Klub

Klub (http://www.klub.kobiety.net.pl/index.php)
-   Kuchnia (http://www.klub.kobiety.net.plhttp://www.klub.kobiety.net.pl/f-kuchnia-9.html)
-   -   Łatwe przepisy na ciasta (http://www.klub.kobiety.net.plhttp://www.klub.kobiety.net.pl/kuchnia/t-atwe-przepisy-na-ciasta-1734-print.html/)

kwiecienplecien 25-01-2015 15:03

Łatwe przepisy na ciasta
 
Znacie jakieś łatwe przepisy na ciasta, które warto wypróbować jeśli jest się kompletnym laikiem w pieczeniu?

migdaliapl1112 26-01-2015 00:17

Blog
Ciasto
bananowe

sty 22 2014
Bez miksera , Boże Narodzenie , Ciasta , proste , Święta , Łatwe
66 Comments

ciasto-bananowe3
PrintFriendly and PDFDrukuj przepis
3
Ciasto z bananami to szybkie, proste i pyszne ciasto łyżką mieszane i co najważniejsze – ciasto, które zawsze wychodzi! Nie pamiętam już skąd ten przepis trafił do mnie, ale smak ciasta bananowego i łatwość przygotowania powoduje, iż każdy wraz z dokładką prosi koniecznie o tę recepturę :) Polecam wszystkim! W moim domu ciasto bananowe to nasz numer 1, szczególnie wtedy, kiedy posiadamy nadmiar bardzo dojrzałych bananów, nie mających chętnych do bezpośredniej konsumpcji :)

Składniki:

4 dojrzałe banany
3/4 szklanki* cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1.5 szklanki* mąki
1 jajo
50 g masła (roztopić)
100 g bakalii



* szklanka – 250 ml
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175°C.

Do miski przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną.

W drugiej misce rozgnieść banany, następnie wsypać cukier i wymieszać.
Do bananów dodać jajo, roztopione i ostudzone masło, mąkę z sodą oraz bakalie.
Wszystko wymieszać dobrze dużą łyżką.

Gotowe ciasto bananowe wyłożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką.
Ja piekłam w keksówce o wymiarach 30cm x 7cm x 11cm [długość x wysokość x szerokość] (są to wymiary góry keksówki, wymiary samego spodu: 27cm dł. x 8cm szerokość).

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut.

marzycielkazostendy 26-01-2015 10:54

W internecie takich przepisów jest istna kopalnia, więc jak poszperasz trochę na blogach kulinarnych albo stronkach o tej tematyce, to znajdziesz bez problemu.
Poczytaj sobie też tutaj: http://modaija.pl/wypieki-po-mistrzowsku/
Jest tam garść porad na temat tego, jak piec udane ciasta i dobrze się przy tym bawić :)

daria55 26-01-2015 13:34

Ciasto Kolber - Hummingbird cake - SKŁADNIKI:

Ciasto:
200 ml. oleju rzepakowego w temperaturze pokojowej
3/4 szkl. cukru
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
3 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
100 g. ananasa
2 banany
300 g. mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
75 g. orzechów pekan/ włoskich

Krem:
150 g. masła
120 g. cukru pudru
450 g. serka typu philadelphia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
trochę posiekanych orzechów włoskich/ pekan do dekoracji

Ciasto Kolber - Hummingbird cake - PRZYGOTOWANIE:

1. Ciasto: Ananas i banany zmiksować na puree. Cukier, olej, żółtka dobrze wymieszać ze sobą, dodać owocowe puree oraz suche składniki (przesiane!) Wszystko dobrze wymieszać ze sobą. 2. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy. 3. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno!). Ciasto przelać do dwóch form. Piec w 170st.C około 30-40 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 4. Krem: Masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości, dodać pozostałe składniki i zmiksować. 5. Pierwszy blat ciasta wysmarować kremem, przykryć drugim blatem. Górę i boki wysmarować resztą kremu. Udekorować ciasto posiekanymi orzechami. Smacznego!

michala88 26-01-2015 20:34

A ja polecam ciasto z kaszą manną. W internecie przepisów jest pełno, często różnią się szczegółami. Ja preferuję dwuwarstwowo- z samą kaszą manną na mleku, a druga masa: kakao i kasza manna. Obowiązkowo na wierzch rodzynki;p

minnie77 27-01-2015 12:13

babka majonezowa
Składniki:

- 6 jaj (osobno żółtka i białka)

- 2 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1 szklanka mąki ziemniaczanej

- 1 średni słoik majonezu , u mnie 400 ml (ja używam majonezu Winiary)

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii



Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy.

