmażam, aż zrobi się szklisty. Zalewam winem, dodaję wodę. Doprawiam solą, pieprzem, zielem angielskim. Wrzucam garść żurawiny. Zagotowuję i przykrywam pokrywką, aby ryż doszedł.
Łosoś w cieście francuskim
KROK 3
Dodaję pokrojone jajko na twardo, doprawiam na smak, mieszam.
Łosoś w cieście francuskim
KROK 4
Ciasto francuskie dzielę na pół, rozwałkowuję, przenoszę na blachę, kładę na środku ryż, na to łososia, żurawinę i przykrywam ryżem. Brzegi smaruję rozkłóconym jajkiem. Na wierzch kładę drugi płat ciasta francuskiego, tak by przykrył wszystko. Równam i dociskam boczki.
Łosoś w cieście francuskim
KROK 5
Smaruję z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę 20–25 minut, aż będzie rumiany. Kroję gdy jest gorący, ale można podawać również na zimno. Smacznego.

emiliada
25-11-2014, 21:02
Słoneczny łosoś
Co kupić
3 duże lub 6 małych czerwonych cebulek, pokrojonych w drobne piórka
1 cukinia, umyta, pozbawiona pestek, podzielona wzdłuż na ćwiartki i pokrojona pod skosem w półtalarki
3 średnie pomidory, umyte, pozbawione szypułki, pokrojone w kostkę
800 g fi letów z łososia (2 fi lety), umytych, osuszonych, pozbawionych skóry, przekrojonych na pół
niewielka ilość soli
niewielka ilość mielonego pieprzu
3-4 gałązki świeżego rozmarynu, umyte
2-3 gałązki świeżej bazylii, umyte
3-4 gałązki świeżego tymianku, umyte
ok. 8 plasterków cytryny, sparzonej, wyszorowanej
200 ml śmietany 30%
150 ml białego wina wytrawnego
3-4 łyżki oliwy z oliwek
600 g młodych ziemniaków
1/2 pęczka świeżego koperku, umytego, posiekanego
30 g masła

Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 40min
Przygotuj
naczynie żaroodporne
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg, góra/dół)
Przygotowanie
3/4 piórek z czerwonej cebuli układamy na dnie naczynia żaroodpornego (pozostałą część cebuli odstawiamy na bok). 3/4 pokrojonych pod skosem półtalarków cukinii układamy na czerwonej cebuli w naczyniu żaroodpornym (pozostałą cukinię odstawiamy). Do naczynia żaroodpornego dodajemy połowę pokrojonych w kostkę pomidorów (pozostałą część pomidorów odstawiamy na bok). Pozbawione skóry filety z łososia kroimy na pół i przyprawiamy solą i pieprzem. Filety układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy filety z łososia wkładamy igły rozmarynu, gałązki bazylii i gałązki tymianku. Na filetach układamy plasterki cytryny. Na cytrynie układamy pozostałą część cebuli, na którą kładziemy półtalarki cukinii i pokrojone pomidory.
Białe wino wlewamy do osobnego naczynia, dodajemy śmietanę 30%, a następnie pieprz i sól. Całość mieszamy. Zapiekankę polewamy 3-4 łyżkami oliwy z oliwek, następnie zalewamy śmietaną z winem. Tak przygotowanego łososia z warzywami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg, góra/dół) na ok. 25-30 minut.
Ziemniaki gotujemy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, następnie ponownie wstawiamy na palnik i dodajemy kawałki masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekanym koperkiem, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Z piekarnika wyjmujemy łososia z warzywami. Na talerz wykładamy ziemniaki z koperkiem, które podajemy z łososiem.

Nowe życie, w nowym świecie - moja historia na blogu https://mojsamochodzik.wordpress.com/.

gatsby
28-11-2014, 14:24
Uwielbiam łososia. Szkoda, że jest taki drogi.

