PDA

View Full Version : Jak sprawdzić ceny starych monet?

Ryngorian
14-01-2025, 16:18
Mam w posiadaniu kilka starych monet z różnych okresów, ale nie jestem pewien, jakie mają one teraz ceny. Chciałbym dowiedzieć się, gdzie mogę sprawdzić wartość takich monet. Wiem, że ceny numizmatów mogą się zmieniać, dlatego szukam wiarygodnych źródeł, które podają aktualne ceny monet. Gdzie najlepiej sprawdzić wartość monet po denominacji, szczególnie tych, które nie są aż tak powszechne? Jeśli ktoś ma doświadczenie w wycenie takich monet, to chętnie dowiem się, jakie strony lub fora numizmatyczne są godne polecenia.

CichyWojownik
14-01-2025, 16:30
Jeśli chcesz dokładnie sprawdzić ceny monet, to polecam zajrzeć na stronę Coinstrail. Ja sam zajmuję się numizmatyką i od lat korzystam z tego serwisu, bo oferuje on szczegółowe informacje o wielu monetach, w tym także po denominacji. Niedawno sprzedałem na tym portalu monetę 5 złotych z 1994 roku, typu "MW", a na stronie można znaleźć pełne informacje o takich monetach. Co ważne, ceny na Coinstrail są bardzo aktualne, bo monitorują rynek na bieżąco. Jeśli chcesz sprawdzić wartość swojej monety, to ten serwis naprawdę się sprawdzi. Zajrzyj na przykład na stronę, którą podaję, a zobaczysz, jak wyglądają ceny tej monety i jakie są różnice w zależności od jej stanu https://coinstrail.com/pl/catalog/poland/rp-after-denomination/circulation-5-zlotych/5ea2e5a92da51b48e62246a7 To daje ci dobry obraz tego, jak kształtują się ceny na rynku.