PDA

View Full Version : dom opieki ? a może jednak nie ?

sunka
04-12-2024, 12:37
Hej. już od jakiegoś czasu szukam rozwiązania problemu związanego ze stała opieką dla seniora z mojej rodziny. nie chodzi mi tu o żadne ośrodki typu dom seniora. ta osoba nie chce zmieniać miejsca zamieszkania ale mimo tego potrzebuje na co dzień wsparcia w codziennych czynnościach. Jak to rozwiązać ?

figa
04-12-2024, 13:55
według mnie najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie w takim wypadku zatrudnienie prywatnej opiekunki,. która albo zamieszka z seniorem na stałe albo będzie ją/go odwiedzać przykładowo na kilka godzin dziennie.

kiki998
05-12-2024, 13:32
zgadzam się. są w Polsce firmy takie jak Symeon, które świadczą na wysokim poziomie takie usługi opiekuńcze i pielęgnacyjne. przy współpracy z nimi ma się chociaż pewność, że taki opiekun ma nie tylko doświadczenie ale i odpowiednie kwalifikacje.

sunka
05-12-2024, 16:59
serdecznie Wam dziękuje za szybką reakcję. czyli rozumiem, ze to my ustalamy jaki wymiar takiej opieki byłby najlepszy i nie ma problemu z tym by np czasem taka opiekunka została na noc ?

kiki998
06-12-2024, 07:56
W Symeon wymiar opieki jest zawsze dopasowywany do indywidualnych potrzeb. w grę wchodzi i kilka godzin dziennie i cały dzien/noc czy doba, także z zamieszkaniem. Więc pod tym kątem są na pewno bardzo elastyczni.

dertom122
08-12-2024, 11:22
Najważniejsze jest by znaleźć dobry i sprawdzony dom

https://lidiawojewodzka.com/

bebe456
13-12-2024, 15:48
Bezpłatne badanie słuchu Białystok to doskonała okazja dla osób, które chcą upewnić się, że ich słuch jest w dobrym stanie. Audiomedika - https://audiomedika.pl/ oferuje darmowe testy słuchu, które pomagają w szybkim wykryciu problemów. To pierwszy krok do poprawy jakości życia, dzięki odpowiedniemu dopasowaniu aparatów słuchowych.

sunka
07-01-2025, 11:26
W Symeon wymiar opieki jest zawsze dopasowywany do indywidualnych potrzeb. w grę wchodzi i kilka godzin dziennie i cały dzien/noc czy doba, także z zamieszkaniem. Więc pod tym kątem są na pewno bardzo elastyczni.

Bardzo dziękuje za informacje, to brzmi bardzo zachęcająco. Inni piszą tu o domach opieki ale właśnie chodzi o to by z wszelką cenę uniknąć umieszczania bliskiej nam osoby w takim ośrodku, z dala od nas. Dotychczasowy dom, tyle że z obecnością fachowca, to jednak dużo lepsze rozwiązanie.

kiki998
26-02-2025, 16:56
Bardzo dziękuje za informacje, to brzmi bardzo zachęcająco. Inni piszą tu o domach opieki ale właśnie chodzi o to by z wszelką cenę uniknąć umieszczania bliskiej nam osoby w takim ośrodku, z dala od nas. Dotychczasowy dom, tyle że z obecnością fachowca, to jednak dużo lepsze rozwiązanie.

Widzę, że mamy bardzo podobny tok myślenia w tym temacie. Myślę, ze jest to najlepsze rozwiązanie i super alternatywa dla takich tradycyjnych domów seniora.