PDA

View Full Version : Kto lubi szpinak?


Inez71
09-05-2007, 11:02
Bo ja bardzo ostatnio, ale brakuje mi pomysłów na jego przygotowywanie. Co można z niego zrobić oprócz podsmażonego z jajkiem i duszonego w sosie serowym (pleśniowo - śmietanowym) i podawanego z makaronem? A, na surowo z pomidorami i czosnkiem też robię :)

Maris
09-05-2007, 12:45
Pierogi ze szpinakiem i ricottą albo nawet zwykłym niekwaśnym białym serem - mniam :)

Ola
09-05-2007, 13:34
Zupa szpinakowa. Może być ze świeżego lub mrożonego szpinaku. Wrzucamy go do bulionu i gotujemy. Potem można zupę zmiksować i podawać na przykład z grzankami, albo nie miksować, ale dodać warzywa i ziemniaki pokrojone w kostkę.

jasmine23
09-05-2007, 14:00
Zielone szpinakowe spagetti:)) Uwielbiam.

Boczek, czosnek, cebulka, śmietanka i szpinak:))) Pychota:)

Izu77
10-05-2007, 12:40
Szpinak to tylko z jajeczkiem pycha:)

jo-asienka
10-05-2007, 12:58
Trochę bardziej wykwintnie...

http://www.gotowanie.kobiety.net.pl/Rolada-z-lososiem,138.html
http://www.gotowanie.kobiety.net.pl/Babeczki-szpinakowe,155.html

gabriela
26-10-2009, 22:01
Zawsze mnie zastanawia, skąd się bierze ta powszechna wśród większości ludzi nienawiść do szpinaku? Macie jakieś koncepcje? Czemu akurat szpinak budzi takie skrajne emocje? Może złe wspomnienia wyniesione z przedszkola...;)

gaja
27-10-2009, 11:22
ja lubię szpinak:) a nawet bardzo lubię. a z czym...z naleśnikami, jako zupa-krem, jako dodatek do dania, jest jeszcze wiele pomysłów, ale wypróbuj te

gabriela
29-10-2009, 07:06
Zarówno naleśniki, jak i krem szpinakowy są doskonałe:) Zwłaszcza naleśniki nafaszerowane szpinakiem i fetą, polane sosem czosnkowym, mmm...;)

gabriela
30-10-2009, 14:06
Szpinak jest dobry do wszystkiego, ale najlepszy jest sam w sobie:) Oczywiście z dużą ilością czosnku, posypany parmezanem. No i najlepiej świeży... nic mu nie dorówna:)

gaja
06-11-2009, 13:38
Gabriela widzę, że znasz się na rzeczy:)

gabriela
09-11-2009, 17:36
Jedyne, co zawsze mnie zastanawia, to powszechnie spotykana niechęć ludzi do szpinaku... I jedyne, co przychodzi mi do głowy, to skrzywienie z czasów przedszkolno-szkolnych, gdzie biedne dzieciaki faszerowano papką, która miała udawać szpinak, a była ohydna...

gaja
13-11-2009, 09:57
Gabriela widzę,że jesteś fanką szpinaku:) to może jakiś mały przepis?:)

gabriela
17-11-2009, 10:02
Lekko;) Jakieś pomysły rzuciłam już wcześniej, ale ty chyba podawałaś coś podobnego... Ale poza tym np. rewelacyjne spaghetti z sosem szpinakowo-śmietanowo-serowym. Smażysz szpinak (najlepiej świeży, oczywiście), po czym dolewasz śmietanę i wg uznania ser pleśniowy (niebieski). I rewelacyjny sos gotowy, pyszny banał;)

gaja
26-11-2009, 13:04
mmm>..:) brzmi kusząco, wypróbuje, dzięki

kacha262
24-05-2011, 20:32
ja także uwielbiam makaron ze szpinakiem:) Czasem nadziewam nim także naleśniki ;)

Zadziornix
13-10-2011, 17:34
Szpinak jest pyszny, ja nawet jako dziecko lubiłam i moje dzieciątko też wcina ze smakiem.

karolagje
29-05-2012, 14:21
świeży szpinak jest super! szczególnie teraz w sezonie, sałatka ze świeżym szpinakiem, truskawkami i rzodkiewką, pycha!

Zadziornix
14-09-2012, 08:27
Lekko;) Jakieś pomysły rzuciłam już wcześniej, ale ty chyba podawałaś coś podobnego... Ale poza tym np. rewelacyjne spaghetti z sosem szpinakowo-śmietanowo-serowym. Smażysz szpinak (najlepiej świeży, oczywiście), po czym dolewasz śmietanę i wg uznania ser pleśniowy (niebieski). I rewelacyjny sos gotowy, pyszny banał;)
Sos rzeczywiście prosty, spróbuję zrobić :)

SylwiaRUCIAK
28-10-2012, 16:15
__________________________________________


Gorący szpinak to: KLASYKA SMAKU! :D ♥♥♥♥♥

__________________________________________

juliam
30-10-2012, 11:52
Ja bardzo lubię szpinak. Podsmażam cebulkę na maślę, wrzucam szpinak w liściach, duszę, solę, pieprzę, dodaję rozgniecioną fetę (żeby się w niej szpinak umorusał) i dużo czosnku. Podaję z ulubionym makaronem.

Kaśka
18-03-2013, 17:21
Ja również uwielbiam szpinak ;) Ostatnio przyrządziłam pierożki ze szpinakiem i serem mozarella. Pycha !
__________________
http://www.kob.pl/ - Okresowe przeglądy obiektów budowlanych

paluszek
26-03-2013, 20:11
Ja ostatnio się przekonałam i bardzo mi smakuje :) jadłam szpinak jako dodatek do uszek i jako sos szpinakowo-czosnkowy z kurczakiem i z makaronem mniam :)

MisiaKasia
06-05-2013, 08:25
Kto nie lubi szpinaku?! to lepsze pytanie! Doskonale komponuje się z serami pleśniowymi - mniam!

katakata
16-07-2013, 07:56
Szpinak to już od wielu lat nie jest potrawa, którą kiedyś straszono niegrzeczne dzieci ;-))) Ja sama posadziłam w tym roku szpinak w ogrodzie, część zjedliśmy na świeżo, ale większość zamroziłam. Uwielbiam "zielony ryż" ze szpinaku z dodatkiem duszonych filetów z kurczaka, uwielbiam pierożki drożdżowe ze szpinakiem, serem feta i gałką muszkatołową, bardzo lubię makaron penne z boczkiem, szpinakiem i parmezanem, właściwie lubię szpinak chyba w każdej postaci. A świeży jest też dobry jako samodzielna sałatka do obiadu, podawany ze śmietaną i dużą ilością pieprzu, mmm :)

lennka
23-07-2013, 09:46
Inez71, a robiłaś kiedyś zupę ze szpinaku? Świetnie smakuje z serem Brie albo Camembert, polecam. :))

katakata
30-07-2013, 09:06
lennka, a rzuć jakimś przepisem :D Chętnie wypróbuję :)

Aneta27
16-08-2013, 09:22
ja duszę szpinak z cebulką i czosnkiem. Do tego serek almette lub mascarpone na koniec. Nadziewam tym cannelloni i zapiekam w pomidorach bez skórki z puszki. Pyyycha :)

AnnaM
19-08-2013, 05:42
dołączam sie do tych, co szpinak lubią baaardzo bardzo. Mniam!

okonik
19-08-2013, 14:59
mi przez całe dzieciństwo mama dawała szpinak smażony na śmietanie i maśle, owszem, smakowało mi to, ale jak zaczęłam gotować sama i odkryłam, co można zrobić ze szpinakiem, to stwierdziłam że straciłam sporo lat.
Jedną z moich ulubionych potraw jest lasagne ze szpinakiem a tak na szybko to lubię również naleśniki ze szpinakiem i serem camembert.

