![]() |
ch³odnik
Przepis na Ch³odnik owocowy
czas: ok. 5 minutliczba porcji: 2–3 Sk³adniki ok. 100 g jagód 500 ml jogurtu, kefiru, zsiad³e mleko itp. sporo owoców, poziomki, jagody, maliny (min. po 1/2 szklanki) gar¶æ migda³ów 2–5 ³y¿ek cukru szczypta cynamonu Moje porady taki deser mo¿ecie zrobiæ na domowym zsiad³ym mleku Przepis na owocowy ch³odnik KROK 1 Wlewam jogurt, kefir czy zsiad³e mleko, dorzucam jagody, cynamon i cukier i miksujê. Nalewam do miseczek, dorzucam du¿o owoców, posiekane migda³y lub p³atki migda³owe i podajê. ;) Smacznego. |
Przepis na Ch³odnik z botwink±
czas: ok. 30 minut liczba porcji: 4–6 Sk³adniki 1 pêczek botwinki 3–4 ogórki pêczek rzodkiewek pêczek szczypiorku 2 jajka (ugotowane na twardo) 1 litr kefiru, jogurtu lub mleka zsiad³ego sól i pieprz Jak zrobiæ ch³odnik na botwince Krok 1 M³ode buraczki odcinam, krojê botwinkê na mniejsze czê¶ci. Jak zrobiæ ch³odnik na botwince Krok 2 Wk³adam wszystko do wody (razem z ma³ymi buraczkami) i gotujê do miêkko¶ci. Potem przelewam ch³odn± wod±. Jak zrobiæ ch³odnik na botwince Krok 3 Obieram buraczki i krojê w kostkê, botwinkê równie¿ krojê drobniej. Jak zrobiæ ch³odnik na botwince Krok 4 Ogórka krojê w kostkê, rzodkiewkê tak¿e, a szczypiorek na malutkie kawa³ki. Jak zrobiæ ch³odnik na botwince Krok 5 Wszystko wrzucam do miski. Doprawiam mocno pieprzem i sol± (ja pieprzu dajê 3/4 ³y¿eczki albo i wiêcej, soli troszke mniej), wlewam kefir lub jogurt, lub zsiad³e mleko. Mieszam dok³adnie. Podajê z pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego. ;-) |
Ch³odnik szafranowy
Sk³adniki 2 du¿e pomidory 2 szczypty szafranu ³y¿ka oliwy 4 papryki czerwone z±bek czosnku 2 pomarañcze sól pieprz Etapy przygotowania Przepis na ch³odnik - ch³odnik szafranowy Pomidory wk³adamy na 15 sekund do wrz±tku. Wyjmujemy, hartujemy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kosteczkê. Nitki szafranu mieszamy z oliw±. Papryki k³adziemy na grill i pieczemy ok. 20 min, a¿ zmiêkn±, a skórka sczernieje. Przek³adamy do woreczka foliowego i studzimy. Obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Paprykê, pomidory, posiekany czosnek, oliwê z szafranem miksujemy, dolewamy sok wyci¶niêty z pomarañczy, przyprawiamy sol± i pieprzem. Sch³adzamy ch³odnik 1–2 godz. w lodówce. Na wierzchu posypujemy nitkami szafranu. |
ch³odnik klasyczny
3 jajka na twardo 2 ogórki po du¿ym pêczku szczypiorku i koperku 1-2 ³y¿ki koncentratu buraczanego cukier sól pieprz Z botwiny odetnij korzonki i usuñ. Je¶li s± uformowane buraczki, op³ucz je, obierz i pokrój w æwiartki. Zostaw 1/3 li¶ci, op³ucz i pokrój. Starannie op³ucz ³odygi, otrzep z wody i pokrój na 2-3-centymetrowe kawa³ki. Botwinê w³ó¿ do garnka, wlej 3/4 szklanki wrz±tku i sok z cytryny. Wsyp ³y¿eczkê cukru i postaw garnek na ma³ym ogniu. Du¶ pod lekko uchylon± pokrywk± 5-8 minut, nastêpnie wystud¼. Do drugiego du¿ego garnka wlej mocno sch³odzony kefir lub zsiad³e mleko oraz ¶mietanê, starannie je roztrzep. Dodaj posiekane koperek i szczypior (zostaw trochê do dekoracji) oraz pokrojone kostkê jajko i pokrojony w du¿± kostkê obrany ogórek. Wlej ostudzon± botwinkê, dopraw koncentratem buraczanym, sol±, pieprzem i cukrem. Po doprawieniu przykryj zupê i wstaw na godzinê do lodówki. Ch³odnik rozlej do talerzy, dodaj pokrojone w æwiartki jajka i udekoruj posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. |