BestAlbertha77
03-12-2014, 19:31
Przygotuj

Co kupić

3 duże lub 6 małych czerwonych cebulek, pokrojonych w drobne piórka
1 cukinia, umyta, pozbawiona pestek, podzielona wzdłuż na ćwiartki i pokrojona pod skosem w półtalarki
3 średnie pomidory, umyte, pozbawione szypułki, pokrojone w kostkę
800 g fi letów z łososia (2 fi lety), umytych, osuszonych, pozbawionych skóry, przekrojonych na pół
niewielka ilość soli
niewielka ilość mielonego pieprzu
3-4 gałązki świeżego rozmarynu, umyte
2-3 gałązki świeżej bazylii, umyte
3-4 gałązki świeżego tymianku, umyte
ok. 8 plasterków cytryny, sparzonej, wyszorowanej
200 ml śmietany 30%
150 ml białego wina wytrawnego
3-4 łyżki oliwy z oliwek
600 g młodych ziemniaków
1/2 pęczka świeżego koperku, umytego, posiekanego
30 g masła


naczynie żaroodporne
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg, góra/dół)

Przygotowanie

3/4 piórek z czerwonej cebuli układamy na dnie naczynia żaroodpornego (pozostałą część cebuli odstawiamy na bok). 3/4 pokrojonych pod skosem półtalarków cukinii układamy na czerwonej cebuli w naczyniu żaroodpornym (pozostałą cukinię odstawiamy). Do naczynia żaroodpornego dodajemy połowę pokrojonych w kostkę pomidorów (pozostałą część pomidorów odstawiamy na bok). Pozbawione skóry filety z łososia kroimy na pół i przyprawiamy solą i pieprzem. Filety układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy filety z łososia wkładamy igły rozmarynu, gałązki bazylii i gałązki tymianku. Na filetach układamy plasterki cytryny. Na cytrynie układamy pozostałą część cebuli, na którą kładziemy półtalarki cukinii i pokrojone pomidory.

Białe wino wlewamy do osobnego naczynia, dodajemy śmietanę 30%, a następnie pieprz i sól. Całość mieszamy. Zapiekankę polewamy 3-4 łyżkami oliwy z oliwek, następnie zalewamy śmietaną z winem. Tak przygotowanego łososia z warzywami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg, góra/dół) na ok. 25-30 minut.

Ziemniaki gotujemy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, następnie ponownie wstawiamy na palnik i dodajemy kawałki masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekanym koperkiem, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Z piekarnika wyjmujemy łososia z warzywami. Na talerz wykładamy ziemniaki z koperkiem, które podajemy z łososiem.

BestAlbertha77
03-12-2014, 19:31
Popapraniec
Przepis na to ciasto ja mam już bardzo długo i kiedyś było u mnie w domu bardzo często choć ostatnio o nim troszkę zapomniałam.
Wczoraj było tak prościutko u mnie więc dzisiaj to nadrobiłam i przygotowałam takie ciasto, wygląda ono na bardzo skomplikowane, ale robi się szybko i bez problemowo.

Popapraniec

Ciasto:
6 jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki suchego maku
1/4 szklanki wiórek kokosowych
Krem:
20 dag masła
1 budyń waniliowy
1.5 szklanki mleka
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
kilka suszonych śliwek
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka


Wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do uzyskania bardzo sztywnej piany, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami do masy jajecznej delikatnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać ciasto.
Gotowe ciasto podzielić na trzy i kolejno do każdej porcji dodać kakao, mak i wiórki kokosowe. Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i pasami kolejno lać ciasto. Piec w temp do 180 st około 30 min.

Krem:
Budyń ugotować na mleku i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń ma powstać gładki krem.

Upieczone i wystudzone ciasto podzielić na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie i posmarować dżemem, ale tak aby zostało nam około 3 łyżek dżemu na nim rozsmarować 3/4 całej masy budyniowej i przykryć drugim plackiem, ciasto na górze ułożyć odwrotnie jak to na dole.

Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i na nim tylko przesmarować pozostały dżem ( ma być tylko miejscami), następnie posypać śliwkami pociętymi w cienkie paseczki i polać miejscami rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z mlekiem.
Ja ciasto posypałam dodatkowo makiem i wiórkami kokosowymi.

malorycy77
06-12-2014, 20:41
Łosoś smażony
Danie bardzo proste i bardzo pyszne, szybkie w przygotowaniu i efektowne. Wymaga niewielu składników i niewielkich umiejętności kulinarnych.

