PDA

View Full Version : ch這dnik


Hiperapryl89
09-01-2015, 20:03
Przepis na Ch這dnik owocowy
czas: ok. 5 minutliczba porcji: 2–3
Sk豉dniki
ok. 100 g jag鏚
500 ml jogurtu, kefiru, zsiad貫 mleko itp.
sporo owoc闚, poziomki, jagody, maliny (min. po 1/2 szklanki)
gar嗆 migda堯w
2–5 造瞠k cukru
szczypta cynamonu
Moje porady

taki deser mo瞠cie zrobi na domowym zsiad造m mleku
Przepis na owocowy ch這dnik
KROK 1
Wlewam jogurt, kefir czy zsiad貫 mleko, dorzucam jagody, cynamon i cukier i miksuj. Nalewam do miseczek, dorzucam du穎 owoc闚, posiekane migda造 lub p豉tki migda這we i podaj. ;) Smacznego.

MrKaty1663
15-01-2015, 13:35
Przepis na Ch這dnik z botwink
czas: ok. 30 minut
liczba porcji: 4–6
Sk豉dniki

1 p璚zek botwinki
3–4 og鏎ki
p璚zek rzodkiewek
p璚zek szczypiorku
2 jajka (ugotowane na twardo)
1 litr kefiru, jogurtu lub mleka zsiad貫go
s鏊 i pieprz

Jak zrobi ch這dnik na botwince
Krok 1
M這de buraczki odcinam, kroj botwink na mniejsze cz窷ci.
Jak zrobi ch這dnik na botwince
Krok 2
Wk豉dam wszystko do wody (razem z ma造mi buraczkami) i gotuj do mi瘯ko軼i. Potem przelewam ch這dn wod.
Jak zrobi ch這dnik na botwince
Krok 3
Obieram buraczki i kroj w kostk, botwink r闚nie kroj drobniej.
Jak zrobi ch這dnik na botwince
Krok 4
Og鏎ka kroj w kostk, rzodkiewk tak瞠, a szczypiorek na malutkie kawa趾i.
Jak zrobi ch這dnik na botwince
Krok 5
Wszystko wrzucam do miski. Doprawiam mocno pieprzem i sol (ja pieprzu daj 3/4 造瞠czki albo i wi璚ej, soli troszke mniej), wlewam kefir lub jogurt, lub zsiad貫 mleko. Mieszam dok豉dnie. Podaj z pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego. ;-)

loczek77
15-01-2015, 19:00
Ch這dnik szafranowy

Sk豉dniki
2 du瞠 pomidory
2 szczypty szafranu
造磬a oliwy
4 papryki czerwone
z帳ek czosnku
2 pomara鎍ze
s鏊
pieprz

Etapy przygotowania

Przepis na ch這dnik - ch這dnik szafranowy

Pomidory wk豉damy na 15 sekund do wrz徠ku. Wyjmujemy, hartujemy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kosteczk.

Nitki szafranu mieszamy z oliw. Papryki k豉dziemy na grill i pieczemy ok. 20 min, a zmi瘯n, a sk鏎ka sczernieje. Przek豉damy do woreczka foliowego i studzimy. Obieramy ze sk鏎y i usuwamy pestki.

Papryk, pomidory, posiekany czosnek, oliw z szafranem miksujemy, dolewamy sok wyci郾i皻y z pomara鎍zy, przyprawiamy sol i pieprzem.

Sch豉dzamy ch這dnik 1–2 godz. w lod闚ce. Na wierzchu posypujemy nitkami szafranu.

DovieWks70
19-01-2015, 19:41
ch這dnik klasyczny
3 jajka na twardo
2 og鏎ki
po du篡m p璚zku szczypiorku i koperku
1-2 造磬i koncentratu buraczanego
cukier
s鏊
pieprz

Z botwiny odetnij korzonki i usu. Je郵i s uformowane buraczki, op逝cz je, obierz i pokr鎩 w 獞iartki. Zostaw 1/3 li軼i, op逝cz i pokr鎩. Starannie op逝cz 這dygi, otrzep z wody i pokr鎩 na 2-3-centymetrowe kawa趾i. Botwin w堯 do garnka, wlej 3/4 szklanki wrz徠ku i sok z cytryny. Wsyp 造瞠czk cukru i postaw garnek na ma造m ogniu. Du pod lekko uchylon pokrywk 5-8 minut, nast瘼nie wystud.

