PDA

View Full Version : Domowej roboty syropy?


marzycielkazostendy
20-03-2015, 15:27
Umiecie robić takie domowe syropy, soki i dżemy?
Zastanawiam się czy to trudne, bo chętnie sama bym spróbowała różnych przepisów.

kwiecienplecien
21-03-2015, 09:38
Też bym chciała wypróbować różne przepisy, ale nie za bardzo mam na to czas.
Szukam natomiast różnych alternatyw i tak znalazłam np. ten sklep: http://sklep.vitapol.net/syropy-i-soki.html
Można u nich kupić domowe przetwory, w tym soki, dżemy, koncentraty itd.
Myślę, że to dobra opcja dla zapracowanych.

Michalinka1814
21-03-2015, 20:06
Syrop z cebuli
Chyba najbardziej znanym syropem na kaszel domowej roboty jest syrop z cebuli. Trzy duże cebule należy obrać, drobno posiekać i układać w słoiku, szczodrze zasypując cukrem bądź przekładając miodem. Syrop będzie miał skuteczniejsze działanie, jeśli jego skład zostanie wzbogacony trzeba startymi ząbkami czosnku. Słoik należy zamknąć i odczekać kilka godzin, aż cebula puści sok. Syrop przecedzić i przelać do butelki. Najlepiej przechowywać go w lodówce, ale nie dłużej niż tydzień. Podawać do sześciu razy dziennie po dwie, trzy łyżeczki.

krystynka1814
22-03-2015, 20:59
Domowy syrop z chrzanem
Chrzanu zawiera witaminy A, B1, B2, C, sole mineralne,wapń, potas, fosfor, oraz olejek lotny i inne substancje, które posiadają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Dlatego utarty chrzan, ma działanie c wykrztuśnie, łagodzą bóle i są bardzo pomocne przy infekcjach.
→ Sposób przyrządzenia: Musimy 2 łyżki utartego chrzanu zalac 1/2 szklanki przegotowanej,i 1/2 letniej wody. Następnie odstawiamy na 1 godzinę w zamkniętym naczyniu. Gdy powstanie już wywar, przecedzamy i dodajemy tyle miodu, ile jest płynu.

→ Jak podajemy syrop: Syrop z chrzanem stosujemy 2 razy dziennie po łyżeczce. Powyżej 2. roku życia.

balbinka11
24-03-2015, 11:10
Czasem przygotowuje syrop z cebuli. Nie jest trudny, a pomaga na przeziębienie i kaszel. Jedną cebulkę kroimy w plasterki. Przekładamy do słoiczka. Wlewamy troszkę wody, dodajemy 2 łyżki cukru i sok z cytryny. Zostawiamy na noc aby cebula wypościła własne soki. Następnie pijemy. Smacznego.

saharra
29-03-2015, 16:52
przepis na syrop z tymianku
Wypełnij litrowy słoik liśćmi tymianku do 1/3 jego wysokości. Zagotuj litr wody i wymieszaj z 0,5 kg cukru. Następnie zalej wodą z cukrem tymianek i wymieszaj. Zamknij słoik i odstaw do na 2 dni w suche i chodne miejsce. Po tym czasie przecedź syrop przez sito i przelej do buteleczek. Syrop można spożywać po 1 łyżce 2-3 razy dziennie.

eliza104
30-03-2015, 12:29
Nigdy nie miałam cierpliwości do przetworów, ale na szczęście dostaję je od mamy, więc mam zawsze zapas w domu.

majuÓnia
30-03-2015, 18:42
Syrop z mniszka lekarskiego
Około 250 świeżych kwiatów mniszka, zerwanych na początku kwitnienia, zalewamy litrem wody i gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy na godzinę, po czym odcedzamy odwar i gotujemy na lekkim ogniu przez 3-5 godzin. Całość mieszamy i nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 1 kg cukru oraz sok z wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszamy. Syrop przelewamy do słoików.