Składniki:
wypatroszony łosoś lub dzwonka z łososia
pieprz cytrynowy (moje odkrycie kulinarne ostatnich tygodni, niezastąpione do ryb właśnie)
sól
mąka
olej rzepakowy do smażenia

Jeśli mamy tuszkę to kroimy ją w dzwonka, jeśli gotowe dzwonka, ten etap pomijamy. Każde dzwonko z obu stron posypujemy sola i pieprzem cytrynowym.

dagma77
08-12-2014, 22:50
Łosoś smażony z sosem jogurtowym
Składniki:


mąka - 5 łyżek

olej - 4 łyżki

koperek - 1 łyżka

sok z cytryny - 1 łyżka

grubo mielony pieprz - 1 łyżeczka

sól

jogurt naturalny - 150 ml.

śmietana 12% - 1 łyżeczka

czosnek - 1 ząbek

musztarda - 1 łyżeczka

filet z łososia - 500 g.
Sposób przyrządzania:

Płat łososia potnij w poprzek na 4 cm paski. Następnie skrop sokiem z cytryny, posyp koperkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane kawałki obtocz dokładnie w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor. Na koniec polej sosem.
Sos: Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą.

Julia88
09-12-2014, 22:25
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim - SKŁADNIKI:
500 g świeżego łososia bez skóry
przyprawa do ryb
oliwa do skropienia
200 g świeżego szpinaku
sól czosnkowa
masło do smażenia
1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim - PRZYGOTOWANIE:
Filet łososia podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki oprószyć z obu stron przyprawą do ryb i skropić oliwą. Odstawić na minimum godzinkę, ale im dłużej tym lepiej. Szpinak posiekać i przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość, do smaku doprawić solą ziołową. Na blaszce wyłożónej papierem do pieczenia rozwinąć ciasto francuskie, przekroić na dwa kawałki. Na każdym, przy jednym boku ułożyć kawałek łososia. Na rybie ułożyć przesmażony szpinak. Ciasto złożyć na pół i przykryć rybę tworząc paczuszkę. Boki skleić dociskając widelcem. Wierzch posmarować mlekiem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20-30 minut aż ciasto się zarumieni. Tak przygotowanego łososia podałam w towarzystwie roszponki i pomidorków cherry.

debrawks78
14-12-2014, 22:38
Łosoś pieczony w wiórkach kokosowych z imbirem i limonką
Składniki, 2 porcje:

 2 filety z łososia każdy po ok. 150 g
 5 łyżek wiórków kokosowych
 100 g tajskiego ryżu jaśminowego
 skórka z 1 limonki + 1 łyżka soku z limonki
 1/3 łyżeczki mielonego imbiru w proszku
 opcjonalnie: 2 łyżeczki oleju kokosowego

Marynata do łososia:

 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
 2 łyżki soku z limonki
 1 łyżeczka miodu
 2 łyżeczki oliwy extra vergine
 szczypta ostrej papryki chili


Chutney żurawinowy:

 1 szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej)
 2 łyżki octu ryżowego
 1 łyżka soku z limonki
 1 łyżka brązowego cukru lub syropu klonowego
 szczypta chili w proszku
 ok. 1/4 szklanki soku żurawinowego lub malinowego

Przygotowanie:
Z łososia odciąć skórę, filet opłukać, osuszyć, podzielić na 2 porcje. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać składniki marynaty: starty imbir, sok z limonki, miód, oliwę i ostrą paprykę. Powstałą marynatą wysmarować łososia, odłożyć na ok. 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Łososia obtoczyć w wiórkach kokosowych, docisnąć, ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika, piec przez 18 minut.
Ryż wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości przez ok. 10 minut, odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, dodać skórkę i sok z limonki, mielony imbir w proszku oraz olej kokosowy, wymieszać.
Łososia położyć na ryżu i podawać z żurawiną.

IgorMistrz76
17-12-2014, 14:40
łosoś w cytrynie

Składniki
ilość porcji: 2

2 łyżki masła
2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
2 filety z łososia (po 110 g)
1 cytryna

Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min. › Gotowanie: 25min. › Gotowe w: 30min.