Do drugiego du瞠go garnka wlej mocno sch這dzony kefir lub zsiad貫 mleko oraz 鄉ietan, starannie je roztrzep. Dodaj posiekane koperek i szczypior (zostaw troch do dekoracji) oraz pokrojone kostk jajko i pokrojony w du膨 kostk obrany og鏎ek. Wlej ostudzon botwink, dopraw koncentratem buraczanym, sol, pieprzem i cukrem. Po doprawieniu przykryj zup i wstaw na godzin do lod闚ki.

Ch這dnik rozlej do talerzy, dodaj pokrojone w 獞iartki jajka i udekoruj posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

onevirgil70
20-01-2015, 21:09
Ch這dnik litewski z botwink, na upa造
/sk豉dniki na pe貫n garnek – oko這 4 porcji/

buraczki: korzenie (tak ze 2-4 buraczki) i botwinka. Je郵i botwinka jest bez buraczk闚, bierzemy 2-3 buraczki 鈔edniej wielko軼i

2-3 造磬i mas豉 (u mnie mas這 klarowane)
2 cebule, posiekane w kosteczk
szklanka wody
kilka pokrojonych w s逝pki rzodkiewek
dwa og鏎ki gruntowe, pokrojone w kosteczk
z帳ek czosnku, zmia盥穎ny lub posiekany w drobn kosteczk
zielenina: u mnie troch szczypiorku, troch koperku (i oliwa koperkowa, tak z dwie 造磬i)
kefir 250 ml i jogurt grecki 500 ml (po prostu takie opakowania mia豉m pod r瘯)
s鏊, pieprz do smaku
dodatkowo i opcjonalnie: zielenina do podania, jajka gotowane na twardo do podania.
Wykonanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy klarowane mas這. W tym czasie obieramy buraczki ze sk鏎ki, 軼ieramy je na tarce o grubych oczkach. Siekamy botwink (siekam ca貫 這dy磬i i tak z 1/3 g鏎nych li軼i – mo積a wi璚ej, je郵i s 鈍ie簑tkie i m這de).

Do garnka dodajemy cebul, szklimy przez chwil, wrzucamy buraczki i botwink. Sma篡my przez kilka minut na 鈔ednim ogniu, a buraczki nieco zmi瘯n (ale nadal b璠 j璠rne). Dolewamy teraz szklank wody i zostawiamy do zagotowania. Kiedy tylko woda si zagotuje, 軼i庵amy botwink z ognia i pozwalamy jej wystygn望.

Gdy nasze buraczki wystyg造 dodajemy pozosta貫 sk豉dniki: og鏎ki, rzodkiewk, czosnek, zielenin, troch oliwy (u mnie 2-3 造磬i oliwy koperkowej), sok z po這wy limonki (ja da豉m z ca貫j, bo lubi kwas – mo瞠cie te doprawi limonk po dodaniu kefiru.

Dolewamy kefir i jogurt grecki, doprawmy dok豉dnie do smaku sol (pieprz przed samym podaniem) i wk豉damy do lod闚ki,aby nasz ch這dnik by naprawd ch這dny.

Podajemy w upalne, letnie dni.

