PDA

View Full Version : Torty


Madlen89
20-05-2015, 08:16
Szukam jakieś ciekawej inspiracji na tort. Możecie coś polecić ? Lubię sama piec i czerpać z tego radość i satysfakcję. Zaciekawił mnie wpis na pewnym blogu http://moje-torty.pl/blond-jest-w-modzie-10-powodow-dlaczego-warto-pokochac-ten-kolor/ Co o tym sądzicie ? Czekam na Waszą opinię ;)

eliza104
22-05-2015, 07:08
Na blogu kwestiasmaku jest bardzo dużo przepisów na torty. Ja ostatnio robiłam lekki torcik budyniowy z mlekiem kokosowym.

elka77
01-06-2015, 13:58
Ale chyba rzadko go aktualizują?

czekb66
02-06-2015, 11:52
Jak już macie u siebie właśnie jakąś uroczystość typu urodziny czy imieniny to same robicie te torty czy akurat tego nie robicie same i akurat zamawiacie to w piekarni ? Jak to tam u was właśnie jest ? Proszę o szczere i bardzo rzetelne odpowiedzi, liczę na to.

stachs
08-06-2015, 19:52
tort bezowy

Składniki:
3 BLATY BEZOWE
4 białka
szczypta soli
20 dag drobnego cukru
2/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2/3 łyżeczki białego octu winnego

KREM MASCARPONE
20 dag serka mascarpone
20 dag śmietany kremówki 36%
1,5 łyżki cukru pudru

5 dag gorzkiej czekolady
Przepis na 3 blaty bezowe:
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim 3 okręgi o średnicy 16 cm (odrysować, np. jakiś talerzyk).

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, najlepiej mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodawać po łyżeczce drobnego cukru i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz biały ocet winny i jeszcze przez chwilę ubijać do połączenia się składników.

Masę białkową wyłożyć na narysowane okręgi. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 140 stopni C i piec przez 1 godzinę. Bezy studzić przy lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc.
Przepis na krem mascarpone:
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijać. Serek mascarpone dodawać po łyżce do ubitej śmietanki i wymieszać (można delikatnie i krótko zmiksować mikserem na małych obrotach).
Przekładanie:
Czekoladę gorzką rozpuścić w kapieli wodnej. Zanurzając widelec w płynnej czekoladzie ozdobić każdy blat bezowy tworząc dekoracyjne wzorki (najwięcej wzorków powinna mieć beza, która będzie na wierzchu), poczekać aż czekolada zastygnie. Krem mascarpone podzielić na 2 części i przełożyć nią 3 blaty bezowe (pamiętając, który blat ma być na wierzchu). Tort można od razu podawać lub schłodzić go w lodówce przez ok. 2 godziny i dopiero podawać. Wierzch można udekorować świeżymi sezonowymi owocami. Przechowywać w lodówce.

wstalam
08-06-2015, 20:53
Ja bym się nie odważyła robić jakiegoś tortu bo niestety by to mi nie wyszło i wszyscy by się na mnie patrzyli tak jakoś z byka, że to mi nie wyszło i że nie jestem dobrą kucharką..Nie podobało by mi się to i raczej bym nie chciała znieść tej całej krytyki.

drabka
09-06-2015, 21:10
tort bezowy

Składniki:

Beza:
• 300 ml białek (8 białek ze średnich jajek - rozmiar M)
• 440 g cukru
• 1 łyżeczka gorzkiego kakao
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego

Ponadto do wmieszania w bezę:
• 50 g posiekanej ciemnej czekolady
• 2 łyżeczki gorzkiego kakao






Krem z masłem orzechowym:
• 250 g serka mascarpone, zimnego
• 3 łyżki masła orzechowego, solonego i słodzonego, kremowego (jeśli masło było bez soli i cukru, należy dodać do niego sól oraz cukier lub miód)
• 250 ml śmietanki kremowej do ubijania 30 lub 36%, zimnej

oraz:
• kilka łyżek sosu toffee, gotowego lub domowego
• 3 łyżki prażonych solonych orzeszków ziemnych