Filety z łososia oprószyć z obu stron pieprzem cytrynowym.
W dużej patelni na średnim ogniu stopić masło. Dodać czosnek i łososia. Smażyć przez 10 minut na każde 2,5 cm grubości filetów, lub do momentu, gdy mięso ryby będzie można lekko rozdzielać widelcem. Po upływie połowy czasu smażenia obrócić filety na drugą stronę, aby się przyrumieniły z obydwu stron. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

eliza104
23-12-2014, 07:16
Ja zazwyczaj piekę łososia z czosnkiem i plasterkiem cytryny - najpierw w folii, ale potem go odwijam, żeby się lekko zrumienił.

StefanyPol1433
26-12-2014, 20:39
Łosoś pieczony w folii - składniki:

dzwonki z łososia - 4 sztuki Naturalna Przyprawa do kurczaka łagodna Knorr - 1 sztuka bób - 500 gramów cebula - 1 sztuka ząbek czosnku - 2 sztuki masło - 2 łyżki oliwa z oliwek
1.Bób ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i obierz z łupin (jeśli używasz mrożonego, wcześniej rozmroź go, następnie obierz). Cebulę i czosnek posiekaj.
2
Łosoś pieczony w folii
2.Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj bób i chwilę podduś. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Jeśli to konieczne, dopraw lekko solą i pieprzem do smaku.
3
Łosoś pieczony w folii
3.Dzwonki z łososia oprósz przyprawą Knorr.
4
Łosoś pieczony w folii
4.Na kawałku folii aluminiowej rozłóż część bobu, a na nim ułóż dzwonki z łososia. Czynność powtórz z każdym kawałkiem ryby.
5
Łosoś pieczony w folii
5.Całość skrop oliwą z oliwek i zawiń w folię aluminiową.
6
Łosoś pieczony w folii
6.Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut.

Supermagnus71
02-01-2015, 23:18
sałatka z łososiem
Składniki dla 4 osób:

1/2 dużej główki sałaty lolo czerwonej
1/2 główki sałaty rzymskiej
350g łososia wędzonego na ciepło lub pieczonego
12 czerwonych pomidorków koktajlowych
12 żółtych pomidorków koktajlowych
1 biała cebula


Sałatę myjemy i osuszamy z nadmiaru wody. Łososia dzielimy/ rozrywamy na kawałki.Oliwki kroimy wzdłuż na połówki. Pomidorki kroimy na połówki, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka. Wszystko wrzucamy do miski lub rozkładamy na talerze. Delikatnie mieszamy, lekko polewamy sosem i gotowe.

Sos:
2 łyżeczki musztardy dijon
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka koperku
2 łyżeczki miodu
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 dużej cytryny
sól - tu trzeba uważać, bo łosoś i oliwki bywają bardzo słone

pieprz

Czosnek i koperek posiekać, wymieszać z resztą składników. Polać sałatkę.

Smacznego!

onereanna84
07-01-2015, 19:33
Łosoś zapiekany z pesto w szynce parmeńskiej 4K+
Podawany z zieloną fasolka z sosem pomarańczowym.




Składniki, 4 porcje:

 400 g filetu z łososia
 100 g szynki serrano lub parmeńskiej
 400 g zielonej fasolki szparagowej

pesto pistacjowe:
 1/3 szklanki obranych pistacji
 listki z połowy pęczka (doniczki) bazylii
 2 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
 4 łyżki oliwy z oliwek

szybki sos pomarańczowy do fasolki:
 1/4 szklanki białego octu balsamicznego lub octu winnego
 100 g dżemu pomarańczowego




Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Odciąć skórkę z łososia, następnie pokroić go na paski o szerokości około 3 cm, doprawić delikatnie solą. Rozdrobnić składniki pesto w rozdrabniaczu i wyłożyć je na wierzch filetów. Zawinąć je w szynkę i ułożyć w żaroodpornym naczyniu do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.
Fasolkę wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 7 - 8 minut, odcedzić. W międzyczasie ugotować ryż lub ziemniaki jeśli będziemy je podawać.
Sos pomarańczowy: do garnuszka wlać ocet i gotować przez kilka minut aż zredukuje się o połowę, wówczas dodać dżem pomarańczowy i gotować jeszcze przez kolejne 1-2 minuty. Fasolkę polewać sosem pomarańczowym i podawać do łososia. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.

erykk555
08-01-2015, 17:26
Łosoś z sosem pomarańczowo-imbirowym z salsą z mango i awokado 181

Łososia można usmażyć na zwykłej patelni ale najlepiej przyrządzić go na patelni grillowej lub grillu ogrodowym.
Jeśli danie chcemy podać na działce wówczas sos i salsę można przygotować wcześniej w domu na kuchence.