Flądra
28-08-2013, 21:54
Kiedyś w przedszkolu podawano go nam i prawie nikt tego nie jadł.
Stawialiśmy wtedy talerze jeden na drugim a na samej górze talerz tego, co zjadł. Teraz sama go wcinam, miedzy innymi dlatego, że mi go dietetyk (http://www.znanylekarz.pl/dietetyk) zalecił.Jestem jednak leniwa i kupuję tego gotowca w Lidlu ze sosem śmietanowym.
Wystarczy wrzucić na patelachę i gotowy:)

it's_ok
18-10-2013, 11:05
Szpinak sam w sobie nie jest dobry. Trzeba go odpowiednio przygotować, aby stał się smaczny. Ja najczęściej jadam rozdrobniony z makaronem.
A jeśli już jesteśmy przy temacie szpinaku, to czy szczaw również lubicie?

Bilka28
22-10-2013, 08:16
Szpinak z czosnkiem jest najlepszy i oczywiscie z makaronem i z lososiem :)

Rabcia811
30-10-2013, 09:48
Szpinak, kukurydza, tymianek, bazylia, pomidory itp. pyszna salatka ;)

Kaśka
31-10-2013, 07:43
Ja uwielbiam szpinak ;) Ale chyba w tej najbardziej tradycyjnej wersji :D W letnich miesiącach robię go bardzo często ;)
_______________
http://centrum-broni.pl/ - najlepsza broń w sieci

it's_ok
03-11-2013, 00:21
Szpinak jest dobry, ale TYLKO jak doda się śmietany (18%) i o tego przypraw i nawet trochę margaryny (lub masła jak kto woli) - PYCHA !

zulma
04-11-2013, 11:16
Uwielbiam :)
W każdej postaci. Może dlatego, ze w dzieciństwie nie byłam do niego uprzedzona.

eliza104
20-03-2014, 06:37
Ja lubię, aczkolwiek nie w każdej postaci. Najczęściej jem zupę krem oraz lasagne szpinakowe

Ania82
06-05-2014, 11:36
ja lubię pierogi ze szpinakiem, pycha! ;)

mAlinka
08-05-2014, 12:48
Pyszne są naleśniki ze szpinakiem i mozzarella oraz lasagne szpinakowa :)

DrAnabel76
09-05-2014, 16:35
ja bardzo lubię pod każdą postacią, czy to w naleśnikach,pierogach, kluskach, z mięsem, rybą, wszystko, ale niestety mam tego pecha, że nie mogę nauczyć się przyrządzać porządnie szpinaku i z tego względu jadam go tylko na mieście.

____________________
Spadnij wreszcie z obłoków nowoczesne stoły - Meble DAG (http://mebledag.pl/meble/stoly/) propozycja nie do odrzucenia!

Gizela78
09-05-2014, 21:31
Ja ostatnio zrobiłam sobie kurczaka w sosie jogurtowo szpinakowym i był pyszny:)
Przygotowanie banalne! Kurczaka przyprawiasz i podsmażasz. Gdy już się zarumieni dodajesz szpinak i go dusisz (też przyprawiasz). Jak już będzie mięciutki to dodajesz jogurt naturalny (ile dusza zapragnie, w zależności jak kremowy sos chcesz uzyskać) i VOILA:)

____________________
Wyjątkowo niskie ceny http://www.sfmeble.pl (http://www.sfmeble.pl/) to nie bajka!

Kostka
20-05-2014, 08:24
Szpinak wcale nie jest taki zły. Wszystko zależy od sposobu jego przyrządzenia. Osobiście lubię przepisy z kaszą gryczaną oraz czosnkiem.

honoratuk73
10-06-2014, 12:06
szpinak jest rewelacyjny. osobiście uwielbiam świeży, młody szpinak - dodaję go do kanapek, do koktajli owocowych, używam zamiast sałaty w sałatkach - według mnie pasuje do wszystkie. jest lepszy niż mrożony

____________________
Najlepsze na rynku http://logistics.blog.pl/ wejdź i sam się przekonaj.

włodziks
11-06-2014, 13:39
Tarta z szpinakiem i łososiem lub... szpinak w każdej postaci, najchętniej z kurczakiem, czosnkiem i makaronem tagliatelle :)

Megaannita84
23-06-2014, 13:51
Ja ostatnio robię bardzo często sałatkę ze szpinakiem serem fata, pomidorami, kurczakiem i słonecznikiem, do tego sos czosnkowy, włoski lub musztardowo miodowy, po prostu palce lizać jest pyszna, polecam

____________________
Sprawdźcie nas, a nie pożałujecie. Oferujemy http://katarzynak19821982.wordpress.com/ w atrakcyjnych cenach.

wala
28-06-2014, 06:10
Koniecznie muszę taką zrobić. Mi najbardziej smakuje lasagne ze szpinakiem i serem feta.

UltraSpring92
01-07-2014, 09:48
Ja ostatnio robię bardzo często sałatkę ze szpinakiem serem fata, pomidorami, kurczakiem i słonecznikiem, do tego sos czosnkowy, włoski lub musztardowo miodowy, po prostu palce lizać jest pyszna, polecam
już ja robiłam faktycznie jest rewelacyjna

____________________
Na naszej stronie tylko okazje cenowe http://remonciki.bloog.pl/ drożyzna to wirus.

Dustinxyz93
19-07-2014, 09:16
Też uwielbiam tę sałatkę. A co do samego szpinaku to moim faworytem jest kurczak w marynacie musztardowej z makaronem, szpinakiem i fetą. Marynata musztardowa to po prostu musztarda z przyprawą do kurczaka. Niebo w gębie!

____________________
To niemożliwe, koniecznie kliknij http://mojemieszkanie.mylog.pl no i co!

Ultravickie2050
22-07-2014, 08:24
mi przez całe dzieciństwo mama dawała szpinak smażony na śmietanie i maśle, owszem, smakowało mi to, ale jak zaczęłam gotować sama i odkryłam, co można zrobić ze szpinakiem, to stwierdziłam że straciłam sporo lat.
Jedną z moich ulubionych potraw jest lasagne ze szpinakiem a tak na szybko to lubię również naleśniki ze szpinakiem i serem camembert.
a ja najbardziej lubię sałatkę ze szpinakiem

____________________
To chodzi o niskie ceny http://zwierzecyswiat.soup.io/ widzisz mamy rację!

Megaannita84
23-07-2014, 22:08
Szpinak jest dobry do wszystkiego, ale najlepszy jest sam w sobie:) Oczywiście z dużą ilością czosnku, posypany parmezanem. No i najlepiej świeży... nic mu nie dorówna:)
to prawda świeży szpinak jest najlepszy szczególnie w sałatce

____________________
Wejdź, a nie pożałujesz. http://domarka.blog.se Musisz nas sprawdzić.

funri
26-07-2014, 13:35
ja bardzo lubię z makaron albo z kurczakiem:) Ale pyszne są też same liście na kanapce

thefern77
26-07-2014, 17:09
ja bardzo lubię z makaron albo z kurczakiem:) Ale pyszne są też same liście na kanapce
a ja oststnio robię często sałatkę ze szpinakiem, albo tarte szpinakową z fetą

____________________
Chcesz poznać http://meblarskapasja.blog.interia.pl/ wchodź!

thekretka
26-07-2014, 21:23
Uwielbiam szpinak, mogłabym jeść na okrągło:-) Nawet dzisiaj robiłam pierogi ze szpinakiem.
_________________
zdrowystylzycia.pl (http://zdrowystylzycia.pl/) Renata Zomerska | www.salon-iva.pl - koloryzacja włosów (http://www.salon-iva.pl/fryzjerstwo/koloryzacja.html)

KIRAEURO2752
26-07-2014, 23:24
Jajka z pastą szpinakową
Składniki:

4 jajka
garść szpinaku mrożonego
łyżka masła
2 ząbki czosnku
2-3 oliwki
łyżeczka oliwy z oliwek
łyżka majonezu
sól,pieprz

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo-ok.7-8 minut,chłodzimy pod zimną wodą,wyjmujemy ostrożnie ze skorupki.

Z dwóch jajek,przekrojonych na połówki,zostawiamy same łódeczki.Pozostawione z nich żółtka +całe 2 jajka siekamy na drobno.

Szpinak mrożony podsmażamy na patelni z masełkiem i czosnkiem,do całkowitego odparowania wody.

Posiekane jajka łączymy ze szpinakiem,blendujemy,dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i łyżkę majonezu,doprawiamy do smaku przyprawami:solą i pieprzem.
Formujemy kulki,którymi wypełniamy łódeczki z białka.