Przygotowanie:
Beza:
Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim 2 okręgi o średnicy 20 cm.
Do misy miksera wlać białka (muszą być dokładnie oddzielone od żółtek, nie mogą być z cząsteczkami żółtka) i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.
Dodać 1 łyżeczkę kakao i ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc możemy to robić długo. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.
Do ubitej piany dodać posiekaną czekoladę i kakao, delikatnie wymieszać szpatułką, wykonując tylko 3 - 4 ruchy.
Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowane okręgi na papierze. Delikatnie rozsmarować, ale nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez 2 godziny i 45 minut. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie wilgotna. Bezy można upiec 1-2 dni wcześniej.
Krem z masłem orzechowym:
Do misy miksera włożyć mascarpone i masło orzechowe. Miksować przez około 1 minutę aż masa będzie jednolita. Następnie dodać śmietankę kremówkę i miksować do czasu aż powstanie puszysty i gęsty krem. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
Pierwszy blat bezowy położyć na paterze (jeśli jest wilgotny od spodu można pomóc sobie szeroką łopatką. Na wierzch wyłożyć krem z masła orzechowego, miejscami wyłożyć sos toffee wymieszany z orzeszkami. Przykryć drugim krążkiem i podawać (lub wstawić do lodówki do czasu podania).

przemo55
15-06-2015, 20:37
tort kokosowy

Biszkopt:
- 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej,
- czubata szkl. mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 szkl. cukru,
- 6 jajek,
- cukier waniliowy.

Krem:
- 2 kostki masła,
- 2 szkl. mleka,
- 3 jajka,
- 3/4 szkl. cukru,
- 150 g wiórków kokosowych.

Biszkopt:
Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Ubić białka na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowm. Pod koniec ucierania wlewać powoli 1/4 szkl. gorącej wody. Miszając wsypywać mąki z proszkiem. Na koniec delikatnie wmieszać pianę.
Wyłożyć do tortownicy.
Piec 35-40 min. w 190 st. C.

Krem:
Mleko zagotować. Szklanką jeszcze gorącego zalać wiórki.
Jajka zmiksować z cukrem, wlać resztę mleka i mieszając, zagotować. Zostawić do wystudzenia.
Utrzeć miękkie masło, dodając po łyżce masę jajeczną. Około 1/3 odłożyć, a resztę zmiksować z wiórkami kokosowymi.
Biszkopt podzielić na 3 części (można go skropić mocną herbatą z cytryną), przełożyć kremem. Wierzch i boki posmarować odłożoną częścią kremu, ewentualnie posypać wiórkami.

mahanka565
29-06-2015, 20:04
Tort ganache z musem truskawkowo-czekoladowym!

CIASTO:
2 łyżki roztopionego masła do formy
12 łyżek masła
18 dag czekolady deserowej
6 żółtek
1/2 szklanki cukru + łyżka
3 białka
MUS:
1 kg obranych truskawek
45 dag czekolady 70%, posiekanej
12 dag białej czekolady, posiekanej
6 białek
2 łyżki cukru pudru
szklanka śmietany kremówki
GANACHE:
3/4 szklanki śmietany kremówki
1 i 1/2 łyżki masła
1 i 1/2 łyżki cukru pudru
25 dag czekolady 70%, posiekanej
Na ciasto : tortownicę o śr. 22–23 cm smarujemy masłem, wykładamy pergaminem i ponownie lekko natłuszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Czekoladę topimy z masłem w kąpieli wodnej, mieszamy, aż mieszanina będzie gładka. Studzimy. Żółtka ubijamy z 1/2 szklanki cukru 4–6 min, aż zgęstnieją. Białka ubijamy na sztywną pianę. Roztopioną czekoladę dodajemy do ubitych żółtek, delikatnie mieszamy i powoli dodajemy pianę. Ciasto wlewam do tortownicy i pieczemy 25–30 min. Pozostawiamy na kratce przez 15 min. Przekładamy do drugiej tortownicy, do góry dnem i zdejmujemy pergamin. Przechowujemy w lodówce ok. 30 min.

