PDA

View Full Version : kuchnia orientalna


estera33
09-02-2015, 23:51
Tajski kurczak z grilla z kurkumą

Przepis prosty i świetnie nadaje się na grillową imprezę. Lekko zmodyfikowaliśmy sposób pieczenia bo w Tajlandii taki kurczak będzie miał nadzienie z trawy cytrynowej a u nas do środka kurczaka trafiła puszka piwa z trawą cytrynową, kolendrą i czosnkiem.

Składniki:

1 kurczak w całości

marynata:

4cm korzenia świeżej kurkumy, obranego ze skóry
pęczek kolendry z korzeniami
łyżka białego pieprzu
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu sojowego
główka czosnku (Tajowie używają czosnku fioletowego, takiego jak w Polsce)
składniki puszki z piwem:
200ml piwa
3 trawy cytrynowe
4 ząbki czosnku
kilka gałązek kolendry

Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty wkładamy do blendera i ucieramy na pastę.
Smarujemy dokładnie kurczaka na zewnątrz i wewnątrz i zostawiamy na 3 godziny w lodówce. Wyciągamy kurczaka na godzinę przed grillowaniem (czyli 3 h w lodówce, 1 h w temperaturze pokojowej).

Do piwa wkładamy pocięte na kawałki 3 trawy cytrynowe, kolendrę i pokrojone ząbki czosnku.

Nakładamy kurczaka na puszkę z mieszaniną piwną.

Grill rozpalamy do pieczenia na ogniu pośrednim. Poniżej kurczaka możemy umieścić tacke do ociekania.

Pieczemy około 1 godziny.

Podajemy ze słodkim sosem chili.

Z ta marynata mozna przygotować rownież kurczaka w kawałkach. Grillujemy wtedy kawałki bez nakładania kurczaka na puszkę z piwem.

ewa1wilk
13-02-2015, 09:55
Ja uwielbiam eksperymentować w kuchni a Twój przepis wygląda dobrze. Muszę sprobować

Nguyet1338
15-02-2015, 19:57
Sajgonkowa masakra Chupi - SKŁADNIKI:
Ciasto na sajgonki - 10 płatów
1 duża marchewka
Szklanka grzybów Mun suszonych posiekanych
Spora garść świeżych kiełków fasoli
łyżeczka kurkumy
Szczypta soli
Do smażenia szklanka oleju słonecznikowego
Podawać z sosem sojowym bądź sosem słodkim z chilli
Sajgonkowa masakra Chupi - PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od przygotowania farszu do sajgonek: grzyby Mun moczymy w wodzie, jak powiększą swoją objętość odsączamy z wody, siekamy na małe kawałeczki. Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy nasze składniki na małym ogniu dodając odrobinę kurkumy i soli. Smażymy około 15 minut co pewien czas mieszając. Odstawiamy do ostrygnięcia. Ciasto zawsze kupuję mrożone w markecie z orientalną kuchnią. Rozmrażam około 45 minut. Jak już płaty lekko oddzielają się od siebie - każdy płat lekko namaczam wodą - tylko końcówki. Nakładam farsz i zawijam w małe krokieciki. Muszą być dobrze sklejone na bokach, by podczas smażenia ciasto się nie rozeszło. Smażymy na oleju dosłownie 1-2 z obu stron i gotowe. Podajemy z dowolnym dipem. Smacznego

gatsby
18-02-2015, 12:23
Uwielbiam kuchnię orientalną, ale niestety miałam z nią mało do czynienia. Mam nadzieję, że jak się wyprowadzę to uda mi się coś więcej poczynić.

Elza
01-04-2015, 07:18
Uwielbiam i ja, ale wolę zamówić bo jakoś nie wychodzi mi to. Często w restauracji Mekong zamawiam krewetki, Kamieńskiego mam blisko, raz chciałam to w domu zrobić , skutek był żałosny, wolę więc zadzwonić i na miejsce mi przywiozą. Chyba w kuchni jestem antytalent :(

izabela33
14-04-2015, 14:24
Kurczak z orzeszkami nerkowca

Składniki (porcja dla 2+ osób):

300g piersi kurczaka
3 łyżki mąki
100g orzeszków nerkowca
szklanka oleju rzepakowego do głębokiego smażenia + dodatkowa łyżka oleju
1 cebula pocięta na kawałki
2 ząbki czosnku, posiekane
200g małych pieczarek, pociętych w ćwiartki
czerwona papryka pocięta na paski
zielona papryka pocięta na paski
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka oleju chili
2 szczypiorki pocięte na 1cm kawałki
2 suszone duże papryczki chili (mało pikantne) podzielone na kilka kawałków

przygotowanie:

Kurczaka kroimy na kostki i obtaczamy w mące.