Ozdabiamy oliwkami.... i jajeczka odświętne,w formie przystawki gotowe. -

Intertrent76
27-07-2014, 11:49
Szpinak na ciepło trzeba umieć przyrządzić - niedoprawiony jest dość gorzki. Teraz jest sezon na szpinak - warto robić wspomniane sałatki: szpinak, pomidor, papryka, czerwona cebula, polać wszystko oliwą z oliwek i dorzucić fetę do smaku.

____________________
Tanio wygrało, drogo przegrało http://adriannak90.wordpress.com/ pora na inspekcję!

ivita92
28-07-2014, 10:51
przez wiele lat nie jadłam szpinaku, bo znałam tylko mrożony brykiet - chyba najgorsza wersja szpinaku. pokochałam go dopiero, kiedy spróbowałam świeżego w sałatce. teraz dodaję go na kanapki, do koktajli itp.

____________________
U nas największy wybór. http://www.olimpia-m.e-blogi.pl/ Wejdź i sam zobacz.

janu
28-07-2014, 11:22
Szpinak uwielbiam i jem go właściwie w każdej postaci, jako zupa szpinakowa, zapiekanki, makaron, w sałatach, jako dodatek, w naleśnikach, jako placki szpinakowe...

PAGEPOL1417
29-07-2014, 08:21
Szpinak uwielbiam i jem go właściwie w każdej postaci, jako zupa szpinakowa, zapiekanki, makaron, w sałatach, jako dodatek, w naleśnikach, jako placki szpinakowe...
a ja ostatnio zrobiłam przepyszną tartę ze szpinakiem

____________________
W naszej sieci nie ma śmieci http://zesportowany.yolasite.com/ i cena na łeb leci!

wala
29-07-2014, 12:55
Tarta szpinakowa? Nigdy nie jadłam. Mam w sumie formę do tarty, już szukam przepisu w internecie. ;-)

eliza104
01-08-2014, 09:11
U mnie szpinak teraz dosłownie króluje w kuchni. Często robię makaron ze szpinakiem albo wydrążone bułki zapiekane ze szpinakowym nadzieniem. Dzisiaj będą pierogi ze szpinakiem i z ricottą, przymierzam się także do lasagne.

Susievip1427
01-08-2014, 23:17
U mnie szpinak teraz dosłownie króluje w kuchni. Często robię makaron ze szpinakiem albo wydrążone bułki zapiekane ze szpinakowym nadzieniem. Dzisiaj będą pierogi ze szpinakiem i z ricottą, przymierzam się także do lasagne.
u mnie również szpinak króluje a moją specjalnością są ostatnio sałatki ze świeżym szpinakiem

____________________
Zapoznaj się z stronką http://mariettazukowicz.tumblr.com/ warto odzwiedzić!

Major90
05-08-2014, 12:02
U mnie szpinak teraz dosłownie króluje w kuchni. Często robię makaron ze szpinakiem albo wydrążone bułki zapiekane ze szpinakowym nadzieniem. Dzisiaj będą pierogi ze szpinakiem i z ricottą, przymierzam się także do lasagne.
ja lubię jeszcze sałatkę ze świeżego szpinaku, prażonego boczku fety i pomidorów

____________________
Nie rzucamy słów na wiatr http://modnyfacet.bugs3.com/ sprawdź!

Sidney95
06-08-2014, 12:22
Latem - szpinak w sałatkach, zupa krem ze szpinaku (da się zrobić, o dziwo dla mnie, bo nie wierzyłam, gdy zobaczyłam przepis!), mięsko nadziewane szpinakiem. Za to na zimę kupuję szpinak mrożony i robię lasagne ze szpinakiem lub po prostu zwykłe spaghetti.

____________________
Nie znasz nas jeszcze? http://domorosliogrodnicy.blox.pl/html wejdź czym prędzej!

Demetria2123
09-08-2014, 20:46
Latem - szpinak w sałatkach, zupa krem ze szpinaku (da się zrobić, o dziwo dla mnie, bo nie wierzyłam, gdy zobaczyłam przepis!), mięsko nadziewane szpinakiem. Za to na zimę kupuję szpinak mrożony i robię lasagne ze szpinakiem lub po prostu zwykłe spaghetti.
latem szpinak jest najlepszy to prawda

____________________
Masz ze sobą duże torby transport adr (http://www.petrointer.pl/transport-paliw-adr.html) wchodź na naszą stronę!

Extranikia1787
22-08-2014, 22:11
Latem - szpinak w sałatkach, zupa krem ze szpinaku (da się zrobić, o dziwo dla mnie, bo nie wierzyłam, gdy zobaczyłam przepis!), mięsko nadziewane szpinakiem. Za to na zimę kupuję szpinak mrożony i robię lasagne ze szpinakiem lub po prostu zwykłe spaghetti.
ja też uwielbiam szpinak ze wszystkim i pod każdą postacią

____________________
Nie ma rzeczy niemożliwych http://podatki.blogx.pl/2014/10/28/14/ sam się przekanasz!

ShelaEuro83
28-08-2014, 07:01
Latem - szpinak w sałatkach, zupa krem ze szpinaku (da się zrobić, o dziwo dla mnie, bo nie wierzyłam, gdy zobaczyłam przepis!), mięsko nadziewane szpinakiem. Za to na zimę kupuję szpinak mrożony i robię lasagne ze szpinakiem lub po prostu zwykłe spaghetti.
ja do szpinaku przekonałam się dopiero jakiś czas temu teraz używam go do wszystkiego

____________________
Zapoznaj się z stronką http://inovation.blog.interia.pl/?id=3343133 warto odzwiedzić!

Charissa1316
05-09-2014, 22:31
rożki ze szpinakiem i fetą
Składniki, 4 porcje:

Nadzienie:

250 g szpinaku
100 g sera feta
125 g sera ricotta
przyprawy (wszystkie lub do wyboru): sól i pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka suszonego estragonu, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, ewentualnie świeży tymianek, estragon
2 - 3 łyżki oliwy extra vergine
opcjonalnie - 5 - 6 plasterków (100 g) szynki parmeńskiej lub szynki gotowanej




Ciasto:
ciasto francuskie (np. mrożone) + oliwa lub masło do posmarowania + roztrzepane jajko
ciasto filo + roztopione masło i oliwa do posmarowania
świeże zioła (tymianek lub rozmaryn)

Do podania (przykładowo):
konfitura gruszkowa (przepis poniżej)
oliwa extra vergine
sól morska i świeżo zmielony pieprz
inny ulubiony sos np. czosnkowy lub gęsta śmietana

Przygotowanie:
Nadzienie: Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć, włożyć do garnka i mieszając podgrzewać przez około minutę, tylko do czasu aż zacznie więdnąć. Wyłożyć na sitko, odcisnąć z wody. Posiekać, włożyć do miski, dodać pokruszony ser feta, ser ricotta, przyprawy, oliwę i drobno posiekaną szynkę jeśli jej używamy. Delikatnie wymieszać i odstawić.
Ciasto francuskie: wyjąć je z opakowania, odłożyć na blat na około 20 - 30 minut do ocieplenia. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na dwa razy cieńsze płaty (ja zlepiłam kawałki ciasta w kulę i dopiero potem rozwałkowałam). Wycinać kwadraty, nakładać po łyżeczce nadzienia, zlepić boki, zawinąć łączenie pod spód i docisnąć. Rożki posmarować z dwóch stron roztopionym masłem lub oliwą i układać na tacy lub desce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 2 godziny, maksymalnie na 1 dzień (po schłodzeniu przykryć luźno ściereczką aby nie obeschły). Jeśli nie mamy czasu, rożki możemy od razu upiec.
Ciasto filo: rozmrozić w temperaturze pokojowej, pokroić na kwadraty, układać 4 - 5 kwadratów jeden na druki smarując każdy pędzelkiem roztopionym masłem, oliwą lub mieszanką masła i oliwy. Na środku położyć łyżeczkę nadzienia, złożyć boki, zlepić i zawinąć brzegi pod spód i docisnąć smarując w razie potrzeby tłuszczem. Ułożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na 2 godziny, maksymalnie na 1 dzień. Po schłodzeniu przykryć ściereczką aby nie obeschły. Jeśli nie mamy czasu, rożki możemy od razu upiec.
Pieczenie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rożki i piec na złoty kolor przez około 15 - 20 minut (z ciasta francuskiego) i 10 - 12 minut (z ciasta filo). Rożki z ciasta francuskiego można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem (lub żółtkiem). Na rożkach przed pieczeniem można rozsypać świeże zioła. Podawać z konfiturą gruszkową, oliwą, solą morską, świeżo zmielonym pieprzem lub ulubionym sosem. Można zamrażać, świeże po przygotowaniu lub po upieczeniu.

