![]() |
Łatwe przepisy na ciasta
Znacie jakieś łatwe przepisy na ciasta, które warto wypróbować jeśli jest się kompletnym laikiem w pieczeniu?
|
Blog
Ciasto bananowe sty 22 2014 Bez miksera , Boże Narodzenie , Ciasta , proste , Święta , Łatwe 66 Comments ciasto-bananowe3 PrintFriendly and PDFDrukuj przepis 3 Ciasto z bananami to szybkie, proste i pyszne ciasto łyżką mieszane i co najważniejsze – ciasto, które zawsze wychodzi! Nie pamiętam już skąd ten przepis trafił do mnie, ale smak ciasta bananowego i łatwość przygotowania powoduje, iż każdy wraz z dokładką prosi koniecznie o tę recepturę :) Polecam wszystkim! W moim domu ciasto bananowe to nasz numer 1, szczególnie wtedy, kiedy posiadamy nadmiar bardzo dojrzałych bananów, nie mających chętnych do bezpośredniej konsumpcji :) Składniki: 4 dojrzałe banany 3/4 szklanki* cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1.5 szklanki* mąki 1 jajo 50 g masła (roztopić) 100 g bakalii * szklanka – 250 ml Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 175°C. Do miski przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną. W drugiej misce rozgnieść banany, następnie wsypać cukier i wymieszać. Do bananów dodać jajo, roztopione i ostudzone masło, mąkę z sodą oraz bakalie. Wszystko wymieszać dobrze dużą łyżką. Gotowe ciasto bananowe wyłożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką. Ja piekłam w keksówce o wymiarach 30cm x 7cm x 11cm [długość x wysokość x szerokość] (są to wymiary góry keksówki, wymiary samego spodu: 27cm dł. x 8cm szerokość). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut. |
W internecie takich przepisów jest istna kopalnia, więc jak poszperasz trochę na blogach kulinarnych albo stronkach o tej tematyce, to znajdziesz bez problemu.
Poczytaj sobie też tutaj: http://modaija.pl/wypieki-po-mistrzowsku/ Jest tam garść porad na temat tego, jak piec udane ciasta i dobrze się przy tym bawić :) |
Ciasto Kolber - Hummingbird cake - SKŁADNIKI:
Ciasto: 200 ml. oleju rzepakowego w temperaturze pokojowej 3/4 szkl. cukru 3 duże jajka w temperaturze pokojowej 3 łyżki mleka w temperaturze pokojowej 100 g. ananasa 2 banany 300 g. mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 75 g. orzechów pekan/ włoskich Krem: 150 g. masła 120 g. cukru pudru 450 g. serka typu philadelphia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: trochę posiekanych orzechów włoskich/ pekan do dekoracji Ciasto Kolber - Hummingbird cake - PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Ananas i banany zmiksować na puree. Cukier, olej, żółtka dobrze wymieszać ze sobą, dodać owocowe puree oraz suche składniki (przesiane!) Wszystko dobrze wymieszać ze sobą. 2. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy. 3. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno!). Ciasto przelać do dwóch form. Piec w 170st.C około 30-40 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 4. Krem: Masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości, dodać pozostałe składniki i zmiksować. 5. Pierwszy blat ciasta wysmarować kremem, przykryć drugim blatem. Górę i boki wysmarować resztą kremu. Udekorować ciasto posiekanymi orzechami. Smacznego! |
A ja polecam ciasto z kaszą manną. W internecie przepisów jest pełno, często różnią się szczegółami. Ja preferuję dwuwarstwowo- z samą kaszą manną na mleku, a druga masa: kakao i kasza manna. Obowiązkowo na wierzch rodzynki;p
|
babka majonezowa
Składniki: - 6 jaj (osobno żółtka i białka) - 2 szklanki cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - 1 średni słoik majonezu , u mnie 400 ml (ja używam majonezu Winiary) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Gdy piana jest sztywna, mikser włączamy na najniższe obroty, dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, stopniowo wszystko dosypujemy do miksowanej masy. Na koniec dodajemy majonez , po 1 łyżce, oraz ekstrakt z wanilii. Formy do babki natłuszczamy masłem lub margaryną, obsypujemy mąką pszenną. Wlewamy ciasto do 3/4 formy, pamiętajmy , że w piekarniku jeszcze urośnie. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest już dobre, najlepiej wetknąć drewniany patyczek, jeśli jest suchy,m ciasto jest upieczone. |
Nienawidzę pieczenia ciast. Nie mam do tego talentu.
|
Ja również! Nigdy mi nie wychodzą! Dlatego znalazłam już sobie ciastkarnie, z której ciągle zamawiam. Tutaj macie adres storny internetowej bloga tej firmy http://e-torty.pl/blog/2015/03/01/ja...swojego-zycia/ Wszystkie ich wypieki są po prostu rewelacyjne. Serwują torty na różne okazje, jaki i również różnego rodzaju ciasteczka, a czasami nawet jak w tym poście przypominają facetom co powinni zrobić w określonym dniu :) Jak dla mnie to jest bardzo fajny blog, połączony z ciastkarnią, więc bardzo fajna sprawa.
|
Widziałam niedawno przepis na ciasteczka amarantuski - amarantus, jajka i takie bakalie jakie tylko zapragniemy. Mam zamiar to jutro zrobi, ale urozmaicę je jeszcze ekstraktem waniliowym.
|
ciasto z kruszonką
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 200g miękkiego masła 160g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 4 duże jajka 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch: 600g umytych, obranych letnich owoców (truskawki pokroić na drobne kawałki) 1 łyżka mąki pszennej do posypania owoców Kruszonka: 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g masła 70g cukru 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego (można zastąpić waniliowym lub cukrem wanilinowym, jeśli zamiast migdałów będziemy używać orzechów) 2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów 2 łyżki płatków migdałowych lub poszatkowanych orzechów Kruszonka: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i zmielonymi migdałami. Dodać poszatkowane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać płatki migdałowe, wymieszać. Ciasto: 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Na końcu do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać do połączenia składników (ciasto jest dosyć gęste). 5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm i wyrównać. 6. Owoce oprószyć 1 łyżką mąki i równomiernie rozłożyć je na wierzchu ciasta w blaszce. Na końcu ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Podawać pokrojone na prostokąty. |
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 17:33. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.