View Full Version : Terapia w ośrodku NEFO
Witajcie. jedna z najbliższych mi osób od lat zmaga się z nałogiem. Do tej pory jako tako sobie radziła ale ostatnio ze względu na ogromny stres związany z pracą jest coraz gorzej... namawiam ją więc na profesjonalną terapię, myślę konkretnie o ośrodku NEFO. Czy kojarzycie to miejsce? jakie są Wasze doświadczenia i opinie ?
ośrodek opinie ma niezłe. ja sama zastanawiam się nad tym by nakłonić tatę na terapię w tym miejscu. od lat ma problem z alkoholem choć sam tego w ogóle nie dostrzega i twierdzi, ze jak będzie chciał to odstawi go z dnia na dzień...
niestety często bywa tak, że osoba uzależniona przez baaardzo długi okres czasu sama nie zdaje sobie sprawy z powagi sytuacji i nie chce słyszeć o żadnej konkretnej pomocy... ale w tym ośrodku Nefo, o którym piszecie prowadza takie sesje motywujące do podjęcia terapii, może warto z tego skorzystać ?
niestety często bywa tak, że osoba uzależniona przez baaardzo długi okres czasu sama nie zdaje sobie sprawy z powagi sytuacji i nie chce słyszeć o żadnej konkretnej pomocy... ale w tym ośrodku Nefo, o którym piszecie prowadza takie sesje motywujące do podjęcia terapii, może warto z tego skorzystać ?
o to nie miałam o tym pojęcia, takie sesje rzeczywiście mają sens. Pogadam o tym z mamą i może coś uda się załatwić. a Ty masz kogoś bliskiego, kto był w tym ośrodku ? czytałam dobre opinie ale wiadomo, ze nie ma to jak info z pierwszej ręki :)
tak... ja sama byłam tu na terapii ale chyba jeszcze nie jestem do konca gotowa by wdawać się w szczegóły., tak czy siak stanęłam na nogi i teraz zyje mi się znacznie lepiej, bardziej świadomie. Będe już zawsze wdzięczna terapeutom za wszystko co dla mnie zrobili :)
eliza104
09-03-2022, 12:25
A czy to jest prywatny ośrodek, czy przyjmuje też na nfz?
Nefo to prywatny ośrodek. Ale powiem Ci, ze miałam okazję sama odwiedzać takie na NFZ i niestety wspomnienia mam raczej kiepskie... uważam, że u nich te ceny i tak są na bardzo rozsądnym poziomie.
dzięki raz jeszcze za pomoc i wsparcie. wszystko wskazuje na to, ze pojawiło się światełko w tunelu i chęć podjęcia terapii... także to już ogromny plus. Sesja motywująca pomogła :)
no widzisz, tu super :) te sesje motywujące mają jednak wielką moc :)
no widzisz, tu super :) te sesje motywujące mają jednak wielką moc :)
o tak, nie da się ukryć. raz jeszcze dziękuje za pomoc i cenne wskazówki., zaczynamy wspólnie walkę o lepsze jutro ale pod okiem specjalistów musi się udac.
Super! wiadomo, ze będzie różnie, czasem lepiej czasem trudniej ale grunt to się nie poddawać i w pełni zaufać terapeutom.
Dokładnie tak, każdy z nas jest inny. Ale też jestem zdania, ze pod okiem doświadczanego specjalisty musi się udać :)
dokładnie, najważniejsza jest wiara i zaufanie w stosunku do osób, które prowadzą taką terapię. Trzeba przestać zaciskać pięści tylko otworzyć swoje dłonie i czerpać z życia pełnymi garściami. Da się :)
dokładnie, najważniejsza jest wiara i zaufanie w stosunku do osób, które prowadzą taką terapię. Trzeba przestać zaciskać pięści tylko otworzyć swoje dłonie i czerpać z życia pełnymi garściami. Da się :)
pięknie to ujęłaś a do tego to sama prawda. także nie ma się co załamywać tylko walczyć o siebie i dobro swoich najbliższych :)
mam wrażenie, że w takiej terapii ważna jest też sama atmosfera, która panuje w ośrodku. Jeśli jest tak rodzinnie i przyjaznie jak w Nefo to łatwiej się otworzyć i zacząc wszystko na nowo.
mam wrażenie, że w takiej terapii ważna jest też sama atmosfera, która panuje w ośrodku. Jeśli jest tak rodzinnie i przyjaznie jak w Nefo to łatwiej się otworzyć i zacząc wszystko na nowo.
Pewnie! pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, ze atmosfera to podstawa. Jak pacjent czuje się w danym miejscu dobrze to jest to już połowa sukcesu.
graham.krajcik
13-09-2022, 13:02
Co zrobić by zachęcić partnera do takiej terapii?
Pewnie! pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, ze atmosfera to podstawa. Jak pacjent czuje się w danym miejscu dobrze to jest to już połowa sukcesu.
jasne, ze tak, to przecież nie dotyczy tylko takich ośrodków ale też miejsca pracy itd. zresztą prawda jest taka, ze nałóg może dopaść każdego z nas, bez względu na wiek, płeć czy nawet pozycję zawodową.
dertom122
12-10-2022, 12:50
Zawsze też można postawić na detoks alkoholowy (http://leczyc.pl/leczenie-alkoholizmu/detoks-alkoholowy/) . Ogólnie tutaj otrzymałam bardzo duże wsparcie, które pomogło mi w walce z nałogiem
vBulletin v3.5.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.