____________________
My mamy takie ceny http://remontnaszybko.blox.pl/2014/10/Zakupy-zakupy.html każdego zadowolimy!

Wilma1113
10-09-2014, 17:45
Jako mała dziewczynka nie cierpiałam szpinaku ... to było najgorsze co mama mogła mi dać do jedzenia ... a teraz szpinak uwielbiam, nie wiem czy zmieniają się smaki czy byłam do niego uprzedzona czy o co chodzi ale teraz używam go do wielu potrwa a najczęściej do sałatek

____________________
Jeżeli chcesz wiedzieć więcej szkolenia hr (http://www.csroe.pl/node/601) to jest to czego szukasz!

najbudzimir1659
11-09-2014, 09:44
A ja właśnie bardzo lubię szpinak, tak wiem, że to dziwne, ale lubię te wszystkie zielone warzywa, szpinak ma taki specyficzny smak, który bardzo mi smakuje, a do tego szpinak jest bardzo ale to bardzo zdrowy

____________________
Chcesz poznać http://www.motowszystko.e-blogi.pl/ wchodź!

PAULTV91
21-09-2014, 13:28
Makaron ze szpinakiem - składniki:

Makaron penne (piórka)
Szpinak mrożony mielony 1 opakowanie
Serek topiony ziołowy lub śmietankowy 2 opakowania
Kosteczki knorr bazylia i oregano po 1
Papryka słodka mielona
sól
pieprz

Makaron ze szpinakiem - sposób przygotowania: Ugotuj makaron wg przepisu. Szpinak rozmroź na małym ogniu w garnku. Przypraw kosteczkami, papryką, solą i pieprzem do smaku. W małym rondelku rozpuść 2 serki z odrobiną wody, często mieszaj aby się nie przypaliło. Do garnka z makaronem wlej rozpuszczone serki - wymieszaj. Do makaronu z serkiem wlej szpinak - zamieszaj.

____________________
To nie sen, to rzeczywistość http://domeknaplazy.blox.pl/html warto odzwiedzić!

Nguyet1338
24-09-2014, 21:28
Canneloni brokułowo-szpinakowe z fetą

SKŁADNIKI

paczka cannelloni (250 g)
duża główka brokułów
3 spore garście szpinaku
200 g fety
1 por
2 ząbki czosnku
pół szklanki świeżo startego parmezanu
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
cukier
2 łyżki oliwy

sos:
pół kostki masła
dwie czubate łyżki mąki
dwie szklanki zimnego mleka
dwa żółtka
pół szklanki śmietany
biały pieprz
sól
gałka muszkatołowa

Brokuły myję dokładnie, dzielę na małe różyczki, a grubsze części kroję w kostkę. Gotuję 5 minut na parze lub w wodzie z dodatkiem soli i cukru, po czym odcedzam i siekam.

Szpinak starannie płuczę, odrywam korzonki.

Obrane ząbki czosnku siekam, pora kroję w półplasterki, a fetę w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam w niej pora z czosnkiem (ale nie do zrumienienia), a gdy zmiękną dodaję liście szpinaku i dosłownie chwilkę smażę mieszając.

Patelnię zestawiam z ognia, dodaję cząstki brokułów i fetę, mieszam i w ten sposób otrzymuję farsz do cannelloni. Solę go i pieprzę do smaku.

Przygotowuję sos: na patelni rozpuszczam masło, patelnię zdejmuję z ognia i dodaję mąkę - dokładnie mieszam, tak by nie było żadnych grudek. Patelnię znowu stawiam na ogniu i doprowadzam mąkę do lekkiego zrumienienia. Teraz ponownie zestawiam patelnię z ognia, dodaję zimne mleko, cały czas intensywnie mieszając. Ponownie stawiam patelnię na ogniu i doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewam jeszcze mleka - powinien mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli jest już taki, dodaję do sosu żółtka wymieszane ze śmietaną - dzięki temu sos będzie jeszcze bardziej jedwabisty i będzie miał bardzo zachęcający kolor. Sos doprawiam szczyptą gałki muszkatołowej oraz solą i białym pieprzem.

Farszem napełniam surowe rurki cannelloni, układam je w żaroodpornym naczyniu, zalewam sosem i obficie posypuję parmezanem.

Naczynie wstawiam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

____________________
Świetne warunki umowy okleiny na meble (http://www.centrumtapet.pl/) zobaczysz!

OneLillia94
25-09-2014, 19:25
Sakiewki francuskie ze szpinakiem
Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
250 g mrożonego szpinaku
100 g serka topionego śmietankowego
50 g sera żółtego
2 ząbki czosnku
sól,pieprz
jajko

Przygotowanie:
Szpinak wrzucamy na gorącą patelnie. Gdy się rozmrozi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie serek topiony , sól i pieprz. Podsmażamy aż serek się połączy ze szpinakiem.Ser ścieramy na tarce na duzych oczkach.
Ciasto francuskie dzielimy na nieduże kwadraty. Na każdy nakładamy farsz i trochę startego sera i łączymy rogi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy każdą sakiewkę rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min.

SZEFBILLIE2980
26-09-2014, 23:44
Zupa szpinakowa - składniki:

450g opakowanie mrożonego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku (lub pół łyżeczki suszonego granulowanego)
2 łyżki oleju
kostka bulionu warzywnego
serek topiony typu złoty ementaler (100g)
gałka muszkatołowa
pieprz

Zupa szpinakowa - sposób przygotowania: Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek, szpinak (polecam te lepszej jakości - posiekane, a nie zmielone na miazgę) i zalać wodą (około 3/4 litra). Gdy się zagotuje wrzucić kostkę bulionową. Gotować około 5 minut (gdy się gotuje zbyt długo zupa traci swą ładną zieleń), pod koniec wrzucić serek topiony i przyprawić świeżo startą gałką muszkatołową i pieprzem. Krótko zmiksować, żeby rozdrobnić kawałki cebuli i serek. Podawać z grzankami. Świetna, szybka zupa dla zapracowanych.

____________________
Nie znasz nas jeszcze? To na co czekasz? baleriny gabor (http://shoe-mania.pl/baleriny) Wejdź czym prędzej i poznaj nasze oferty.

MrKaty1663
30-09-2014, 21:33
Ja w dzieciństwie nienawidziłam szpinaku :/ zawsze jak mama lub babcia podawały mi go na talerzu dostawałam białej gorączki. Teraz przypadkiem w jednej z pierogarnii zaryzykowałam i zamówiłam pierogi ze szpinakiem. Rewelacja! były wyśmienite! :)

____________________
Sprawdźcie nas, a nie pożałujecie. Oferujemy http://modnajaity.wordpress.com/ w atrakcyjnych cenach.