Smacznego!

migdaliapl1112
26-01-2015, 00:23
Ch這dnik hiszpa雟ki (gazpacho)

1 kg dojrza造ch pomidor闚
2 z帳ki czosnku
mi捫sz z 1/2 bu趾i kajzerki
1 造磬a czerwonego octu winnego
100 ml oliwy z pierwszego t這czenia
mielony kumin
cukier
s鏊

Pomidory umyj, przekr鎩, usu gniazda nasienne i pokr鎩 w mniejsze kawa趾i. Mi捫sz z bu趾i namocz w wodzie, nast瘼nie odci郾ij. Do kielicha blendera prze堯 obrane z帳ki czosnku, po這w pomidor闚, ocet winny, bu趾, kumin, s鏊 i 造瞠czk cukru, zacznij miksowa. Nie przerywaj帷
miksowania, dodaj pozosta貫 pomidory. Gdy ca這嗆 b璠zie ju dok豉dnie zmiksowana, na koniec stopniowo zacznij dolewa oliw. Ch這dnik przetrzyj przez sito, przelej do garnka i wstaw na 2-3 godziny do sch這dzenia.

Przed podaniem zup ewentualnie dopraw sol i cukrem.

Rada: Do gazpacho mo瞠sz doda drobno pokrojone s這dkie papryki.

minnie77
27-01-2015, 12:16
Ch這dnik b造skawiczny - sk豉dniki:

1 l soku pomidorowego z kartonu
1.5 l kefiru
2 p璚zki rzodkiewek
1 p璚zek koperku
1 p璚zek szczypiorku
1 鈍ie篡 og鏎ek (20 dag)
2 造磬i sosu sojowego
8 jajek gotowanych na twardo
cukier
pieprz
s鏊

Ch這dnik b造skawiczny - spos鏏 przygotowania: Szczypiorek i koperek op逝ka, osuszy i drobno posieka. Rzodkiewki i og鏎ek umy, osuszy i zetrze na tarce do jarzyn. Przygotowane sk豉dniki po陰czy, wla sok wymieszany z kefirem, doprawi sol, cukrem oraz pieprzem i wymiesza. Sch這dzi w lod闚ce 1 godz. Jajka obra, podzieli na cz御tki, roz這篡 do talerzy i wla ch這dnik. Podawa z grzankami z razowego chleba

berada55
27-01-2015, 23:17
ORIENTALNY MELONOWO-OG紑KOWY CHΜDNIK Z KREWETKAMI TYGRYSIMI - sk豉dniki:
1 melon miodowy
1 og鏎ek d逝gi
1 awokado
1 limonka
kawa貫k imbiru - d逝go嗆 4 cm
1/2 造瞠czki pieprzu
10 listk闚 鈍ie瞠j mi皻y
1/2 kostki mas豉
5 z帳k闚 czosnku
1 natka pietruszki
30 krewetek tygrysich obranych i surowych
jogurt naturalny
ORIENTALNY MELONOWO-OG紑KOWY CHΜDNIK Z KREWETKAMI TYGRYSIMI - spos鏏 przygotowania: Warzywa i owoce myjemy. Og鏎ka, melona i awokado obieramy. Og鏎ka kroimy na kosteczk i wrzucamy do garnka lub miski. Melona przekrawamy na p馧 i 造磬 wyskrobujemy mi捫sz z pestkami. Kroimy owoc na kosteczk. Wrzucamy do garnka. To samo robimy z awokado, ale je odk豉damy sobie na bok. Imbir obieramy i ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Dodajemy do garnka. li軼ie mi皻y drobno siekamy i dok豉damy do garnka. Dosypujemy pieprz i blendujemy. Do zupy wrzucamy pokrojone w kostk awokado. Porcja wysz豉 na 2 miseczki po 500 ml. Robimy do zupy kleksa jogurtowego. Umyte krewetki wrzucamy na roztopione mas這 wraz z pietruszk i posiekanym czosnkiem.

ultralaveta2273
31-01-2015, 23:56
Ch這dnik hiszpa雟ki (gazpacho)

1 kg dojrza造ch pomidor闚
2 z帳ki czosnku
mi捫sz z 1/2 bu趾i kajzerki
1 造磬a czerwonego octu winnego
100 ml oliwy z pierwszego t這czenia
mielony kumin
cukier
s鏊

