View Full Version : chłodnik
Hiperapryl89
09-01-2015, 20:03
Przepis na Chłodnik owocowy
czas: ok. 5 minutliczba porcji: 2–3
Składniki
ok. 100 g jagód
500 ml jogurtu, kefiru, zsiadłe mleko itp.
sporo owoców, poziomki, jagody, maliny (min. po 1/2 szklanki)
garść migdałów
2–5 łyżek cukru
szczypta cynamonu
Moje porady
taki deser możecie zrobić na domowym zsiadłym mleku
Przepis na owocowy chłodnik
KROK 1
Wlewam jogurt, kefir czy zsiadłe mleko, dorzucam jagody, cynamon i cukier i miksuję. Nalewam do miseczek, dorzucam dużo owoców, posiekane migdały lub płatki migdałowe i podaję. ;) Smacznego.
MrKaty1663
15-01-2015, 13:35
Przepis na Chłodnik z botwinką
czas: ok. 30 minut
liczba porcji: 4–6
Składniki
1 pęczek botwinki
3–4 ogórki
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku
2 jajka (ugotowane na twardo)
1 litr kefiru, jogurtu lub mleka zsiadłego
sól i pieprz
Jak zrobić chłodnik na botwince
Krok 1
Młode buraczki odcinam, kroję botwinkę na mniejsze części.
Jak zrobić chłodnik na botwince
Krok 2
Wkładam wszystko do wody (razem z małymi buraczkami) i gotuję do miękkości. Potem przelewam chłodną wodą.
Jak zrobić chłodnik na botwince
Krok 3
Obieram buraczki i kroję w kostkę, botwinkę również kroję drobniej.
Jak zrobić chłodnik na botwince
Krok 4
Ogórka kroję w kostkę, rzodkiewkę także, a szczypiorek na malutkie kawałki.
Jak zrobić chłodnik na botwince
Krok 5
Wszystko wrzucam do miski. Doprawiam mocno pieprzem i solą (ja pieprzu daję 3/4 łyżeczki albo i więcej, soli troszke mniej), wlewam kefir lub jogurt, lub zsiadłe mleko. Mieszam dokładnie. Podaję z pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego. ;-)
loczek77
15-01-2015, 19:00
Chłodnik szafranowy
Składniki
2 duże pomidory
2 szczypty szafranu
łyżka oliwy
4 papryki czerwone
ząbek czosnku
2 pomarańcze
sól
pieprz
Etapy przygotowania
Przepis na chłodnik - chłodnik szafranowy
Pomidory wkładamy na 15 sekund do wrzątku. Wyjmujemy, hartujemy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę.
Nitki szafranu mieszamy z oliwą. Papryki kładziemy na grill i pieczemy ok. 20 min, aż zmiękną, a skórka sczernieje. Przekładamy do woreczka foliowego i studzimy. Obieramy ze skóry i usuwamy pestki.
Paprykę, pomidory, posiekany czosnek, oliwę z szafranem miksujemy, dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Schładzamy chłodnik 1–2 godz. w lodówce. Na wierzchu posypujemy nitkami szafranu.
DovieWks70
19-01-2015, 19:41
chłodnik klasyczny
3 jajka na twardo
2 ogórki
po dużym pęczku szczypiorku i koperku
1-2 łyżki koncentratu buraczanego
cukier
sól
pieprz
Z botwiny odetnij korzonki i usuń. Jeśli są uformowane buraczki, opłucz je, obierz i pokrój w ćwiartki. Zostaw 1/3 liści, opłucz i pokrój. Starannie opłucz łodygi, otrzep z wody i pokrój na 2-3-centymetrowe kawałki. Botwinę włóż do garnka, wlej 3/4 szklanki wrzątku i sok z cytryny. Wsyp łyżeczkę cukru i postaw garnek na małym ogniu. Duś pod lekko uchyloną pokrywką 5-8 minut, następnie wystudź.
Do drugiego dużego garnka wlej mocno schłodzony kefir lub zsiadłe mleko oraz śmietanę, starannie je roztrzep. Dodaj posiekane koperek i szczypior (zostaw trochę do dekoracji) oraz pokrojone kostkę jajko i pokrojony w dużą kostkę obrany ogórek. Wlej ostudzoną botwinkę, dopraw koncentratem buraczanym, solą, pieprzem i cukrem. Po doprawieniu przykryj zupę i wstaw na godzinę do lodówki.