Intertrent76
01-10-2014, 22:54
Chyba każdy z nas nie lubił szpinaku ja tez mam nieciekawe wspomnienia z dzieciństwa związane ze szpinakiem, ale dziś mogłabym go jeść codziennie i pod każdą postacią, robię go w domu bardzo często i o dziwo jedzą go też moje dzici i nie mają żadnej traumy

____________________
W głowie ci się nie mieści, chłodnica wody (http://motoneo.pl/) super stronka!

DovieWks70
05-10-2014, 21:43
Sałatka ze szpinakiem, grillowaną figą, gruszką i winogronami
Składniki, 2 porcje:

? 1 gruszka
? kawałek gałązki rozmarynu
? kilka winogron
? 2 garstki młodego szpinaku sałatkowego
? kilka liści sałaty
? kilka połówek orzechów włoskich
? 2 świeże figi
? kawałeczek sera koziego lub innego ulubionego np. gorgonzola, roquefort

Dressing:
? gęsty ocet balsamiczny lub 3 łyżki płynnego (zwykłego) octu balsamicznego + 1 łyżka miodu
? winegret: 1 łyżka miodu, 2 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz


Przygotowanie:

Gruszkę pokroić na 4 cząstki, położyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować z każdej strony aż pojawią się ciemne paski, w międzyczasie dodać rozmaryn. Długość grillowania gruszki zależy od tego jak bardzo jest dojrzała. W połowie grillowania dodać winogrona. Pod koniec grillowania dodać orzechy włoskie oraz pokrojone na ćwiartki figi. Grillować jeszcze przez około 2 minuty.
W międzyczasie opłukać sałatę i szpinak, osuszyć, włożyć do salaterek (większe liście sałaty porwać). Przygotować winegret mieszając składniki w miseczce.
Zgrillowane owoce wyłożyć na sałatę, skropić gęstym octem balsamicznym lub wlać ocet balsamiczny z miodem na patelnię grillową, zaraz po usunięciu składników, i po chwili podgrzewania wylać gęstniejący sos na sałatkę.
Posypać pokruszonym serem i polać winegretem.

Ty dopasuj do siebie szkolenie z zamówień publicznych (http://szkoleniasemper.pl/) a my dopasujemy ceny.

PAGEPOL1417
06-10-2014, 07:10
Frittata ze szpinakiem, pomidorami i serem (kozim lub mozzarellą)
Składniki, 2 porcje:

? 1 łyżka masła
? 1 ząbek czosnku, starty
? duża garść szpinaku
? 4 jajka
? 2 łyżki mleka
? 1 pomidor
? 125 g sera (np. koziej roladki lub mozzarelli w kulce)
? sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
? 1/3 łyżeczki suszonego oregano
? 1 łyżka oliwy extra vergine






Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować patelnię, którą można wstawiać do piekarnika. Pomidora sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i wyciąć szypułki, następnie doprawić solą i połową ilości oregano.
W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka z mlekiem, doprawić solą.
Na patelni rozgrzać masło, sklarować (zebrać i odrzucić pianę z powierzchni). Dodać starty na drobnej tarce czosnek. Podsmażyć przez kilkanaście sekund, dodać szpinak (można go ugnieść i przycisnąć jeśli nie mieści się na patelni). Podsmażyć na małym ogniu ok. 2-3 minuty (można pod przykryciem) aż szpinak "zwiędnie" i zmniejszy objętość.
Przemieszać, wlać masę jajeczną, ułożyć kawałki pomidora i sera, doprawić pieprzem i pozostałym oregano. Smażyć przez około 2 minuty, następnie wstawić do piekarnika (bez przykrycia) na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika można skropić oliwą extra vergine.

Diabeł tkwi w szczegółach chcesz poznać ? wchodź!

Czciradkrk1055
13-10-2014, 18:23
Tarta szpinakowa - przepis:
Składniki:

CIASTO
- 200 g mąki
- 125 g masła lub margaryny
- 1 żółtko
- szczypta soli
Tarta szpinakowa - farsz
- 750 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 200 g śmietanki
- szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
- 100-200 g wędzonego boczku
Sposób przygotowania:
Zagnieć ciasto: do przesianej mąki dodaj masło lub margarynę i sól, przesiekaj, rozetrzyj palsami. Dodaj żółtko, stopniowo dolewając wody, zagniataj ciasto. Tarta szpinakowa będzie krucha i aromatyczna, jeśli ciasto odłożysz do lodówki na pół godziny.
Przygotuj masę szpinakową: liście ugotuj w osolonej wodzie, lub podsmaż, potem posiekaj. Dodaj podsmażony czosnek. Wbij jajka, dodaj śmietanę i dopraw.
Ciasto rozwałkuj na placek o około 30-centymetrowej średnicy i grubości pół centymentra. Wyłóż placek do formy wysmarowanej tłuszczem, ponakłuwaj widelcem. Podpiecz w piekarniku przez ok. 10 minut (w temp. ok. 200 st. C). Następnie nałóż na ciasto szpinak. Na wierzchu ułóż pokrojony wpaseczki boczek. Tarta szpinakowa powinna być pieczona przez kolejne 20 minut.

Blog o mnie - http://meblujz.blog.pl/. Masz jakieś uwagi ?

PaulinaD
14-10-2014, 10:49
A ja muszę się przyznać, ze nigdy szpinaku nie jadłam ;)

NELIA70
14-10-2014, 19:58
Szpinak na maśle
Wysłałam Karpacza po mrożoną brukselkę i przyniósł mi przerośnięty szczaw... Twierdzi, że pani w zieleniaku mówiła, że to świeży szpinak i będziemy się tego trzymać, chociaż ja tam swoje wiem. ;)

Składniki:

pęczek świeżego szpinaku
pół kostki masła
6 ząbków czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa


Szpinak umyć i pokroić w paski. Masło rozpuścić na patelni, dodać szpinak, przyprawić. Dorzucić czosnek i podsmażać, aż liście będą miękkie i gorące. Chociaż pęk szpinaku wydaje się ogromy, puszcza dużo wody i wersja finalna już nie jest tak spektakularnych rozmiarów ;)

Historia niezwykła na blogu http://sekretymakijazu.bloog.pl/ - polecam gorąco.

katakata
15-10-2014, 09:26
Ja nie mam nic przeciwko szpinakowi i bardzo chętnie jadam go w różnych daniach :)

Drsherry94
15-10-2014, 18:59
szpinak to zaraz po marchewce z groszkiem najlepsze jedzenie. podsmażony na maśle z czosnkiem i fetą. nic tylko zajadać i palce lizać

Chcesz przeczytać nowego posta- http://perfectviews.yolasite.com/. Zapraszam na mojego bloga.

CLORINDAUK2956
15-10-2014, 20:07
Naleśniki bazyliowe

Faszerowane blanszowanym szpinakiem i serem kozim na ciepło

Składniki, 4 porcje (około 8 większych naleśników):

• pęczek bazylii (z jednej doniczki)
• 1 i 1/2 szklanki mleka (użyłam koziego, ale może być dowolne)
• 2 jajka
• 110 g (3/4 szklanki) mąki pszennej
• 1 łyżka oleju (użyłam kokosowego) lub masła
• szczypta soli
oraz:
• w wersji naleśników na słodko dodatkowo 2 łyżki cukru








Przygotowanie:

Oderwać liście bazylii z gałązek, włożyć do kielicha blendera stojącego. Wlać mleko, dodać 2 jajka, wsypać mąkę i zmiksować na gładką masę. Dodać olej i ponownie zmiksować. Smażyć naleśniki na patelni naleśnikowej tak jak tradycyjne naleśniki, po około minucie z każdej strony. Odkładać na talerz. Czytaj więcej w BLOGU.

Przykładowe nadzienie z blanszowanego szpinaku, sera koziego na ciepło i chili:

• 2 garście szpinaku
• 1 łyżeczka masła (użyłam koziego, ale może być zwykłe)
• 100 g sera koziego w roladce
• sól i pieprz
• posiekana papryczka chili

Szpinak opłukać, włożyć do garnka i podgrzewać mieszając aż szpinak zwiędnie. Dodać łyżeczkę masła, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać pokrojony ser kozi, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę do czasu aż się rozpuści. Odstawić z ognia, do nadzienia szpinakowego można dodać trochę posiekanej chili. Farszem nadziewać ciepłe naleśniki, posypać świeżą papryczką chili i dekorować listkiem bazylii.

hipergilda85
19-10-2014, 11:35
Trójkąciki z fetą i szpinakiem
Składniki
ilość sztuk: 24 trójkąciki

1,5 opakowania szpinaku mrożonego
2 lub 3 ząbki czosnku
1 opakowanie (270 g) sera feta, pokrojonego w kostkę
2 jajka
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (schłodzonego)

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. ? Gotowanie: 10min. ? Gotowe w: 30min.