rudakucharka
31-03-2015, 21:20
1 kg pędów sosny i 1 kg cukru (może być brązowy) układaj w słoiku warstwami, tzn. warstwę pędów sosny przesyp cukrem, następnie połóż kolejną warstwę pędów sosny itd. Słoik zakryj gazą i odstaw na 6 tygodni. Po tym czasie przecedź syrop i zlej go do butelek lub słoiczków. Syrop należy zażywać 2 razy dziennie po 1 łyżce. Nie tylko ułatwi oddychanie, lecz także rozgrzeje całe ciało.

wadek33
02-04-2015, 14:23
Sposób przygotowania syropu z cebuli:

1. 2 duże cebule drobno posiekaj.
2. Wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj go z dziesięcioma łyżkami miodu i zalej mieszanką cebulę.

3. Zostaw na dobę w ciepłym miejscu. Przelej miksturę przez sitko. Gotowy syrop z cebuli (jedną łyżkę) dodawaj do
połowy szklanki ciepłej wody i pij, gdy czujesz, że łapie cię przeziębienie.

Syrop z cebuli surowej - wersja druga:


1. Dwie duże cebule drobno posiekaj.
2. Włóż do słoiczka i zasyp dwiema czubatymi łyżkami cukru.

3. Zakręć słoik i odstawić na kilka godzin. Kiedy cebula puści sok, przelej go przez gazę. Taki syrop z cebuli można pić 2-3 razy dziennie po jednej łyżce.

georgina
05-04-2015, 17:46
Syrop z miodu, cytryny i czosnku
Syrop na kaszel domowej roboty z miodu, cytryny i czosnku jest nie tylko smaczny, co spotka się z aprobatą dzieci, ale przede wszystkim skuteczny. Do jego przygotowania są potrzebne: pół cytryny, dwa – trzy ząbki czosnku i trzy łyżeczki miodu. Cytrynę należy sparzyć i wycisnąć z niej sok, czosnek zetrzeć bądź zmiażdżyć, wszystko połączyć z miodem i dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce. Podawać jedną do trzech łyżeczek co dwie godziny.

oolivka
09-04-2015, 11:53
Super super : ) chyba z tego przepisu skorzystam bo i tak w sumie nie mam co robić na weekend to akurat zrobię sobie ten syrop co sądzicie dziewczynki : PP ? Chociaż ja to bym chciała od was otrzymać coś takiego jak po prostu no wiecie przepis na syrop klonowy czy ktoś takowy ma i by się jakoś chętnie podzielił?

gabriela101
09-04-2015, 23:05
Syrop z buraka
Buraki zawierają wapń, potas, magnez, żelazo i kobal. Są też naturalnym źródłem kwasu foliowego. Ich właściwości mogą być wykorzystywane w leczeniu kaszlu i przeziębienia. Aby przygotować syrop na kaszel domowej roboty, należy w dużym buraku wydrążyć otwór na tyle duży, by zmieściło się w nim kilka łyżeczek cukru. Burak wstawić do nagrzanego piekarnika i wyjąć, gdy cukier całkowicie się rozpuści i utworzy syrop. Tak przygotowany preparat można stosować do pięciu razy dziennie.

Annafot
10-04-2015, 09:29
Bardzo zdrowy i skuteczny jest syrop sosnowy zmieszany z syropem z babki zwyczajnej /lub lancetowatej/ z dodatkiem nalewki alkoholowej z korzeni dwóch, /dość rzadkich w Polsce/ ale bezcennych roślin : topinamburu /cenione przez Indian z Ameryki Płd., szczególnie z plemienia Topinamba/. Topinambur łagodzi cukrzycę i choroby degeneracyjne. Druga cenna roślina /dość rzadko występująca w naszych górach/,to rożeniec górski /zwany inaczej złotym korzeniem, lub żeńszeniem karpackim/. Ten bezcenny rożeniec bardzo silnie wzmacnia nasz układ odpornościowy, co szczególnie ważne jest, dla wzmocnienia organizmu przy niektórych nowotworach. Życzę dużo zdrowia!