Gdy piana jest sztywna, mikser włączamy na najniższe obroty, dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia się składników.

Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, stopniowo wszystko dosypujemy do miksowanej masy.

Na koniec dodajemy majonez , po 1 łyżce, oraz ekstrakt z wanilii.



Formy do babki natłuszczamy masłem lub margaryną, obsypujemy mąką pszenną.

Wlewamy ciasto do 3/4 formy, pamiętajmy , że w piekarniku jeszcze urośnie.



Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut.

Aby sprawdzić, czy ciasto jest już dobre, najlepiej wetknąć drewniany patyczek, jeśli jest suchy,m ciasto jest upieczone.

gatsby 18-02-2015 12:24

Nienawidzę pieczenia ciast. Nie mam do tego talentu.

Paulisss 18-03-2015 12:10

Ja również! Nigdy mi nie wychodzą! Dlatego znalazłam już sobie ciastkarnie, z której ciągle zamawiam. Tutaj macie adres storny internetowej bloga tej firmy http://e-torty.pl/blog/2015/03/01/ja...swojego-zycia/ Wszystkie ich wypieki są po prostu rewelacyjne. Serwują torty na różne okazje, jaki i również różnego rodzaju ciasteczka, a czasami nawet jak w tym poście przypominają facetom co powinni zrobić w określonym dniu :) Jak dla mnie to jest bardzo fajny blog, połączony z ciastkarnią, więc bardzo fajna sprawa.

eliza104 18-03-2015 19:04

Widziałam niedawno przepis na ciasteczka amarantuski - amarantus, jajka i takie bakalie jakie tylko zapragniemy. Mam zamiar to jutro zrobi, ale urozmaicę je jeszcze ekstraktem waniliowym.

katarzynkatoja 18-03-2015 19:13

ciasto z kruszonką

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
4 duże jajka
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
600g umytych, obranych letnich owoców (truskawki pokroić na drobne kawałki)
1 łyżka mąki pszennej do posypania owoców
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g masła
70g cukru
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego (można zastąpić waniliowym lub cukrem wanilinowym, jeśli zamiast migdałów będziemy używać orzechów)
2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów
2 łyżki płatków migdałowych lub poszatkowanych orzechów

Kruszonka:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i zmielonymi migdałami. Dodać poszatkowane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać płatki migdałowe, wymieszać.

Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

4. Na końcu do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać do połączenia składników (ciasto jest dosyć gęste).

5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm i wyrównać.

6. Owoce oprószyć 1 łyżką mąki i równomiernie rozłożyć je na wierzchu ciasta w blaszce. Na końcu ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Podawać pokrojone na prostokąty.

rudakucharka 31-03-2015 16:21

CIASTO MARCHEWKOWE - składniki:
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
pół szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1.5 łyżki cynamon
3 duże marchewki
1.5 łyżeczki kakao
CIASTO MARCHEWKOWE - sposób przygotowania: Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jajka, cukier i olej miksujemy. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej. Do ciasta dodać marchew, cynamon i kakao. Wymieszać. Ciasto przelać do formy i piec około 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

jestegienka 02-04-2015 18:37

O bardzo fajny przepis na to ciasto marchewkowe : ) podoba mi się i to po prostu fest ; ) jest to przepis taki wypróbowany czy raczej po prostu niestety nie ... : P jeśli chodzi o mnie to nie wiem co mam upiec po prostu na te święto Wielkanocne..Macie może jakiś pomysł.; )może makowiec

oolivka 09-04-2015 11:58

Taa makowiec to jest właśnie na święta bardzo dobry : ) chociaż tutaj mam takie pytanie, że właśnie wiecie jak to u was jest czy często robicie te swoje ciasto marchwewkowe czy raczej nie i po prostu tego nie robicie za często hihi Jeśli chodzi o mnie to sprawa ma się w taki sposób, że ja bardzo lubię właśnie ciasto marchewkowe na niedzielę.

gabriela101 09-04-2015 23:01

pijana śliwka


Biszkopt:
4 jajka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej tortowej (1/3 szklanki)
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki gorzkiego kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
(2/3 szklanki razem mącznych produktów, oprócz cukru)
Krem budyniowy:
2 budynie jasne (śmietankowy lub waniliowy)
600 ml mleka
½ szklanka cukru (niecała)
250 gram masła
Polewa:
100 g masła
200 g czekolady gorzkiej
Poncz:
¼ szklanki zaparzonej herbaty
Poza tym:

550 – 600 g suszonych miękkich śliwek (kalifornijskie)
200 ml wódki czystej 40%

Suszone śliwki pokroić w kostkę i włożyć do litrowego słoika. Zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny.