Na mus :wybieramy 50 dag najlepiej wyglądających truskawek, odkładamy. Resztę (bardziej dojrzałe, mniejsze lub częściowo uszkodzone) miksujemy, aby otrzymać 1/2 szklanki purée, przechowujemy w lodówce. Czekolady:
ciemną i białą roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z truskawkowym purée. Odstawiamy do ostygnięcia. Z białek i łyżki cukru ubijamy pianę. Kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru. Jedną czwartą białek dodajemy do stopionej mieszaniny czekolady, następnie łączymy z bitą śmietaną i resztą piany. Do momentu użycia przechowujemy w lodówce. Na cieście w tortownicy układamy połowę odłożonych truskawek, ciasno przy brzegach formy. Wykładamy 3/4 musu czekoladowo-truskawkowego. Łagodnie, ale stanowczo 2–3 razy uderzamy formą o blat, aby usunąć nadmiar powietrza. Dodajemy resztę musu i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.

Na ganache : w rondlu na średnim ogniu śmietanę podgrzewamy z masłem i cukrem, doprowadzamy do wrzenia. Połamaną czekoladę wkładamy do stalowej miski i wlewamy do niej wrzącą śmietanę. Odstawiamy na 5 min, po czym mieszamy, aż masa będzie gładka. Schładzamy do temp. pokojowej. Odkładamy filiżankę ganache. Zdejmujemy boki tortownicy. Ganache wylewamy na tort i za pomocą szpatułki rozsmarowujemy na wierzchu i bokach ciasta. Przechowujemy razem z odłożonym ganache w lodówce, co najmniej 1 godz. Wyjmujemy ganache z lodówki. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na krawędzi tortu 12 równomiernie rozmieszczonych gwiazdek. W każdej z nich umieszczamy truskawkę. Tort wstawiamy do lodówki.

Karolinka
09-07-2015, 16:51
ZEBRA TRUSKAWKOWA

BISZKOPT (lub gotowe biszkopty)
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniacznej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA WANILIOWA:
1 kg serka waniliowego z wiaderka lub twaróg
2-3 łyżki cukru
cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny
¾ szklanki gorącej wody
MASA TRUSKAWKOWA
600 ml jogurtu naturalnego
40 dag truskawek
4 łyżki cukru
3 łyżki żelatyny
¾ szklanki gorącej wody
10 truskawek do dekoracji.

Biszkopt
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min.

Masa waniliowa
Jeżeli używamy twarogu w kostce należy go zmielić
W ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia.
Pozostałe składniki masy serowej dokładnie wymieszać, dodać chłodną żelatynę, wszystko dokładnie połączyć.

Masa truskawkowa
W ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia.
Umyte i pozbawione szypułek truskawki zblendować dodać pozostałe składniki oraz żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać.

Obie masy odstawić do chwili aż zaczną żelować/ tężeć. Jeżeli jogurt oraz ser są prosto wyjęte z lodówki masa po przygotowaniu zaczyna bardzo szybko żelować. Dlatego też warto mieć obok przygotowane naczynie z gorąca wodą i gdy zajdzie taka potrzeba wstawić miskę z masą go wrzątku, chwile masę pomieszać, wówczas nabierze odpowiedniej konsystencji.

Przestudzony biszkopt pozostawić w tortownicy, na spód wylewać na przemian po 2 łyżki masy waniliowej i truskawkowej. Pozostało mi trochę więcej masy waniliowej więc posmarowałam nią wierzch sernika a na niej ułożyłam truskawki.

pimpadla
09-07-2015, 17:33
MURZYNEK Z KULKAMI SEROWO-KOKOSOWYMI

ciasto
2 szklanki mąki
1, 5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
250 g kostka masła
2 łyżeczki proszku dopieczenia
torebka cukru waniliowego
4 jajka
Masa serowa
70 dag twarogu
2 żółtka
szklanka cukru
50 g wiórków kokosowych
budyń waniliowy
Ciasto
Masło, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać mąkę, proszek dopieczenia i pianę z białek.

Masa serowa
Żółtka oraz cukier i cukier waniliowy zmiksować na puszystą masę. Twaróg zmielić dodać budyń, wiórki kokosowe oraz masę jajeczną dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z masy serowej formować kulki i układać na dnie formy, wysmarowanej masłem. Kulki zalać ciastem. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C. po upieczeniu polać polewą.