W rondelku roztopić szpinak, odparować wodę i kiedy szpinak zacznie się gotować - zestawić z ognia. Energicznie wmieszać 1 rozbełtane jajko, a następnie delikatnie wmieszać pokrojony ser feta. Postawić jeszcze na kilka minut na małym ogniu i mieszać delikatnie, żeby jajko się ścięło. Dodać przyprawy, zdjąć z ognia i przestudzić. Przełożyć na sitko i dobrze odcisnąć nadmiar wody.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C (sprawdzić jaka temperatura jest podana na opakowaniu ciasta francuskiego i taką ustawić). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Delikatnie rozwinąć ciasto i pokroić na kwadraty o boku ok. 10 cm. Rozbełtanym jajkiem posmarować lekko brzegi kwadratów. Jeśli ciasto jest lepkie to nie trzeba smarować jajkiem.
Na kwadraty z ciasta francuskiego nakładać po łyżce nadzienia szpinakowego, uważając, żeby nie było zbyt wodniste. Składać kwadraty na pół, łącząc przeciwległe rogi. Skleić brzegi, aby powstały trójkąty z nadzieniem w środku.
Trójkąty kłaść na przygotowanej blasze i smarować po wierzchu resztą rozbełtanego jajka. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, aż się lekko przyrumienią.

Na poprawę nastroju zajrzyj na mojego bloga http://zdrowoismacznie.blogx.pl/.

Broniszwroc99
07-11-2014, 13:09
Tarta szpinakowa - przepis:

Składniki:

CIASTO
- 200 g mąki
- 125 g masła lub margaryny
- 1 żółtko
- szczypta soli

Tarta szpinakowa - farsz
- 750 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 200 g śmietanki
- szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
- 100-200 g wędzonego boczku

Sposób przygotowania:
Zagnieć ciasto: do przesianej mąki dodaj masło lub margarynę i sól, przesiekaj, rozetrzyj palsami. Dodaj żółtko, stopniowo dolewając wody, zagniataj ciasto. Tarta szpinakowa będzie krucha i aromatyczna, jeśli ciasto odłożysz do lodówki na pół godziny.

Przygotuj masę szpinakową: liście ugotuj w osolonej wodzie, lub podsmaż, potem posiekaj. Dodaj podsmażony czosnek. Wbij jajka, dodaj śmietanę i dopraw.

Ciasto rozwałkuj na placek o około 30-centymetrowej średnicy i grubości pół centymentra. Wyłóż placek do formy wysmarowanej tłuszczem, ponakłuwaj widelcem. Podpiecz w piekarniku przez ok. 10 minut (w temp. ok. 200 st. C). Następnie nałóż na ciasto szpinak. Na wierzchu ułóż pokrojony wpaseczki boczek. Tarta szpinakowa powinna być pieczona przez kolejne 20 minut.

Ciekawskim polecam blog , świetne posty.

Zupełnie nowa odsłona mojego bloga - http://bezpiecznypunkt.yolasite.com/. Sugestie mile widziane.

Broniszwroc99
07-11-2014, 13:10
lazania ze szpinakiem

Składniki (Dla 4 osób) :

- opakowanie płatów lasagne
- 3 opakowania mrożonego szpinaku, albo 1,5 kg świeżego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 250g bryndzy
- oscypek lub ostry żółty ser

Beszamel:
- pół kostki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- kubek śmietany
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa


Sposób przygotowania:

Przyrządź szpinak: mrożony rozmroź, świeży dokładnie wypłucz i posiekaj.
Na dużej patelni rozpuść masło, wrzuć na nie posiekaną cebulę, a po chwili posiekany czosnek. Chwilę podsmaż, nie dopuszczaj do zbrązowienia czosnku.

Wrzuć na patelnię szpinak. Szybko mieszaj, aby dobrze wymieszał się z masłem i zmiękł. Nie musisz go długo dusić - dojdzie jeszcze w piekarniku.
Dorzuć kawałki bryndzy, delikatnie wymieszaj całość. Odstaw.

Sos beszamelowy: Na patelni rozpuść masło, zdejmij z ognia, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj na gładką masę, by nie powstały żadne grudki. Następnie na małym ogniu zrumień mąkę, znowu zdejmij z ognia i dolej zimne (!) mleko, cały czas mieszając. Doprowadź całość do wrzenia nie przestając mieszać.

Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany; jeśli jest za rzadki, dolej mleka. Dopraw Sos gałką muszkatołową, solą i pieprzem (najlepiej białym).
Dodanie teraz żółtek sprawi, że konsystencja będzie jeszcze bardziej jedwabista.

Posmaruj naczynie do zapiekania olejem lub masłem. Wlej trochę beszamelu i układaj na zmianę płaty lasagne i grubą warstwę szpinaku, posypując szpinak startym oscypkiem. Lasagne ma wieńczyć Beszamel i starty ser.

Odstaw całość na kwadrans, potem włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Lasagne ze szpinakiem piecz 40-50 minut, początkowo pod przykryciem, a po ok. 20 minutach bez, by wierz lasagne się przyrumienił.

MrAnja87
10-11-2014, 09:11
Przepis na błyskawiczny makaron ze świeżym szpinakiem. Aromatyczny, pyszny idealny na obiad zarówno dla małych jak i dużych.

trudność: łatwe
czas: 1-30 min

Makaron ze świeżym szpinakiem sauté - SKŁADNIKI:

1/2 opakowania makaronu do spaghetti
łyżka oliwy
opakowanie świeżego szpinaku lub jeden pęczek
dwa ząbki czosnku
łyżeczka masła
pieprz
sól

Makaron ze świeżym szpinakiem sauté - PRZYGOTOWANIE:

Dokładnie wypłukać i umyć liście szpinaku. Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek pokrojony na drobne kawałeczki i dodać szpinak. Mieszać coś jakiś czas i dodać sól a następnie pieprz. Dodać łyżkę oliwy i mieszać przez kilkanaście sekund. W między czasie ugotować wodę a następnie gotować makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Po ugotowaniu połączyć ze szpinakiem, na patelni.

Mały blog o wielkiej treści - http://elektronicznamela.blog.pl/. Nie przegap.

Leena96
13-11-2014, 08:03
Sałatka szpinakowa z ciecierzycą
Sposób przygotowania

Liście szpinaku opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Większe porozrywaj na kawałki, mniejsze pozostaw w całości. Na sitku najpierw przelej wrzątkiem, potem zimną wodą. Starannie osącz.
Ciecierzycę odcedź z zalewy. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Ser pokrój w kostkę.
Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, curry, imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Składniki sałatki przełóż do miski. Polej sosem curry i delikatnie wymieszaj. Posyp listkami umytej i osuszonej kolendry.

Niedawno założyłem nowego bloga http://sprzetkosmetyczny.blog.iwoman.pl/. Zapraszam wszystkich!

femme.m
20-11-2014, 08:40
Ja uwielbiam szpinak pod każdą postacią, mniam :)

Tyrawro84
23-11-2014, 19:35
Ziemniaki purée ze szpinakiem
Składniki

ilość porcji: 8

300 g mrożonego posiekanego szpinaku
6 obranych i pokrojonych ziemniaków
115 g masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 łyżka posiekanej cebuli
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki suszonego koperku
1 szklanka startego żółtego sera (np. cheddar)
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min. ? Gotowanie: 35min. ? Gotowe w: 50min.

Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko nasmarować tłuszczem średniej wielkości naczynie żaroodporne.
Szpinak ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W osolonej wodzie ugotować ziemniaki, ale nie rozgotować, a następnie odcedzić, odparować, lekko przestudzić i utłuc.
Włożyć szpinak i ziemniaki purée do dużej miski i wymieszać z masłem, śmietaną, cebulą oraz solą i koperkiem. Przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Posypać żółtym serem.
Piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku, aż lekko zbrązowieją, a ser zacznie bulgotać.

Oceń mojego bloga - . Dziękuję za uwagi.

Zapraszam serdecznie na mojego bloga http://ubezpieczeniawgmarceliny.soup.io/. Wiele ciekawych postów.

Tyrawro84
23-11-2014, 19:36
Naleśniki ze szpinakiem i serem
Składniki

ilość sztuk: 4

Naleśniki
120 g mąki pszennej
250 ml mleka
2 jajka
szczypta soli
30 g masła lub margaryny
Nadzienie
30 g masła lub margaryny
40 g mąki pszennej
500 ml mleka
1 łyżeczka vegety
2 jajka, roztrzepane
100 g startego parmezanu
300 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
masło do wysmarowania naczynia
1 żółtko
150 g creme fraiche
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 50min. › Gotowe w: 1godz.

