PDA

View Full Version : tarta


StefanyPol1433
26-12-2014, 20:33
Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem, trzema serami i pomidorem




Składniki:

 opakowanie 275 g ciasta francuskiego (rozwałkowanego na okrąg o średnicy ok. 30 cm)
 250 g szpinaku
 6-7 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka
 1 duży pomidor
 mieszanka serów: 250 g ricotty, 100 g sera feta, 100 g sera koziego
 1 jajko
 1 gałązka szczypiorku
 szczypta skórki z cytryny
 pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
 1 łyżeczka suszonego oregano
 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
 2 łyżki posiekanej natki lub liście bazylii




Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika posmarować oliwą (w miejscu, w którym będzie leżało ciasto). Położyć ciasto, na wierzch położyć tortownicę o średnicy mniejszej niż ciasto, tak aby ok. 2 cm boków wystawało poza tortownicę (dzięki tarta będzie miała wyrośnięty brzeg a cienki spód). Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
Zdjąć tortownicę, zmniejszyć temp. do 180 stopni C i piec dalej samo ciasto przez 10 minut.
Szpinak opłukać, osuszyć, włożyć do dużego garnka lub na dużą patelnię i mieszając chwilę podgrzewać aż zwiędnie, wyłożyć na sitko i po ostudzeniu odcisnąć z wody.
Do miski włożyć ricottę, pokruszoną fetę, pokrojony ser kozi, jajko, posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, chili, szpinak oraz pokrojone suszone pomidory. Doprawić solą (w razie potrzeby) i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać łyżką.
Nadzienie wyłożyć na podpieczonym spodzie, ułożyć plasterki pomidorów, posypać je suszonym oregano, wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut w 180 stopniach C. Pomidory doprawić solą, tartę posypać posiekaną natką.

StefanyPol1433
26-12-2014, 20:35
Tarta na cieście francuskim z młodą cebulą i makiem




Składniki, 4 porcje:

• 230 g ciasta francuskiego

Nadzienie:
• 2 młode cebule ze szczypiorami
• 2 łyżki maku
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 1 łyżeczka soli










Przygotowanie:
Na około 1-2 dni wcześniej przygotować nadzienie z cebuli: szczypiory przyciąć do około 10 cm zielonych części, reszta nie będzie potrzebna. Cebule opłukać a następnie pokroić, wymieszać z makiem, olejem, solą, włożyć do słoika, zakręcić i wstawić do lodówki na około 1-2 dni.
Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Formę (nie musi być koniecznie forma na tartę) o średnicy 28 cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem. Na wierzchu położyć folię aluminiową i wysypać obciążenie np. suchą fasolę czy ryż.
Piec przez 10 minut, następnie zdjąć folię wraz z obciążeniem i piec przez 5 minut, wyłożyć nadzienie (jeśli brzegi ciasta są jeszcze miękkie, możemy je założyć do środka na nadzienie) i piec jeszcze przez około 15 minut. W czasie pieczenia możemy okryć brzegi tarty paskami folii aluminiowej gdyby za bardzo się rumieniły. Pokroić (np. nożem do pizzy) i podawać

Supermagnus71
02-01-2015, 23:19
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Co kupić
ciasto francuskie: 200 g
jajka: 5 szt.
śmietana 30%: 100 ml
pomidory sparzone, zahartowane, bez skórek, bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę : 340 g
łosoś wędzony: 150 g
szczypiorek: 0,5 pęczka
mozzarella: 185 g
masło: 5 g
mąka: 5 g
bazylia: 5 listków
sól: do smaku
pieprz: do smaku

Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 1h 5min
Przygotuj
Formę na tartę.
Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół).
Przygotowanie
Pokrojone w kostkę pomidory (sparzone, zahartowane, bez gniazd i skórek) odstawiamy na bok.
Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.
Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Odstawiamy na bok.
Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wałkujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być cienkie).
Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
Za pomocą wałka usuwamy wystające brzegi ciasta (formę z ciastem możemy również wstawić do zamrażalnika na około 20 min w celu uzyskania lepszego efektu).
Na cieście rozkładamy łososia, pokrojoną mozzarellę (tworzymy wachlarz z kawałków łososia i mozzarelli) i wszystko posypujemy szczypiorkiem.
Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Dodajemy kilka porwanych listków świeżej bazylii.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).
Upieczoną tartę ozdabiamy listkami bazylii.