Chłodnik rozlej do talerzy, dodaj pokrojone w ćwiartki jajka i udekoruj posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
onevirgil70
20-01-2015, 21:09
Chłodnik litewski z botwinką, na upały
/składniki na pełen garnek – około 4 porcji/
buraczki: korzenie (tak ze 2-4 buraczki) i botwinka. Jeśli botwinka jest bez buraczków, bierzemy 2-3 buraczki średniej wielkości
2-3 łyżki masła (u mnie masło klarowane)
2 cebule, posiekane w kosteczkę
szklanka wody
kilka pokrojonych w słupki rzodkiewek
dwa ogórki gruntowe, pokrojone w kosteczkę
ząbek czosnku, zmiażdżony lub posiekany w drobną kosteczkę
zielenina: u mnie trochę szczypiorku, trochę koperku (i oliwa koperkowa, tak z dwie łyżki)
kefir 250 ml i jogurt grecki 500 ml (po prostu takie opakowania miałam pod ręką)
sól, pieprz do smaku
dodatkowo i opcjonalnie: zielenina do podania, jajka gotowane na twardo do podania.
Wykonanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy klarowane masło. W tym czasie obieramy buraczki ze skórki, ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Siekamy botwinkę (siekam całe łodyżki i tak z 1/3 górnych liści – można więcej, jeśli są świeżutkie i młode).
Do garnka dodajemy cebulę, szklimy przez chwilę, wrzucamy buraczki i botwinkę. Smażymy przez kilka minut na średnim ogniu, aż buraczki nieco zmiękną (ale nadal będą jędrne). Dolewamy teraz szklankę wody i zostawiamy do zagotowania. Kiedy tylko woda się zagotuje, ściągamy botwinkę z ognia i pozwalamy jej wystygnąć.
Gdy nasze buraczki wystygły dodajemy pozostałe składniki: ogórki, rzodkiewkę, czosnek, zieleninę, trochę oliwy (u mnie 2-3 łyżki oliwy koperkowej), sok z połowy limonki (ja dałam z całej, bo lubię kwas – możecie też doprawić limonką po dodaniu kefiru.
Dolewamy kefir i jogurt grecki, doprawmy dokładnie do smaku solą (pieprzę przed samym podaniem) i wkładamy do lodówki,aby nasz chłodnik był naprawdę chłodny.
Podajemy w upalne, letnie dni.
Smacznego!
migdaliapl1112
26-01-2015, 00:23
Chłodnik hiszpański (gazpacho)
1 kg dojrzałych pomidorów
2 ząbki czosnku
miąższ z 1/2 bułki kajzerki
1 łyżka czerwonego octu winnego
100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
mielony kumin
cukier
sól
Pomidory umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Miąższ z bułki namocz w wodzie, następnie odciśnij. Do kielicha blendera przełóż obrane ząbki czosnku, połowę pomidorów, ocet winny, bułkę, kumin, sól i łyżeczkę cukru, zacznij miksować. Nie przerywając
miksowania, dodaj pozostałe pomidory. Gdy całość będzie już dokładnie zmiksowana, na koniec stopniowo zacznij dolewać oliwę. Chłodnik przetrzyj przez sito, przelej do garnka i wstaw na 2-3 godziny do schłodzenia.
Przed podaniem zupę ewentualnie dopraw solą i cukrem.
Rada: Do gazpacho możesz dodać drobno pokrojone słodkie papryki.