Naleśniki: w misce wymieszać mąkę z mlekiem, jajkami i solą, aby powstało dość rzadkie ciasto. Na patelni rozgrzać masło na średnim ogniu. Wlać około 3 łyżki ciasta i obrócić patelnią, aby się w niej równomiernie i cienko rozlało. Smażyć naleśniki z obydwu stron na złocisty kolor, a gotowe odkładać na bok. Ciasta powinno wystarczyć na 8 sztuk (o średnicy ok. 18 cm).
Nadzienie: w patelni stopić masło i wmieszać mąkę. Smażyć przez minutę lub dwie. Mieszając, dodać mleko i doprowadzić całość do wrzenia. Dodać vegetę, jajka i połowę sera. Dodać rozmrożony szpinak i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na pierwszym naleśniku rozprowadzić trochę nadzienia, zawinąć go i włożyć do naczynia. Powtórzyć z pozostałymi naleśnikami.
Wymieszać żółtka z creme fraiche, i pozostałym parmezanem i polać tym naleśniki.
Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 225 C.

gosiak.8782
28-11-2014, 13:13
Hej! Mam na imię Gosia i z przyjemnością dołączę do miłośniczek szpinaku. Wczoraj przygotowałam roladę z ciasta filo, wypełnioną szpinakiem i serem feta - całość została zjedzona w mgnieniu oka :)

Chcesz poznać moje poglądy - https://posredniknieruchomosci.wordpress.com/2015/04/23/mieszkanie-na-wynajem/. Zapraszam.

Paulisss
10-04-2015, 08:27
Ja robię bardzo prosty szpinak. Kupuję makaron rurki, najczęściej z http://www.pudliszki.pl/pierwszy-taki-makaron/ plus posiekany szpinak mrożony, cebula, czosnek, śmietana. Na koniec posypuję serem i gotowe :D Uważam, że Pudliszki mają najlepsze makarony na rynku, dlatego zawsze kupuję od nich. Mają je stosunkowo nie dawno, ale już podbiły moje kupki :) Nie lubię tanich makaronów.

Annafot
10-04-2015, 09:24
uwielbiam szpinak,ale nie moge maza do niego przkonac,bo ma zle doswiadczenia z dziecinstwa,podobno jak raz sie zje zle przygotowany to pozniej ciezko sie przekonac.
Ja robie szpinak na wiele sposobow,akurat lubie w kazdej postaci,ale moze macie jakies wyjatkowe przepisy i propozycje...chetnie bym sie dowiedziala o tym czegos:)

izabela33
14-04-2015, 14:21
Właściwości lecznicze szpinaku

Badania potwierdziły, że liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem.
Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy

Afrodyfa
22-04-2015, 12:21
uwielbiam szpinak,ale nie moge maza do niego przkonac,bo ma zle doswiadczenia z dziecinstwa,podobno jak raz sie zje zle przygotowany to pozniej ciezko sie przekonac.
Ja robie szpinak na wiele sposobow,akurat lubie w kazdej postaci,ale moze macie jakies wyjatkowe przepisy i propozycje...chetnie bym sie dowiedziala o tym czegos:)
ja tez miałam złe doświadczenie z dzieciństwa związane ze szpinakiem, ale teraz po latach strasznie go polubiłam i często używam w swojej kuchni

Paulisss
28-04-2015, 08:29
Mój ostatni szpinak był z cebulką, czosnkiem, kurczakiem no i przede wszystkim zawsze go robię z makaronem świderki, a konkretnie najczęściej kupuję ten http://www.pudliszki.pl/produkty/makarony/makaron-swiderki-100-pszenicy-durum-500g jak dla mnie to Pudliszki mają najlepsze makarony na polskim rynku i smakują mi rewelacyjnie.

Kret88
28-04-2015, 21:16
Nie lubię szpinaku, najgorsze co może być :( Moja babcia jak byłam mniejsza zmuszała mnie kiedyś do jedzenia tego ale nigdy więcej, najgorsze co może być. Już wolę bardziej łazanki za którymi też nie za bardzo przepadam. Szpinak to takie jedzenie bardziej chyba dla takich osób co dużo trenują jakiś sportów.

estera33
01-05-2015, 13:44
Ja uwielbiam szpinak. Do moich najbardziej ulubionych potraw ze szpinakiem bezsprzecznie należą naleśniki faszerowane nadzieniem (szpinak, czosnek, twaróg, ser żółty), zapiekane w sosie pomidorowym. Czasem robiąc lasagne, jedną z warstw przekładam szpinakiem.

onermilla
02-05-2015, 22:05
Nie lubię szpinaku, najgorsze co może być
Absolutnie się zgadzam - jak to w ogóle można jeść?!

mewa
03-05-2015, 12:24
Też tego nie lubię bo to jest okropne i bardzo słabe. Nie ma nic gorszego w życiu jak zmuszanie do jedzenie czegoś przez kogoś. Naprawdę nie można nikogo zmuszać a do szpinaku to już całkiem nie można zmusić. Moja siostra lubi i robi z tym makarony a ja tego to nie lubię.

gdubyla
03-05-2015, 19:16
To ja ostatnio w restauracji jadłam baraninę w sosie szpinakowo-śmietanowym... I było to naprawdę ekstra, szpinaku pod taką postacią jeszcze nie jadłam, ale teraz będę nadrabiać zaległości. Zwłaszcza sposób doprawienia i to połączenie z baraniną - coś zupełnie nowego, jak dla mnie!

Alea0ndra1
05-05-2015, 11:08
Uwielbiam szpinak pod każdą postacią , mogła bym go jeść na okrągło :)

Przykład ;

Szpinak rozmrozic i dobrze odcisnac, wymieszac z feta, parmezanem i czosnkiem, dosmaczyc sola i pieprzem.
Filety naciac z boku, robiac dosc glebokie kieszonki (uwazac aby nie przeciac miesa na wylot), nadziac mieszanka szpinakowa i spiac naciecia wykalaczkami. Lekko posolic i posypac pieprzem, obsmazyc na oleju z obu stron na zloty kolor, przelozyc na talerz i trzymac w cieple.
Do pateni dodac maslo, oproszyc maka i zrobic zlotawa zasmazke. Powoli dodac wino i rosol, ciagle mieszajac az utworzy sie gladki sos. Dodac sok z cutryny, sol i pieprz do smaku (mozna wcisnac kilka zabkow czosnku). Zagotowac i dodac filety do sosu. Przykryc i zmniejszyc ogien, dusic okolo 30 minut, przewracajac mieso w czasie duszenia.

kretuna
05-05-2015, 13:10
Ja nie lubię szpinaku i go nie znoszę pod żadną postacią, nawet sobie nie wyobrażam tego w jaki sposób to można jeść i jak się nim zachwycać..Przecież to jest piekło w gębie. U mnie w rodzinie to tylko wujek szpinak lubi, zawsze go podziwiam za tą jego determinację, że jak cała rodzina w piątek je rybkę z frytkami a on się dalej męczy tylko ze szpinakiem.

Malasi24
06-05-2015, 15:45
Witaj. Ja również uwielbiam. I nawet udało mi się przekonać kilka osób do niego. Najczęściej jadamy w domu szpinak, jako nadzienie do naleśników ewentualnie jako jedna z warstw w lasagne. Często również przesmażony z piersią z kurczaka i z makaronem.

attorneyka
06-05-2015, 17:43
Ja też bóstwię szpinak, nie rozumiem ludzi co go tak nie lubią - skoro to jest najlepsze jedzenie. Nawet sobie nie zdajecie sprawy z tego ile on ma właśnie wartości odżywczych, które tylko pomagają człowiekowi w prawidłowym funkcjonowaniu i w ogóle są potrzebne wartości odżywcze zawarte w szpinaku.