Getryna
13-07-2015, 17:15
Mój ulubiony tort to czekoladowy tort Sachera. Poza tym odkryłam ostatnio tort czekoladowy składający się z czterech warstw przekładany czekoladowym kremem posypany wiórkami kokosowymi i migdałowymi i pestkami granatu. Pychota!

Fidaa
15-07-2015, 21:15
Nigdy do tej pory nie zrobiłam sama tortu. Nie mówię co wersji takiej, że biorę gotowy sklepowy biszkopt i przekładam go proszkiem z torebki, zmieszanym z mlekiem (dostępne kremy, gama wielka, jak dla mnie smaki prawie zawsze takie same).

Gretkia
16-07-2015, 14:24
Ale super przepisy :) mi się bardzo podobają i lubię te przepisy. Dobrze mieć konto na tym forum bo dobrze akurat mieć to konto z tego powodu, że wszystko tu jest w jednym miejscu. Nie trzeba dużo szukać i na pewno jest to tutaj w jak najlepszej książce kucharskiej.

Majka89
21-12-2015, 08:48
Ja niestety kompletnie nie potrafię piec ciast, a zwłaszcza tortów. Jeszcze nigdy nie wyszedł mi dobry biszkopt i dobry krem do tortu. Ich wygląd także pozostawał wiele do życzenia. Mój chłopak za 2 tygodnie skończy 30 lat i chciałabym mu zrobić imprezę niespodziankę. Zaprosiłam już znajomych i wyszło, że impreza będzie dla 26 osób. Wstępnie mam już ułożone menu. Impreza będzie odbywać się w naszym domu, bo mamy duży dom i ogromny salon. Chcę zamówić tort urodzinowy, który będzie przepyszny, a także będzie zjawiskowo wyglądał. Zależy mi też na tym, żeby ten tort miał także krem czekoladowy, bo mój chłopak uwielbia kremy czekoladowe. Szukając cukierni oferujących torty trafiłam na ta cukiernie http://e-torty.pl/do/page/torty-lodz . Jak myślicie, który z tych tortów będzie najsmaczniejszy?

eliza104
21-12-2015, 09:11
Nigdy nie przepadałam za tortami, choć ostatnio zasmakował mi bardzo jeden. Czekoladowy - znaleziony na blogu Kwestia Smaku.

ami_dudek
15-11-2016, 11:37
A używacie do tortów barwników? Widziałam w sieci wiele pomysłów natorty wielokolorowe, ale nie do końca wiem, jak takie torty zrobić... Czy na przykład taki barwnik wilton https://www.aledobre.pl/produkty,wilton,barwniki wystarczy? Czy lepiej zabarwić ciasto na przykład sokiem z buraka?

aniaola37
16-11-2016, 18:20
Uwielbiam piec torty! Moją specjalnością jest torcik tiramisu ;) Ważne też jest zadbać o dobre składniki. Wszystko czego potrzebujesz powinnaś znaleźć na: http://www.savpol.pl :) Miłego pieczenia!

babciabogusia
22-11-2016, 13:58
Jak dla mnie torty to jest po prostu zbyt duża magia - nigdy mi jeszcze nie wyszedł żaden dobry. A jeśli chodzi o dekorowanie to już zupełna klapa, zwłaszcza jeśli chodzi o te dla dzieci. Najczęściej po prostu zamawiam z jakiejś dobrej cukierni, np. http://asprod.com.pl/cukiernia/torty-dla-dzieci i wtedy mam piękny tort w kształcie jakiegoś bohatera z bajki czy filmu ;)

laska88
24-11-2016, 16:14
Czy to wigilia, czy urodziny to torty piekłam zawsze sama. Natomiast koleżanka mi powiedziała, że to strata czasu i że ona zamawia na święta ciasta i tort poprzez stronę http://e-torty.pl/kategoria/boze_narodzenie :) Byłam w szoku ale okazało, się że to lokalna cukiernia robi zamówienie a następie przywozi Ci je do domu. Wiecie jaka to oszczędność czasu przy gromadzie dzieci ? Zdecydowanie zamówie w tym roku.