domin77
04-01-2015, 14:50
Przepis na Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym
czas: 1 godzinaliczba porcji: forma ok. 26-28 cm dla 2-3 osób
Składniki
ciasto na tartę:
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
50–60 g wody
odrobina soli
nadzienie:
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
2 jajka
1 ser pleśniowy Castello Danish Blue 60% kremowy 100 g
300 g szpinaku
1 łyżka mąki pszennej
pieprz, sól
*Przepis powstał we współpracy z marką serów Castello, które nie tylko świetnie sprawdzą się przy przepisach takich jak ta tarta, ale też można z nich skomponować pyszną deskę serów.
Przepis na tartę
KROK 1
Mąkę przesypuję na stolnicę, dodaję żółtko, wodę, sól i masło i całość siekam a potem zagniatam.
Przepis na tartę
KROK 2
Wałkuję (najlepiej na folii spożywczej lub papierze do pieczenia, wtedy ciasto nie będzie kleić się do blatu a nie będzie pokusy by podsypywać mąką). Ostrożnie przenoszę do formy, dopasowuję. Przebijam dno widelcem w paru miejscach i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20 minut.
Przepis na tartę
KROK 3
Mieszam śmietanę z mąką i jajkami.
Przepis na tartę
KROK 4
Dodaję szpinak oraz doprawiam.
Przepis na tartę
KROK 5
Zalewam tartę, na wierzch kładę pokrojone kawałki sera pleśniowego Castello Danish Blue 60% i wstawiam na 25 minut do nagrzanego do 180C piekarnika. Smacznego.

onereanna84
07-01-2015, 19:29
Przepis na Migdałowa tarta z gruszkami w winie
czas: 2 godzinyliczba porcji: forma 27–29 cm
Składniki
kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
50–60 g wody
4 łyżki cukru pudru
gruszki:
4 gruszki
100 g cukru
250 ml wina czerwonego półwytrawnego
100 ml wody
2 laski cynamonu
1 laska wanilii
1 łyżka cukru z wanilią
krem migdałowy:
200 g migdałów
130 g masła
130 g cukru pudru
2 jajka
1 łyżka mąki
płatki migdałowe
Moje porady

wszystko co musicie wiedzieć o tarcie i kruchym cieście
cukier waniliowy jak zrobić
można też dać tutaj gruszki w occie
formy do tarty jaką kupić
Przepis na tartę z gruszkami
KROK 1
Mąkę, cukier puder i masło siekam razem, gdy masło jest w małych kawałkach, to dodaję żółtko i wodę i zagniatam. Za to gruszki obieram, kroję na ćwiartki, wkładam do garnka z dodatkami i gotuję, aż będą bordowe.
Przepis na tartę z gruszkami
KROK 2
Zagniecione, gładkie ciasto wałkuję na blacie, nawijam na wałek i ostrożnie przekładam do formy. Odcinam brzegi, spód lekko nakłuwam i chowam do lodówki, by się schłodziło. Potem wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15–20 minut.
Przepis na tartę z gruszkami
KROK 3
Teraz wypełnienie. Masło ucieram z pudrem na puch, dodaję zmielone migdały, jajka, mąkę i miksuję.
Przepis na tartę z gruszkami
KROK 4
Takim kremem smaruję zapieczoną tartę.
Przepis na tartę z gruszkami
KROK 5
Na wierzch kładę ugotowane w syropie gruszki. Gruszki odsączam i kroję na 3–5 mm paski. Układam na tarcie.
Przepis na tartę z gruszkami
KROK 6
Posypuję migdałami i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę 35–45 minut, sprawdzam patyczkiem.