Składniki, 2 porcje:

 400 g filetu z łososia ze skórką
 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
 2 łyżeczki oleju roślinnego

Sos pomarańczowo-imbirowy:
 1 łyżeczka oleju roślinnego
 1 papryczka chili
 2 cm kawałek imbiru
 1 cebulka szalotka
 1/2 łyżeczki kurkumy
 sok z 1 dużej, soczystej pomarańczy
 2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka miodu
 1/3 łyżeczki maki ziemniaczanej

Salsa z mango i awokado:

 1 dojrzałe mango
 1 dojrzałe awokado
 1/2 cebulki szalotki
 1 łyżeczka cukru trzcinowego
 1 łyżeczka oleju roślinnego
 sok z 1 limonki (około 2 łyżek)
 kilka plasterków świeżej papryczki chili lub szczypta płatków chili (opcjonalnie jeśli lubimy ostre smaki)
 świeże listki kolendry

oraz:
 100 g ryżu jaśminowego (1 woreczek)


Przygotowanie:

Salsa z mango i awokado:
Mango umyć, obrać i obkroić od pestki, miąższ pokroić w kostkę i włożyć do salaterki. Awokado umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół. Usunąć pestkę a miąższ pokroić w kostkę. Włożyć do salaterki i skropić sokiem z limonki, dodać posiekaną szalotkę, cukier trzcinowy, olej roślinny, chili i świeże listki kolendry. Wymieszać i odstawić.

Sos pomarańczowo-imbirowy:
Do rondelka wlać łyżeczkę oleju. Papryczkę chili pokroić na plasterki usuwając pestki. Imbir i cebulkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Papryczkę, imbir i cebulkę włożyć do rondelka i wszystko podsmażyć mieszając, przez około 1 minutę. Dodać kurkumę, wymieszać, po 10 sekundach wlać sok z pomarańczy i syrop klonowy, gotować przez 1 minutę. Odlać 2 łyżki sosu i wymieszać z mąką ziemniaczaną, przelać do rondelka z resztą sosu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu odstawić z ognia.

Łosoś:
Większy filet przekroić na 2 mniejsze części. Opłukać i dokładnie osuszyć, doprawić solą, natrzeć (od strony bez skórki) kurkumą i papryką a następnie olejem (dodatkowa opcja: łososia można też zamarynować w soku z pomarańczy tak jak w tym przepisie) Położyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej skórką do dołu. Grillować przez około 8 minut na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez 4 minut. Zdjąć z patelni i ułożyć na talerzach skórką do dołu.
Łososia polać sosem pomarańczowo-imbirowym, podawać z salsą oraz ryżem (można ulepić z niego kulkę i obtoczyć w kurkumie)

Hiperapryl89
09-01-2015, 20:09
ŁOSOŚ SMAŻONY

Łosoś smażony czyli przepis Karola – łososiowego mistrza na idealnie delikatnego łososia. Jak zrobić łososia, żeby był soczysty – sekretem jest krótkie smażenia a następnie dopiekanie w piekarniku czyli postępowanie jak ze stekiem. Łosoś jest bardzo delikatną rybą trzeba uważać, żeby go nie przesuszyć.

Łosoś smażony składniki:

Filet łososia ze skórą – kilka kawałków każdy po 200-300 gramów

Cytryna

Świeży koperek

Pieprz, sól

Kawałek masła

Olej do smażenia

Łosoś smażony przygotowanie:

- Fileyt należy dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie doprawić solą oraz sporą ilością pieprzu.

- Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Patelnia do smażenia ryb powinna być zawsze dobrze rozgrzana.

- Wkładamy filet skórą na gorący olej i smażymy około 3 minuty. Następnie przekładamy łososia na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 minuty.