W woku rozgrzewamy szklankę oleju, wrzucamy orzechy nerkowca, jak zaczną się rumienić wyciagamy i odkładamy na papier do odsączenia. Orzeszki zabezpieczamy przed zjedzeniem przez innych domowników ;)

Kurczka smażymy w 2 porcjach i jak zacznie zmieniać kolor odkładamy na papier do odsączenia. Nie należy ulegać pokusie wrzucenia całego kurczaka na raz bo obniży to temperaturę oleju i kurczak po wyciągnieciu będzie ociekał olejem.

Wylewamy olej po smażeniu kurczaka. Dodajemy łyżkę świeżego oleju i do woka wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy 2 minuty.

Dodajemy pieczarki, paprykę i smażymy jeszcze 2 minuty.

Dodajemy sos ostrygowy, sojowy, sezamowy, olej chili i kurczaka, podgrzewamy wszystko razem i mieszamy.

Teraz do woka dorzucamy orzeszki nerkowca, suszone chili i szczypior.

Podajemy z ryżem jaśminowym.

Smacznego.

joanna7007
15-04-2015, 13:32
Makaron chow mein z wołowiną i warzywami

Składniki, 2 porcje:

• 80 g makaronu chow mein
• 170 g wołowiny (użyłam polędwicy)
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka startego świeżego imbiru
• 1/4 pora (tylko z jasno-zielonej i białej części)
• 1/2 czerwonej papryki
• 3 pieczarki
• 2 łyżki oleju roślinnego
• szczypta zmielonego białego pieprzu
• szczypta cukru
• 3 łyżki jasnego sosu sojowego + 2 łyżki wody
• 2 łyżeczki oleju sezamowego
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku




Przygotowanie:

Makaron włożyć do wrzątku na ok. 4 minuty, następnie przepłukać zimną wodą. Wołowinę pokroić w poprzek włókien na cieniutkie (2-3 mm) paseczki.
Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce. Pora cieniutko posiekać, paprykę pokroić w paski, pieczarki na plasterki.
Rozgrzać wok lub dużą patelnię, wlać olej. Włożyć czosnek i imbir i smażyć ok. pół minuty, dodać wołowinę i obsmażyć przez ok. 2 minuty. Dodać pora, paprykę i pieczarki i smażyć mieszając przez ok. 3 minuty.
Dodać ugotowany makaron, doprawić szczyptą białego pieprzu i cukru. Wlać sos sojowy i wodę. Wymieszać i podsmażać jeszcze wszystko przez ok. 2 minuty. Doprawić olejem sezamowym i posiekanym szczypiorkiem.

dojrzalsza
15-04-2015, 22:45
krewetki po tajsku

Składniki, 2 porcje:
• 250 g krewetek Black Tiger (około 20 sztuk)
• 2 ząbki czosnku
• 1 papryczka chili
• 1 cebulka szalotka
• 2 cm kawałek korzenia imbiru
• 1 łodyga trawy cytrynowej
• 2 łyżki oleju roślinnego (użyłam kokosowego)
• listki świeżej kolendry

Sos (200 ml):
• sok z 1 dużej, dojrzałej pomarańczy
• sok z 1 limonki
• 1 łyżka brązowego cukru
• 1 łyżka sosu rybnego
• 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


do podania:
ugotowany ryż jaśminowy (1 woreczek, 100 g)
opcjonalnie - plasterki świeżego mango