jaskierka
14-04-2015, 14:13
syrop na odporność

składniki:

1 duża cytryna
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżka miodu lipowego
1 szklanka przegotowanej letniej wody - ! nie gorącej


przygotowanie:

Do słoiczka np. po drzemie zmiażdżyć 2 ząbki czosnku. Wycisnąć sok z 1 dużej cytryny i wlać do czosnku.
Dodać miód i uzupełnić słoiczek do pełna przegotowaną letnia wodą. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmieszać. (Można zakręcić słoik i wstrząsnąć nim kilka razy -wówczas uzyskamy taką piankę jak widać na zdjęciu, a składniki dokładnie się ze sobą połączą).

Sposób podawania:

dorośli:

profilaktyka - 1 łyżka 1 raz dziennie
w trakcie choroby - 1 łyżka co 5 godzin

dzieci:

profilaktyka - 1 łyżeczka 1 raz dziennie
w trakcie choroby - 1 łyżeczka co 5 godzin

Afrodyfa
22-04-2015, 12:16
Syrop z babki lancetowatej
Syrop na kaszel domowej roboty z babki lancetowej wykazuje nie tylko działania przeciwkaszlowe, łagodzi również ból gardła i rozrzedza flegmę, nagromadzoną w drogach oddechowych, ułatwiając jej wykrztuszanie. Działa też przeciwzapalnie na błony śluzowe jamy ustnej i gardła. Warto go stosować już przy pierwszych objawach kaszlu i przeziębienia. Garść liści babki lancetowej (świeżej bądź suszone) należy zalać szklankę wrzątku i gotować na wolnym ogniu, aż połowa wody wyparuje. Następnie wywar trzeba przecedzić i wzbogacić 175 mililitrami miodu. Dokładnie wymieszać. Syrop przechowywać w lodówce w zamkniętej butelce. Podawać jedną do trzech łyżeczek do pięciu razy na dzień.

kubarejs
25-04-2015, 22:14
Oto przepis:
- 3 łyżeczki korzenia prawoślazu
- 1 łyżeczka porostu islandzkiego
- 1 łyżeczka ziela tymianku
- 0,5 łyżeczki owocu anyżu
- 1 łyżka kwiatostanu lipy (ze względu na zajmowaną objętość - na łyżeczce zmieściłyby się z 2 kwiatki)
- 1 łyżeczka liści babki lancetowatej
- 1 łyżeczka liści szałwii....

barnabela
27-04-2015, 21:16
Na co to jest syrop ? Najważniejszego nie podałaś tutaj ;) ja bardzo lubię syrop z malin ale niestety wam przepisu nie podam bo moja mama mi nawet nie chcę go ujawnić i po prostu gdzieś go zawsze trzyma ukrytego :P :P nie wiem czemu tak to ukrywa, przecież córce by pokazała.

belka77
30-05-2015, 23:54
A ja robię wywar z gałązek malin. Pamiętam, że jako dzieci często piliśmy to w celu zapobiegania przeziębieniom. Działa lekko napotnie. Wycinam z ogrodu kilka gałązek, myję je i wrzucam do garnka z wodą. trochę gotuję i po krótkim czasie robi się z tego różowy płyn. Lekko słodzę- cukrem, bo mój mąż nie lubi miodu- i gotowe. Jak tylko mąż narzeka, że "cóś" go bierze to zaraz dopomina się malin.

seba33
02-06-2015, 22:02
Syrop z cebuli – jego smak i dobroczynne działanie większość z nas pamięta jeszcze z dzieciństwa. Cebula jest naturalnym antybiotykiem, niezwykle skutecznym w walce z kaszlem, syrop łagodzi kaszel, zwłaszcza mokry, i działa osłonowo.