- Przekładamy łososia do naczynia żaroodpornego skórą do dołu, skrapiamy cytryną i obkładamy świeżym koperkiem. Do pieczenia również można na każdy z kawałków położyć plaster cytryny i łyżeczkę masła – łosoś będzie wtedy jeszcze bardziej soczysty.

- Wkładamy łososia do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i wyjmujemy po około 10 minutach.

Łosoś podsmażany i podpiekany w piekarniku będzie miał najlepszą soczystą konsystencję oraz zachowa najwięcej smaku. Koperek dodaje świeżości a cytryna orzeźwiającego aromatu. Soczystego łososia możecie podać ze świeżą bagietką lub frytkami. Ja lubię łososia ze szpinakiem i tak mam zamiar go podać.

łosoś smażony

TheChun1380
10-01-2015, 23:25
Słoneczny łosoś
Co kupić
3 duże lub 6 małych czerwonych cebulek, pokrojonych w drobne piórka
1 cukinia, umyta, pozbawiona pestek, podzielona wzdłuż na ćwiartki i pokrojona pod skosem w półtalarki
3 średnie pomidory, umyte, pozbawione szypułki, pokrojone w kostkę
800 g fi letów z łososia (2 fi lety), umytych, osuszonych, pozbawionych skóry, przekrojonych na pół
niewielka ilość soli
niewielka ilość mielonego pieprzu
3-4 gałązki świeżego rozmarynu, umyte
2-3 gałązki świeżej bazylii, umyte
3-4 gałązki świeżego tymianku, umyte
ok. 8 plasterków cytryny, sparzonej, wyszorowanej
200 ml śmietany 30%
150 ml białego wina wytrawnego
3-4 łyżki oliwy z oliwek
600 g młodych ziemniaków
1/2 pęczka świeżego koperku, umytego, posiekanego
30 g masła

Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 40min
Przygotuj
naczynie żaroodporne
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg, góra/dół)
Przygotowanie
3/4 piórek z czerwonej cebuli układamy na dnie naczynia żaroodpornego (pozostałą część cebuli odstawiamy na bok). 3/4 pokrojonych pod skosem półtalarków cukinii układamy na czerwonej cebuli w naczyniu żaroodpornym (pozostałą cukinię odstawiamy). Do naczynia żaroodpornego dodajemy połowę pokrojonych w kostkę pomidorów (pozostałą część pomidorów odstawiamy na bok). Pozbawione skóry filety z łososia kroimy na pół i przyprawiamy solą i pieprzem. Filety układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy filety z łososia wkładamy igły rozmarynu, gałązki bazylii i gałązki tymianku. Na filetach układamy plasterki cytryny. Na cytrynie układamy pozostałą część cebuli, na którą kładziemy półtalarki cukinii i pokrojone pomidory.
Białe wino wlewamy do osobnego naczynia, dodajemy śmietanę 30%, a następnie pieprz i sól. Całość mieszamy. Zapiekankę polewamy 3-4 łyżkami oliwy z oliwek, następnie zalewamy śmietaną z winem. Tak przygotowanego łososia z warzywami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg, góra/dół) na ok. 25-30 minut.
Ziemniaki gotujemy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, następnie ponownie wstawiamy na palnik i dodajemy kawałki masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekanym koperkiem, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Z piekarnika wyjmujemy łososia z warzywami. Na talerz wykładamy ziemniaki z koperkiem, które podajemy z łososiem.
wydrukuj przepis
dodaj do ulubionych
wyślij listę zakupów

MrKaty1663
15-01-2015, 13:29
Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
Co kupić

2 filety z łososia bez skóry
500 g kapusty białej, umytej, pokrojonej w dużą kostkę 2 x 2 cm
100 g ajwaru pikantnego
5-6 łyżek miodu wielokwiatowego
sok z 2 limonek, sparzonych i wyszorowanych skórka starta z 2 limonek, sparzonych i wyszorowanych
1 pęczek kolendry, umyty, posiekany (oraz kilka gałązek w całości)
2 główki czosnku w łupinie (oraz 1 obrany ząbek pokrojony w cienkie plastry)
ok. 100 ml oliwy z oliwek
szczypiorek świeży, umyty, pokrojony w kawałki
30 g masła, pokrojonego w kawałki
3 łyżki sosu sojowego
100 ml gęstej, kwaśnej śmietany
sól
mielony, biały pieprz