Kubota76
07-05-2015, 06:40
Szczerze ? Co jak co sporo razy przygotowałam szpinak dla swojej rodzinki pod każdym rodzajem - ale na naleśniki jeszcze nie wpadłam ... - aż nie możliwe :) Jeśli chodzi o szpinak , dużo zależy też od tego jak się go przyprawi ... Oczywiście zmuszać nikogo nie wolno bo to zawsze działa w odwrotną stronę ..

malena85
11-06-2015, 23:49
szpinak z makaronem

Składniki na ok. 4 porcje:
500g świeżego szpinaku (lub mrożonego)
400g dowolnego makaronu
100g słodkiej śmietany 30- 36%
120g sera feta
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
pieprz
Sposób przygotowania:
Ser feta pokroić w małą kostkę. Odstawić na bok.
Szpinak opłukać i oderwać twarde łodyżki. (Mrożony rozmrozić i odcisnąć wodę).
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać posiekany (lub przeciśnięty przez prasę) czosnek. Podsmażyć chwilkę. Dodać szpinak i smażyć, aż straci objętość. Dodać śmietanę i ser feta. Mieszać, aż ser się rozpuści. Doprawić pieprzem do smaku.
Makaron rozłożyć na talerze, a na górę ułożyć szpinak z sosem albo makaron wymieszać ze szpinakiem na patelni.
Podawać od razu.

mjeszt
12-06-2015, 11:07
Sam szpinak jakoś za bardzo mi nie smakuje. Ale za to szpinak w pierogach to jest to co mogę jeść chyba kilogramami :D

nikolina44sa
12-06-2015, 11:15
Też uwielbiam szpinak, podsmażony z czosnkiem i dodatkiem śmietany jako sos do makaronu jest doskonały.

Lenka89
12-06-2015, 19:26
MM to niebo w gębie :) też ten szpinak lubię, najlepsza rzecz dla mnie i najlepsze danie jakie tylko można sobie wymarzyć. Dziwię się tym wszystkim osobom co tego szpinaku nie lubią. Gdzie wy macie podniebienie i gdzie wy macie jakiś swój smak ? Przecież to akurat najwiecej on ma witamin.

karolalola
14-06-2015, 18:02
Ja uwielbiam, mogłabym jeść wszystko ze szpinakiem, ostatnio odkryłam super przypis na zapiekankę naleśnkową. Robię takie warsty każdą kolejną przekładam naleśnikiem: szpinak z jogurtem i czosnkiem, pieczarki z papryka, kurczak z cebulka, mozarella z feta, do tego sos czosnkowy, polecam spróbować :)

tylkosnie
14-06-2015, 20:45
Nie lubię szpinaku, najgorsze co może być Moja babcia jak byłam mniejsza zmuszała mnie kiedyś do jedzenia tego ale nigdy więcej, najgorsze co może być. Już wolę bardziej łazanki za którymi też nie za bardzo przepadam. Szpinak to takie jedzenie bardziej chyba dla takich osób co dużo trenują jakiś sportów.

gabinr1988
15-06-2015, 13:11
Szpinak jest bardzo dobry w smaku. To prawda, że wygląda mało apetycznie. Jest jednak bardzo zdrowy. Można go też dodawać np. do pierogów.

kasia87
16-06-2015, 17:57
Ja także uwielbiam szpinak. Także w każdej postaci. Najczęściej robie z kurczakiem fetą i makaronem. Pyszne sa także naleśniki ze szpinakiem polane sosem czosnkowym + oczywiscie szpikak z jajem! ;) Pyszna jest też zupa szpinakowa, ale to wiem ze slyszenia, nigdy nie robilam. ;)

kursantka
17-06-2015, 08:03
Witam. Ja również należę do miłośników szpinaku:) Niedawno robiłam nowe danie krokieciki z ciasta kopytkowego nadziewane właśnie szpinakiem z czosnkiem i białym serem. Taki krokiecik panieruje się tak jak zwykłego kotleta i smaży. Polać sosem czosnkowym.

biedroneczkacacy
18-06-2015, 18:22
Szpinak z ziemniakami i boczkiem
Składniki

40 dag młodych (lub sałatkowych) ziemniaków
7 łyżek śmietany 22%
łyżka ostrej musztardy
łyżka miodu
2 łyżki octu z białego wina
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
czerwona cebula
20 dag szpinaku
10 dag pomidorków koktajlowych
10 dag chudego boczku
słodka mielona papryka
panierka panko (lub zwykła tarta bułka)
4 jajka na twardo
kiełki słonecznika
Ziemniaki gotujemy ze skórką w osolonej wodzie, studzimy, obieramy i kroimy w plasterki. Śmietanę, musztardę, miód i ocet ucieramy trzepaczką; nie przerywając, dodajemy po troszeczku oliwę, przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w cienkie talarki, szpinak czyścimy, pomidorki dzielimy na połówki. Boczek kroimy w słupki, oprószamy papryką, panierujemy w panko i kładziemy na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię, obsmażamy kilka minut. W salaterce mieszamy ziemniaki, szpinak, cebulę i pomidorki, polewamy sosem. Na wierzchu kładziemy paski boczku, cząstki jajek, posypujemy kiełkami, oprószamy pieprzem.

rafaela80
23-06-2015, 10:28
kooocham szpinak, na prawdę. bez niego kuchnia nie byłaby ta sama. robię go tradycyjnie jak każdy z jajkiem, albo np z kurczakiem i makaronem, ale wtedy dodaję fetę. mam też super przepis na rybę ze szpinakiem.

Potrzebne jest ciasto francuskie, trzeba wyłożyć tym ciastem jakąś brytwankę, potem nałożyć szpinaku (samego,z jajkiem, fetą - jak kto woli) na to jakaś rybka, znów szpinak i na koniec przykrywamy drugą warstwą ciasta, do piekarnika na trochę i smacznego!

Wiwka77
23-06-2015, 19:25
Szpinak to aktualnie jedno z moich ulubionych warzyw , chociaz stało się tak dopiero jak miałam lat 16 i sprobowałam lasanii ze szpinakiem. Wtedy dopiero okazało się , że niekoniecznie musi być to ohydna , smakująca trawskiem zielona paćka na talerzu...

Wiwka77
23-06-2015, 19:27
kooocham szpinak, na prawdę. bez niego kuchnia nie byłaby ta sama. robię go tradycyjnie jak każdy z jajkiem, albo np z kurczakiem i makaronem, ale wtedy dodaję fetę. mam też super przepis na rybę ze szpinakiem.

Potrzebne jest ciasto francuskie, trzeba wyłożyć tym ciastem jakąś brytwankę, potem nałożyć szpinaku (samego,z jajkiem, fetą - jak kto woli) na to jakaś rybka, znów szpinak i na koniec przykrywamy drugą warstwą ciasta, do piekarnika na trochę i smacznego!
Tak , zgadzam się , szpinaczek podany w ten sposob jest po prostu rewelacyjny. Rownież się sprawdza w zapiekance ziemniaczanej jako sosik. I oczywiście nieśmiertelny u mnie w domu makaron ze szpinakiem z mnostwem czosnku i śmietany , a przygotowanie to banał.

eliza104
26-06-2015, 09:17
Ze dwa lata temu odkryłam jak pyszny może być szpinak i teraz bardzo często go przyrządzam.

annamar
14-03-2018, 11:08
Ja nie lubię, rzadko jem. Częściej w ogóle zamawiam jedzenie. Chyba najcześciej z Hurry Up Shrimp z Krakowa oni maj a takie usper krewetki no i genialna zupę kokosową. Mam nadzieję, ze kiedyś nauczę się takiej robić!

lucy92e
21-03-2018, 19:54
Ostatnio zrobiłam świetną pierś kurczaka ze szpinakiem. Przepis znalazłam gdzieś w sieci, a do tego zrobiłam sałatkę i frytki. Myślę, że będą one teraz często u nas na obiedzie ze względu na promocję Aviko. Nie wiem, czy o niej słyszeliście, ale opowiem. Trzeba ściągnąć aplikację Aviko Benefits i zbierać w niej punkty za zakupy. Wszystko bardzo proste i korzystne.

szalona
04-05-2018, 15:58
Ja bardzo lubię jajka sdzone z ziemniakami i szpinakiem. A ostatnio odkryłam taki przepis https://www.arbuziaki.pl/ciasto-lesny-mech-ze-szpinakiem/ Ciasto nie jest trudne do wykonania, a poza walorami smakowymi to też pięknie się prezentuje. Wypróbujcie ten przepis - warto.