Składniki:

2 duże cebule
1/2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
sok z połowy cytryny
Posiekać cebulę, a następnie zasypać ją cukrem. Postawić w ciepłym miejscu aż puści sok (ok. 3 godzin). Powstały sok przelać do naczynia i dodać miód oraz sok z połowy cytryny. Gotowe!

Syrop z czosnku – podobnie jak cebula czosnek ma silne działania przeciwbakteryjne, a więc warto wykorzystać jego naturalną moc.

Topcia
03-06-2015, 11:23
Dzisiaj przed długim weekendem się za to zabiorę bo dzisiaj będę chciała coś porobić. Jutro cały dzień wolny mam to oczywiście będę chciała cały dzień się byczyć..No a zamiast tego to może wymyślę sobie aby stworzyć i wyczarować te syropy z cebuli, które mogą być cudne.

wiko88
05-06-2015, 08:37
Syrop z buraków - działa wykrztuśnie i pomaga oczyścić drogi oddechowe.

Składniki :

2 duże buraki
4 łyżki cukru
czosnek (2 ząbki, opcjonalnie)

Buraki kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy rozgnieciony czosnek opcjonalnie oraz cztery łyżki cukru. Odstawiamy na dobę. A gdy syrop będzie gotowy, odcedzamy. Gotowe! Pijemy rano i wieczorem po 1 łyżce.

malena85
11-06-2015, 23:44
syrop z buraka

Składniki:

1 średni burak
3-4 łyżki cukru brązowego lub zwykłego

Buraka obrać, umyć i drobno pokroić albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do słoika warstwami przesypując cukrem. Wierzchnią warstwę powinien stanowić cukier. Słoik zakręcić i odstawić na noc. Sok, który puszczą buraki będzie syropem.

Gotowy syrop przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce przez 3-4 dni. Podawać 2-3 razy dziennie (małym dzieciom 2x, starszym i dorosłym 3x dziennie).

wikto29
16-06-2015, 08:37
Syrop z młodych pędów sosnowych

40 młodych pędów sosnowych
cukier
Wykonanie:

Pędy sosnowe delikatnie płuczemy w zimnej wodzie, kroimy w centymetrowe kawałeczki (nie jest to konieczne - spotkałam się z różnymi przepisami i można użyć całych, ja akurat pociachałam) i układamy w słoju. Zasypujemy kolejne warstwy cukrem: 3 cm pędów, 4 łyżeczki cukru i tak na zmianę aż do napełnienia słoja.

Słój przykrywamy gazą i odstawiamy w słoneczne, ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Codziennie nim potrząsamy, żeby rozpuścić cukier. Po 2 tygodniach przelewamy syrop przez gazę (wyciskamy pędy) do wyparzonych słoików/butelek. Pasteryzujemy przez 15 minut. I voila! Mamy domowy syrop sosnowy:)

poludnica
17-06-2015, 22:49
syrop z sosny - przepis
Potrzebujesz:
litrowy słoik młodych pędów sosny (przyrost z ostatniego roku);
cukier;
odrobina wody.
Przygotowanie syropu z sosny:
1. Po zerwaniu młodych pędów delikatnie je myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na kawałki wielkości centymetra. Innym sposobem na to, żeby pędy szybciej puściły sok jest ugniatanie ich drewnianym tłuczkiem.
2. Następnie w słoiku układamy na przemian warstwy pędów i cukru (warstwę pędów grubości 3 cm posypujemy 4 łyżeczkami cukru). Na koniec można dodać odrobinę wody.
3. Słoik zakręcamy i odstawiamy w dobrze nasłonecznione miejsce na około tydzień (przy słonecznej pogodzie) lub dłużej (jeśli na zewnątrz jest pochmurno i deszczowo).
4. Po upływie tego czasu zlewamy do mniejszego słoiczka powstały syrop. Przechowywany w chłodnym i zaciemnionym miejscu nie straci właściwości leczniczych nawet przez kilka lat.