Jak zrobić

poziom: średni porcji: 4 czas: 35min
Przygotuj

folię aluminiową
namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków
papier pergaminowy

Czosnek pieczony na grillu

2 główki czosnku w łupinie zawijamy (każdy w osobny kawałek folii aluminiowej) i grillujemy przez 15 minut bezpośrednio na węglach drzewnych, często obracając.
Grillowana kapusta

Kapustę wrzucamy do miski. Kapustę obtaczamy w oliwie z oliwek, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plastry. Do kapusty wrzucamy kilka gałązek kolendry w całości, 1 łyżkę miodu oraz startą skórkę z 1 limonki. Składniki posypujemy odrobiną soli, odrobiną mielonego białego pieprzu, dodajemy kawałki pokrojonego masła. Całość delikatnie mieszamy. Kapustę z dodatkami wrzucamy do kieszonki z folii aluminiowej, szczelnie zamykamy krawędzie kieszonki z każdej strony, kładziemy ją na rozpalony grill. Kapustę z ziołami grillujemy przez 15 minut, najlepiej na przykrytym grillu.
Marynata

Ajwar przekładamy do naczynia, dodajemy oliwę, 3 łyżki sosu sojowego, 3-4 łyżki miodu, sok z 2 limonek i startą skórkę z 1 limonki. Całość mieszamy. Marynatę odstawiamy na bok.
Łosoś

2 filety z łososia pozbawione skóry kroimy wzdłuż na 3-4 części (paski), o szerokości ok. 2 cm każdy. Pokrojone kawałki ryby marynujemy z każdej strony. Łososia pozostawiamy w marynacie minimum 10 minut (najlepiej na 20-30 minut). Pod koniec marynowania do marynaty z łososiem dodajemy posiekaną świeżą kolendrę. Kawałki zamarynowanej ryby nadziewamy wzdłuż na 2 cienkie patyczki (patyczki można wcześniej namoczyć ok. 20 minut w wodzie). Każdy kawałek jeszcze raz polewamy marynatą. Na grill kładziemy kawałek pergaminu, skrapiamy go odrobiną oliwy i kładziemy na niego kawałki łososia. Rybę grillujemy metodą bezpośrednią, intensywnie, nad żarem, pod przykryciem, maks. 10 minut z obu stron. Uwaga: Ruszt powinien być ustawiony wyżej nad żarem, aby zapobiec spaleniu się papieru pergaminowego. Szaszłyki można grillować bezpośrednio na ruszcie, uprzednio posmarowanym niewielką ilością oliwy z oliwek.
Sos czosnkowy

2 grillowane czosnki w łupinie kroimy na pół i wyciskamy z nich miąższ na deskę. Czosnek posypujemy odrobiną soli i pieprzem. Całość siekamy, wrzucamy do miseczki. Do czosnku dodajemy kwaśną śmietanę, niewielką ilość miodu i odrobinę soku z limonki. Całość mieszamy. Sos odstawiamy na 10 minut. Doprawiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Do grillowanej kapusty dodajemy pokrojony w małe kawałki szczypiorek, pieprz i sól. Mieszamy. Kapustę z dodatkami wykładamy na talerz, na kapustę nakładamy szaszłyki. Szaszłyki polewamy sosem czosnkowym.

loczek77
15-01-2015, 19:02
Przepis na Łosoś w słodkiej glazurze na cebulach
czas: ok. 30 minutliczba porcji: 4
Składniki
ponad 1 kg filet z łososia
1 łyżka oleju
2 łyżki miodu
3 łyżki konfitury z żurawiny
1 łyżka dżemu morelowego/figowego
1 łyżeczka pieprzu
2 cebule
Łosoś - przygotowanie
KROK 1
Cebule kroję na talarki. Wrzucam do lekko osłodzonej wody i gotuję kilka minut.
Łosoś - przygotowanie
KROK 2
Przygotowuję "marynatę". Mieszam wszystkie składniki. Łososia dzielę na mniejsze kawałki. Na dno naczynia nakładam odcedzone cebule, na to łososia i dokładnie go smaruję marynatą. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 15–25 minut, aż ryba będzie jaśniejsza. Podaję. Smacznego.

