PDA

View Full Version : Bezpieczeństwo dziecka

WeraLe
26-07-2022, 20:07
Każdej z nas zależy na bezpieczeństwie dziecka. No bo to najważniejsze. Ale co, jak niektóre firmy w tym zakresie nas w jakimś tam stopniu oszukują? Czy wierzymy w to, co nam mówią sprzedawcy, czy sami producenci tak bez zastanowienia? Tak trochę poruszam ten temat po przeczytaniu pewnego artykułu na portalu BRD24, dotyczącego bezpieczeństwu drogowemu i pewnych nieścisłości w samych testach, które wielu uznaje za prawdziwe.

Truskawa
27-07-2022, 21:11
Warto sprawdzać takie informacje w kilku źródłach gdyż działania konkurencji nie zawsze są ok.

rutkowska9
01-08-2022, 20:12
W tym przypadku konkurencja jest bardzo nie ok i działa z pozycji siły. Bo to wszystkie firmy fotelikowe kontra producent Smart Kid Belt. A patrząc na artykuł na BRD24, branża działa bardzo mocno jako lobbyści, zmieniając prawo europejskie. I to nie z punktu widzenia bezpieczeństwa, ale bardziej jako ochrona własnego interesu. Tak ja to odbieram.

WeraLe
07-08-2022, 09:36
W tym przypadku konkurencja jest bardzo nie ok i działa z pozycji siły. Bo to wszystkie firmy fotelikowe kontra producent Smart Kid Belt. A patrząc na artykuł na BRD24, branża działa bardzo mocno jako lobbyści, zmieniając prawo europejskie. I to nie z punktu widzenia bezpieczeństwa, ale bardziej jako ochrona własnego interesu. Tak ja to odbieram.

No mam dokładnie takie same odczucia. Interes ważnieszy niż bezpieczeństwo. Szczególnie interesujące jest to, że chcą zmienić tak przepisy, że to nie badania mają decydować a sama nazwa urządzenia. Jak coś jest nazywane fotelikiem to ma mieć przyznawaną homologację. I chyba niezależnie od testów. Trochę to mało bezpieczne podejście.

Truskawa
08-08-2022, 20:22
Warto jednak byś świadomym konsumentem i mam nadzieję, że takie zmiany przepisów nie przejdą. SKB jest innowacją, której środowisko się boi bo to nie tylko dobre wyniki z testów ale też znacznie niższa cena.

rutkowska9
12-09-2022, 18:59
Warto jednak byś świadomym konsumentem i mam nadzieję, że takie zmiany przepisów nie przejdą. SKB jest innowacją, której środowisko się boi bo to nie tylko dobre wyniki z testów ale też znacznie niższa cena.

Wiesz, świadomość konsumenta to jedno, a wpływ wielkich korporacji na prawo to drugie. Jednak wielki może dyktować warunki i czasami może się zrobić tak, ze tylko produkty ich będą w grze, co nie znaczy że będą bezpieczniejsze. Po prostu za nimi będzie stał większy gracz. Takie mam niestety obawy.

Truskawa
08-10-2022, 20:28
Rozumiem i cieszę się, że producent Smart Kid Belt podjął działania by zadbać o równe traktowanie i skierował sprawę do odpowiedniej instytucji. Warto nie bać się tej innowacji bo ona ułatwia codzienność.

rutkowska9
08-11-2022, 14:29
Warto też się nie poddawać i walczyć o swoje. Tak jak to robi producent. Widać że wierzy w swoje rozwiązanie i w to, jak działa. Chociaż cała branża mówi, że to jednak nie to. Moim zdaniem rynek jest na tyle duży, że dla każdego znajdzie się miejsce. Niestety konkurencja ma tu jakieś obawy. Boją się lepszego?

Kitana997
09-11-2022, 12:55
Bezpieczeństwo dziecka jest najważniejsze. Warto w nie inwestować w moim przekonaniu!!!!

Truskawa
08-12-2022, 20:30
Bezpieczeństwo dziecka jest najważniejsze. Warto w nie inwestować w moim przekonaniu!!!!

Warto bo bezpieczeństwo i komfort jazdy dziecka w aucie zapewniony. Dodatkowym plusem to wymiary i waga więc można to urządzenie zawsze mieć ze sobą, a do tego jego montaż jest szybki i prosty.

rutkowska9
14-01-2023, 17:03
Warto. Ale też z głową. By to nie było inwestowanie w produkt tylko dla idei, bo tak mówi rynek. Niestety mam trochę obawy, ze cała branża fotelikowa odjechała i robią mocno pod górkę każdemu innemu. Co można sobie wyczytać np. na BRD24. Są już testy, które są po prostu dziwne, co by nie powiedzieć, że ustawione. Bo jak nazwać test, gdzie fotelik jest testowany połowę lżejszym manekinem od Smart Kid Belt? Dlaczego nie zastosowano takiego samego manekina?

KasiaRed
17-01-2023, 15:40
Ja tam inwestuje wszystko w złoto i srebro. To jest najlepsza inwestycja w moim przekonaniu. Takie rzeczy to ja uwielbiam!!!

WeraLe
01-02-2023, 19:50
Warto. Ale też z głową. By to nie było inwestowanie w produkt tylko dla idei, bo tak mówi rynek. Niestety mam trochę obawy, ze cała branża fotelikowa odjechała i robią mocno pod górkę każdemu innemu. Co można sobie wyczytać np. na BRD24. Są już testy, które są po prostu dziwne, co by nie powiedzieć, że ustawione. Bo jak nazwać test, gdzie fotelik jest testowany połowę lżejszym manekinem od Smart Kid Belt? Dlaczego nie zastosowano takiego samego manekina?

Dziwne to jest, jak robią takie testy. I kto się podpisuje pod takimi, które w założeniu mają różne parametry? Przecież to od razu wiadomo, ze da różny wynik i nie będzie tego można porównać. Można chyba tylko założyć, ze takie firmy liczą na naiwność kupujących i ich niewiedzę. I będą oceniać produkt po filmie a nie będą dociekać co oznaczają oznaczenia na manekinach i dlaczego ten ze Smart Kid belt ma wyższy numer.

rutkowska9
09-03-2023, 20:28
No tak niestety robią. Dlaczego? Może dostali takie zlecenie? Nie dowiemy się tego. Otwarcie nie powiedzą nam czemu tak działają. po prostu tak jest. I chyba dobrze, że pojawił się taki artykuł jak ten na BRD24 i pokazuje prawdę. Bo byśmy nie wiedziały o takich akcjach.

kiki998
10-03-2023, 08:17
Piszecie o tym artykule prawda https://www.brd24.pl/spoleczenstwo/jak-urzednicy-komisji-europejskiej-pomagali-duzym-firmom-wyeliminowac-polskie-urzadzenie-do-przewozu-dzieci/ ? Też go czytałam ostatnio i już chyba nic mnie nie zdziwi. niektórzy to zrobią wszystko tylko po to by wyeliminować konkurencję. A jednak użytkowników pasów Smart Kid Belt jest, jak się okazuje całkiem sporo :)

Kitana997
21-03-2023, 15:01
Podstawą bezpieczeństwa dziecka to jest w moim przekonaniu dobry fotelik w samochodzie. To jest podstawa, jak dla mnie!!