PDA

View Full Version : Czy restauracja to dobry pomysł na biznes?


Toomm
23-09-2017, 15:36
Od kilku dobrych lat pracuję w restauracji, niby jestem zatrudniona na stanowisko kelnerki ale właściwie jak trzeba to pomogę we wszystkim, nawet w gotowaniu. Zastanawiam się więc czy nie jest to dobry pomysł na swój biznes? Myślałam nad własną restauracją z azjatycką kuchnią bo w podobnej pracuję. Szkałąm trochę przepisów azjatyckich (np. na Unilever: https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/kuchnie-swiata/Kuchnia_azjatycka_trend.html) i mam wrażenie, że coś fajnego udało by się stworzyć z dobrym kucharzem. Co sądzicie o takim pomyśle?

Miła1975
16-10-2017, 12:36
Cześć, sądzę że restauracja tego pokroju to coś fajnego, możesz spróbować. A zastanawiałaś się, gdzie będziesz kupować wyposażenie? Jeśli nie, podsyłam Ci link do fajnego sklepu z szerokim asortymentem, nie tylko szaf chłodniczych, ale i ekspresów, warników i wielu innych - https://multigastro.pl/szafy-chlodnicze . Znajomy z nimi współpracuje - wszystko jest ok, żadnych spin.

SteffAnja
05-11-2017, 16:23
Mysle ze to super pomysl:) Jezeli macie dobrą miejscówke i odpowiednie maszyny, sprzęt i przede wszystkim dobra kuchnie to na pewno musi wam wyjsc:) Polecam wam zapoznać sie z ofertą firmy http://savpol.pl jeżeli chcecie otworzyc restauracje. U nich zaopatrzycie się w profesjonalny sprzęt i produkty spożywcze

gatsby
06-11-2017, 13:01
Moim zdaniem to jeden z lepszych pomysłów na biznes, to jest coś co jak się rozkręci, zawsze będzie istniało.

Bafra
06-11-2017, 22:04
Bardzo dobry pomysł, ale warto się rozejrzeć na konkurencję, teraz naprawdę otwiera się dużo dobrych restauracji, gdzie pracują bardzo zdolne i doświadczone osoby jak na przykład w http://casablanca.zgora.pl/, może o tym lokalu już zresztą coś słyszeliście, bo jak dla mnie to naprawdę jedzenie musi być tam znakomite, nic tylko sprawdzić pozostaje

Krysta097
15-11-2017, 21:04
Własny biznes to zawsze ryzykowne, ale także opłacalne przedsięwzięcie. Czasami warto zaryzykować żeby coś w życiu osiągnąć. Musisz tylko naprawdę dobrze wszystko przemyśleć - jaka lokalizacja, jaki styl i przede wszystkim jaka kuchnia. Mi osobiście bardzo smakuje kuchnia włoska (http://staremetropolis.pl/) i często sobie chodzę na pizzę czy makaron. Ale też nie ma sensu stawiać kolejnej pizzerii jeśli w okolicy już są ze trzy :)

Ravthid
20-11-2017, 10:01
to bez wątpienia ryzyko, ale przecież do odważnych świat należy. Dlatego kibicuję Ci z całego serca. Uważam, że powinnaś iść w tym kierunku. Niestety, w Polsce jest wiele osób przedsiębiorczych, które boją się odpowiedzialności związanej z prowadzeniem firmy. Ale masz już doświadczenie, rzecz niezbędną w każdej branży i myślę, że pójście na "swoje" to jest po prostu kolejny logiczny krok w karierze zawodowej. Jeśli mogę coś doradzić, to warto abyś skorzystała z usług tej firmy - https://www.tmf-group.com/pl-pl/services/companies/corporate-secretarial/company-formation/. Pomagają małym przedsiębiorcom w prowadzeniu księgowości, kadr itd.

Grazynka105
24-11-2017, 14:06
To jest genialny pomysł na biznes. Jak w każdym wejście z czymś na rynek niesie ze sobą jakieś ryzyko, ale przez modę, która ostatnio co rośnie jedzenia na mieście ma się możliwość i to o wiele większą niż w innych sektorach osiągnięcia sukcesu. W pracy na pewno przyda się system POS z https://joinposter.com/pl . Jestem pewna, że jak zacznie się z nim pracować to potem będzie się dziwić jakim cudem wcześniej mogło sie pracować bez niego. On bardzo usprawnia pracę w gastronomi.

Emily
26-11-2017, 14:26
Też uważam, że w czasach takiego pędu coraz mniej ludzi gotuje w domu. Na stronie http://gastroprodukt24.pl/kategoria/magle-przemyslowe znajdziecie wiele profesjonalnego sprzętu do gastronomii, który na pewno się przyda. Sam link dotyczy magli, których szukałam, ale na stronie jest naprawdę wiele rzeczy do gastronomii.

furon
22-12-2017, 08:05
Restauracja to dobry biznes jak masz dobry lokal, pomysł i odpowiedni sprzęt. My też zaczynaliśmy od podstaw, sprawdzają się u nas zmywarki winterhalter przede wszystkim, dzięki nim mamy idealnie czyste naczynia i nie straszny nam żadem sanepid

lakisha
22-12-2017, 10:34
jeśli masz super lokalizację i fajne menu to jasne

wiola438
17-09-2018, 18:22
Pewnie, że dobry. Moim zdaniem lepiej pracować na siebie niż na kogoś. Kasa większa i swoboda działania. Jeśli ktoś planuje postawić własną restaurację warto pomyśleć o budownictwie modułowym - climatic.pl (https://climatic.pl/) . Szybko, łatwo i wygodnie. Konstrukcje są trwałe, łatwe do rozbudowania a sama budowa jest przyjazna dla środowiska ;)

xiomer
23-09-2018, 17:13
Oczywiście, tylko trzeba pmiaętaać, że restauracja potrzebuje odpowiedniego oprgoamowania takiego jak dostarcza np. ItMagination - https://pl-pl.facebook.com/ITMAGINATION/. Dzięki temu będzie łatwiej tąą firmą zarządzać.

Marikaika
23-10-2018, 14:55
Myślę, że tak :) Pamiętaj jednak, ze w dzisiejszych czasach bardzo ważny jest wystrój i cała aranżacja miejsca. Tak, aby goście chcieli wracać i żeby czuli się przyjemnie ;) Jak wiadomo - w ładnych miejscówkach lepiej smakuje! Moja kuzynka otwierała w wakacje własną restaurację i skorzystała z pomocy tych architektów wnętrz z Gdańska (https://studioloko.pl/), którzy pomogli jej stworzyć naprawdę ciekawe wnętrze knajpki :)