PDA

View Full Version : Jak się robi łazanki?


simonka
10-05-2007, 12:58
Znacie może jakiś przepis na łazanki? Nigdy nie robiłam i nie chce jakieś gafy popełnić. No i żeby mężowi smakowało:)

Babuszka
10-05-2007, 20:07
Bierzesz paczkę makaronu i gotujesz wedle przepisu na opakowaniu... :))

yosi25
10-05-2007, 21:19
Makaron+kapusta+grzybki suszone = pycha:)

gaja
06-11-2009, 13:35
łazanki to tylko ten specyficzny makaron w kwadracikach. Cała reszta, czyli farsz może być jak do pierogów z mięsem, kapustą i grzybami. Tylko tutaj mieszasz.

it's_ok
03-11-2013, 00:26
Ja wpierw gotuję makaron i w tym samym czasie już wstawiam margarynę z kostki na patelnie, na margarynę daję kapustę i pieczarki i przyprawy różne. Po ok 20 min smarzenia na małym ogniu dodaję na patelnię makaron i jeszcze przez 5-10 min smażę. Boskie ;]

zulma
04-11-2013, 10:37
Łazanki można też zrobić samemu.
Ciasto jak na pierogi, kroisz w kwadraty i suszysz :)

eliza104
20-03-2014, 06:36
Ja raczej zawsze kupuję makaron, bo za dużo z tym roboty ;)

marzycielkazostendy
10-04-2014, 13:57
Łazanki nie są z kapustą?

eliza104
13-04-2014, 07:44
Są oczywiście z kapustą, makaronem łazanki, pieczarkami i kiełbaską/szynką.

gatsby
28-11-2014, 14:12
Jejku...ale narobiliście mi smaka na łazanki. Nie cierpię Was :D

Naranrea
16-02-2015, 12:57
Poniżej masz przepis na łazanki z grzybami
Składniki:
pół kg kiszonej kapusty
30 dkg pieczarek
100g suszonych grzybów
dwie cebula
sól, pieprz, cukier
makaron łazanki
Wykonanie:

Suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie (ja moczyłam je przez całą noc). Na drugi dzień odcisnąć je i drobno pokroić (wody z moczenia nie wylewać). Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, odcisnąć, jeśli jest zbyt kwaśna. Umieścić ją w garnku, podlać wodą, w której moczyły się grzyby oraz ew. odrobiną zwykłej przegotowanej wody. Dorzucić pokrojone grzyby. Całość gotować około pół godziny, aż kapusta zmięknie. Jeśli ciągle jest zbyt kwaśna, dodać szczyptę cukru. Miękką kapustę z grzybami odcedzić, dobrze odcisnąć i podsmażyć. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażyć posiekane cebule i pokrojone w kostkę pieczarki. Gdy odparuje z nich cały płyn, dodać do nich kapustę z grzybami, doprawić solą i pieprzem. Całość drobno posiekać lub zmiksować (ja użyłam blendera). W międzyczasie ugotować makaron. Wymieszać z przygotowaną kapustą. Smacznego

planika
16-02-2015, 21:00
Idealny przepis. Jutro sobie na pewno zrobię:)

Krysinka
17-02-2015, 08:18
Składniki
pół małej kapusty
20 dag pieczarek
duża cebula
kilka plastrów wędzonego boczku, chuda kiełbasa albo szynka (oczywiście w wersji wegetariańskiej bez kiełbaski)
olej
około 3/4 paczki makaronu łazanki
Łazanki
Kapustę pokroić na niewielkie kawałki i ugotować na prawie miękko w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
Kiedy kapusta będzie się gotować pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na złoto na oleju, dorzucić pokrojone pieczarki i udusić z pieprzem i solą.
W międzyczasie wstawić wodę na makaron, ugotować go z solą i przelać zimną wodą, żeby się nie sklejał.
Podsmażyć wędlinkę albo kiełbaskę i wymieszać z pieczarkami. Wlać troche oleju i podsmażyć wszystko z odsączoną z wody kapustką. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Ja mieszam kapustę z łazankami jeszcze na patelni i podsmażam aż wszystko będzie gorące, ale można wymieszać składniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku.
Oczywiście można też zrobić łazanki tylko z kiszoną kapustą, z dodatkiem suszonych grzybów, albo z mieszanej kapusty.
Smacznego!

Briddhtet
23-02-2015, 10:22
Łazanki z kapustą włoską były u mnie w sobotę : )))
Składniki
Ciasto

mąka pszenna 400 gram
Lubię Nie lubię
żółtko jaja 2 sztuki
Lubię Nie lubię
jajko 1 sztuka
Lubię Nie lubię
woda 4 łyżki
Lubię Nie lubię

Dodatkowo

kapusta włoska 1 główka
Lubię Nie lubię
boczek wędzony 150 gram
Lubię Nie lubię
Sól ziołowa- MŁYNEK
Lubię Nie lubię
pieprz biały Prymat

Krok 1
Mąkę wysypać na stolnicę. Wbić jajo, dodać żółtka i wodę. Dokładnie wyrobić ciasto.