drbobbye92
17-01-2015, 22:02
Przepis na Łosoś z sezamem
czas: ok. 30 minutliczba porcji: 2
Składniki
1 duży filet z łososia
2 łyżki sezamu białego
2 łyżki sezamu czarnego
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie łososia w sezamie
KROK 1
Z oliwy, sosu sojowego, octu i przypraw robię marynatę.
Przygotowanie łososia w sezamie
KROK 2
Łososia dzielę na porcje i każdy kawałek moczę w marynacie.
Przygotowanie łososia w sezamie
KROK 3
Posypuję sezamem i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 20 minut. Proponuję podawać z ziemniakami. Smacznego.

Karina2445
09-02-2015, 17:55
Sałatka z łososiem:

filet z łososia - 400 gramów
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 1 sztuka
oliwa z oliwek - 50 mililitrów
sok z połowy cytryny
kapusta pekińska - 200 gramów
cykoria żółta - 2 sztuki

sałata roszponka - 100 gramów
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
jabłko - 1 sztuka
sok jabłkowy - 90 mililitrów
olej z pestek dyni - 90 mililitrów



1.Sos sałatkowy pomieszaj z sokiem jabłkowym i olejem z pestek dyni.
2.Kapustę pekińską pokrój w cienkie paski. Odetnij końcówkę cykorii, rozdziel ją na pojedyncze listki, pomieszaj z roszponką i dodaj jabłko pokrojone w plastry. Wszystko razem pomieszaj z dresingiem.
3.Filet z łososia pokrój w płaty.
4.W misce rozmieszaj kostkę rosołową z oliwą i sokiem z cytryny, zanurz w niej łosia i obsmaż na rozgrzanej patelni z obu stron.
5.Sałatę rozłóż do naczyń i podawaj z podsmażonym łososiem.
Tip: Łososia możesz zamienić na dowolną białą rybą np. sandaczem.

majuÓnia
11-02-2015, 15:58
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM

Składniki:

- 200 g łososia wędzonego
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 3 jajka ugotowane na twardo
- zielona cebulka lub szczypiorek
- majonez ( można użyć jogurtu naturalnego)
- sól i pieprz do smaku

Łososia i jajka pokroić w drobną kostkę. Zieloną cebulkę drobno poszatkować. Wymieszać wszystko z ryżem, groszkiem i kukurydzą. Doprawić do smaku.Wymieszać z majonezem, udekorować. Dobrze jest przed podaniem sałatkę schłodzić.

Beatta
11-02-2015, 22:25
Przepis na Łosoś z mango i chili
czas: ok. 20 minutliczba porcji: 4
Składniki
ok. 1 kg łososia
2–3 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka miodu
słoneczna salsa:
1 mango
1/2 chili
1 mała szalotka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
odrobina oliwy
Moje porady

jak obierać i kroić mango
Łosoś na parze przepis
KROK 1
Przygotowuję marynatę, mieszam oliwę lub olej z sosem sojowym, przyprawami i miodem. Nacieram tym łososia.
Łosoś na parze przepis
KROK 2
Ustawiam do gotowania na parze na 12–20 minut (w zależności od programu – normalny to dłużej, program szybki – krócej).
Łosoś na parze przepis
KROK 3
Miksuję blenderem lub bardzo, bardzo drobno siekam mango, chili, szalotkę i do tego dodaję sok z cytryny, cukier i odrobinę oliwy. Podaję łososia z salsą, smacznego.

Naranrea
16-02-2015, 12:53
Składniki
ilość porcji: 2

2 filety z łososia wraz ze skórą (po 150 g)
pęczek koperku
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 20min. › +1godz. odstawienie › Gotowe w: 1godz.30min.

Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. W razie potrzeby wyjąć ości pęsetką. Polać sokiem z połowy cytryny.
Drobno posiekać koperek. Jeśli parowar ma specjalne naczynko na zioła - można tam włożyć łodyżki koperku. Położyć na rybie posiekany koperek i docisnąć dłonią. Położyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Ułożyć filety w parowarze lub na przystawce do garna do gotowania na parze. Szczelnie przykryć i gotować przez 15-20 minut. Długość czasu gotowania zależy od grubości filetów!