View Full Version : skuteczna dieta pod okiem profesjonalisty...
Kochani jaki jest Wasz złoty środek na skuteczną utratę wagi ? Ja walczę sama juz od jakiegoś czasu ale zawsze, prędzej czy pozniej trace motywacje i wracam do starych nawyków... już trace nadzieje, ze uda mi się wrócić do wagi sprzed ciąży....
ja myślę, ze nie ma jednego złotego środka. wiadomo, że do utraty wagi niezbędny jest deficyt kaloryczny i aktywność fizyczna. ale domyślam się, ze u Ciebie chodzi przede wszystkim właśnie o ten brak motywacji. nie myslałaś o tym by się umówić do jakiegoś psychodietetyka ?
też myślę, że wizyta u psychodietetyka będzie najlepszym rozwiązaniem. skąd jesteś ? ja byłam na takiej terapii w poradni Rymkiewicz System we Wrocławiu ale wiem też, ze prowadzą terapie online. skoro mi pomogli ( a byłam dość trudnym przypadkiem) to i Tobie na pewno pomogą.
dzięki dziewczyny za dobre słowo, o takiej terapii nie pomyślałam, co prawda miałam kiedyś gotową dietę od dietetyka ale nie pomyślałam o tym by połaczyć to z terapią u psychologa. Mozesz napisać sunka coś wiecej jak to u Ciebie wyglądało i jakie były efekty?
dzięki dziewczyny za dobre słowo, o takiej terapii nie pomyślałam, co prawda miałam kiedyś gotową dietę od dietetyka ale nie pomyślałam o tym by połaczyć to z terapią u psychologa. Mozesz napisać sunka coś wiecej jak to u Ciebie wyglądało i jakie były efekty?
oj nie da się tego wszystkiego opisać tak szczegółowo bo droga była ( w sumie nadal jest) dość długa i trudna. to nie są błyskawiczne czy natychmiastowe efekty w 2 tygodnie, tu potrzebny jest czas bo tego wymagają trwałe zmiany. tak czy siak wiem, ze to właśnie te spotkania postawiły mnie na nogi, poukładały mi wszystko w głowie. Teraz już wiem jak się kontrolować, jak się motywować i nie poddawać przy każdej najdrobniejszej porażce. spróbuj, sama zobaczysz, że nie taki diabeł straszny :)
Mi w pozbyciu zbędnych kilogramów przyszła z pomocą dieta pudełkowa Wygodnadieta, tam dobrali mi odpowiednią to stylu mojego życia wdrożyłam trochę ruchu i kilogramy lecą.
czyocafe
11-11-2024, 12:53
Kluczowym elementem w zarządzaniu wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego jest odpowiednio zbilansowana dieta wzjg. Wiedząc, jak ważne jest dostosowanie jadłospisu do indywidualnych potrzeb organizmu, warto rozpocząć dzień od śniadania, które dostarczy odpowiednich składników odżywczych, nie obciążając przy tym przewodu pokarmowego. Idealnym wyborem będzie tutaj lekkostrawna owsianka, przyrządzona na wodzie, z dodatkiem bananów, które są bogate w potas i mają właściwości osłaniające żołądek i jelita.
https://www.dietawzjg.pl/
Drugie śniadanie to dobry moment, aby włączyć do diety białko, które jest ważne dla regeneracji tkanek. Możesz postawić na jogurt naturalny lub chudy twarożek, które są dobrze tolerowane przez większość osób borykających się z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Pamiętaj, aby zawsze wybierać produkty niskotłuszczowe.
Na obiad proponuję delikatnie przygotowane mięso drobiowe, takie jak gotowane na parze piersi z kurczaka, podane z puree ziemniaczanym, które jest bogate w skrobię i można je łatwo strawić. Zawsze pamiętaj o umiarze w porcjach, aby nie przeciążać żołądka.
Podwieczorek może składać się z pieczonego jabłka, które, podobnie jak banany, wpływa łagodząco na przewód pokarmowy. Jabłka to także doskonałe źródło błonnika, który jest potrzebny w diecie, jednak jego ilość należy dostosować do aktualnego stanu zdrowia.
Na kolację warto wybrać coś lekkiego, co nie będzie obciążać przewodu pokarmowego przez całą noc. Może to być na przykład sałatka z gotowanymi marchewkami, gotowanym ziemniakiem i chudym twarożkiem, która będzie bogata w składniki odżywcze, a jednocześnie łatwa do strawienia.
Zachowanie zrównoważonej wrzodziejące zapalenie jelita grubego diety nie jest łatwe, jednak z odpowiednio dobranym jadłospisem można znacznie poprawić jakość życia. Zawsze warto skonsultować wszystkie zmiany w diecie z lekarzem lub dietetykiem specjalizującym się w problematykach jelitowych.
Melania7
17-01-2025, 11:38
Wspaniałe rzeczy wy tutaj dajecie. One są naprawdę doskonałe. Tak ja to obecnie teraz ja widzę.