Przygotowanie:
Krewetki: mrożone włożyć do miski z letnią wodą (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Całe (nieobrane) krewetki obrać z pancerzy i oderwać głowę, pozostawić ogonek. Jeśli krewetki nie są oczyszczone należy zrobić nożem lekkie nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną "nitkę" (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Krewetki opłukać i dokładnie osuszyć. Na zdjęciu poniżej widać przygotowane do smażenia, obrane i oczyszczone krewetki.
Sos: wycisnąć sok z pomarańczy i limonki, wymieszać dokładnie z cukrem, sosem rybnym i mąką ziemniaczaną. UWAGA: Jeśli nie mamy sosu rybnego należy pamiętać o posoleniu krewetek podczas smażenia.
Czosnek i chili posiekać na cienkie plasterki. Szalotkę i imbir zetrzeć na drobnej tarce.
Trawę cytrynową obrać ze zdrewniałych zewnętrznych liści aż pojawi się jasny środek. Odciąć około 1 cm twardego końca i odrzucić. Zetrzeć jasną część (około 1/3 całej łodygi) na drobnej tarce do momentu aż zostanie cienka zdrewniała łodyga.
Na patelni podgrzać łyżkę oleju, włożyć przygotowany czosnek, chili, szalotkę, imbir i trawę cytrynową i smażyć przez minutę. Dołożyć drugą łyżkę oleju, włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejną minutę. Wlać przygotowany sos i na większym ogniu podgrzewać jeszcze minutę lub do zagotowania całego sosu, co chwilę mieszając. Podawać z ugotowanym ryżem, posypać kolendrą. Można podawać ze świeżym mango.

sarenka
15-04-2015, 23:20
Krewetki smażone z ryżem i jajkiem
Składniki, 2 porcje:

• 250 g krewetek
• 100 g (1 torebka) ryżu długoziarnistego
• 1 jajko
• 3 łyżki posiekanego szczypiorku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)
• 2 łyżki ziaren sezamu
• 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych solonych
• kawałek zielonego świeżego ogórka
• kawałki limonki do skropienia






Marynata do krewetek:

• szczypta soli
• 2 łyżeczki posiekanej papryczki chili (lub do smaku)
• 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka oleju
• 1 łyżeczka pasty curry (opcjonalnie)


Sos: 1 łyżka masła orzechowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki, 1 łyżka cukru (może być trzcinowy)

Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić, osuszyć i włożyć do miski, dodać sól, posiekaną chili, imbir, posiekany czosnek i olej oraz pastę curry jeśli używamy, wymieszać, odstawić.
Ugotować ryż w osolonej wodzie, odcedzić i wysypać z woreczka do czystej miski.
Jajko roztrzepać widelcem z 1 łyżką wody, dodać posiekany szczypiorek (białe i zielone części) i natkę oraz olej sezamowy jeśli używamy i wymieszać.
Składniki sosu wymieszać, można lekko podgrzać aby stał się gładki.
Orzeszki ziemne zrumienić na patelni na małym ogniu, pod koniec dodając sezam.
Rozgrzać dużą patelnię, włożyć krewetki i smażyć przez około 5 minut, następnie włożyć ryż i smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty. Dodać jajko z dodatkami i wymieszać, smażyć przez około 2 minuty. Na koniec wlać sos, wymieszać, podgrzać i posypać orzeszkami z sezamem. Podawać z pokrojonym zielonym ogórkiem i cząstkami limonki.

malenkaruda
22-04-2015, 12:03
Krewetki z chili i czosnkiem
Składniki:

800g surowych, nieobranych krewetek (kupując krewetki mrożone zawsze wybieraj te surowe)
3 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju sezamowego
4 ząbki czosnku, posiekane
2 suszone papryczki chili, pokruszone
olej do smażenia – arachidowy (z orzeszków ziemnych) albo rzepakowy
szczypiorek, posiekany
łyżka sosu chili – może być sos chili z czosnkiem (chili garlic sauce) albo sriracha
łyżeczka cukru
łyżeczka skrobi kukurydzianej rozmieszana z 2 łyżkami zimnej wody
świeże chili pocięte w plasterki.
kolendra do przybrania

Przygotowanie:

Krewetki obieramy ze skorupek oddzielając głowę i zostawiając ogonek.
Wok rozgrzewamy az zacznie dymić. Wlewamy olej – około 3 łyżek. Dorzucamy czosnek i papryczki chili. Smażymy aż czosnek zrobi się złoty. Dodajemy cukier, sos chili i krewetki. Smażymy aż krewetki zrobią się różowe. Dodajemy olej sezamowy. Jeszcze chwila mieszania i dodajemy skrobię rozmieszaną w zimnej wodzie. Mieszamy aż sos zgęstnieje. Posypujemy szczypiorkiem, kolendrą i chili.
Gotowe!

