Zaloguj się

View Full Version : Wysiłkowe nietrzymanie moczu - jak zredukować?

muszkieterka
10-07-2015, 09:31
Jak zredukować problem wysiłkowego nietrzymania moczu?
Podobno są na to jakieś specjalne ćwiczenia.

kwiecienplecien
10-07-2015, 17:42
Wydaje mi się, że słyszałam coś o specjalnych ćwiczeniach, które rozwiązują ten problem, a przynajmniej to ułatwiają w jakiś sposób.
A dopóki ćwiczenia nie zadziałają, bo wiadomo, że efekty są dopiero po jakimś czasie, warto będzie zaopatrzyć się w pieluchomajtki (http://www.tena.pl/).
Wtedy przynajmniej jest pewność, że dolegliwość pozostanie tajemnicą. Takie akcesoria pomagają zachować pewien komfort.

funri
28-07-2015, 08:59
myślę, że to jednak farmakologicznie trzeba rozwiązać:)

nowa.kamila
20-12-2023, 10:51
Nietrzymanie moczu może powodować dyskomfort ale na szczęście istnieje wiele produktów które w tej sytuacji bardzo pomogą. Znajdziecie je w https://chlonne24.pl/ Odwiedzając to miejsce spotkacie się tak jak ja z fachową obsługą posiadającą ogromną wiedzę w tym temacie i chętną do udzielania pomocy. Posiadane przez nich produkty są wysokiej jakości i przystępnych cenach. Dodatkowo szybko realizują wszystkie zamówienia.

turina
05-02-2024, 10:05
Poczytaj sobie na https://klinikamiracki.pl/ginekologia-estetyczna/ o zabiegach - można w ten sposób dość sprawnie pozbyć się tego niekomfortowego problemu

szymka82
21-03-2024, 10:23
A czy wiesz, gdzie możesz zakupić różnego rodzaju wkładki i pieluchomajtki? Bardzo duży ich wybór ma w ofercie sieć aptek stacjonarnych DOZ. Do tego mają też naprawdę atrakcyjne ceny.

benjaminka
23-03-2024, 16:55
Można spróbować ćwiczeń, fizjoterapeuta powinien w tym pomóc. A na co dzień stosować wkładki, żeby czuć się pewnie. W dozie są różne, możesz zapytać o próbki.

Elen
26-03-2024, 11:26
A czy wiesz, gdzie możesz zakupić różnego rodzaju wkładki i pieluchomajtki? Bardzo duży ich wybór ma w ofercie sieć aptek stacjonarnych DOZ. Do tego mają też naprawdę atrakcyjne ceny.

Ja kupuję w doz regularnie pieluchomajtki, zdecydowanie najniższe ceny mają.

Kuleczka258
29-03-2024, 09:40
Mnie akurat sprawdzają się takie chłonne wkładki, też kupuję w DOZie- u nich cena jest najlepsza.

ami_dudek
10-05-2024, 13:25
Nie jest to miła przypadłość ale jakoś trzeba sobie z nią radzić. Warto wiedzieć, że w stacjonarnych aptekach DOZ można kupić różne akcesoria - takie jak wkładki i pieluchomajtki.

gabriela90
02-10-2024, 15:08

Elen
16-10-2024, 15:42
U nas w DOZ są dostępne też próbki na takich tekturowych stojakach, super opcja do przetestowania przed zakupem :)

pancetta
31-10-2024, 12:47
Myślę, że odpowiednie ćwiczenia mogą pomóc, warto tez pójść do lekarza, który się tym zajmuje. A tak na co dzień polecam wkładki, w dozie coś na pewno sobie wybierzesz, a dobrze dobrane wkładki na nietrzymanie moczu potrafią znacznie poprawić komfort życia

Kuleczka258
31-10-2024, 19:47
W DOZ jest bardzo duży wybór środków higienicznych w dobrych cenach.

majawlos
04-11-2024, 09:25
Jak zredukować problem wysiłkowego nietrzymania moczu?
Podobno są na to jakieś specjalne ćwiczenia.

Wysiłkowe nietrzymanie moczu (WNM) to problem, który może dotykać wiele osób, zwłaszcza kobiet po porodzie lub w okresie menopauzy. Skuteczną metodą na jego redukcję są ćwiczenia Kegla, które polegają na napinaniu i rozluźnianiu mięśni dna miednicy. Aby je wykonywać, należy zidentyfikować odpowiednie mięśnie, napinać je przez 3-5 sekund, a następnie rozluźniać przez ten sam czas, powtarzając ćwiczenie 10-15 razy kilka razy dziennie. Dodatkowo kontrola wagi poprzez zdrową dietę i regularną aktywność fizyczną może pomóc, ponieważ nadwaga zwiększa nacisk na pęcherz. Ważne jest również unikanie podrażnień, takich jak kofeina, alkohol czy pikantne potrawy, które mogą nasilać objawy. Szkolenie pęcherza polegające na wydłużaniu czasu pomiędzy wizytami w toalecie oraz terapia behawioralna mogą także przynieść korzyści. W przypadku poważniejszych objawów warto skonsultować się z lekarzem, który może zaproponować leki lub procedury medyczne. Regularne wykonywanie ćwiczeń oraz wprowadzenie tych zmian w stylu życia może przynieść znaczną poprawę, jednak efekty będą widoczne po pewnym czasie, dlatego ważna jest cierpliwość i systematyczność.

Polecam blog Med Porady (https://medporady.com.pl) piszący o ciekawostkach z branży medycznej.