View Full Version : moczenie się u dziecka
Jakie mogą być tego przyczyny i co robić, rozmawiac, iść do specjalisty? jeśli tak to do jakiego?
suchyporanek
23-03-2018, 13:23
Dzień Dobry ,moczenie nocne jest powszechnym i złożonym problemem zdrowotnym także na podłożu psychologicznym. Konsultacja z lekarzem jest bardzo ważna - nieleczenie moczącego się dziecka może powodować kumulowanie się problemów psychologicznych, które w konsekwencji pogłębiają chorobę. Na stronie suchyporanek.pl można wykonać krótki test aby sprawdzić jak poważny jest problem moczenia nocnego. Pozdrawiam Przedstawiciel serwisu suchyporanek.pl
zawsze mi się wydawało ze moczenie się to tylko z powodów takich psychologicznych a tu się okazuje że tez to może być z powodu choroby, jak długo powinno się ten dzienniczek prowadzić?
suchyporanek
27-03-2018, 14:24
Dzień Dobry , Dzienniczek warto prowadzić przez kilka kolejnych dni aby odnotować wszystkie czynności pęcherza moczowego i jelit w ciągu doby. Umożliwi to lekarzowi sprawdzenie, czy u Pani dziecka występują jakiekolwiek schorzenia pęcherza. Zachęcamy również do pobrania aplikacji
Pozdrawiam Przedstawiciel serwisu suchyporanek.pl
Też mieliśmy problemy z moczeniem nocnym. Syn zaczął ponownie jak skończył 4 lata, mimo, że od skończenia dwóch pięknie korzystał z toalety, również w nocy. Początkowo winiłam stres, zbiegło się to w czasie z pójściem do przedszkola. Ale nie przechodziło mimo, że dziecko było w świetnej formie psychicznej i szkołę uwielbiało. Zaczęliśmy leczenie, bo przyczyna była inna niż zakładałam. O tym na https://gaboscm.pl/leczenie-nietrzymania-moczu-u-dzieci/ przeczytacie, jakie te przyczyny mogą być i co robić. Co też powinno nas zaniepokoić. Na Śląsku w Centrum Medycznym Gabos leczą profesjonalnie takie przypadłości. Warto się do nich właśnie udać, na diagnostykę i na leczenie. I nie zwlekać, im wcześniej tym lepiej.
benjaminka
11-10-2019, 09:00
U nas był ten problem, pediatra poleciła nam stronę www.suchyporanek.pl, sporo pomocnych informacji. Na szczęście już kryzys minął, chyba od pół roku nie było mokrej nocy :)
Karolka12
17-10-2019, 09:43
To może być objaw na to, że dzieje się coś złego! U mojego też występowało i nie wiedziałam skąd się wzięło- okazało się, że niania bardzo źle traktowała synka. Następną sprawdziłam z pomocą detektyw Skrzypek i już byłam spokojna!!
Ja polecam stosowanie alarmu wybudzeniowego, który można nabyć w aptece, sklepie medycznym, internecie. W wielu przypadkach się sprawdził, więc to może być jakieś rozwiązanie.
benjaminka
30-03-2020, 22:19
To prawda, często też lekarze polecają alarm w połaczeniu z leczeniem farmakologicznym. Wiecej na ten temat znajdziecie tutaj, mi bardzo ta strona pomogła: https://suchyporanek.pl/czesto-zadawane-pytania
u nas po tym czasie już wyszliśmy na prostą, jesteśmy pod opieką lekarza, trzeba było jednak się zdecydowac na leczenie farmakologiczne
Warto też zabezpieczyć łóżko podkładami takim co można w doz dostać one chyba z Teny są
adouglas
28-04-2025, 16:23
Z pediatrą online warto skonsultować się, gdy dziecko ma łagodne objawy, takie jak kaszel, katar, gorączka, wysypka, biegunka czy problemy ze snem. To dobre rozwiązanie także w przypadku pytań o szczepienia, dietę, rozwój malucha czy interpretację wyników badań. Sprawdź sobie również te porady - https://dojczland.info/wiadomosci/konsultacja-z-pediatra-online-kiedy-warto-skorzystac/.
vBulletin v3.5.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.