Pomidory umyj, przekr鎩, usu gniazda nasienne i pokr鎩 w mniejsze kawa趾i. Mi捫sz z bu趾i namocz w wodzie, nast瘼nie odci郾ij. Do kielicha blendera prze堯 obrane z帳ki czosnku, po這w pomidor闚, ocet winny, bu趾, kumin, s鏊 i 造瞠czk cukru, zacznij miksowa. Nie przerywaj帷 miksowania, dodaj pozosta貫 pomidory. Gdy ca這嗆 b璠zie ju dok豉dnie zmiksowana, na koniec stopniowo zacznij dolewa oliw. Ch這dnik przetrzyj przez sito, przelej do garnka i wstaw na 2-3 godziny do sch這dzenia.

Przed podaniem zup ewentualnie dopraw sol i cukrem.

Rada: Do gazpacho mo瞠sz doda drobno pokrojone s這dkie papryki.

albert7000
01-02-2015, 17:49
ch這dnik

Sk豉dniki
p璚zek botwinki
og鏎ek
p璚zek rzodkiewek
2 cebulki dymki
szklanka kwa郾ej 鄉ietany
150 ml ma郵anki
1/2 l bulionu jarzynowego
2 jajka na twardo
s鏊, pieprz
Etapy przygotowania

Li軼ie botwinki pokroi, buraczki umy. Botwink i buraczki gotowa w bulionie ok. 10 min.

Rzodkiewki oczy軼i, pokroi na grubsze plasterki. Og鏎ek umy, pokroi na plasterki. Dymki oczy軼i, drobno pokroi, szczypiorek posieka. Jajka pokroi na kawa趾i.

Botwink i buraczki odcedzi. Buraczki obra, pokroi na plasterki. Do wywaru wla 鄉ietan i ma郵ank.

Doda botwink, buraczki, rzodkiewki, og鏎ek i dymk. Wymiesza, przyprawi. Ch這dnik wstawi na 2 godziny do lod闚ki. Udekorowa jajkami.

Karina2445
09-02-2015, 17:53
Przepis na ch這dnik jogurtowy
Ch這dnik jogurtowy

Przygotowanie: 20 minut

Oczekiwanie: Godzina ch這dzenia

Trudno嗆: 豉twe


Sk豉dniki na 4 porcje

• 1,5 litra jogurtu naturalnego (bez cukru)

• 6 rzodkiewek

• 1 og鏎ek

• 2 buraki

• kilka ga陰zek szczypiorku

• kilka ga陰zek natki pietruszki

• s鏊, pieprz


Etapy przygotowania



1. Og鏎ka obra i wraz z oczyszczon rzodkiewk pokroi w drobn kostk.

2. Buraki dok豉dnie umy, obra ze sk鏎ki i zetrze na tarce o grubych oczkach.

3. Szczypiorek drobno posieka.

4. Warzywa po陰czy z jogurtem, doprawi do smaku sol i pieprzem.

5. Odstawi na godzin do lod闚ki. Podawa ozdobione natk pietruszki

gosiak.8782
10-02-2015, 18:04
Ch這dnik Litewski
sk豉dniki
du篡 p璚zek bo獞iny wraz z m這dymi buraczkami
2 og鏎ki
p馧 szklanki posiekanego koperku
2 造磬i posiekanego szczypiorku
2 jajka ugotowane na twardo
2 z帳ki czosnku
6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu nie s這dzonego
p馧 szklanki kwa郾ej 鄉ietany
Spos鏏 przygotowania
1.Botwink p逝czemy i siekamy, buraczki cieniutko obieramy i kroimy w kostk.
2.Wk豉damy do garnka, zalewamy niedu膨 ilo軼i wody (ok. p馧 szklanki) i dusimy ok. 10 min. Odstawiamy do ostygni璚ia.
3.Mieszamy z kefirem i 鄉ietan, dodajemy zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobn kostk og鏎ki, solimy do smaku, odstawiamy na kilka godzin do lod闚ki.
4.Po wyj璚iu z lod闚ki podajemy z po堯wkami jajka na twardo.