Karonita
23-04-2015, 06:04
Te przepisy są super. Mój ulubiony to krewetki smażone z ryżem i jajkiem. Mój chłopak również uwielbia. We dwoje się zajadamy. Ja przymierzam się do zrobienia zupy pekińskiej, bo również we dwoje ją uwielbiamy, ale zupełnie nie wiem jak się za nią zabrać.

janastazy
25-04-2015, 16:48
Makaron chow mein z wołowiną i warzywami

Składniki, 2 porcje:

• 80 g makaronu chow mein
• 170 g wołowiny (użyłam polędwicy)
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka startego świeżego imbiru
• 1/4 pora (tylko z jasno-zielonej i białej części)
• 1/2 czerwonej papryki
• 3 pieczarki
• 2 łyżki oleju roślinnego
• szczypta zmielonego białego pieprzu
• szczypta cukru
• 3 łyżki jasnego sosu sojowego + 2 łyżki wody
• 2 łyżeczki oleju sezamowego
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku




Przygotowanie:
Makaron włożyć do wrzątku na ok. 4 minuty, następnie przepłukać zimną wodą. Wołowinę pokroić w poprzek włókien na cieniutkie (2-3 mm) paseczki.
Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce. Pora cieniutko posiekać, paprykę pokroić w paski, pieczarki na plasterki.
Rozgrzać wok lub dużą patelnię, wlać olej. Włożyć czosnek i imbir i smażyć ok. pół minuty, dodać wołowinę i obsmażyć przez ok. 2 minuty. Dodać pora, paprykę i pieczarki i smażyć mieszając przez ok. 3 minuty.
Dodać ugotowany makaron, doprawić szczyptą białego pieprzu i cukru. Wlać sos sojowy i wodę. Wymieszać i podsmażać jeszcze wszystko przez ok. 2 minuty. Doprawić olejem sezamowym i posiekanym szczypiorkiem

belka77
30-05-2015, 23:53
Sałatka z zielonej papai Som Tam

Som Tam to klasyk kuchni tajskiej. Pełny tajskich smaków: cukru palmowego, kwaśnego soku z limonki i tamaryndu, ostrego chili i słonego sosu rybnego. To wszystko idealnie łączy się z kruchą papają. Ciekawostką jest że sałatka prawdopodobnie pochodzi z Laosu.

Świeżą zieloną papaję kupicie w naszym sklepie internetowym.

składniki:

50g cukru plamowego
sok z jednej limonki
limonka pocięta na 6 cząstek
2 ząbki czosnku
4 łyżki soku tamaryndowego przygotowango z pulpy tamaryndowej i gorącej wody w proporcji 50/50
4 świeże tajskie chili bez pestek
50g fasolki wężowej pocietej na 3cm kawałki
2 łyżki sosu rybnego
połowa zielonej papai pociętej na słupki 2mm grubości
garść pomidorków koktajlowych
garść prażonych niesolonych orzechów ziemnych
Najwięcej pracy jest z pocięciem na zapałki papai, potem już jest z górki.

Do małego garnuszka wrzuć cukier palmowy i 2-3 łyżki wody – na małym ogniu rozpuść cukier.

W moździerzu delikatnie rozgnieć chili i czosnek, dodaj rozpuszczony cukier palmowy i sok z limonki. Chili i czosnek musi zostać w wyraźnych kawałkach – nie robimy pasty. Dodaj sok tamaryndowy i sos rybny. Dorzuć do moździerza cząstki limonki i delikatnie rozgnieć.

Przekrój na połówki pomidorki koktajlowe i delikatnie rozgnieć w moździerzu tak żeby puściły sok.

Na talerzu zmieszaj dressing, papaję, fasolkę pomidorki i posyp orzeszkami ziemnymi.

