Klub >
ZWIĄZKI >
Ogólny > Czy urzędnik na obowiązek dać ślub w plenerze, czy to dobra wola?
View Full Version : Czy urzędnik na obowiązek dać ślub w plenerze, czy to dobra wola?
Czy urzędnik na obowiązek dać ślub w plenerze, czy to dobra wola?
Jak to prawnie wyglada?
Fantazja30
12-05-2015, 08:33
Hm, wydaje mi się, że teraz jest tak, że wystarczy grzecznie poprosić w urzędzie i nie ma problemu żeby odbyć ślub cywilny w plenerze (http://www.uroczysko7stawow.pl/konferencje-bankiety/wesela) czy bezpośrednio na sali weselnej. Natomiast jeśli do kogokolwiek od razu wyskoczysz z roszczeniami i żądaniami, no to wiadomo, że takich sytuacji nikt nie lubi i wtedy urzędnik może Ci powiedzieć NIE no i co zrobisz?
Ale jak się jest uprzejmym to wszystko da się załatwić:)
Widziałam już śluby w zamkach, hotelach i na spadochronach, więc się da:)
bialamarta
25-05-2015, 08:07
Podobno w marcu tego roku w życie weszły nowe przepisy i teraz łatwiej jest wziąć ślub w plenerze. Jedyny wymóg co do miejsca jest taki, że musi ono gwarantować zachowanie powagi i doniosłości ceremonii oraz bezpieczeństwa wszystkich uczestników. Tak to jest napisane w ustawie. Oczywiście za taki ślub więcej się płaci, ale to chyba logiczne ;)
Jeśli taka jest wola nowożeńców to musi. Oczywiście za dodatkową opłatą, ale urzędnik nie może odmówić udzielenia takiego ślubu. Jeśli tak by było należy to zgłosić w Urzędzie Cywilnym i zostanie on pouczony i będzie musiał go udzielić. Ja w takie sytuacji radziłabym zmienić urzędnika.
Po co brać ślub cywilny..lepiej na pewno brać ślub kościelny. Bo akurat ślub kościelny będzie lepszym wyjsciem i na pewno będzie lepiej go wybrać bo akurat wtedy będzie jak w filmie. Będzie ksiądz i z wszystkiego korzystać bardzo dobrze :) podoba mi się to i to bardzo lubię.
AleksandraN
15-06-2015, 07:50
Jeśli taka jest wola nowożeńców to musi. Oczywiście za dodatkową opłatą, ale urzędnik nie może odmówić udzielenia takiego ślubu. Jeśli tak by było należy to zgłosić w Urzędzie Cywilnym i zostanie on pouczony i będzie musiał go udzielić. Ja w takie sytuacji radziłabym zmienić urzędnika.
Może odmówić jeśli miejsce wybrane przez młodych nie jest wg urzędnika odpowiedno "godne" - tak w każdym razie mówi ustawa, chociaż "godność" miejsca jest tu raczej dyskusyjna jeśli np ktoś chce wziąć ślub pod wodą:)
Ale jeśli chodzi o normalne, estetycznie przygotowane miejsca jak np plaża nad jeziorem - takie wesela organizuje w Boszkowie hotel http://www.hotelsulkowski.pl/wesela/sale-weselne, odpowiednio przygotowana, to żaden urzędnik nie odmówi:)
Fajnie, że tak można. Ślub w cywilniaku jest nudny
krzeselko1234
15-06-2015, 11:52
Zgadzam się z tym, że urzędnik może odmówić jeśli stwierdzi, że miejsce nie spełnia pewnych kryteriów. Mimo, że ma obowiązek ogólnie udzielenia takiego ślubu to jak będzie chciał to zawsze się w jakiś sposób wykręci. Myślę, że dodatkowa zapłata(oprócz obowiązkowej) może załatwić sprawę.
Teraz już ma obowiązek dać, bo przepisy się zmieniły.
szczerze mówiąc to nie mam pojęcia, to co chwilę się zmienia
Z tego co wiem, to chyba nie ma takiego obowiązku i może odmówić, ale trzeba po prostu dopytać, bo mogę mieć błędne informacje. Ja zastanawiam się jaki jest koszt ślubu cywilnego (http://www.funfashion.pl/ile-kosztuje-slub-cywilny/) w terenie, bo marzy nam się ślub w pięknym otoczeniu, a nie w urzędzie.
Dodatkowa kasa jak pójdzie, to pewnie nawet na dachu Pałacu Kultury udzieli ;)
Wydaje mi się, że jest taka możliwość. Warto grzecznie popytać, może pozwolą.
vBulletin v3.5.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.