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao (koniecznie przesiane przez sitko), proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 20 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.

Krem budyniowy:

Ugotować budynie z cukrem, na mleku. Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać po łyżce zimny budyń. Do gotowej masy dodać ½ ilości śliwek (wcześniej zamoczonych w alkoholu) i wymieszać.

Polewa:

W rondelku roztopić masło, dodać kostki czekolady i mieszać aż czekolada się rozpuści. Roztopioną czekoladę lekko ochłodzić, dodać do niej resztę śliwek (nie odcedzałam, śliwki wchłonęły cały alkohol).

jaskierka 14-04-2015 14:14

popapraniec


Składniki

Składniki na ciasto:
•5 jajek
•1 szklanka mąki
•1 szklanka cukru
•¼ szklanki oleju
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•½ szklanka wiórków kokosowych
•½ szklanki maku (suchy)
•1 łyżka kakao
Składniki na masę:
•½ litra mleka
•2 opakowania budyniu śmietankowego
•1 kostka masła
•½ szklanki cukru pudru
•polewa czekoladowa
Pozostałe składniki:
•½ szklanki wódki
•dżem z czarnej porzeczki
•rodzynki
•wiórki kokosowe
•orzechy

Ciasto o niezbyt miłej nazwie, ale bardzo przyjemnie smakuje :)
Etapy przygotowania

Sposób przyrządzenia ciasta:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać łyżką. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać olej, powoli mieszając. Ciasto podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na blachę. Biszkopt piec w temperaturze 180° przez około 35 minut.

Sposób przyrządzenia masy:

Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzony już budyń utrzeć z cukrem pudrem i masłem.
Upieczone już i ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Na spód wyłożyć ¾ masy i przykryć drugą połową ciasta. Resztę masy należy rozsmarować na wierzchu ciasta. Na gotowe już ciasto nałożyć dżem, posiekane orzechy, rodzynki (jak kto woli) polać polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Madlen89 24-04-2015 08:15

Uwielbiam piec ciasta dla siebie i moich bliskich. Teraz zbliżają się komunię więc pewnie dostanę parę zamówień. Zawsze to jakiś sposób żeby sobie dorobić. Szukam nowych inspiracji na wypieki. Możecie mi coś polecić ? Troszkę szukałam i zaciekawiło mnie http://tortydostawa.pl/tort-w-stylu-...-jaki-to-tort/ Co o tym sądzicie ? Całkiem dobrze wygląda.

janastazy 25-04-2015 16:47

PIEGUSEK, CZYLI PROSTE CIASTO Z MAKIEM

Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka maku (ja miałam już mielony, bo ku mojemu zdziwieniu nigdzie nie mogłam dostać innego)
5 jajek
0,75 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki bakalii

Sposób przygotowania:
1. Margarynę roztapiamy i studzimy
2. Żółtka ucieramy z cukrem na puchatą masę
3. Dodajemy powoli mąkę, proszek do pieczenia, margarynę i mąkę. ucieramy.
4. Ubijamy pianę z jajek i powoli łączymy ją z resztą składników.
5. Dodajemy powoli bakalie.
6. Początkowo pieczemy 160 st C do momentu wyrośnięcia, potem podkręcamy piekarnik na 180 st C. Pełen czas pieczenia to około 45 min.

Ruikola 21-07-2015 19:54

pleśniak z wiśniami
 
Do dużej miski wsyp 4 szklanki mąki, 3 łyżki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, szklankę cukru pudru, wbij 4 żółtka. Zagnieć masę w trzy kulki, do jednej wmieszaj kakao. Włóż do zamrażarki na 1,5 godziny. Potrzyj pierwszą część na spodzie, posyp dwiema łyżkami bułki tartej. Wydryluj wiśnie i posyp na potarte ciasto. Następnie potrzyj ciasto kakaowe. Zbij pleśń (6 białek ze szklanką cukru) na sztywno. Rozłóż na warstwie kakaowej. Na górę zetrzyj ostatnie ciasto. Włóż do piekarnika na 45 minut 170 stopni. Posyp cukrem pudrem wystudzone ciasto. Smaczego!

Talusia 21-07-2015 22:18

Ciastka owsiane z rodzynkami
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

2. Utrzyj masło ze stewią. Dodaj jajko, aromat waniliowy, płatki owsiane i wszystko wymieszaj.

3. Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, dodaj do reszty masy. Na koniec wlej mleko, wsyp rodzynki i ponownie dobrze wymieszaj.

4. Ciasto nakładaj łyżką na blaszce wyłączonej papierem w odpowiednio dużej odległości tak, aby nie pozlepiały się podczas pieczenia. Delikatnie spłaszcz je, uklepując widelcem.