Onecassy95
10-02-2015, 19:59
ch這dnik szczawiowy

Sk豉dniki
szczaw - li軼ie 15 dag
og鏎ek 鈍ie篡 1 szt
鄉ietana 12% 1 szklanka
zsiad貫 mleko 1,5 litra
koperek 1 p璚zek
szczypiorek 1 p璚zek
jajka 3
s鏊
pieprz

Szczaw dok豉dnie myjemy, usuwamy 這dy磬i, a li軼ie siekamy i wrzucamy do niewielkiej ilo軼i wrz徠ku.



Etapy przygotowania

Szczaw dok豉dnie myjemy, usuwamy 這dy磬i, a li軼ie siekamy i wrzucamy do niewielkiej ilo軼i wrz徠ku. Gotujemy 5 minut po czym odstawiamy do sch這dzenia.
Og鏎ek obieramy i bardzo drobno kroimy. Koperek i szczypiorem myjemy i drobno siekamy. Przygotowane sk豉dniki wraz ze 鄉ietan dodajemy do zsiad貫go mleka, doprawiamy sol i pieprzem i ubijamy trzepaczk. Ch這dnik wstawiamy do lod闚ki na 3 godziny.
Jajka gotujemy na twardo, po czym studzimy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy w plasterki. Tuz przed podaniem zupy dodajemy do ka盥ej porcji.

rudakucharka
11-02-2015, 09:18
Ch這dnik polski z burakami :
Buraki umyj, obierz, przekr鎩 na p馧 i gotuj w 1,5 szklanki bulionu przez ok. 20–25 min, a buraki b璠 mi瘯kie. Wyjmij buraki na talerz do wystygni璚ia, ale nie wylewaj bulionu z burak闚.

Og鏎ka utrzyj na tarce jarzynowej, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Jajka ugotuj na twardo i pokr鎩 w kostk. Ostudzone buraki zetrzyj na tarce.

Nast瘼nie w堯 do bulionu kolejno: buraki, og鏎ki, szczypiorek, koperek. Na koniec zalej ma郵ank i 鄉ietan. Dodaj do smaku cukier i s鏊.

Latem polecamy podawa jako danie obiadowe z m這dymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

Beatta
11-02-2015, 22:36
Ch這dnik hiszpa雟ki (gazpacho)

1 kg dojrza造ch pomidor闚
2 z帳ki czosnku
mi捫sz z 1/2 bu趾i kajzerki
1 造磬a czerwonego octu winnego
100 ml oliwy z pierwszego t這czenia
mielony kumin
cukier
s鏊

Pomidory umyj, przekr鎩, usu gniazda nasienne i pokr鎩 w mniejsze kawa趾i. Mi捫sz z bu趾i namocz w wodzie, nast瘼nie odci郾ij. Do kielicha blendera prze堯 obrane z帳ki czosnku, po這w pomidor闚, ocet winny, bu趾, kumin, s鏊 i 造瞠czk cukru, zacznij miksowa. Nie przerywaj帷 miksowania, dodaj pozosta貫 pomidory. Gdy ca這嗆 b璠zie ju dok豉dnie zmiksowana, na koniec stopniowo zacznij dolewa oliw. Ch這dnik przetrzyj przez sito, przelej do garnka i wstaw na 2-3 godziny do sch這dzenia.

Przed podaniem zup ewentualnie dopraw sol i cukrem.

Pingwin
12-02-2015, 19:44
Ch這dnik jogurtowy

Przygotowanie: 20 minut

Oczekiwanie: Godzina ch這dzenia

Trudno嗆: 豉twe


Sk豉dniki na 4 porcje

• 1,5 litra jogurtu naturalnego (bez cukru)