Gotowe! Smacznego!

nilenka
31-05-2015, 12:04
Ja polecam sajgonki tylko nieco inna wersję niż w barach chińskich. Zmieniony jest farsza a mianowicie: filet z kurczaka wcześniej smażymy, dodajemy mieszankę warzyw chińskich(mrożnoną) do tego grzyby mun oraz makaron sojowy :)

seba33
02-06-2015, 22:00
Stir-fry z piersi kurczaka i papryki w sosie słodko-kwaśnym
Składniki, 2-3 porcje:

• 350 g piersi kurczaka
• sól
• 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 cm kawałek świeżego imbiru
• 1 ząbek czosnku
• 1 dymka
• 1/4 szklanki octu ryżowego (ewentualnie soku z cytryny)
• 4 łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
• świeżo zmielony pieprz
• 1 zielona lub czerwona papryka, pokrojona w 1,5 cm kostkę
• szczypta płatków chili lub oczyszczona z nasion zielona chili lub szczypta mielonej chili - ilość do smaku
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka oleju roślinnego (użyłam kokosowego)


Dodatkowo (opcjonalnie): szczypiorek do posypania i posiekane orzeszki ziemne

Do podania: makaron jajeczny Chow Mein (ewentualnie, ale gorzej - ugotowany biały ryż, około 100 g lub makaron ryżowy, około 150 g)



Przygotowanie:
Piersi kurczaka oczyścić z błonek i żyłek. Pokroić w 1,5 cm kostkę. Doprawić solą i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Imbir i czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki, dymkę posiekać.
Do kubeczka wlać ocet ryżowy, dodać 3 łyżki wody i cukier, wymieszać i odstawić. Ugotować ryż lub makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić na sitku, przelać wodą.
Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć imbir, czosnek i dymkę, smażyć mieszając przez minutę, włożyć kurczaka i obsmażać na średnim ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodać paprykę, chili oraz pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.
Wlać ocet z wodą i cukrem, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez około 3 minuty, aż ocet złagodnieje a sos zacznie się karmelizować. Dodać sos sojowy i wymieszać.
Przesunąć składniki na bok patelni, w wolne miejsce włożyć ryż lub makaron (gdyby się posklejał, można go wcześniej zalać na sitku gorącą wodą). Podsmażyć chwilkę ryż lub makaron aby się podgrzał, co chwilkę go mieszając. Na koniec wymieszać wszystko na patelni i posypać opcjonalnie szczypiorkiem i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

stachs
08-06-2015, 19:51
sałatka owocowa z mango

Składniki, 2 - 4 porcje:

• 1 mango
• 2 okrągłe bordowe śliwki (najładniej wyglądają te z czerwonym miąższem)
• 1 nektarynka
• opcjonalnie - kawałek ananasa i brzoskwini

Winegret:

• sok z 1 limonki
• 4 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego)
• 1 łyżka octu ryżowego
• 1/2 łyżeczki mielonego imbiru w proszku
• szczypta płatków chili (lub świeża chili)





Przygotowanie:

Wszystkie składniki winegretu wymieszać w miseczce. Owoce pokroić w cienkie paseczki (nożem lub melakserem), usuwając pestki. Włożyć do salaterki, polać winegretem i wymieszać. Podawać jako surówkę do kaczki lub samodzielną sałatkę.

drabka
09-06-2015, 21:12
krewetki z chili i czosnkiem

Składniki:

800g surowych, nieobranych krewetek (kupując krewetki mrożone zawsze wybieraj te surowe)
3 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju sezamowego
4 ząbki czosnku, posiekane
2 suszone papryczki chili, pokruszone
olej do smażenia – arachidowy (z orzeszków ziemnych) albo rzepakowy
szczypiorek, posiekany
łyżka sosu chili – może być sos chili z czosnkiem (chili garlic sauce) albo sriracha
łyżeczka cukru
łyżeczka skrobi kukurydzianej rozmieszana z 2 łyżkami zimnej wody
świeże chili pocięte w plasterki.
kolendra do przybrania
Przygotowanie:

Krewetki obieramy ze skorupek oddzielając głowę i zostawiając ogonek.
Wok rozgrzewamy az zacznie dymić. Wlewamy olej – około 3 łyżek. Dorzucamy czosnek i papryczki chili. Smażymy aż czosnek zrobi się złoty. Dodajemy cukier, sos chili i krewetki. Smażymy aż krewetki zrobią się różowe. Dodajemy olej sezamowy. Jeszcze chwila mieszania i dodajemy skrobię rozmieszaną w zimnej wodzie. Mieszamy aż sos zgęstnieje. Posypujemy szczypiorkiem, kolendrą i chili.
Gotowe!

