![]() |
chłodnik
Przepis na Chłodnik owocowy
czas: ok. 5 minutliczba porcji: 2–3 Składniki ok. 100 g jagód 500 ml jogurtu, kefiru, zsiadłe mleko itp. sporo owoców, poziomki, jagody, maliny (min. po 1/2 szklanki) garść migdałów 2–5 łyżek cukru szczypta cynamonu Moje porady taki deser możecie zrobić na domowym zsiadłym mleku Przepis na owocowy chłodnik KROK 1 Wlewam jogurt, kefir czy zsiadłe mleko, dorzucam jagody, cynamon i cukier i miksuję. Nalewam do miseczek, dorzucam dużo owoców, posiekane migdały lub płatki migdałowe i podaję. ;) Smacznego. |
Przepis na Chłodnik z botwinką
czas: ok. 30 minut liczba porcji: 4–6 Składniki 1 pęczek botwinki 3–4 ogórki pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 2 jajka (ugotowane na twardo) 1 litr kefiru, jogurtu lub mleka zsiadłego sól i pieprz Jak zrobić chłodnik na botwince Krok 1 Młode buraczki odcinam, kroję botwinkę na mniejsze części. Jak zrobić chłodnik na botwince Krok 2 Wkładam wszystko do wody (razem z małymi buraczkami) i gotuję do miękkości. Potem przelewam chłodną wodą. Jak zrobić chłodnik na botwince Krok 3 Obieram buraczki i kroję w kostkę, botwinkę również kroję drobniej. Jak zrobić chłodnik na botwince Krok 4 Ogórka kroję w kostkę, rzodkiewkę także, a szczypiorek na malutkie kawałki. Jak zrobić chłodnik na botwince Krok 5 Wszystko wrzucam do miski. Doprawiam mocno pieprzem i solą (ja pieprzu daję 3/4 łyżeczki albo i więcej, soli troszke mniej), wlewam kefir lub jogurt, lub zsiadłe mleko. Mieszam dokładnie. Podaję z pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego. ;-) |
Chłodnik szafranowy
Składniki 2 duże pomidory 2 szczypty szafranu łyżka oliwy 4 papryki czerwone ząbek czosnku 2 pomarańcze sól pieprz Etapy przygotowania Przepis na chłodnik - chłodnik szafranowy Pomidory wkładamy na 15 sekund do wrzątku. Wyjmujemy, hartujemy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Nitki szafranu mieszamy z oliwą. Papryki kładziemy na grill i pieczemy ok. 20 min, aż zmiękną, a skórka sczernieje. Przekładamy do woreczka foliowego i studzimy. Obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Paprykę, pomidory, posiekany czosnek, oliwę z szafranem miksujemy, dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, przyprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy chłodnik 1–2 godz. w lodówce. Na wierzchu posypujemy nitkami szafranu. |
chłodnik klasyczny
3 jajka na twardo 2 ogórki po dużym pęczku szczypiorku i koperku 1-2 łyżki koncentratu buraczanego cukier sól pieprz Z botwiny odetnij korzonki i usuń. Jeśli są uformowane buraczki, opłucz je, obierz i pokrój w ćwiartki. Zostaw 1/3 liści, opłucz i pokrój. Starannie opłucz łodygi, otrzep z wody i pokrój na 2-3-centymetrowe kawałki. Botwinę włóż do garnka, wlej 3/4 szklanki wrzątku i sok z cytryny. Wsyp łyżeczkę cukru i postaw garnek na małym ogniu. Duś pod lekko uchyloną pokrywką 5-8 minut, następnie wystudź. Do drugiego dużego garnka wlej mocno schłodzony kefir lub zsiadłe mleko oraz śmietanę, starannie je roztrzep. Dodaj posiekane koperek i szczypior (zostaw trochę do dekoracji) oraz pokrojone kostkę jajko i pokrojony w dużą kostkę obrany ogórek. Wlej ostudzoną botwinkę, dopraw koncentratem buraczanym, solą, pieprzem i cukrem. Po doprawieniu przykryj zupę i wstaw na godzinę do lodówki. Chłodnik rozlej do talerzy, dodaj pokrojone w ćwiartki jajka i udekoruj posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. |
Chłodnik litewski z botwinką, na upały
/składniki na pełen garnek – około 4 porcji/ buraczki: korzenie (tak ze 2-4 buraczki) i botwinka. Jeśli botwinka jest bez buraczków, bierzemy 2-3 buraczki średniej wielkości 2-3 łyżki masła (u mnie masło klarowane) 2 cebule, posiekane w kosteczkę szklanka wody kilka pokrojonych w słupki rzodkiewek dwa ogórki gruntowe, pokrojone w kosteczkę ząbek czosnku, zmiażdżony lub posiekany w drobną kosteczkę zielenina: u mnie trochę szczypiorku, trochę koperku (i oliwa koperkowa, tak z dwie łyżki) kefir 250 ml i jogurt grecki 500 ml (po prostu takie opakowania miałam pod ręką) sól, pieprz do smaku dodatkowo i opcjonalnie: zielenina do podania, jajka gotowane na twardo do podania. Wykonanie: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy klarowane masło. W tym czasie obieramy buraczki ze skórki, ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Siekamy botwinkę (siekam całe łodyżki i tak z 1/3 górnych liści – można więcej, jeśli są świeżutkie i młode). Do garnka dodajemy cebulę, szklimy przez chwilę, wrzucamy buraczki i botwinkę. Smażymy przez kilka minut na średnim ogniu, aż buraczki nieco zmiękną (ale nadal będą jędrne). Dolewamy teraz szklankę wody i zostawiamy do zagotowania. Kiedy tylko woda się zagotuje, ściągamy botwinkę z ognia i pozwalamy jej wystygnąć. Gdy nasze buraczki wystygły dodajemy pozostałe składniki: ogórki, rzodkiewkę, czosnek, zieleninę, trochę oliwy (u mnie 2-3 łyżki oliwy koperkowej), sok z połowy limonki (ja dałam z całej, bo lubię kwas – możecie też doprawić limonką po dodaniu kefiru. Dolewamy kefir i jogurt grecki, doprawmy dokładnie do smaku solą (pieprzę przed samym podaniem) i wkładamy do lodówki,aby nasz chłodnik był naprawdę chłodny. Podajemy w upalne, letnie dni. Smacznego! |