• 6 rzodkiewek

• 1 og鏎ek

• 2 buraki

• kilka ga陰zek szczypiorku

• kilka ga陰zek natki pietruszki

• s鏊, pieprz


Etapy przygotowania



1. Og鏎ka obra i wraz z oczyszczon rzodkiewk pokroi w drobn kostk.

2. Buraki dok豉dnie umy, obra ze sk鏎ki i zetrze na tarce o grubych oczkach.

3. Szczypiorek drobno posieka.

4. Warzywa po陰czy z jogurtem, doprawi do smaku sol i pieprzem.

5. Odstawi na godzin do lod闚ki. Podawa ozdobione natk pietruszki

dagma77
13-02-2015, 07:48
Ch這dnik najlepszy jaki jad貫m
Sk豉dniki

2 p璚zki botwinki
3 jajka
2 鈍ie瞠 og鏎ki (ok 30dkg), kilka rzodkiewek
kilka pi鏎ek szczypiorku i 1 p璚zek koperku
4 szkl zsiad貫go mleka i 1 szkl. 鄉ietany
2 造磬i soku z cytryny, s鏊, cukier, 2-3 z帳ki czosnku

Etapy przygotowania

1

1. Botwink umy (buraczki obra) i pokroi drobno (li軼ie i buraczki). Zala 2 szklankami posolonej i lekko os這dzonej wody i ugotowa (ok 15 minut).
Jajka ugotowa na twardo, obra i pokroi w kostk. Og鏎ki obra i pokroi w kostk, rzodkiewk tez pokroi w kostk. Koper i szczypior drobno posieka.
2

2. Do rozm帷onego mleka doda os帷zon z wody botwin, og鏎ki, rzodkiewk, jajka, szczypior, koperek zmia盥穎ny czosnek. Wszystkie sk豉dniki wymiesza, doprawi sol i doda sok z cytryny. Sch這dzi. A teraz najwa積iejsze :) NAJLEPIEJ SMAKUJE ZIMNY CHΜDNIK PACHN。Y KOPREM I CZOSNKIEM Z ODSMA涉NYMI GOR。YMI ZIEMNIACZKAMI PODANYMI NA OSOBNYM TALERZU !! mmm Smacznego

marysska0011
16-02-2015, 07:40
Ch這dnik z botwink z przepisu mojej babci
Sk豉dniki (dla 6 os鏏):

1,5 litra zsiad貫go mleka
1,5 litra jogurtu naturalnego lub ma郵anki (kefir te mo瞠 by, ale ja wol jogurt lub ma郵ank, kt鏎e s mniej kwa郾e ni kefir)
1 p璚zek botwinki (z ma造mi buraczkami)
1 p璚zek rzodkiewki
3 niedu瞠 og鏎ki gruntowe
1 p璚zek 鈍ie瞠go koperku
s鏊 i pieprz do smaku
jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

botwink myjemy, pozbawiamy li軼i (zostawiam tylko r騜owe 這dy磬i, nie lubi sflacza造ch li軼i w ch這dniku) i siekamy, wraz z ma造mi buraczkami
do garnka (kt鏎y pomie軼i ponad 3 litry ch這dnika) wlewamy p馧 szklanki wody, wrzucamy posiekan botwink i buraczki i dusimy przez kilka minut
gdy botwinka i buraczki b璠 mi瘯kie, zdejmujemy z ognia
rzodkiewk myjemy i kroimy (u mnie w s逝pki)
og鏎ek myjemy, obieramy i kroimy (u mnie w s逝pki)
koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy
do podduszonej botwiny i buraczk闚 wlewamy zsiad貫 mleko i dorzucamy posiekane warzywa oraz koperek, mieszamy
ch這dnik doprawiamy sol i pieprzem, przykrywamy przykrywk lub zabezpieczamy foli i wstawiamy do lod闚ki, 瞠by smaki si przegryz造, a ch這dnik sch這dzi
podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i m這dymi ziemniakami (w sezonie) lub z chlebem

glosnaaJaa
18-02-2015, 09:25
Ch這dnik najlepszy
Sk豉dniki

2 p璚zki botwinki
3 jajka
2 鈍ie瞠 og鏎ki (ok 30dkg), kilka rzodkiewek
kilka pi鏎ek szczypiorku i 1 p璚zek koperku
4 szkl zsiad貫go mleka i 1 szkl. 鄉ietany
2 造磬i soku z cytryny, s鏊, cukier, 2-3 z帳ki czosnku

