PDA

View Full Version : 1 grosz PRÓBA 1949 - jaka jest jego wartość?

CichyWojownik
26-10-2024, 16:59
Przeglądając kolekcję monet po dziadku, natrafiłem na aluminiowy 1 grosz z 1949 roku w wersji PRÓBA. Słyszałem, że takie monety PRÓBA są trochę unikatowe i mają swoją wartość, ale nie wiem, jak dokładnie ocenić ich wartość rynkową. Zastanawiam się, czy warto ją trzymać jako inwestycję, czy może lepiej sprzedać. Może ktoś miał już doświadczenie z podobnymi monetami? Jak to wygląda u was?

Ryngorian
26-10-2024, 17:19
Faktycznie, ten 1 grosz PRÓBA 1949 to rzadka moneta, która ma swoją historię i miejsce w polskich kolekcjach PRL. Ciekawostką jest, że aluminiowe monety z tego okresu, zwłaszcza wersje PRÓBA, są cenione przez kolekcjonerów ze względu na ich ograniczoną ilość i specyficzne wykonanie. Na stronie Coinstrail https://coinstrail.com/pl/catalog/poland/peoples-republic/pattern-1-grosz/6077fc3ad17bf6411a8fb006 znajdziesz nie tylko aktualne ceny takich monet, ale także przykłady, które pomogą Ci ocenić stan zachowania. Patrząc na różne oferty, łatwo zauważyć, że wartość zależy od stanu i rzadkości – wersje w idealnym stanie mogą osiągać naprawdę przyzwoite ceny. Ja sam kiedyś kupiłem podobną monetę PRÓBA na aukcji, trochę niższej klasy, ale myślę, że trzymając ją przez kilka lat, mogę liczyć na wzrost jej wartości. A jak wygląda stan Twojej monety? Może warto sprawdzić, czy pasuje do opisów na stronie?

CichyWojownik
26-10-2024, 17:39
Super, dziękuję za wskazówki i za link! Moneta jest w niezłym stanie, choć nie jestem ekspertem, by ocenić to dokładnie. Z przyjemnością sprawdzę tę stronę, może uda mi się dowiedzieć więcej. Cieszę się, że trzymanie jej może się opłacić. Jeszcze raz dzięki!