pannica089
10-06-2015, 18:43
Ja się niestety bardzo źle czuję po krewetkach..Nie mogę ich jeść bo tylko mam mdłości i mi się odbija. Wolę kuchnię tradycyjną naszą polską. Ona jest pewniejsza i ona jest dla nas specjalnie stworzona właśnie. Żadna inna nam się przydaję do niczego innego.

kamilka0036
11-06-2015, 13:03
A ja uwielbiam taką kuchnię! Mogę jeść i jeść :D Mój mąż świetnie gotuje i czasem taka kuchnia u nas gości. Jest rewelka. Krewetki pychaaaaaa. Jak ktoś nie może jeść niech żałuje ;p A fajne przepisy, podsunę mężowi ;) Zobaczymy co wybierze hehe już się nie mogę doczekać.

malena85
11-06-2015, 23:42
Stir-fry z kurczakiem, brokułami i kukurydzą

Składniki, 2 porcje:

• 75 g makaronu gryczanego soba
• ok. 8 różyczek brokuła
• kukurydza cukrowa (lub mała puszka 140 g konserwowej)
• 130 g filetu z kurczaka
• biały pieprz
• 1 ząbek czosnku, starty
• 2 cm korzenia imbiru, starte
• 1 łyżka oleju roślinnego (np. kokosowego)
• 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki
• świeża kolendra (i opcjonalnie świeże chili) do posypania





Sos hoisin:

• 4 (60 ml) łyżki sosu sojowego
• 4 (60 ml) łyżki wody
• 1 płaska łyżka masła orzechowego
• 1 łyżka brązowego cukru
• sok z 1/2 limonki lub 1 i 1/2 łyżki octu ryżowego
• 3 łyżeczki oleju sezamowego
• szczypta ostrej papryki w proszku lub pieprzu cayenne


Przygotowanie:
Ugotować kukurydzę (8 min), brokuły (3 min), oraz makaron soba (5 min). Filety z kurczaka pokroić na 2 cm kawałki, posypać białym pieprzem, dodać starty czosnek, imbir i wymieszać.
Sos hoisin: wszystkie składniki włożyć do rondelka i podgrzewać cały czas energicznie mieszając (najlepiej za pomocą rózgi) aż składniki się połączą a sos będzie jednolity.
W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka (ok. 4 min), pod koniec obsmażania mięso posypać mąką i wymieszać. Dodać ziarna kukurydzy obkrojone z kolby oraz brokuły, chwilę podsmażyć. Dodać makaron, podgrzać, następnie wlać sos hoisin i wymieszać, jeszcze chwilę podgrzać i zdjąć z ognia. Podawać z posiekaną dymką lub szczypiorkiem posypując świeżą kolendrą i opcjonalnie chili

wikto29
16-06-2015, 08:35
Polędwiczki z Grzybami Po Chińsku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

polędwiczki wieprzowe,

kilka sztuk boczniaków,

kilka sztuk pieczarek,

garść grzybów mun,

papryka czerwona i zielona,

seler naciowy,

cebula czerwona,

2-3 łyżki sosu ostrygowego,

1-2 łyżki sosu rybnego,

kilka kropel sosu chili,

sól.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Polędwiczki kroimy w plastry na ukos. Po czym doprawiamy solą, sosem sojowym, sosem chili i sosem rybnym. Wszystko dokładnie mieszamy. Odkładamy na 20 minut.

2. Po tym czasie smażymy polędwiczki w rozgrzanej patelni wok. Smażymy około 1-2 minut z każdej strony. Po czym ściągamy mięso z patelni.

3. Paprykę czerwoną i zieloną kroimy w paseczki. Seler naciowy kroimy w plasterki.

4. Po mięsie przychodzi kolej na warzywa, smażymy je na patelni wok.

5. Po chwili smażenia pokrojone boczniaki, pieczarki i grzyby mun dodajemy do warzyw. Dokładnie mieszamy i dodajemy sosu rybnego.