Krok 2
Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Pokroić w pasy.


Krok 3
Następnie kroić na prostokąty. Gotować 5 minut na wrzącej osolonej wodzie. Odsączyć i wyłożyć na talerz.
Krok 4
Kapustę oczyścić. Przekroić na pół. Następnie poszatkować, włożyć do garnka. Zalać wodą (tylko do zatopienia). Dusić do miękkości ok. 20 minut.

Krok 5
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Do garnka z kapustą dodać łazanki i usmażyć boczek. Przyprawić do smaku.

wirginia77
03-03-2015, 20:31
Łazanki z kapustą

Łazanki z kapustą B. Biały
Dodane przez: MojeGotowanie.pl
Czas przygotowania: 50 minut
Kaloryczność: 290 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
40 dag makaronu łazanki
70 dag białej kapusty
2-3 suszone grzyby
cebula
olej
sól, pieprz

Etapy przygotowania

Grzyby namoczyć w letniej wodzie, ugotować, posiekać (wodę z gotowania zachować).

Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wykroić głąb, poszatkować. Cebulę obrać, posiekać. łOlej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać kapustę, chwilę smażyć.

Dorzucić grzyby wraz z wodą z gotowania, przyprawić do smaku solą i obficie pieprzem, gotować ok. 20 minut.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Łazanki dodać do kapusty, wymieszać.
Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem.

berna77
11-03-2015, 10:33
łazanki
Składniki:

½ małej, białej kapusty
250g makaronu łazanki
2 średnie cebule
250g pieczarek
ok. 100g kiełbasy
ok. 80g boczku
4 łyżki oliwy lub oleju
sól, pieprz, papryka czerwona w proszku

Sposób przygotowania:

Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować. Kolejno podlać wodą (ja daję ok. 2 szklanek), posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
W międzyczasie obrać cebule i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę podsmażyć na 3 łyżkach oliwy, dodać pieczarki i usmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.
Gdy kapusta będzie miękka, odsączyć ją na sitku.
Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na łyżce oliwy. Dodać do usmażonym pieczarek.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Do pieczarek z kiełbasą dodać odsączoną kapustę i całość smażyć ok. 5 min. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką.
Dodać makaron i delikatnie wymieszać.

loczek77
15-03-2015, 20:30
łazanki

Składniki

½ kapusty białej,

6 grubszych plastrów boczku wędzonego/gotowanego,

1 cebula,

Olej,

Makaron łazanki,

Sól, pieprz

Wykonanie

Kapustę kroimy/szatkujemy na małe kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody, studzimy a następnie mocno wyciskamy z wody. Wyciśniętą kapustę kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Makaron łazanki gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w kostkę boczek i smażymy około 5 minut na wolnym ogniu. Do tak podsmażonej mieszanki dodajemy makaron, kapustę , doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę ( 5 minut).

katarzynkatoja
18-03-2015, 19:16
łazanki

Składniki

- pół opakowania makaronu „łazanki” - użyłam makaronu Belli Quadrettoni;
- 50 dkg kapusty kiszonej;
- 1 duża cebula;
- łyżka oleju;
- 20 dkg kiełbasy np. krakowskiej;
- ewentualnie kilka pieczarek;
- 2 liście laurowe - użyłam firmy Kotányi;
- 3 ziarenka ziela angielskiego;
- pieprz;
- chili;
- kminek.

Przygotowanie

Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, wypłucz, następnie pokrój i włóż do garnka. Podlej ciepłą wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj około 40 -50 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, jeśli kapusta jest zbyt sucha. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i usmaż na łyżce oleju. Dołóż pokrojoną w kostkę kiełbasę i jeszcze chwilę smaż. Na końcu dodaj oczyszczone i umyte pieczarki pokrojone w półplasterki. Podsmaż wszystko razem i przełóż do kapusty. Całość dopraw pieprzem, szczyptą chili i kminku. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, dodaj do kapusty i wymieszaj.

eliza104
18-03-2015, 20:20
Dziś robiłam łazanki, ale bardzo tradycyjnie - z makaronem, kapustą kiszoną, pieczarkami i podsmażoną kiełbaską.

majuÓnia
30-03-2015, 18:44
łazanki z kapusta i boczkiem

Składniki

½ kapusty białej,

6 grubszych plastrów boczku wędzonego/gotowanego,

1 cebula,

Olej,

Makaron łazanki,

Sól, pieprz

Wykonanie

Kapustę kroimy/szatkujemy na małe kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody, studzimy a następnie mocno wyciskamy z wody. Wyciśniętą kapustę kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Makaron łazanki gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w kostkę boczek i smażymy około 5 minut na wolnym ogniu. Do tak podsmażonej mieszanki dodajemy makaron, kapustę , doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę ( 5 minut).