Ch³odnik litewski z botwink±, na upa³y
/sk³adniki na pe³en garnek – oko³o 4 porcji/ buraczki: korzenie (tak ze 2-4 buraczki) i botwinka. Je¶li botwinka jest bez buraczków, bierzemy 2-3 buraczki ¶redniej wielko¶ci 2-3 ³y¿ki mas³a (u mnie mas³o klarowane) 2 cebule, posiekane w kosteczkê szklanka wody kilka pokrojonych w s³upki rzodkiewek dwa ogórki gruntowe, pokrojone w kosteczkê z±bek czosnku, zmia¿d¿ony lub posiekany w drobn± kosteczkê zielenina: u mnie trochê szczypiorku, trochê koperku (i oliwa koperkowa, tak z dwie ³y¿ki) kefir 250 ml i jogurt grecki 500 ml (po prostu takie opakowania mia³am pod rêk±) sól, pieprz do smaku dodatkowo i opcjonalnie: zielenina do podania, jajka gotowane na twardo do podania. Wykonanie: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy klarowane mas³o. W tym czasie obieramy buraczki ze skórki, ¶cieramy je na tarce o grubych oczkach. Siekamy botwinkê (siekam ca³e ³ody¿ki i tak z 1/3 górnych li¶ci – mo¿na wiêcej, je¶li s± ¶wie¿utkie i m³ode). Do garnka dodajemy cebulê, szklimy przez chwilê, wrzucamy buraczki i botwinkê. Sma¿ymy przez kilka minut na ¶rednim ogniu, a¿ buraczki nieco zmiêkn± (ale nadal bêd± jêdrne). Dolewamy teraz szklankê wody i zostawiamy do zagotowania. Kiedy tylko woda siê zagotuje, ¶ci±gamy botwinkê z ognia i pozwalamy jej wystygn±æ. Gdy nasze buraczki wystyg³y dodajemy pozosta³e sk³adniki: ogórki, rzodkiewkê, czosnek, zieleninê, trochê oliwy (u mnie 2-3 ³y¿ki oliwy koperkowej), sok z po³owy limonki (ja da³am z ca³ej, bo lubiê kwas – mo¿ecie te¿ doprawiæ limonk± po dodaniu kefiru. Dolewamy kefir i jogurt grecki, doprawmy dok³adnie do smaku sol± (pieprzê przed samym podaniem) i wk³adamy do lodówki,aby nasz ch³odnik by³ naprawdê ch³odny. Podajemy w upalne, letnie dni. Smacznego! |
Ch³odnik hiszpañski (gazpacho)
1 kg dojrza³ych pomidorów 2 z±bki czosnku mi±¿sz z 1/2 bu³ki kajzerki 1 ³y¿ka czerwonego octu winnego 100 ml oliwy z pierwszego t³oczenia mielony kumin cukier sól Pomidory umyj, przekrój, usuñ gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawa³ki. Mi±¿sz z bu³ki namocz w wodzie, nastêpnie odci¶nij. Do kielicha blendera prze³ó¿ obrane z±bki czosnku, po³owê pomidorów, ocet winny, bu³kê, kumin, sól i ³y¿eczkê cukru, zacznij miksowaæ. Nie przerywaj±c miksowania, dodaj pozosta³e pomidory. Gdy ca³o¶æ bêdzie ju¿ dok³adnie zmiksowana, na koniec stopniowo zacznij dolewaæ oliwê. Ch³odnik przetrzyj przez sito, przelej do garnka i wstaw na 2-3 godziny do sch³odzenia. Przed podaniem zupê ewentualnie dopraw sol± i cukrem. Rada: Do gazpacho mo¿esz dodaæ drobno pokrojone s³odkie papryki. |
Ch³odnik b³yskawiczny - sk³adniki:
1 l soku pomidorowego z kartonu 1.5 l kefiru 2 pêczki rzodkiewek 1 pêczek koperku 1 pêczek szczypiorku 1 ¶wie¿y ogórek (20 dag) 2 ³y¿ki sosu sojowego 8 jajek gotowanych na twardo cukier pieprz sól Ch³odnik b³yskawiczny - sposób przygotowania: Szczypiorek i koperek op³ukaæ, osuszyæ i drobno posiekaæ. Rzodkiewki i ogórek umyæ, osuszyæ i zetrzeæ na tarce do jarzyn. Przygotowane sk³adniki po³±czyæ, wlaæ sok wymieszany z kefirem, doprawiæ sol±, cukrem oraz pieprzem i wymieszaæ. Sch³odziæ w lodówce 1 godz. Jajka obraæ, podzieliæ na cz±stki, roz³o¿yæ do talerzy i wlaæ ch³odnik. Podawaæ z grzankami z razowego chleba |
ORIENTALNY MELONOWO-OGÓRKOWY CH£ODNIK Z KREWETKAMI TYGRYSIMI - sk³adniki:
1 melon miodowy 1 ogórek d³ugi 1 awokado 1 limonka kawa³ek imbiru - d³ugo¶æ 4 cm 1/2 ³y¿eczki pieprzu 10 listków ¶wie¿ej miêty 1/2 kostki mas³a 5 z±bków czosnku 1 natka pietruszki 30 krewetek tygrysich obranych i surowych jogurt naturalny ORIENTALNY MELONOWO-OGÓRKOWY CH£ODNIK Z KREWETKAMI TYGRYSIMI - sposób przygotowania: Warzywa i owoce myjemy. Ogórka, melona i awokado obieramy. Ogórka kroimy na kosteczkê i wrzucamy do garnka lub miski. Melona przekrawamy na pó³ i ³y¿k± wyskrobujemy mi±¿sz z pestkami. Kroimy owoc na kosteczkê. Wrzucamy do garnka. To samo robimy z awokado, ale je odk³adamy sobie na bok. Imbir obieramy i ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Dodajemy do garnka. li¶cie miêty drobno siekamy i dok³adamy do garnka. Dosypujemy pieprz i blendujemy. Do zupy wrzucamy pokrojone w kostkê awokado. Porcja wysz³a na 2 miseczki po 500 ml. Robimy do zupy kleksa jogurtowego. Umyte krewetki wrzucamy na roztopione mas³o wraz z pietruszk± i posiekanym czosnkiem. |
Ch³odnik hiszpañski (gazpacho)
1 kg dojrza³ych pomidorów 2 z±bki czosnku mi±¿sz z 1/2 bu³ki kajzerki 1 ³y¿ka czerwonego octu winnego 100 ml oliwy z pierwszego t³oczenia mielony kumin cukier sól Pomidory umyj, przekrój, usuñ gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawa³ki. Mi±¿sz z bu³ki namocz w wodzie, nastêpnie odci¶nij. Do kielicha blendera prze³ó¿ obrane z±bki czosnku, po³owê pomidorów, ocet winny, bu³kê, kumin, sól i ³y¿eczkê cukru, zacznij miksowaæ. Nie przerywaj±c miksowania, dodaj pozosta³e pomidory. Gdy ca³o¶æ bêdzie ju¿ dok³adnie zmiksowana, na koniec stopniowo zacznij dolewaæ oliwê. Ch³odnik przetrzyj przez sito, przelej do garnka i wstaw na 2-3 godziny do sch³odzenia. Przed podaniem zupê ewentualnie dopraw sol± i cukrem. Rada: Do gazpacho mo¿esz dodaæ drobno pokrojone s³odkie papryki. |
ch³odnik
Sk³adniki pêczek botwinki ogórek pêczek rzodkiewek 2 cebulki dymki szklanka kwa¶nej ¶mietany 150 ml ma¶lanki 1/2 l bulionu jarzynowego 2 jajka na twardo sól, pieprz Etapy przygotowania Li¶cie botwinki pokroiæ, buraczki umyæ. Botwinkê i buraczki gotowaæ w bulionie ok. 10 min. Rzodkiewki oczy¶ciæ, pokroiæ na grubsze plasterki. Ogórek umyæ, pokroiæ na plasterki. Dymki oczy¶ciæ, drobno pokroiæ, szczypiorek posiekaæ. Jajka pokroiæ na kawa³ki. Botwinkê i buraczki odcedziæ. Buraczki obraæ, pokroiæ na plasterki. Do wywaru wlaæ ¶mietanê i ma¶lankê. Dodaæ botwinkê, buraczki, rzodkiewki, ogórek i dymkê. Wymieszaæ, przyprawiæ. Ch³odnik wstawiæ na 2 godziny do lodówki. Udekorowaæ jajkami. |
Przepis na ch³odnik jogurtowy