minnie77
27-01-2015, 12:16
Chłodnik błyskawiczny - składniki:
1 l soku pomidorowego z kartonu
1.5 l kefiru
2 pęczki rzodkiewek
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
1 świeży ogórek (20 dag)
2 łyżki sosu sojowego
8 jajek gotowanych na twardo
cukier
pieprz
sól
Chłodnik błyskawiczny - sposób przygotowania: Szczypiorek i koperek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Rzodkiewki i ogórek umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce do jarzyn. Przygotowane składniki połączyć, wlać sok wymieszany z kefirem, doprawić solą, cukrem oraz pieprzem i wymieszać. Schłodzić w lodówce 1 godz. Jajka obrać, podzielić na cząstki, rozłożyć do talerzy i wlać chłodnik. Podawać z grzankami z razowego chleba
berada55
27-01-2015, 23:17
ORIENTALNY MELONOWO-OGÓRKOWY CHŁODNIK Z KREWETKAMI TYGRYSIMI - składniki:
1 melon miodowy
1 ogórek długi
1 awokado
1 limonka
kawałek imbiru - długość 4 cm
1/2 łyżeczki pieprzu
10 listków świeżej mięty
1/2 kostki masła
5 ząbków czosnku
1 natka pietruszki
30 krewetek tygrysich obranych i surowych
jogurt naturalny
ORIENTALNY MELONOWO-OGÓRKOWY CHŁODNIK Z KREWETKAMI TYGRYSIMI - sposób przygotowania: Warzywa i owoce myjemy. Ogórka, melona i awokado obieramy. Ogórka kroimy na kosteczkę i wrzucamy do garnka lub miski. Melona przekrawamy na pół i łyżką wyskrobujemy miąższ z pestkami. Kroimy owoc na kosteczkę. Wrzucamy do garnka. To samo robimy z awokado, ale je odkładamy sobie na bok. Imbir obieramy i ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Dodajemy do garnka. liście mięty drobno siekamy i dokładamy do garnka. Dosypujemy pieprz i blendujemy. Do zupy wrzucamy pokrojone w kostkę awokado. Porcja wyszła na 2 miseczki po 500 ml. Robimy do zupy kleksa jogurtowego. Umyte krewetki wrzucamy na roztopione masło wraz z pietruszką i posiekanym czosnkiem.
ultralaveta2273
31-01-2015, 23:56
Chłodnik hiszpański (gazpacho)
1 kg dojrzałych pomidorów
2 ząbki czosnku
miąższ z 1/2 bułki kajzerki
1 łyżka czerwonego octu winnego
100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
mielony kumin
cukier
sól
Pomidory umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Miąższ z bułki namocz w wodzie, następnie odciśnij. Do kielicha blendera przełóż obrane ząbki czosnku, połowę pomidorów, ocet winny, bułkę, kumin, sól i łyżeczkę cukru, zacznij miksować. Nie przerywając miksowania, dodaj pozostałe pomidory. Gdy całość będzie już dokładnie zmiksowana, na koniec stopniowo zacznij dolewać oliwę. Chłodnik przetrzyj przez sito, przelej do garnka i wstaw na 2-3 godziny do schłodzenia.
Przed podaniem zupę ewentualnie dopraw solą i cukrem.
Rada: Do gazpacho możesz dodać drobno pokrojone słodkie papryki.
albert7000
01-02-2015, 17:49
chłodnik
Składniki
pęczek botwinki
ogórek
pęczek rzodkiewek
2 cebulki dymki
szklanka kwaśnej śmietany
150 ml maślanki
1/2 l bulionu jarzynowego
2 jajka na twardo
sól, pieprz
Etapy przygotowania
Liście botwinki pokroić, buraczki umyć. Botwinkę i buraczki gotować w bulionie ok. 10 min.
Rzodkiewki oczyścić, pokroić na grubsze plasterki. Ogórek umyć, pokroić na plasterki. Dymki oczyścić, drobno pokroić, szczypiorek posiekać. Jajka pokroić na kawałki.
Botwinkę i buraczki odcedzić. Buraczki obrać, pokroić na plasterki. Do wywaru wlać śmietanę i maślankę.
Dodać botwinkę, buraczki, rzodkiewki, ogórek i dymkę. Wymieszać, przyprawić. Chłodnik wstawić na 2 godziny do lodówki. Udekorować jajkami.
Karina2445
09-02-2015, 17:53
Przepis na chłodnik jogurtowy
Chłodnik jogurtowy
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: Godzina chłodzenia
Trudność: łatwe
Składniki na 4 porcje
• 1,5 litra jogurtu naturalnego (bez cukru)
• 6 rzodkiewek
• 1 ogórek
• 2 buraki
• kilka gałązek szczypiorku
• kilka gałązek natki pietruszki
• sól, pieprz
Etapy przygotowania
1. Ogórka obrać i wraz z oczyszczoną rzodkiewką pokroić w drobną kostkę.
2. Buraki dokładnie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Szczypiorek drobno posiekać.
4. Warzywa połączyć z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Odstawić na godzinę do lodówki. Podawać ozdobione natką pietruszki
gosiak.8782
10-02-2015, 18:04
Chłodnik Litewski
składniki
duży pęczek boćwiny wraz z młodymi buraczkami
2 ogórki
pół szklanki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 jajka ugotowane na twardo
2 ząbki czosnku
6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu nie słodzonego
pół szklanki kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania
1.Botwinkę płuczemy i siekamy, buraczki cieniutko obieramy i kroimy w kostkę.