Etapy przygotowania

1

1. Botwink umy (buraczki obra) i pokroi drobno (li軼ie i buraczki). Zala 2 szklankami posolonej i lekko os這dzonej wody i ugotowa (ok 15 minut).
Jajka ugotowa na twardo, obra i pokroi w kostk. Og鏎ki obra i pokroi w kostk, rzodkiewk tez pokroi w kostk. Koper i szczypior drobno posieka.
2

2. Do rozm帷onego mleka doda os帷zon z wody botwin, og鏎ki, rzodkiewk, jajka, szczypior, koperek zmia盥穎ny czosnek. Wszystkie sk豉dniki wymiesza, doprawi sol i doda sok z cytryny. Sch這dzi. A teraz najwa積iejsze :) NAJLEPIEJ SMAKUJE ZIMNY CHΜDNIK PACHN。Y KOPREM I CZOSNKIEM Z ODSMA涉NYMI GOR。YMI ZIEMNIACZKAMI PODANYMI NA OSOBNYM TALERZU !! mmm Smacznego

gatsby
18-02-2015, 12:19
Jeszcze nigdy nie jad豉m ch這dnika :D

nowaona
18-02-2015, 17:55
Ch這dnik wile雟ki rodziny Ikonowicz闚 z szyjkami rak闚 lub ciel璚in
Sk豉dniki:
zsiad貫 mleko 2 l
polski kwa郾y kefir np. Grodzki 1 l
kwa郾a 鄉ietana 36% 0,5 l
wywar z burak闚 1 l
m這da botwina 1 p璚zek
koper 2 p璚zki
鈍ie瞠 og鏎ki z kolcami (kwaszeniaki) 1 kg
rzodkiewki 2 p璚zki
pieczona ciel璚ina i szyjki rakowe
jajka na twardo
czosnek 1 z帳ek
cukier
s鏊
pieprz szczypta
Na wywar:
starte buraki 3 kg
woda 1 l
ocet 1 造磬a
s鏊 i cukier


Odk康 szyjki rakowe sta造 si dost瘼ne,ten przysmak tradycyjnej kuchni powr鏂i na nasze sto造.

Aby przygotowa wywar, 3 kg startych burak闚 zalewamy 1 l wody. W momencie wrzenia zakwaszamy octem, doprawiamy sol i cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu oko這 godziny. Do wywaru dodajemy oczyszczon i pokrojon botwin i lekko j zaparzamy, na sam koniec dodajemy li軼ie botwinki, tak by pozosta造 j璠rne. W ten spos鏏 barszcz zachowa sw鎩 pi瘯ny, r騜owy kolor. Do ostudzonego barszczu dodajemy posiekany koper, og鏎ki, rzodkiewki, pokrojon w cieniutkie paski pieczon ciel璚in i szyjki rakowe oraz jajko na twardo. Mleko rozbijamy na g豉dko, dodajemy kefir i 鄉ietan, ci庵le mieszaj帷. Sch這dzony barszcz 陰czymy z mas mleczn. Ch這dnik mo瞠my zakwasi naturalnym kwasem z burak闚. Taki kwas przyda si te do zakwaszenia barszczu i innych zup, wi璚 warto go mie w swojej spi瘸rni.

zdrowamama
20-02-2015, 13:22
Sk豉dniki, dla 4 os鏏:

• 3 fili瘸nki kefiru (lub zsiad貫go mleka)
• 1 fili瘸nka ma郵anki
• 1/2 fili瘸nki jogurtu naturalnego
• 2 fili瘸nki chudego mleka (0,5%)
• 1 fili瘸nka zimnej wody (mineralnej bez gazu lub przegotowanej)
• 2 gar軼ie posiekanej sa豉ty
• 2 gar軼ie posiekanej botwinki (m這de listki)
• 6 rzodkiewek, pokrojonych na cieniutkie plasterki
• 2 szczypiorki wraz z cebulkami, drobno pokrojone
• 4 造磬i posiekanego koperku
• 1 造磬a posiekanej natki
• 1/3 鈔edniego og鏎ka cienko pokrojonego (opcjonalnie)
• s鏊 morska