Chłodnik hiszpański (gazpacho)
1 kg dojrzałych pomidorów 2 ząbki czosnku miąższ z 1/2 bułki kajzerki 1 łyżka czerwonego octu winnego 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia mielony kumin cukier sól Pomidory umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Miąższ z bułki namocz w wodzie, następnie odciśnij. Do kielicha blendera przełóż obrane ząbki czosnku, połowę pomidorów, ocet winny, bułkę, kumin, sól i łyżeczkę cukru, zacznij miksować. Nie przerywając miksowania, dodaj pozostałe pomidory. Gdy całość będzie już dokładnie zmiksowana, na koniec stopniowo zacznij dolewać oliwę. Chłodnik przetrzyj przez sito, przelej do garnka i wstaw na 2-3 godziny do schłodzenia. Przed podaniem zupę ewentualnie dopraw solą i cukrem. Rada: Do gazpacho możesz dodać drobno pokrojone słodkie papryki. |
Chłodnik błyskawiczny - składniki:
1 l soku pomidorowego z kartonu 1.5 l kefiru 2 pęczki rzodkiewek 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 świeży ogórek (20 dag) 2 łyżki sosu sojowego 8 jajek gotowanych na twardo cukier pieprz sól Chłodnik błyskawiczny - sposób przygotowania: Szczypiorek i koperek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Rzodkiewki i ogórek umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce do jarzyn. Przygotowane składniki połączyć, wlać sok wymieszany z kefirem, doprawić solą, cukrem oraz pieprzem i wymieszać. Schłodzić w lodówce 1 godz. Jajka obrać, podzielić na cząstki, rozłożyć do talerzy i wlać chłodnik. Podawać z grzankami z razowego chleba |
ORIENTALNY MELONOWO-OGÓRKOWY CHŁODNIK Z KREWETKAMI TYGRYSIMI - składniki:
1 melon miodowy 1 ogórek długi 1 awokado 1 limonka kawałek imbiru - długość 4 cm 1/2 łyżeczki pieprzu 10 listków świeżej mięty 1/2 kostki masła 5 ząbków czosnku 1 natka pietruszki 30 krewetek tygrysich obranych i surowych jogurt naturalny ORIENTALNY MELONOWO-OGÓRKOWY CHŁODNIK Z KREWETKAMI TYGRYSIMI - sposób przygotowania: Warzywa i owoce myjemy. Ogórka, melona i awokado obieramy. Ogórka kroimy na kosteczkę i wrzucamy do garnka lub miski. Melona przekrawamy na pół i łyżką wyskrobujemy miąższ z pestkami. Kroimy owoc na kosteczkę. Wrzucamy do garnka. To samo robimy z awokado, ale je odkładamy sobie na bok. Imbir obieramy i ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Dodajemy do garnka. liście mięty drobno siekamy i dokładamy do garnka. Dosypujemy pieprz i blendujemy. Do zupy wrzucamy pokrojone w kostkę awokado. Porcja wyszła na 2 miseczki po 500 ml. Robimy do zupy kleksa jogurtowego. Umyte krewetki wrzucamy na roztopione masło wraz z pietruszką i posiekanym czosnkiem. |
Chłodnik hiszpański (gazpacho)
1 kg dojrzałych pomidorów 2 ząbki czosnku miąższ z 1/2 bułki kajzerki 1 łyżka czerwonego octu winnego 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia mielony kumin cukier sól Pomidory umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Miąższ z bułki namocz w wodzie, następnie odciśnij. Do kielicha blendera przełóż obrane ząbki czosnku, połowę pomidorów, ocet winny, bułkę, kumin, sól i łyżeczkę cukru, zacznij miksować. Nie przerywając miksowania, dodaj pozostałe pomidory. Gdy całość będzie już dokładnie zmiksowana, na koniec stopniowo zacznij dolewać oliwę. Chłodnik przetrzyj przez sito, przelej do garnka i wstaw na 2-3 godziny do schłodzenia. Przed podaniem zupę ewentualnie dopraw solą i cukrem. Rada: Do gazpacho możesz dodać drobno pokrojone słodkie papryki. |
chłodnik
Składniki pęczek botwinki ogórek pęczek rzodkiewek 2 cebulki dymki szklanka kwaśnej śmietany 150 ml maślanki 1/2 l bulionu jarzynowego 2 jajka na twardo sól, pieprz Etapy przygotowania Liście botwinki pokroić, buraczki umyć. Botwinkę i buraczki gotować w bulionie ok. 10 min. Rzodkiewki oczyścić, pokroić na grubsze plasterki. Ogórek umyć, pokroić na plasterki. Dymki oczyścić, drobno pokroić, szczypiorek posiekać. Jajka pokroić na kawałki. Botwinkę i buraczki odcedzić. Buraczki obrać, pokroić na plasterki. Do wywaru wlać śmietanę i maślankę. Dodać botwinkę, buraczki, rzodkiewki, ogórek i dymkę. Wymieszać, przyprawić. Chłodnik wstawić na 2 godziny do lodówki. Udekorować jajkami. |
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 22:35. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.