2.Wkładamy do garnka, zalewamy niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusimy ok. 10 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
3.Mieszamy z kefirem i śmietaną, dodajemy zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, solimy do smaku, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
4.Po wyjęciu z lodówki podajemy z połówkami jajka na twardo.
Onecassy95
10-02-2015, 19:59
chłodnik szczawiowy
Składniki
szczaw - liście 15 dag
ogórek świeży 1 szt
śmietana 12% 1 szklanka
zsiadłe mleko 1,5 litra
koperek 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
jajka 3
sól
pieprz
Szczaw dokładnie myjemy, usuwamy łodyżki, a liście siekamy i wrzucamy do niewielkiej ilości wrzątku.
Etapy przygotowania
Szczaw dokładnie myjemy, usuwamy łodyżki, a liście siekamy i wrzucamy do niewielkiej ilości wrzątku. Gotujemy 5 minut po czym odstawiamy do schłodzenia.
Ogórek obieramy i bardzo drobno kroimy. Koperek i szczypiorem myjemy i drobno siekamy. Przygotowane składniki wraz ze śmietaną dodajemy do zsiadłego mleka, doprawiamy solą i pieprzem i ubijamy trzepaczką. Chłodnik wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Jajka gotujemy na twardo, po czym studzimy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy w plasterki. Tuz przed podaniem zupy dodajemy do każdej porcji.
rudakucharka
11-02-2015, 09:18
Chłodnik polski z burakami :
Buraki umyj, obierz, przekrój na pół i gotuj w 1,5 szklanki bulionu przez ok. 20–25 min, aż buraki będą miękkie. Wyjmij buraki na talerz do wystygnięcia, ale nie wylewaj bulionu z buraków.
Ogórka utrzyj na tarce jarzynowej, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Ostudzone buraki zetrzyj na tarce.
Następnie włóż do bulionu kolejno: buraki, ogórki, szczypiorek, koperek. Na koniec zalej maślanką i śmietaną. Dodaj do smaku cukier i sól.
Latem polecamy podawać jako danie obiadowe z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Chłodnik hiszpański (gazpacho)
1 kg dojrzałych pomidorów
2 ząbki czosnku
miąższ z 1/2 bułki kajzerki
1 łyżka czerwonego octu winnego
100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
mielony kumin
cukier
sól
Pomidory umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Miąższ z bułki namocz w wodzie, następnie odciśnij. Do kielicha blendera przełóż obrane ząbki czosnku, połowę pomidorów, ocet winny, bułkę, kumin, sól i łyżeczkę cukru, zacznij miksować. Nie przerywając miksowania, dodaj pozostałe pomidory. Gdy całość będzie już dokładnie zmiksowana, na koniec stopniowo zacznij dolewać oliwę. Chłodnik przetrzyj przez sito, przelej do garnka i wstaw na 2-3 godziny do schłodzenia.
Przed podaniem zupę ewentualnie dopraw solą i cukrem.
Chłodnik jogurtowy
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: Godzina chłodzenia
Trudność: łatwe
Składniki na 4 porcje
• 1,5 litra jogurtu naturalnego (bez cukru)
• 6 rzodkiewek
• 1 ogórek
• 2 buraki
• kilka gałązek szczypiorku
• kilka gałązek natki pietruszki
• sól, pieprz
Etapy przygotowania
1. Ogórka obrać i wraz z oczyszczoną rzodkiewką pokroić w drobną kostkę.
2. Buraki dokładnie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Szczypiorek drobno posiekać.
4. Warzywa połączyć z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Odstawić na godzinę do lodówki. Podawać ozdobione natką pietruszki
Chłodnik najlepszy jaki jadłem
Składniki
2 pęczki botwinki
3 jajka
2 świeże ogórki (ok 30dkg), kilka rzodkiewek
kilka piórek szczypiorku i 1 pęczek koperku
4 szkl zsiadłego mleka i 1 szkl. śmietany
2 łyżki soku z cytryny, sól, cukier, 2-3 ząbki czosnku
Etapy przygotowania
1
1. Botwinkę umyć (buraczki obrać) i pokroić drobno (liście i buraczki). Zalać 2 szklankami posolonej i lekko osłodzonej wody i ugotować (ok 15 minut).
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewkę tez pokroić w kostkę. Koper i szczypior drobno posiekać.