Wykonanie:

Posiekany szczypiorek i rzodkiewki w這篡 do wi瘯szej miski, posoli i wymiesza. Doda koperek, natk pietruszki i og鏎ka je郵i go u篡wamy. Doda sa豉t i botwink, posoli i wymiesza.
Wla kefir, ma郵ank, jogurt, mleko i wod, zamiesza. Doda ewentualnie wi璚ej wody, aby uzyska po膨dan konsystencj ch這dnika. Doprawi sol morsk. Trzyma w lod闚ce do czasu podania.
Ziemniaki oskroba, umy, zala zimn wod, posoli i ugotowa. Odcedzi, doda rozpuszczone mas這 lub skwarki. Posypa koperkiem.

Lalantha
24-02-2015, 13:46
Ch這dnik litewski - sk豉dniki:

du篡 p璚zek bo獞iny wraz z m這dymi buraczkami
2 og鏎ki
p馧 szklanki posiekanego koperku
2 造磬i posiekanego szczypiorku
2 jajka ugotowane na twardo
2 z帳ki czosnku
6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu (nie s這dzonego!)
p馧 szklanki kwa郾ej 鄉ietany

Ch這dnik litewski - spos鏏 przygotowania: Bo獞ink wyp逝ka i posieka, buraczki cieniutko obra i pokroi w kostk. W這篡 do garnka, zala niedu膨 ilo軼i wody (ok. p馧 szklanki) i dusi ok. 10 min. Odstawi do ostygni璚ia. Wymiesza z kefirem i 鄉ietan, doda zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobn kostk og鏎ki, posoli do smaku, odstawi na kilka godzin do lod闚ki. Podawa z po堯wkami jajka na twardo.
Je郵i kto lubi wersj bardziej kwa郾, do gotowanej bo獞inki doda mo積a gar嗆 li軼i 鈍ie瞠go szczawiu. W wersji klasycznej do ch這dnika dodaje si obrane szyjki rakowe lub kawa趾i pieczonej ciel璚iny, piersi z kury czy indyka.

dareczka2
02-03-2015, 20:59
ch這dnik

Sk豉dniki, 4 porcje:

• ok. 1 i 1/2 litra bulionu (drobiowego, warzywnego, ciel璚ego)*
• 1 p璚zek botwinki z kilkoma du篡mi buraczkami
• 2 造瞠czki soku z cytryny
• 1/2 - 1 造瞠czka octu winnego lub ry穎wego
• s鏊, pieprz
• 400 ml kefiru

* je郵i botwinka nie ma du篡ch buraczk闚 najlepiej u篡 mniej bulionu

• do podania, np. ugotowane na twardo jajko, pokrojony og鏎ek i rzodkiewka + tymianek lub koperek








Przygotowanie:

Botwink dok豉dnie op逝ka, odci望 korzonki. Buraczki obra i pokroi w ma陰 kosteczk. υdy磬i posieka drobno, li軼ie posieka na oko這 2-3 mm kawa趾i. Je郵i botwinka ma du穎 li軼i mo積a nie dodawa wszystkich.
Bulion zagotowa, doda same pokrojone buraczki bez li軼i i 這dy瞠k, zmniejszy ogie, gotowa przez oko這 15 minut bez przykrycia, doda 這dy磬i i li軼ie i gotowa przez oko這 10 minut do mi瘯ko軼i.
Doda sok z cytryny i ocet i gotowa przez oko這 2 minuty, w razie potrzeby doprawi sol i pieprzem. Wywar ostudzi.
Do ostudzonego wywaru doda kefir i wymiesza. Sch這dzi. Podawa np. z jajkiem, og鏎kiem i rzodkiewk.