5. Ciastka piecz przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem poczekaj, aż ostygną.

Maturzystka 22-07-2015 07:15

A czy to jest przez was wypróbowany przepis ? Czy raczej przez was to nie jest dziewczyny wypróbowany przepis :) bo całkiem fajnie się on zapowiada i według mnie mogę go sobie zrobić bo teraz to ja mam wolny weekend i teraz właśnie chcę go jakoś spędzić produktywnie. Tutaj na pewno skorzystam z tych waszych kilku kawałów. Pozdrawiaam i miłego dnia.

zamir 23-07-2015 09:39

Szybkie ciasto

czekolada 1 tabliczka
powidła
poncz do nasączenia
wiórki kokosowe
rodzynki
ciasto
jajko 4 szt
mąka pszenna 1 i 1/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1 kopiasta łyżka
woda 2-3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
na krem
mleko 1/2 litra
budyń waniliowy 1 op
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 4 łyżki
masło albo margaryna 1 kostka (0,25 dag)
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Ubijając dodawać cukier, żółtka i wodę.
Wmieszać mąkę.
Ciasto wyłożyć na przygotowaną dużą blaszkę i piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Ciasto wystudzić, nasączyć ponczem i posmarować powidłami.
Czekoladę drobno pokroić, rodzynki również i troszkę namoczyć.
Budyń ugotować na mleku z dodatkiem mąki i cukru.
Wystudzić i zmiksować z margaryną albo masłem.
Dodać czekoladę i rodzynki. Wymieszać.
Wyłożyć masę na ciasto i wyrównać. Obsypać wiórkami kokosowymi.

Wress 07-08-2015 10:12

Murzynek bez jaj


400 g (2 szklanki) cukru
375 g (3 szklanki) mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
45 g (1/2 szklanki) gorzkiego kakao

475 ml (2 szklanki) wody
235 ml (1 szklanka) oleju roślinnego
2 łyżki octu
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
W dużej misce wymieszać cukier z mąką, sodą oczyszczoną, solą i kakao.
Dodać wodę, olej roślinny, ocet i wanilię. Mieszać łyżką do uzyskania gładkiej masy.
Wlać do blachy o wymiarach 23x33 cm. Piec w temperaturze 175°C przez 40 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta.

katakata 07-08-2015 12:30

To będę je musiała koniecznie wypróbować :)

Maminka 11-08-2015 11:36

Brownie krówkowe
Składniki:

200g czekolady gorzkiej
150g masła
4 jajka
120g cukru
100g mąki pszennej
200g masy krówkowej

Sposób przygotowania:

Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia.
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach wlewać powoli płynną czekoladę z masłem. (Czekolada może być lekko ciepła). Wsypać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. (Można zmiksować krótko na najmniejszych obrotach).
Formę kwadratową o wymiarach 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć połowę ciasta i podpiec w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 180°C.
W międzyczasie masę krówkową przełożyć do miseczki i wymieszać dokładnie łyżką, aby była gładka.
Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, od razu rozłożyć równomiernie masę krówkową i przykryć resztą ciasta. Włożyć do piekarnika i piec kolejne 15min.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

eliza104 11-09-2015 18:23

Jutro mam w planach zrobienie murzynka - chyba najszybsze i najprostsze ciasto.

regina 19-10-2015 14:15

BONUS:) Pieczemy ciemny biszkopt z sześciu jaj, 3/4 szklanki mąki tortowej + 3łyżki kakao+ łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka cukru. Białka ubijamy dodajemy cukier, żółtka a na końcu mąkę wymieszaną z kakaem i proszkiem pieczemy biszkopt przez 30 minut w temp. 170 C. MASA: Litr mleka, dwa budynie śmietankowe, 2 galaretki cytrynowe, pół szklanki cukru. Odlewamy 1 1/2 szklanki mleka w którym mieszamy budyń resztę zagotowujemy z cukrem dodajemy rozmieszany budyń na koniec dodać galaretkę wymieszać. Gdy wystygnie utrzeć z kostką masła. PRZEŁOŻENIE: biszkopt - masa - delicje- masa- biszkopt - polewa. SMACZNEGO