comon
08-12-2015, 20:04
Próbowałam córce podać domowej roboty syrop z cebuli, ale to nie przeszło :/ pluła na prawo i lewo. musiałyśmy pozostać przy syropie dicotuss. na szczęście równie szybko kaszel zwalczył :)

eliza104
09-12-2015, 09:10
Szczerze mówiąc takie syropy były zmorą mojego dzieciństwa. I z pewnością nigdy nie będę zmuszać dzieci do ich picia.

majanocna
26-12-2015, 23:43
Syrop z cebuli jest znany od kilkuset lat jako wspaniały, domowy sposób na przeziębienia, kaszel, zwiększenie odporności, czy łagodne obniżenie ciśnienia krwi. Spożywanie syropu z cebuli jest szczególnie wskazane jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia. Poniżej przedstawiam doskonały przepis na syrop z cebuli.1 duża (lub dwie małe) cebule, 450g brązowego cukru lub miodu, słoik, Obierz i pokrój cebulę w talarki.Nasyp na spód słoika troszkę cukru/ miodu, a na wierzch połóż pokrojoną cebulę. Układaj ją do wysokości 3-5 cm słoika.Teraz nasyp na cebulę cukier/miód. Układaj tak w słoiku kolejne warstwy za każdym razem mocno je ubijając. Na ostatnią warstwę cebuli nasyp grubą warstwę cukru (miodu).

ayris
29-12-2015, 07:35
Moja babcia zawsze robiła syrop z cebuli - nigdy mi nie smakował :)
Ostatnio odkryłam preparat wzmacniający odporność z wyciągiem z grasicy - http://www.langsteiner.eu/pl/kategoria/odpornosc/ i wydaje mi się, że warto go stosować szczególnie teraz gdy choroby krążą w powietrzu. Sama chyba zamówię ten lek bo od września moje córy non stop chorują.

dzonka
08-01-2016, 11:24
A ja lubiłam syrop z cebuli, chociaż pamiętam do dzisiaj jak brat sie na niego krzywił - brrr nie dało się w niego w tego wcisnąć, choćby siłą próbować:)
Sama już dzisiaj domowych syropów nie robię, wolę kupić jakieś sprawdzone z gardimaxu np, jak tutaj: http://gardimax.pl/, a dodatkowo robić dziecku herbatkę z sokiem z malin - zawsze dobrze działa, jest smaczny i łagodzi nieco ból gardła, no, przynajmniej na jakiś czas.
A poza tym mamy też w domowej apteczce... czosnek.
Nieśmiertelny w każdej postaci:)

Wywia
08-01-2016, 15:38
@rudakucharka, też robię z sosny. U nas jak nie zejdzie cały zapas w ciągu roku, to jemy z naleśnikami - pyszne. Lepsze niż syrop klonowy.

Premix
19-01-2016, 09:18
Niedawno udało mi się kupić książkę o domowych przetworach w ,uwaga, markecie budowlanym popularnej sieci. Jakie było moje zdziwienie, że oni mają taki asortyment. Książka jest bardzo przydatna, mimo że już wcześniej robiłam sobie domowe przetwory, zwłaszcza soki i dżemy. Teraz interesuję się kilkoma innymi książkami, gdzie między innymi jest coś o domowych sposobach na wyrób wędlin czy serów. Moim zdaniem warto zająć się czymś takim, bo w domowych przetworach przynajmniej wiesz, co jest. W sklepowych już głównie chemia.