rudakucharka
31-03-2015, 16:15
łazanki z twarogiem

Potrzebne składniki:
makaron łazanki (500 g)
ser twarogowy półtłusty (400 g)
boczek wędzony (100 g)
śmietana (0,5 szklanki)
jogurt naturalny (0,5 szklanki)
papryka słodka (do smaku)
przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY (do smaku)
sól (do smaku)
olej (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania
Łazanki ugotuj al dente w posolonej wodzie z dodatkiem oleju, aby ciasto się nie posklejało.
Boczek pokrój w kostkę, na suchej, gorącej patelni wytop tłuszcz, skwarki odłóż.
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem wytopionym z boczku, ułóż w nim łazanki,
Posyp pokruszonym twarogiem i skwarkami.
Połowę śmietany wymieszaj z jogurtem, dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i polej potrawę.
Zapiekaj 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C.
Wyjmij z piekarnika, skrop resztą śmietany i lekko oprósz papryką.

wlitejj
01-04-2015, 23:38
Łazanki z kiszoną kapustą i żurawiną

Składniki:
15 suszonych grzybów, namoczonych przez przynajmniej godzinę w 1 szklance zimnej wody

1 cebula czerwona
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 goździki
2 ziarna jałowce
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
olej roślinny

400 g kapusty
1/4 szklanki żurawiny
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka sosu sojowego lub sosu tamari
sól i czarny pieprz

200 g makaronu łazanek

Przygotowanie:
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej. Cebulę pokroić w gruba kostkę, dodać na rozgrzany olej wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami, jałowcem oraz kolendrą. Podsmażać przez 5 - 10 minut.
W międzyczasie kapustę lekko przepłukać i pokroić w drobniejsze kawałki. Tak przygotowaną kapustę dodać do cebuli wraz z grzybami i wodą, w której się moczyły oraz wszystkimi pozostałymi składnikami za wyjątkiem łazanek. Gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez godzinę, uważając, aby kapusta się nie przypaliła i w razie potrzeby dolewając więcej wody.
Pod koniec gotowania kapusty w osolonej wodzie ugotować makaron. Przelać go dokładnie zimną wodą, a kiedy kapusta będzie ugotowana i doprawiona do smaku solą i pieprzem dodać makaron do kapusty i delikatnie wymieszać. Podawać gorące, ale najlepiej smakuje trzeciego dnia.

wadek33
02-04-2015, 14:20
SŁODKO-KWAŚNE ŁAZANKI Z PIECZARKAMI
(Przepis pochodzi z gazety "Przepisy czytelników")
Składniki:

200 g kapusty kiszonej
1/2 główki białej kapusty
200 g pieczarek
150 g boczku wędzonego
300 g makaronu łazanki
2 cebule
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz

Kapustę kiszoną płuczemy. Wodę odlewamy i dolewamy świeżą (musi zakrywać kapustę). Gotujemy ją bez przykrycia pół godziny. Odcedzamy.
Białą kapustę szatkujemy. Gotujemy ją w osobnym garnku z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Odcedzamy.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy je razem na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do nich pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy grzyby puszczą sok dokładamy kapustę kiszoną i białą. Dusimy całość 15 minut.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Dokładamy go do naczynia z kapustą i pozostałymi składnikami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Danie doprawiamy do smaku solą, papryka i pieprzem.

izabela33
14-04-2015, 14:23
łazanki

Składniki

½ kapusty białej,

6 grubszych plastrów boczku wędzonego/gotowanego,

1 cebula,

Olej,

Makaron łazanki,

Sól, pieprz

Wykonanie

Kapustę kroimy/szatkujemy na małe kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody, studzimy a następnie mocno wyciskamy z wody. Wyciśniętą kapustę kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Makaron łazanki gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w kostkę boczek i smażymy około 5 minut na wolnym ogniu. Do tak podsmażonej mieszanki dodajemy makaron, kapustę , doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę ( 5 minut).

sarenka
15-04-2015, 23:23
łazanki

składniki:
200 g makaronu łazanki (waga przed gotowaniem)
500 g kiszonej kapusty
150-200 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej
250 g pieczarek
1 cebula
liść laurowy
sól
świeżo zmielony pieprz
kminek mielony
masło lub olej do podsmażania

Kapustę płuczemy, odciskamy, następnie drobno kroimy i jeszcze raz zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Mocno odcedzamy z nadmiaru wody. Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, aby była rumiana. Cebulkę drobno siekamy i rumienimy na maśle, dodajemy do podsmażonej kiełbaski. Pieczarki myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Dusimy na maśle, odparowujemy nadmiar wody. Pieczarki mieszamy z kiełbaską i cebulą.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, aby pozostał al dente (ok. 2 minut krócej niż zostało podane na opakowaniu). Ugotowany makaron łączymy z kapustą, kiełbaską i pieczarkami. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Polecam również trochę mielonego kminku. Podajemy gorące. Łazanki możemy również zapiec w naczyniu żaroodpornym (np. na drugi dzień).

Smacznego!