PDA

View Full Version : Masa makowa


krateczka
10-12-2014, 11:34
Witam :) Będe chciala w roku samodzielnie upiec makowca i zastanawiam sie nad masa. Robicie ja same czy kupujecie gotowa. jezeli kupujecie to jaka waszym zdaniem jest najlepsza?

tulipanna
12-12-2014, 12:41
ja kupuje zawsze gotowa z bakallandu i wychodzi bardzo dobry :) widzialam, ze teraz w polomarkecie jest przecena na nia :)

thetrevor1179
12-12-2014, 21:51
Ja popieram tradycję domowej roboty przyrządzania masy makowej, a te w puszkach gotowce to nawet nie smakują za makiem,tylko czuć olejek i przypomina lejąca się papkę.Masa makowa robiona w domu może pozostawia kilka naczyń do mycia,ale jest warta zachodu.

debrawks78
14-12-2014, 22:33
masa makowa
kładniki, na około 1,5 kg masy:

 500 g maku (4 szklanki, każda po 125 g)
 100 g masła
 1 szklanka miodu

Orzechy i bakalie (przykładowe):

 200 g rodzynek królewskich lub sułtańskich
 100 g orzechów włoskich
 50 g migdałów bez skórek
 100 g suszonych moreli
 100 g suszonych śliwek
 100 g skórki pomarańczowej smażonej w cukrze (kandyzowanej)




Aromaty i dodatki smakowe (przykładowe):

 sok z 1 cytryny lub limonki
 skórka starta z 1 pomarańczy
 1,5 łyżki ekstraktu migdałowego (lub likieru Amaretto)
 po 2 łyżki: likieru pomarańczowego, brandy, rumu

1 szklanka = 250 ml

Przygotowanie:
Mak wsypać do dużego garnka, zalać gorącą wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku) i zagotować. Gotować przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić na sicie (pozostawić do odsączenia na około 15 - 30 minut). Mak zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko, tzw. makowe.
Rodzynki królewskie przekroić na połówki (sułtańskie należy wcześniej moczyć przez 10 minut w gorącej wodzie), orzechy i migdały posiekać, morele i śliwki pokroić w kosteczkę. Wszystko razem wymieszać ze smażoną w cukrze skórką pomarańczową.
Roztopić masło z miodem i delikatnie podgrzać. Dodać mieszankę orzechów oraz bakalii, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez około 1 - 2 minuty, mieszając. Przełożyć do naczynia z makiem, dodać aromaty: sok z cytryny lub limonki, skórkę startą z pomarańczy, ekstrakt migdałowy, likier pomarańczowy, brandy i rum. Dokładnie wymieszać, spróbować (dla chętnych - można dosłodzić cukrem). Przechowywać w lodówce, ale przed użyciem doprowadzić do temperatury pokojowej.

IgorMistrz76
17-12-2014, 14:42
Składniki:

500 g suchego maku
170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (*można zrezygnować z cukru na rzecz miodu)
100 g rodzynków lub sułtanków lub suszonej żurawiny
50 g orzechów włoskich lub pekan, posiekanych
3 łyżki miodu
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia; jeśli cała woda wsiąknie w mak, uzupełnić), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

/Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.

Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.

Do tak przygotowanego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać.

Dodatkowo: w zależności od upodobań masę makową można wzbogacić w starte lub posiekane migdały, suszone morele lub suszone śliwki.

Aby wykorzystać masę makową w wypiekach wystarczy ją połączyć z ubitymi białkami (lub całymi jajkami, jajek można też nie dodawać - w zależności od przepisu). Na masę z 500 g maku potrzeba 6 ubitych na sztywną pianę białek. Dzięki nim masa jest zwięzła, nie kruszy się, nie odstaje od ciasta.

Masę makową można przechowywać do 5 dni w lodówce (bez dodatku białek!) lub mrozić.

Bardzo polecam!

klubra
18-12-2014, 16:24
Nie polecam gotowych - chyba, że faktycznie nie ma się na to czasu.

xkarola24
18-12-2014, 20:30
jak dla mnie wszystko zależy od tego czy masz czas wykonać sama masę :) ja często wybieram masy gotowe i muszę przyznać, że jak się kupi jakiejś lepszej firmy to nie jest najgorsza :) ale jak masz czas to lepiej zrobić swoją :)

StefanyPol1433
26-12-2014, 20:40
Składniki, na około 1,5 kg masy:

 500 g maku (4 szklanki, każda po 125 g)
 100 g masła
 1 szklanka miodu

Orzechy i bakalie (przykładowe):

 200 g rodzynek królewskich lub sułtańskich
 100 g orzechów włoskich
 50 g migdałów bez skórek
 100 g suszonych moreli
 100 g suszonych śliwek
 100 g skórki pomarańczowej smażonej w cukrze (kandyzowanej)




Aromaty i dodatki smakowe (przykładowe):

 sok z 1 cytryny lub limonki
 skórka starta z 1 pomarańczy
 1,5 łyżki ekstraktu migdałowego (lub likieru Amaretto)
 po 2 łyżki: likieru pomarańczowego, brandy, rumu

1 szklanka = 250 ml

Przygotowanie:
Mak wsypać do dużego garnka, zalać gorącą wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku) i zagotować. Gotować przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić na sicie (pozostawić do odsączenia na około 15 - 30 minut). Mak zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko, tzw. makowe.
Rodzynki królewskie przekroić na połówki (sułtańskie należy wcześniej moczyć przez 10 minut w gorącej wodzie), orzechy i migdały posiekać, morele i śliwki pokroić w kosteczkę. Wszystko razem wymieszać ze smażoną w cukrze skórką pomarańczową.
Roztopić masło z miodem i delikatnie podgrzać. Dodać mieszankę orzechów oraz bakalii, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez około 1 - 2 minuty, mieszając. Przełożyć do naczynia z makiem, dodać aromaty: sok z cytryny lub limonki, skórkę startą z pomarańczy, ekstrakt migdałowy, likier pomarańczowy, brandy i rum. Dokładnie wymieszać, spróbować (dla chętnych - można dosłodzić cukrem). Przechowywać w lodówce, ale przed użyciem doprowadzić do temperatury pokojowej.

Emily
28-12-2014, 13:06
Dzięki, dziś sprawdzę, bo dzieciaki za domem to mam chwilę dla siebie :)

Supermagnus71
02-01-2015, 23:16
MASA MAKOWA - składniki:
20 dag cukru
2 jaja
20 dag masła
3/4 szklanki miodu
bakalie (posiekane migdały
orzechy
rodzynki
skórkę pomarańczową
utłuczoną laskę wanilii)
rozczyn drożdżowy
mleko (2 szklanki mleka na szklankę maku)
MASA MAKOWA - sposób przygotowania: Mak opłukać zimną wodą i dokładnie osączyć (najlepiej, aby co najmniej godzinę poleżał na gęstym sicie wyścielonym podwójnie złozoną gazą). Mak przełożyć do garnka i zalać ciepłym mlekiem. Odczekać 15 minut. Postawić garnek na ogniu i podgrzewać ok. 25 minut. Mak zmielić trzy razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych oczkach. W rondelku rozpuścić masło i miód. Wrzucić bakalie. Dodać mak i podgrzewać, cały czas mieszając. Do schłodzonej masy dodać żółtka utarte z cukrem, ubitą pianę z białek i trochę rozczynu drożdżowego. Można wlać także kieliszek dobrego rumu albo koniaku.