Ch³odnik jogurtowy Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: Godzina ch³odzenia Trudno¶æ: ³atwe Sk³adniki na 4 porcje • 1,5 litra jogurtu naturalnego (bez cukru) • 6 rzodkiewek • 1 ogórek • 2 buraki • kilka ga³±zek szczypiorku • kilka ga³±zek natki pietruszki • sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Ogórka obraæ i wraz z oczyszczon± rzodkiewk± pokroiæ w drobn± kostkê. 2. Buraki dok³adnie umyæ, obraæ ze skórki i zetrzeæ na tarce o grubych oczkach. 3. Szczypiorek drobno posiekaæ. 4. Warzywa po³±czyæ z jogurtem, doprawiæ do smaku sol± i pieprzem. 5. Odstawiæ na godzinê do lodówki. Podawaæ ozdobione natk± pietruszki |
Ch³odnik Litewski
sk³adniki du¿y pêczek boæwiny wraz z m³odymi buraczkami 2 ogórki pó³ szklanki posiekanego koperku 2 ³y¿ki posiekanego szczypiorku 2 jajka ugotowane na twardo 2 z±bki czosnku 6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu nie s³odzonego pó³ szklanki kwa¶nej ¶mietany Sposób przygotowania 1.Botwinkê p³uczemy i siekamy, buraczki cieniutko obieramy i kroimy w kostkê. 2.Wk³adamy do garnka, zalewamy niedu¿± ilo¶ci± wody (ok. pó³ szklanki) i dusimy ok. 10 min. Odstawiamy do ostygniêcia. 3.Mieszamy z kefirem i ¶mietan±, dodajemy zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobn± kostkê ogórki, solimy do smaku, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 4.Po wyjêciu z lodówki podajemy z po³ówkami jajka na twardo. |
ch³odnik szczawiowy
Sk³adniki szczaw - li¶cie 15 dag ogórek ¶wie¿y 1 szt ¶mietana 12% 1 szklanka zsiad³e mleko 1,5 litra koperek 1 pêczek szczypiorek 1 pêczek jajka 3 sól pieprz Szczaw dok³adnie myjemy, usuwamy ³ody¿ki, a li¶cie siekamy i wrzucamy do niewielkiej ilo¶ci wrz±tku. Etapy przygotowania Szczaw dok³adnie myjemy, usuwamy ³ody¿ki, a li¶cie siekamy i wrzucamy do niewielkiej ilo¶ci wrz±tku. Gotujemy 5 minut po czym odstawiamy do sch³odzenia. Ogórek obieramy i bardzo drobno kroimy. Koperek i szczypiorem myjemy i drobno siekamy. Przygotowane sk³adniki wraz ze ¶mietan± dodajemy do zsiad³ego mleka, doprawiamy sol± i pieprzem i ubijamy trzepaczk±. Ch³odnik wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Jajka gotujemy na twardo, po czym studzimy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy w plasterki. Tuz przed podaniem zupy dodajemy do ka¿dej porcji. |
Ch³odnik polski z burakami :
Buraki umyj, obierz, przekrój na pó³ i gotuj w 1,5 szklanki bulionu przez ok. 20–25 min, a¿ buraki bêd± miêkkie. Wyjmij buraki na talerz do wystygniêcia, ale nie wylewaj bulionu z buraków. Ogórka utrzyj na tarce jarzynowej, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkê. Ostudzone buraki zetrzyj na tarce. Nastêpnie w³ó¿ do bulionu kolejno: buraki, ogórki, szczypiorek, koperek. Na koniec zalej ma¶lank± i ¶mietan±. Dodaj do smaku cukier i sól. Latem polecamy podawaæ jako danie obiadowe z m³odymi ziemniakami posypanymi koperkiem. |
Ch³odnik hiszpañski (gazpacho)