Coldi
22-03-2016, 13:42
Ja niegdyś robiłam syrop z cebuli nawet dobrze sprawdzał się na kaszel teraz zastanawiam się co na katar (http://modafen.pl/przeziebienie.html) będzie skuteczne.
Są jakieś domowe sposoby na katarek?

eliza104
24-03-2016, 08:40
Akurat co do syropu z cebuli to kompletnie nie jestem przekonana. Ale ogólnie takie specyfiki są całkiem dobre.

paulinee
04-04-2016, 14:58
oczywiście :)

kate_
03-06-2016, 11:23
Ja jestem zbyt leniwa na takie rzeczy ;) Jak mnie dopadnie przeziębienie, to zwykle kupuję w aptece jakiś naturalny specyfik. Z tego, co wiem, to dobry jest np. syrop z czarnego bzu (http://pelafen.pl/).

karo
15-07-2016, 19:40
syrop z cebuli robiłam nie raz, na suchy kaszel jest rewelacyjny :) Kaszel mokry atakuję już tabletkami z apteki http://fluimucil.pl/ zadziwiająco szybko działają, do tego kosztują niewiele.

East
15-07-2016, 21:17
Buraczek i imbirem

2-3 średniej wielkości buraków

5 dużych marchewek

1/4 cytryny

2 jabłka

2cm imbiru

Wszystkie składniki wycisnąć w wyciskarce kuvings poczynająć od tych miękkich. Smacznego!

Majka89
26-08-2016, 09:02
Ciepła herbata z imbirem i syropem malinowym http://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/syropy/owocowa-spizarnia to mój sposób na walkę z przeziębieniem. Słyszałam, że syropy z czosnku i cebuli są skuteczne, ale jakoś nie mogę się do nich przekonać, nawet jak zatkam nos, to nie udaje mi się przełknąć tego specyfiku.

Izabela
01-09-2016, 19:35
Ja jedyny syrop jaki umiem robić to kroje cebule zasypuje cukrem ( na oko) i czekam. Ale jak ostatnio dałam dziecku to się popłakał że jest niedobre i obraził się ;D Na kaszel to daje mu kupny jaki mu smakuje, dicotuss jest z miodem więc ma fajny smak. Chętnie poczytam jeszcze Wasze przepisy, może do czegoś nowego też się przekona.

Adelka8
11-09-2016, 21:47
Moim numerem jeden jest syrop malinowy. Mam nadzieje, że uda się i w tym roku zrobić taki pyszny jak zwykle babcia robiła.

kate_
16-02-2017, 15:56
Ja w sumie nigdy nie robiłam... Jak już mam kaszel, to wolę kupić coś w aptece. Ostatnio słyszałam o syropie na suchy kaszel http://levopront.pl/ . Można go też dzieciom podawać. A suchy kaszel u dziecka w nocy to prawdziwa udręka..

laska88
26-03-2017, 15:04
niestety u nas Syropy Domowe nie zdał egzaminu najczęściej na ból gardła bierzemy http://www.tantumverde.pl/ , który ma bardzo fajne smaki. Ulubionym w domu jest cytrynowy i miodowo pomarańczowy przynosi szybką ulgę i leczy wirusowe czy bakteryjne zapalenie gardła.

Miła1975
06-09-2018, 16:04
Mój mąż i ja preferujemy własnej roboty soki, ale w szczególności nalewki. Nie tam zaraz, że pijemy je codziennie, ale od czasu do czasu kieliszeczek dla zdrowotności. Cieszę się więc, że znalazłam portal Fajny Ogród, a w nim przepisy na pyszne owocowe trunki. Ten https://fajnyogrod.pl/porady/nalewka-z-pigwy-na-spirytusie-lub-z-miodem-wlasciwosci-przepis-krok-po-kroku/ na przykład bardzo lubimy.

Patena
13-06-2019, 08:48
bez wątpienia syropy domowej roboty sa wyśmienite!

Ajlar
17-06-2019, 14:09
To prawda, że najsmaczniejsze są syropy domowej roboty. Teraz zaczyna się sezon na truskawki czy maliny to można juz przystąpić do robienia syropów, kompotów czy innych przetworów. Ja zamierzam w tym roku zrobić zapas. Zastanawiam się tylko w czym przechowywać syropy? Rozważam taką opcję jak butelki szklane. Sklep (https://superbutelki.pl/) superbuteli.pl oferuje ciekawe szklane butelki o różnych pojemnościach. Co sądzicie o tym pomyśle?