Stefa56 21-10-2015 19:00

Najłatwiejszy przepis to jabłecznik:-) I najsmaczniejszy, u nas w domu wszyscy kochają jabłecznik:-) Należy kupić biszkopt, jabłka, coś około dwóch kg, cukier i galaretka, obojętnie jaki smak, to kwestia gustów i smaków:-) Jabłka należy zetrzeć na tarce, poddusić na patelni, dodać cukier i galaretkę, a właściwie sam proszek, wszystko razem wymieszać, potrzymać nieco pod pokrywką, ostudzić i przełożyć biszkopt. Poczekać aż wszystko zastygnie. Na wierzch obowiązkowo bita śmietanka i gotowe:-)

katakata 22-10-2015 11:15

Ja też bardzo lubię jabłecznik i będę go jutro robić według przepisu z kwestii smaku.

eliza104 22-12-2015 12:41

A znasz stronę Cooklet.pl? To wyszukiwarka przepisów, m. in. z Kwestii Smaku. Ja znalazłam pomysł na tartę z jabłkami na Cooklet i przyrządzę ją chyba w tym zamiast szarlotki na święta. Czasami przyda się taka mała odmiana.

majanocna 26-12-2015 23:38

ciasto marchewkowe

PRZYGOTOWANIE

Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Ubić je do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym cieniutkim strumieniem olej.
Dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
Ciasto wyłożyć do małej formy (około 21 cm x 21 cm lub okrągłej o średnicy 23 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę.
Dobrze wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód posmarować 1/3 ilości polewy. Przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować resztę polewy. Można udekorować orzechami (rozdrobnionymi i/lub połówkami).
POLEWA
Ubić serek razem z masłem. Dodawać cukier puder, w 3 częściach, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi partiami. Wstawić do lodówki do stężenia.

Smile 30-12-2015 09:41

Szybko i łatwo robię ciasto bananowe ze strony http://cooklet.pl/szukaj/ciasto-bananowe Przepis jest naprawdę prosty, ciasto zawsze wychodzi pyszne i nie potrzebuje wiele składników. Szczególnie zajadają się nim dzieci, zrobiłam takie ciasto przy okazji urodzin mojego zucha i wszystkim dzieciom smakowało.

eliza104 13-01-2016 10:41

Muszę podrzucić ten przepis znajomej z pracy. Pytała się mnie o ciasto bananowe, ale ja sama takich nie lubię i nie wiedziałam jak jej pomóc.

barbarra1 14-01-2016 10:26

Piernik z bakaliami bardzo szybko się robi a jest naprawdę przepyszny i nie trzeba dodawać przyprawy do piernika. A więc pół kostki margaryny, szklanka mąki,3 jajka, szklanka cukru pudru, trzy łyżki kawy rozpuszczalnej zagotowujemy w szklance wody do tego rozpuszczamy to trzy łyżki miodu, dwie łyżeczki sody oczyszczonej. Margarynę roztapiamy dodajemy cukier puder i na zmianę mąkę i kawę potem żółtka dodajemy sodę na samym końcu ubitą pianę z białek. Wylewany do keksówki i posypujemy bakaliami takimi jak lubimy:)

felice21 14-01-2016 12:52

Ostatnio znajoma podzieliła się ze mna bardzo ciekawym przepisem na tak zwaną babkę majonezowa, jej cechą charakterystyczną jest to ze zamiast oleju tudzież masła używamy w niej dobrej jakości majonezu, jeszcze nie piekłam, ale próbowałam u znajomej i jestem zachwycona.

funri 14-01-2016 21:40

hmm, bardzo ciekawe

eliza104 19-01-2016 13:45

A lubicie ciasta cytrynowe? Ja wczoraj robiłam takie muffinki i wyszły przepysznie!

paulinee 20-01-2016 10:54

a zna ktoś przepis na sernik, który zawsze się udaje i przede wszystkim nie opada?

babciabogusia 20-01-2016 14:22

@eliza104 podaj przepis na te cytrynowe muffinki jestem bardzo ciekawa czy smakują tak samo jak babka cytrynowa, którą kupuję w cukierni w Szczecinie. Mi nigdy nie wychodzi taka puszysta, ale może babeczki (skoro mniejsze), to mi wyjdą? Czekam na przepis!

eliza104 23-01-2016 12:59

Cytat:

Napisał paulinee
a zna ktoś przepis na sernik, który zawsze się udaje i przede wszystkim nie opada?


Z sernikami to jednak różnie bywa. Zerknij na Kwestię Smaku, przepisy p. Asi są najpewniejsze.

Emily 23-01-2016 15:48

Myślę, że znajdzie się tu ktoś kto robił sernik gotowany polany gorzką czekoladą. Roiłam taki trzeci raz w życiu i znajoma poleciła mi abym użyła czekolady z wedla. Myślałam, że nie będzie żadnej różnicy ale jest kolosalna intensywniejszy smak, lepiej się rozprowadza. Ktoś jeszcze ma takie spostrzeżenia?


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 05:34.

Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.