Dafne34
13-08-2017, 18:19
Sama jednak zawsze zamawiam torty, bo jakoś tak zawsze wychodzi, że średnio dobrze się udają. Natomiast uwielbiam piec sernik, choć ostatnio taki klasyczny nieco mi się znudził. W związku z czym pomyślałam sobie, że kupię książkę "Serniki słodkie i wytrawne" Renaty Czelny-Kawa http://tylkorelaks.pl/643-serniki-slodkie-i-wytrawne-9788379007172.html . Szczególnie ciasta tego typu w wersji wytrawnej bardzo mnie intrygują i generalnie myślę sobie, że znajdę w tej publikacji całe mnóstwo świetnych przepisów:).

62miko
25-08-2017, 21:58
Moja córka ma za miesiac urodziny i zastanawiam sie jaki tort jej upiec. Ostatnio miała w ksztalcie dinozaura :) Poza tortem pewnie upieke sernik. Znalazłam na http://tylkorelaks.pl/643-serniki-slodkie-i-wytrawne-9788379007172.html książkę z przepisami na serniki słodkie i wytrawne. Myslę że może być ciekawa.

Marnowicka
04-10-2017, 07:30
Ja mogę dorzucić jeszcze przepis na idealny krem czekoladowy do tortu (https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/pieczenie/idealny-krem-czekoladowy-do-tortu/) Uwaga: naprawdę mocno czekoladowy :)

szalona
04-10-2017, 10:11
Ja bardzo lubię tort makowy lub bezowy. Ciasto piekę na margarynie Kasi https://www.frisco.pl/pid,2187/n,kasia-margaryna/stn,product Bardzo dobrze łączy sie z innymi składnikami a jest też tania. Moja rodzinka najbardziej lubi torcik makowy. Ja też bo jest szybki w przygotowaniu. Mak z bakaliami kupuję gotowy. Dodaję jabłka starte na tarce o grubych oczkach, cukier i pianę z białek. Piecze się 45 min. Można wykończyć czekoladową polewą.

Grazynka105
14-02-2018, 14:01
Wiecie, że ostatnio zauważyłam, że większość osób nie lubi tortów. Ja także w sumie za bardzo za nimi nie przepadam. Co innego wszystkiego rodzaje ciasta. Je to bardzo lubię robić i nawet często ciasta robię i jem. Bardzo dużo czytam różne artykuły na temat pieczenia na przykład http://blonews.pl/przygotowac-bakalie-ciasta/

ada_90
14-02-2018, 18:22
Tort na specjalną okazję można zamówić w tej cukierni https://www.sweet-home.pl/ Mają oni pyszne ciasta. Na urodziny będzie taki idealny. To świetna i wygodna opcja. Nie trzeba samemu robić takiego torta.

aniaola37
20-02-2018, 20:16
Bardzo lubię je robić. Śmietankowe, czekoladowe - bez znaczenia. Zaopatrzyłam się nie tak dawno w akcesoria cukiernicze opisywane na blogu https://www.sklep.savpol.pl/blog/dlaczego-obchodzimy-tlusty-czwartek.html i teraz robię jeszcze fajniejsze wypieki.

lucy92e
28-08-2018, 06:03
Aby piec najlepsze torty, trzeba na początek się przeszkolić. A w jaki sposób to zrobić? Najlepsza chyba będzie szkoła cukiernicza. Ofert, aby się podszkolić, jest całkiem sporo, ale ostatnio głośno robi się na ten temat tej szkoły https://www.akademiamistrza.pl/ która potrafi wiele nauczyć.

dementor
30-08-2018, 16:10
slinka cieknie ;p

nisa
30-08-2018, 19:02
Uwielbiam torty domowe - tak się składa, że mam w domu kilku wybitnych specjalistów od wypieków.

Daria32
19-09-2018, 15:33
A co z tortem weselnym ? Oczywiście mnie bardziej interesuje część dekoracyjna tego niezbędnika weselnego. Myślałam o takich figurach > https://www.grawernia.pl/p3043,topper-na-tort-slubny-figurka-top032.html Wprawdzie jestem tylko druhną, ale powierzono mi takie zadanie. Znajoma bardzo polecała figurki na tort śluby od grawernii, a wy ?

iwonka
16-12-2018, 18:39
Mi marzy się własna cukiernia. Chciałabym piec babeczki, torty, ciasta,, ciasteczka... Ostatnio odkryłam firmę https://sklep.polmarkus.com.pl która ma w ofercie maszyny cukiernicze, opakowania, dekoracje i wiele innych rzeczy dla cukierni. Jeśli uda mi się otworzyć własną cukiernię chyba skorzystam z ich oferty.