2
2. Do rozmąconego mleka dodać osączoną z wody botwinę, ogórki, rzodkiewkę, jajka, szczypior, koperek zmiażdżony czosnek. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i dodać sok z cytryny. Schłodzić. A teraz najważniejsze :) NAJLEPIEJ SMAKUJE ZIMNY CHŁODNIK PACHNĄCY KOPREM I CZOSNKIEM Z ODSMAŻANYMI GORĄCYMI ZIEMNIACZKAMI PODANYMI NA OSOBNYM TALERZU !! mmm Smacznego
marysska0011
16-02-2015, 07:40
Chłodnik z botwinką z przepisu mojej babci
Składniki (dla 6 osób):
1,5 litra zsiadłego mleka
1,5 litra jogurtu naturalnego lub maślanki (kefir też może być, ale ja wolę jogurt lub maślankę, które są mniej kwaśne niż kefir)
1 pęczek botwinki (z małymi buraczkami)
1 pęczek rzodkiewki
3 nieduże ogórki gruntowe
1 pęczek świeżego koperku
sól i pieprz do smaku
jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
botwinkę myjemy, pozbawiamy liści (zostawiam tylko różowe łodyżki, nie lubię sflaczałych liści w chłodniku) i siekamy, wraz z małymi buraczkami
do garnka (który pomieści ponad 3 litry chłodnika) wlewamy pół szklanki wody, wrzucamy posiekaną botwinkę i buraczki i dusimy przez kilka minut
gdy botwinka i buraczki będą miękkie, zdejmujemy z ognia
rzodkiewkę myjemy i kroimy (u mnie w słupki)
ogórek myjemy, obieramy i kroimy (u mnie w słupki)
koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy
do podduszonej botwiny i buraczków wlewamy zsiadłe mleko i dorzucamy posiekane warzywa oraz koperek, mieszamy
chłodnik doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy przykrywką lub zabezpieczamy folią i wstawiamy do lodówki, żeby smaki się przegryzły, a chłodnik schłodził
podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i młodymi ziemniakami (w sezonie) lub z chlebem
glosnaaJaa
18-02-2015, 09:25
Chłodnik najlepszy
Składniki
2 pęczki botwinki
3 jajka
2 świeże ogórki (ok 30dkg), kilka rzodkiewek
kilka piórek szczypiorku i 1 pęczek koperku
4 szkl zsiadłego mleka i 1 szkl. śmietany
2 łyżki soku z cytryny, sól, cukier, 2-3 ząbki czosnku
Etapy przygotowania
1
1. Botwinkę umyć (buraczki obrać) i pokroić drobno (liście i buraczki). Zalać 2 szklankami posolonej i lekko osłodzonej wody i ugotować (ok 15 minut).
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewkę tez pokroić w kostkę. Koper i szczypior drobno posiekać.
2
2. Do rozmąconego mleka dodać osączoną z wody botwinę, ogórki, rzodkiewkę, jajka, szczypior, koperek zmiażdżony czosnek. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i dodać sok z cytryny. Schłodzić. A teraz najważniejsze :) NAJLEPIEJ SMAKUJE ZIMNY CHŁODNIK PACHNĄCY KOPREM I CZOSNKIEM Z ODSMAŻANYMI GORĄCYMI ZIEMNIACZKAMI PODANYMI NA OSOBNYM TALERZU !! mmm Smacznego
Jeszcze nigdy nie jadłam chłodnika :D
Chłodnik wileński rodziny Ikonowiczów z szyjkami raków lub cielęciną
Składniki:
zsiadłe mleko 2 l
polski kwaśny kefir np. Grodzki 1 l
kwaśna śmietana 36% 0,5 l
wywar z buraków 1 l
młoda botwina 1 pęczek
koper 2 pęczki
świeże ogórki z kolcami (kwaszeniaki) 1 kg
rzodkiewki 2 pęczki
pieczona cielęcina i szyjki rakowe
jajka na twardo
czosnek 1 ząbek
cukier
sól
pieprz szczypta
Na wywar:
starte buraki 3 kg
woda 1 l
ocet 1 łyżka
sól i cukier
Odkąd szyjki rakowe stały się dostępne,ten przysmak tradycyjnej kuchni powrócił na nasze stoły.
