View Full Version : Czy restauracja to dobry pomysł na biznes?
Od kilku dobrych lat pracuję w restauracji, niby jestem zatrudniona na stanowisko kelnerki ale właściwie jak trzeba to pomogę we wszystkim, nawet w gotowaniu. Zastanawiam się więc czy nie jest to dobry pomysł na swój biznes? Myślałam nad własną restauracją z azjatycką kuchnią bo w podobnej pracuję. Szkałąm trochę przepisów azjatyckich (np. na Unilever: https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/kuchnie-swiata/Kuchnia_azjatycka_trend.html) i mam wrażenie, że coś fajnego udało by się stworzyć z dobrym kucharzem. Co sądzicie o takim pomyśle?
Miła1975
16-10-2017, 12:36
Cześć, sądzę że restauracja tego pokroju to coś fajnego, możesz spróbować. A zastanawiałaś się, gdzie będziesz kupować wyposażenie? Jeśli nie, podsyłam Ci link do fajnego sklepu z szerokim asortymentem, nie tylko szaf chłodniczych, ale i ekspresów, warników i wielu innych - https://multigastro.pl/szafy-chlodnicze . Znajomy z nimi współpracuje - wszystko jest ok, żadnych spin.
SteffAnja
05-11-2017, 16:23
Mysle ze to super pomysl:) Jezeli macie dobrą miejscówke i odpowiednie maszyny, sprzęt i przede wszystkim dobra kuchnie to na pewno musi wam wyjsc:) Polecam wam zapoznać sie z ofertą firmy http://savpol.pl jeżeli chcecie otworzyc restauracje. U nich zaopatrzycie się w profesjonalny sprzęt i produkty spożywcze
Moim zdaniem to jeden z lepszych pomysłów na biznes, to jest coś co jak się rozkręci, zawsze będzie istniało.
Bardzo dobry pomysł, ale warto się rozejrzeć na konkurencję, teraz naprawdę otwiera się dużo dobrych restauracji, gdzie pracują bardzo zdolne i doświadczone osoby jak na przykład w http://casablanca.zgora.pl/, może o tym lokalu już zresztą coś słyszeliście, bo jak dla mnie to naprawdę jedzenie musi być tam znakomite, nic tylko sprawdzić pozostaje
Krysta097
15-11-2017, 21:04
Własny biznes to zawsze ryzykowne, ale także opłacalne przedsięwzięcie. Czasami warto zaryzykować żeby coś w życiu osiągnąć. Musisz tylko naprawdę dobrze wszystko przemyśleć - jaka lokalizacja, jaki styl i przede wszystkim jaka kuchnia. Mi osobiście bardzo smakuje kuchnia włoska (http://staremetropolis.pl/) i często sobie chodzę na pizzę czy makaron. Ale też nie ma sensu stawiać kolejnej pizzerii jeśli w okolicy już są ze trzy :)
to bez wątpienia ryzyko, ale przecież do odważnych świat należy. Dlatego kibicuję Ci z całego serca. Uważam, że powinnaś iść w tym kierunku. Niestety, w Polsce jest wiele osób przedsiębiorczych, które boją się odpowiedzialności związanej z prowadzeniem firmy. Ale masz już doświadczenie, rzecz niezbędną w każdej branży i myślę, że pójście na "swoje" to jest po prostu kolejny logiczny krok w karierze zawodowej. Jeśli mogę coś doradzić, to warto abyś skorzystała z usług tej firmy - https://www.tmf-group.com/pl-pl/services/companies/corporate-secretarial/company-formation/. Pomagają małym przedsiębiorcom w prowadzeniu księgowości, kadr itd.
Grazynka105
24-11-2017, 14:06
To jest genialny pomysł na biznes. Jak w każdym wejście z czymś na rynek niesie ze sobą jakieś ryzyko, ale przez modę, która ostatnio co rośnie jedzenia na mieście ma się możliwość i to o wiele większą niż w innych sektorach osiągnięcia sukcesu. W pracy na pewno przyda się system POS z https://joinposter.com/pl . Jestem pewna, że jak zacznie się z nim pracować to potem będzie się dziwić jakim cudem wcześniej mogło sie pracować bez niego. On bardzo usprawnia pracę w gastronomi.
Też uważam, że w czasach takiego pędu coraz mniej ludzi gotuje w domu. Na stronie http://gastroprodukt24.pl/kategoria/magle-przemyslowe znajdziecie wiele profesjonalnego sprzętu do gastronomii, który na pewno się przyda. Sam link dotyczy magli, których szukałam, ale na stronie jest naprawdę wiele rzeczy do gastronomii.
Restauracja to dobry biznes jak masz dobry lokal, pomysł i odpowiedni sprzęt. My też zaczynaliśmy od podstaw, sprawdzają się u nas zmywarki winterhalter przede wszystkim, dzięki nim mamy idealnie czyste naczynia i nie straszny nam żadem sanepid
jeśli masz super lokalizację i fajne menu to jasne
wiola438
17-09-2018, 18:22
Pewnie, że dobry. Moim zdaniem lepiej pracować na siebie niż na kogoś. Kasa większa i swoboda działania. Jeśli ktoś planuje postawić własną restaurację warto pomyśleć o budownictwie modułowym - climatic.pl (https://climatic.pl/) . Szybko, łatwo i wygodnie. Konstrukcje są trwałe, łatwe do rozbudowania a sama budowa jest przyjazna dla środowiska ;)
Oczywiście, tylko trzeba pmiaętaać, że restauracja potrzebuje odpowiedniego oprgoamowania takiego jak dostarcza np. ItMagination - https://pl-pl.facebook.com/ITMAGINATION/. Dzięki temu będzie łatwiej tąą firmą zarządzać.
Marikaika
23-10-2018, 14:55
Myślę, że tak :) Pamiętaj jednak, ze w dzisiejszych czasach bardzo ważny jest wystrój i cała aranżacja miejsca. Tak, aby goście chcieli wracać i żeby czuli się przyjemnie ;) Jak wiadomo - w ładnych miejscówkach lepiej smakuje! Moja kuzynka otwierała w wakacje własną restaurację i skorzystała z pomocy tych architektów wnętrz z Gdańska (https://studioloko.pl/), którzy pomogli jej stworzyć naprawdę ciekawe wnętrze knajpki :)
vBulletin v3.5.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.