PDA

View Full Version : Usunięcie AdBlue z pojazdu – czy to się opłaca?

Daada
25-02-2025, 13:50
Cześć wszystkim! Zastanawiam się nad usunięciem AdBlue z mojego samochodu. Słyszałem, że można dzięki temu zaoszczędzić na kosztach eksploatacji, ale nie wiem dokładnie, jakie są korzyści. Czy ktoś z was ma doświadczenie w tej kwestii? Jakie profity można zyskać po usunięciu AdBlue? Czy to ma wpływ na osiągi pojazdu? Z góry dzięki za wszelkie informacje!

Friatta
27-02-2025, 13:34
Zgadza się z tym, co napisał poprzednik. Ja usunąłem AdBlue z mojego samochodu pół roku temu i jestem bardzo zadowolony. Przede wszystkim zauważyłem, że auto zaczęło lepiej reagować na przyspieszenie, zwłaszcza przy wyższych prędkościach. Silnik pracuje płynniej, a spalanie paliwa spadło o około 0,5 litra na 100 km. Może nie jest to ogromna różnica, ale na dłuższych trasach daje się odczuć

Ajjana
27-02-2025, 17:12
Cześć! Sam kiedyś zastanawiałem się nad tym rozwiązaniem, więc mogę się podzielić tym, co udało mi się dowiedzieć. Przede wszystkim, usunięcie AdBlue pozwala na znaczną oszczędność pieniędzy. Nie trzeba już kupować samego płynu, który w dłuższej perspektywie potrafi sporo kosztować, zwłaszcza jeśli dużo jeździsz. Dodatkowo, unikasz problemów z awariami systemu AdBlue, które mogą być kosztowne w naprawie. Układ SCR (Selective Catalytic Reduction), który wykorzystuje AdBlue, bywa zawodny, a jego naprawy nie należą do tanich. Po usunięciu tego systemu nie musisz się martwić o komunikaty błędów czy tryb awaryjny silnika związany z AdBlue usuwanie adblue (https://knperformance.pl/usuwanie-adblue/) . Co więcej, niektórzy zauważają lepszą reakcję silnika na gaz i nieco niższe spalanie paliwa. Wynika to z mniejszego obciążenia jednostki napędowej, która nie musi już obsługiwać systemu SCR. To wszystko może przełożyć się na niższe koszty eksploatacyjne. Jednak warto pamiętać, że po usunięciu AdBlue należy odpowiednio dostosować oprogramowanie pojazdu, aby wszystko działało bez zarzutu. Jeśli masz jeszcze pytania, śmiało pytaj!