Aby przygotować wywar, 3 kg startych buraków zalewamy 1 l wody. W momencie wrzenia zakwaszamy octem, doprawiamy solą i cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Do wywaru dodajemy oczyszczoną i pokrojoną botwinę i lekko ją zaparzamy, na sam koniec dodajemy liście botwinki, tak by pozostały jędrne. W ten sposób barszcz zachowa swój piękny, różowy kolor. Do ostudzonego barszczu dodajemy posiekany koper, ogórki, rzodkiewki, pokrojoną w cieniutkie paski pieczoną cielęcinę i szyjki rakowe oraz jajko na twardo. Mleko rozbijamy na gładko, dodajemy kefir i śmietanę, ciągle mieszając. Schłodzony barszcz łączymy z masą mleczną. Chłodnik możemy zakwasić naturalnym kwasem z buraków. Taki kwas przyda się też do zakwaszenia barszczu i innych zup, więc warto go mieć w swojej spiżarni.
zdrowamama
20-02-2015, 13:22
Składniki, dla 4 osób:
• 3 filiżanki kefiru (lub zsiadłego mleka)
• 1 filiżanka maślanki
• 1/2 filiżanki jogurtu naturalnego
• 2 filiżanki chudego mleka (0,5%)
• 1 filiżanka zimnej wody (mineralnej bez gazu lub przegotowanej)
• 2 garście posiekanej sałaty
• 2 garście posiekanej botwinki (młode listki)
• 6 rzodkiewek, pokrojonych na cieniutkie plasterki
• 2 szczypiorki wraz z cebulkami, drobno pokrojone
• 4 łyżki posiekanego koperku
• 1 łyżka posiekanej natki
• 1/3 średniego ogórka cienko pokrojonego (opcjonalnie)
• sól morska
Wykonanie:
Posiekany szczypiorek i rzodkiewki włożyć do większej miski, posolić i wymieszać. Dodać koperek, natkę pietruszki i ogórka jeśli go używamy. Dodać sałatę i botwinkę, posolić i wymieszać.
Wlać kefir, maślankę, jogurt, mleko i wodę, zamieszać. Dodać ewentualnie więcej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję chłodnika. Doprawić solą morską. Trzymać w lodówce do czasu podania.
Ziemniaki oskrobać, umyć, zalać zimną wodą, posolić i ugotować. Odcedzić, dodać rozpuszczone masło lub skwarki. Posypać koperkiem.
Lalantha
24-02-2015, 13:46
Chłodnik litewski - składniki:
duży pęczek boćwiny wraz z młodymi buraczkami
2 ogórki
pół szklanki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 jajka ugotowane na twardo
2 ząbki czosnku
6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu (nie słodzonego!)
pół szklanki kwaśnej śmietany
Chłodnik litewski - sposób przygotowania: Boćwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo.
Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej boćwinki dodać można garść liści świeżego szczawiu. W wersji klasycznej do chłodnika dodaje się obrane szyjki rakowe lub kawałki pieczonej cielęciny, piersi z kury czy indyka.
dareczka2
02-03-2015, 20:59
chłodnik
Składniki, 4 porcje:
• ok. 1 i 1/2 litra bulionu (drobiowego, warzywnego, cielęcego)*
• 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• 1/2 - 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
• sól, pieprz
• 400 ml kefiru
* jeśli botwinka nie ma dużych buraczków najlepiej użyć mniej bulionu
• do podania, np. ugotowane na twardo jajko, pokrojony ogórek i rzodkiewka + tymianek lub koperek
Przygotowanie:
Botwinkę dokładnie opłukać, odciąć korzonki. Buraczki obrać i pokroić w małą kosteczkę. Łodyżki posiekać drobno, liście posiekać na około 2-3 mm kawałki. Jeśli botwinka ma dużo liści można nie dodawać wszystkich.
Bulion zagotować, dodać same pokrojone buraczki bez liści i łodyżek, zmniejszyć ogień, gotować przez około 15 minut bez przykrycia, dodać łodyżki i liście i gotować przez około 10 minut do miękkości.
Dodać sok z cytryny i ocet i gotować przez około 2 minuty, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Wywar ostudzić.
Do ostudzonego wywaru dodać kefir i wymieszać. Schłodzić. Podawać np. z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką.
Co do śmietany, jesli odrobinę dodajecie do chłodnika to polecam Śmietana 18% Mleczna Polana którą możecie kupić w Polomarkecie. Moim zdaniem będzie idealnie pasować.
Ja nie lubię zup typu chłodnik
solonely
16-03-2021, 06:27
Akurat ja lubię, ale nie wszystkie. Najlepsze jest gazpacho i zupa z cukinii.
vBulletin v3.5.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.