1 kg dojrza³ych pomidorów 2 z±bki czosnku mi±¿sz z 1/2 bu³ki kajzerki 1 ³y¿ka czerwonego octu winnego 100 ml oliwy z pierwszego t³oczenia mielony kumin cukier sól Pomidory umyj, przekrój, usuñ gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawa³ki. Mi±¿sz z bu³ki namocz w wodzie, nastêpnie odci¶nij. Do kielicha blendera prze³ó¿ obrane z±bki czosnku, po³owê pomidorów, ocet winny, bu³kê, kumin, sól i ³y¿eczkê cukru, zacznij miksowaæ. Nie przerywaj±c miksowania, dodaj pozosta³e pomidory. Gdy ca³o¶æ bêdzie ju¿ dok³adnie zmiksowana, na koniec stopniowo zacznij dolewaæ oliwê. Ch³odnik przetrzyj przez sito, przelej do garnka i wstaw na 2-3 godziny do sch³odzenia. Przed podaniem zupê ewentualnie dopraw sol± i cukrem. |
Ch³odnik jogurtowy
Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: Godzina ch³odzenia Trudno¶æ: ³atwe Sk³adniki na 4 porcje • 1,5 litra jogurtu naturalnego (bez cukru) • 6 rzodkiewek • 1 ogórek • 2 buraki • kilka ga³±zek szczypiorku • kilka ga³±zek natki pietruszki • sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Ogórka obraæ i wraz z oczyszczon± rzodkiewk± pokroiæ w drobn± kostkê. 2. Buraki dok³adnie umyæ, obraæ ze skórki i zetrzeæ na tarce o grubych oczkach. 3. Szczypiorek drobno posiekaæ. 4. Warzywa po³±czyæ z jogurtem, doprawiæ do smaku sol± i pieprzem. 5. Odstawiæ na godzinê do lodówki. Podawaæ ozdobione natk± pietruszki |
Ch³odnik najlepszy jaki jad³em
Sk³adniki 2 pêczki botwinki 3 jajka 2 ¶wie¿e ogórki (ok 30dkg), kilka rzodkiewek kilka piórek szczypiorku i 1 pêczek koperku 4 szkl zsiad³ego mleka i 1 szkl. ¶mietany 2 ³y¿ki soku z cytryny, sól, cukier, 2-3 z±bki czosnku Etapy przygotowania 1 1. Botwinkê umyæ (buraczki obraæ) i pokroiæ drobno (li¶cie i buraczki). Zalaæ 2 szklankami posolonej i lekko os³odzonej wody i ugotowaæ (ok 15 minut). Jajka ugotowaæ na twardo, obraæ i pokroiæ w kostkê. Ogórki obraæ i pokroiæ w kostkê, rzodkiewkê tez pokroiæ w kostkê. Koper i szczypior drobno posiekaæ. 2 2. Do rozm±conego mleka dodaæ os±czon± z wody botwinê, ogórki, rzodkiewkê, jajka, szczypior, koperek zmia¿d¿ony czosnek. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ, doprawiæ sol± i dodaæ sok z cytryny. Sch³odziæ. A teraz najwa¿niejsze :) NAJLEPIEJ SMAKUJE ZIMNY CH£ODNIK PACHN¡CY KOPREM I CZOSNKIEM Z ODSMA¯ANYMI GOR¡CYMI ZIEMNIACZKAMI PODANYMI NA OSOBNYM TALERZU !! mmm Smacznego |
Ch³odnik z botwink± z przepisu mojej babci
Sk³adniki (dla 6 osób): 1,5 litra zsiad³ego mleka 1,5 litra jogurtu naturalnego lub ma¶lanki (kefir te¿ mo¿e byæ, ale ja wolê jogurt lub ma¶lankê, które s± mniej kwa¶ne ni¿ kefir) 1 pêczek botwinki (z ma³ymi buraczkami) 1 pêczek rzodkiewki 3 niedu¿e ogórki gruntowe 1 pêczek ¶wie¿ego koperku sól i pieprz do smaku jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: botwinkê myjemy, pozbawiamy li¶ci (zostawiam tylko ró¿owe ³ody¿ki, nie lubiê sflacza³ych li¶ci w ch³odniku) i siekamy, wraz z ma³ymi buraczkami do garnka (który pomie¶ci ponad 3 litry ch³odnika) wlewamy pó³ szklanki wody, wrzucamy posiekan± botwinkê i buraczki i dusimy przez kilka minut gdy botwinka i buraczki bêd± miêkkie, zdejmujemy z ognia rzodkiewkê myjemy i kroimy (u mnie w s³upki) ogórek myjemy, obieramy i kroimy (u mnie w s³upki) koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy do podduszonej botwiny i buraczków wlewamy zsiad³e mleko i dorzucamy posiekane warzywa oraz koperek, mieszamy ch³odnik doprawiamy sol± i pieprzem, przykrywamy przykrywk± lub zabezpieczamy foli± i wstawiamy do lodówki, ¿eby smaki siê przegryz³y, a ch³odnik sch³odzi³ podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i m³odymi ziemniakami (w sezonie) lub z chlebem |