Wera
18-01-2019, 23:42
Jeżeli szukasz pomysłu na zrobienie pysznego tortu czekoladowego to ze swojej strony zdecydowanie mogę polecić Ci abyś zajrzał również na stronę https://sprawdzonakuchnia.pl/ (https://sprawdzonakuchnia.pl/tort-czekoladowo-malinowy/) gdzie znajdziesz świetny przepis na mój ulubiony tort czekoladowy z malinami.

Franczeska
09-02-2019, 10:35
Kurczę tortu nigdy sama nie piekłam ale ogólnie robię dużo ciast, deserów, muffinek itd. różnego rodzaju.. może przyda ci się ta strona https://www.Nutella.com/pl/pl/przepisy-z-nutella która znalazłam jakiś czas temu.. są w niej przepisy z dodatkiem kremu Nutella. Rewelacyjnie wychodzi np. panna cotta trójkolorowa albo tradycyjne babeczki :)

violen46
25-03-2019, 11:37
Zawsze może się przydać foremki do pieczenia ciast (https://papilart.pl/formy-do-pieczenia/formy-panettone/papierowa-forma-do-pieczenia-ciast.html), która świetnie pozwala upiec się każdemu ciasto i nie rozwala go, a przy okazji łatwo można je wyjąć :P

malinka01
28-03-2019, 08:27
Ja zazwyczaj zamawiam torty, bo jak szykuję jakąś imprezę, to aż brak mi czasu na zrobienie i udekorowanie tortu. Dopiero co zamawiałam fajny torcik na urodziny córki ze zdjęciem księżniczek. Do tego specjalnie kupiłam talerze jednorazowe (https://www.opakowanianawynos.pl/17-talerze-jednorazowe) pasujące do dekoracji.

iza100
29-03-2019, 20:07
Na waszym miejscu zgłosiłabym się do profesjonalnej cukierni. Od siebie mogę polecić pracownię artystyczną http://www.art.sarzynski.com.pl/ - mają przepyszne wypieki, a jak wyglądają! Zapierają dech w piersiach :) Sprawdźcie sobie, może też wam coś wpadnie w oko.

starla
27-07-2019, 18:39
Ja Ci polecam zamiast szukać inspiracji to wejść sobie na stronkę http://tortyjakmarzenie.pl/ i piękny i pyszny tort zamówić. Nie da się samemu zrobić równie ładnego, no chyba że ma się cukiernicze zdolności. No ale to wtedy taka osoba inspiracji nie szuka. A raz na rok jak są urodziny to można zjeść takie smakołyki :) Tu jest cukiernia z Rudy Śląskiej akurat, genialne torty i w ogóle słodkości robią. Nie raz już zamawiałam i ja i moi znajomi, próbowaliśmy chyba wszystkich możliwych smaków. I co jeden to lepszy. Nie ma sensu naprawdę bawić się w robienie samemu tortów.

paulinabiedrowska
29-07-2019, 20:39
Ja niestety jestem kulinarna noga, ale chcialam, zeby moj synek tez mial piekny tort, wiec zamowilam mu w naszej cukierni Skalski w Ostrowcu - http://piekarniaskalski.pl/torty/ zobaczcie sobie jakie cuda tworza :) a naprawde smaczne!

Witkowa
07-09-2019, 08:42
A czy któraś z Was używała już do dekoracji tortu złota jadalnego? Widziałam, że takie złoto można zamówić na stronie https://jawo2008.pl/334-zloto-jadalne-23-karat-02g.html. Ma co prawda swoją cenę, ale efekt, jaki można uzyskać, jest naprawdę niesamowity ;) Polecam ;)

alina83
12-09-2019, 19:27
Różnego rodzaju formy, blachy i ranty kupicie w http://wyoblarz.pl/ Firma to producent z dużym stażem na rynku, mają bardzo dobre ceny no i produkty wysokiej klasy. Plus tez taki, że ich produkty kupicie online.