6. Następnie wrzucamy mięso, mieszamy i dusimy jeszcze około 2-3 minut. Gotowe! Smacznego! :)

poludnica
17-06-2015, 22:51
Orientalny kurczak z marchewką
Składniki
piersi z kurczaka3 szt
marchew2 szt

Piersi pokrój w cienkie paski i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
Krok 2
Marchewkę pokrój w krążki i dodaj na patelnię.
Krok 3
Fix Knorr rozmieszaj z sokiem pomarańczowym, wlej na patelnię i doprowadź do wrzenia.
Krok 4
Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut. Danie dopraw cynamonem. Podawaj z ziemniaczanym purée.

Adelka
02-07-2015, 12:50
Lubicie czasami grillować? U mnie sezon grilla w pełni.Dzisiaj wieczorem pewnie przyjdą znajomi to sobie posiedzimy razem :)

Dodam,ze kuchnia orientalna oraz grill mogą iśc ze sobą w zgodzie. Na stronie macie kilka fajnych przepisów na egzotyczne potrawy:
http://lotusgrillpolska.pl/news/52/270/Egzotyczne-potrawy-z-grilla-tajniki-azjatyckiej-kuchni
Na stronie sa przepisy na takie orientalne marynaty.Warto jest natrzeć kurczaczka w sosie teriyaki. Daje on bardzo dobry smak.

eliza104
03-07-2015, 11:33
W zeszłym miesiącu w gazecie Kuchnia pojawił się dodatek "Grill" i tam było trochę o sposobach grillowania w Azji.

katakata
07-07-2015, 10:31
O, to na pewno wiele ciekawych informacji.

jarosława
07-07-2015, 14:02
Curry z tofu z pieczarkami i groszkiem cukrowym
Składniki
2 porcje

1 łyżka oleju roślinnego
2 ząbki czosnku
2 cebulki szalotki
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżka masła orzechowego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki ostrej papryki chili
250 ml mleka kokosowego
3 liście kafiru (lub 1 łyka soku z limonki)
1 łyżeczka cukru trzcinowego
3 pieczarki borowikowe (lub zwykłe białe)
około 15 strąków groszku cukrowego (lub fasolki lub zielonego groszku)
około 150 g tofu

Do podania: ryż jaśminowy lub zwykły długoziarnisty
Przygotowanie

Rozgrzać głęboką patelnię, wlać olej, dodać rozdrobniony czosnek, pokrojone w piórka cebulki i zeszklić je (około 2-3 minuty). Dodać imbir i smażyć razem przez około 1 minutę.
Dodać masło orzechowe i wymieszać, dodać kurkumę, kumin i ostrą paprykę, podgrzewać przez kilkanaście sekund. Następnie zwiększyć ogień, wlać 250 ml wody i mleko kokosowe, wymieszać i zagotować.
Dodać liście kafiru lub sok z limonki, cukier trzcinowy, szczyptę soli i gotować przez około 3 minuty.
Dodać pokrojone pieczarki i gotować przez około 3 minuty.
Dodać groszek lub fasolkę, pokrojone tofu i gotować przez około 3 minuty. Po tym czasie sos powinien być już gęsty a warzywa ugotowane, ale wciąż jędrne. Podawać z ryżem.

annamar
20-06-2018, 13:59
Bardzo ciekawe przepisy chociaż prawdę mówiąc nie wiem czy jakikolwiek bym sama potrafiła zrobić, generalnie wolę już zamówić, np.
Risotto honey z krewetkami z http://hurryupshrimp.pl/ oni na prawdę mają tu super jedzenie!

Kasha77
29-06-2018, 10:34
Całkowicie się zgadzam z moimi przedmówcami. Nic dodać oraz nic ująć z jego wypowiedzi.

boguska
10-07-2018, 07:11
Za mną ostatnio chodzi kuchnia azjatycka i chyba zamówię box ze składnikami z Cookingbox (https://cookingbox.pl/kategoria-produktu/region/kuchnia-azjatycka/) Mają tam mnóstwo przepisów, wystarczy wybrać jeden a dostarczą do domu box z wszystkim co potrzebne by przygotować wybrane danie. Jak dla mnie swietne rozwiązanie.

eliza104
10-07-2018, 08:06
A macie wok? Ja się u Was sprawdza?

amanda990
10-07-2018, 08:08
Ja jadłam ostyatnio u znajomej na grillu przepyszną sałatkę z grillowanym kurczakiem i ananasem. No niebo w gębie ;)