Ch³odnik najlepszy
Sk³adniki 2 pêczki botwinki 3 jajka 2 ¶wie¿e ogórki (ok 30dkg), kilka rzodkiewek kilka piórek szczypiorku i 1 pêczek koperku 4 szkl zsiad³ego mleka i 1 szkl. ¶mietany 2 ³y¿ki soku z cytryny, sól, cukier, 2-3 z±bki czosnku Etapy przygotowania 1 1. Botwinkê umyæ (buraczki obraæ) i pokroiæ drobno (li¶cie i buraczki). Zalaæ 2 szklankami posolonej i lekko os³odzonej wody i ugotowaæ (ok 15 minut). Jajka ugotowaæ na twardo, obraæ i pokroiæ w kostkê. Ogórki obraæ i pokroiæ w kostkê, rzodkiewkê tez pokroiæ w kostkê. Koper i szczypior drobno posiekaæ. 2 2. Do rozm±conego mleka dodaæ os±czon± z wody botwinê, ogórki, rzodkiewkê, jajka, szczypior, koperek zmia¿d¿ony czosnek. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ, doprawiæ sol± i dodaæ sok z cytryny. Sch³odziæ. A teraz najwa¿niejsze :) NAJLEPIEJ SMAKUJE ZIMNY CH£ODNIK PACHN¡CY KOPREM I CZOSNKIEM Z ODSMA¯ANYMI GOR¡CYMI ZIEMNIACZKAMI PODANYMI NA OSOBNYM TALERZU !! mmm Smacznego |
Jeszcze nigdy nie jad³am ch³odnika :D
|
Ch³odnik wileñski rodziny Ikonowiczów z szyjkami raków lub cielêcin±
Sk³adniki: zsiad³e mleko 2 l polski kwa¶ny kefir np. Grodzki 1 l kwa¶na ¶mietana 36% 0,5 l wywar z buraków 1 l m³oda botwina 1 pêczek koper 2 pêczki ¶wie¿e ogórki z kolcami (kwaszeniaki) 1 kg rzodkiewki 2 pêczki pieczona cielêcina i szyjki rakowe jajka na twardo czosnek 1 z±bek cukier sól pieprz szczypta Na wywar: starte buraki 3 kg woda 1 l ocet 1 ³y¿ka sól i cukier Odk±d szyjki rakowe sta³y siê dostêpne,ten przysmak tradycyjnej kuchni powróci³ na nasze sto³y. Aby przygotowaæ wywar, 3 kg startych buraków zalewamy 1 l wody. W momencie wrzenia zakwaszamy octem, doprawiamy sol± i cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu oko³o godziny. Do wywaru dodajemy oczyszczon± i pokrojon± botwinê i lekko j± zaparzamy, na sam koniec dodajemy li¶cie botwinki, tak by pozosta³y jêdrne. W ten sposób barszcz zachowa swój piêkny, ró¿owy kolor. Do ostudzonego barszczu dodajemy posiekany koper, ogórki, rzodkiewki, pokrojon± w cieniutkie paski pieczon± cielêcinê i szyjki rakowe oraz jajko na twardo. Mleko rozbijamy na g³adko, dodajemy kefir i ¶mietanê, ci±gle mieszaj±c. Sch³odzony barszcz ³±czymy z mas± mleczn±. Ch³odnik mo¿emy zakwasiæ naturalnym kwasem z buraków. Taki kwas przyda siê te¿ do zakwaszenia barszczu i innych zup, wiêc warto go mieæ w swojej spi¿arni. |
Sk³adniki, dla 4 osób:
• 3 fili¿anki kefiru (lub zsiad³ego mleka) • 1 fili¿anka ma¶lanki • 1/2 fili¿anki jogurtu naturalnego • 2 fili¿anki chudego mleka (0,5%) • 1 fili¿anka zimnej wody (mineralnej bez gazu lub przegotowanej) • 2 gar¶cie posiekanej sa³aty • 2 gar¶cie posiekanej botwinki (m³ode listki) • 6 rzodkiewek, pokrojonych na cieniutkie plasterki • 2 szczypiorki wraz z cebulkami, drobno pokrojone • 4 ³y¿ki posiekanego koperku • 1 ³y¿ka posiekanej natki • 1/3 ¶redniego ogórka cienko pokrojonego (opcjonalnie) • sól morska Wykonanie: Posiekany szczypiorek i rzodkiewki w³o¿yæ do wiêkszej miski, posoliæ i wymieszaæ. Dodaæ koperek, natkê pietruszki i ogórka je¶li go u¿ywamy. Dodaæ sa³atê i botwinkê, posoliæ i wymieszaæ. Wlaæ kefir, ma¶lankê, jogurt, mleko i wodê, zamieszaæ. Dodaæ ewentualnie wiêcej wody, aby uzyskaæ po¿±dan± konsystencjê ch³odnika. Doprawiæ sol± morsk±. Trzymaæ w lodówce do czasu podania. Ziemniaki oskrobaæ, umyæ, zalaæ zimn± wod±, posoliæ i ugotowaæ. Odcedziæ, dodaæ rozpuszczone mas³o lub skwarki. Posypaæ koperkiem. |
Ch³odnik litewski - sk³adniki:
du¿y pêczek boæwiny wraz z m³odymi buraczkami 2 ogórki pó³ szklanki posiekanego koperku 2 ³y¿ki posiekanego szczypiorku 2 jajka ugotowane na twardo 2 z±bki czosnku 6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu (nie s³odzonego!) pó³ szklanki kwa¶nej ¶mietany Ch³odnik litewski - sposób przygotowania: Boæwinkê wyp³ukaæ i posiekaæ, buraczki cieniutko obraæ i pokroiæ w kostkê. W³o¿yæ do garnka, zalaæ niedu¿± ilo¶ci± wody (ok. pó³ szklanki) i dusiæ ok. 10 min. Odstawiæ do ostygniêcia. Wymieszaæ z kefirem i ¶mietan±, dodaæ zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobn± kostkê ogórki, posoliæ do smaku, odstawiæ na kilka godzin do lodówki. Podawaæ z po³ówkami jajka na twardo. Je¶li kto¶ lubi wersjê bardziej kwa¶n±, do gotowanej boæwinki dodaæ mo¿na gar¶æ li¶ci ¶wie¿ego szczawiu. W wersji klasycznej do ch³odnika dodaje siê obrane szyjki rakowe lub kawa³ki pieczonej cielêciny, piersi z kury czy indyka. |
ch³odnik
Sk³adniki, 4 porcje: • ok. 1 i 1/2 litra bulionu (drobiowego, warzywnego, cielêcego)* • 1 pêczek botwinki z kilkoma du¿ymi buraczkami • 2 ³y¿eczki soku z cytryny • 1/2 - 1 ³y¿eczka octu winnego lub ry¿owego • sól, pieprz • 400 ml kefiru * je¶li botwinka nie ma du¿ych buraczków najlepiej u¿yæ mniej bulionu • do podania, np. ugotowane na twardo jajko, pokrojony ogórek i rzodkiewka + tymianek lub koperek Przygotowanie: Botwinkê dok³adnie op³ukaæ, odci±æ korzonki. Buraczki obraæ i pokroiæ w ma³± kosteczkê. £ody¿ki posiekaæ drobno, li¶cie posiekaæ na oko³o 2-3 mm kawa³ki. Je¶li botwinka ma du¿o li¶ci mo¿na nie dodawaæ wszystkich. Bulion zagotowaæ, dodaæ same pokrojone buraczki bez li¶ci i ³ody¿ek, zmniejszyæ ogieñ, gotowaæ przez oko³o 15 minut bez przykrycia, dodaæ ³ody¿ki i li¶cie i gotowaæ przez oko³o 10 minut do miêkko¶ci. Dodaæ sok z cytryny i ocet i gotowaæ przez oko³o 2 minuty, w razie potrzeby doprawiæ sol± i pieprzem. Wywar ostudziæ. Do ostudzonego wywaru dodaæ kefir i wymieszaæ. Sch³odziæ. Podawaæ np. z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewk±. |
Co do ¶mietany, jesli odrobinê dodajecie do ch³odnika to polecam ¦mietana 18% Mleczna Polana któr± mo¿ecie kupiæ w Polomarkecie. Moim zdaniem bêdzie idealnie pasowaæ.
|
Ja nie lubiê zup typu ch³odnik
|
Akurat ja lubiê, ale nie wszystkie. Najlepsze jest gazpacho i zupa z cukinii.
|
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 19:28. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.