![]() |
ciasto
Ciasto kruche z truskawkami i serem
Składniki: Ciasto: ? 150 g mąki pszennej ? 100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej ? 50 g cukru ? 150 g masła (zimnego) ? 1 jajko Masa serowa: ? 500 g zmielonego twarogu ? 1 budyń waniliowy lub śmietankowy lub 40 g mąki ziemniaczanej ? 100 g cukru ? 2 jajka ? 100 ml śmietanki kremówki (zimnej) Kruszonka: ? 150 g mąki pszennej ? 50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej ? 50 g wiórków kokosowych ? 50 g cukru ? 125 g masła (zimnego) Owoce: ? 500 g truskawek ? słoiczek (około 250 g) konfitury truskawkowej gotowej lub domowej ? 3/4 szklanki soku lub syropu lub intensywnego kompotu truskawkowego ? 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej lub ryżowej (50 g) Przygotowanie: Ciasto: Formę o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał poza brzegi formy. Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałeczki zimne masło i rozcierać palcami (lub mieszadłem miksera) aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. Rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 60 minut (w międzyczasie przygotować kruszonkę, truskawki i masę serową). Ciastem wyłożyć dno i około 1,5 cm boków formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Piec przez 30 minut na złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika. Kruszonka: Do miski przesiać obydwie mąki, dodać wiórki kokosowe, cukier oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Jeśli jest bardzo sypka, drobna, można ugnieść trochę kruszonkę w dłoni aby miejscami złączyła się w większe kawałki ciasta. Wstawić do lodówki. Owoce: Truskawki opłukać, osuszyć, oderwać szypułki, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka razem ze zmiksowaną blenderem konfiturą. Podgrzewać przez około 5 minut co chwilę mieszając aż owoce zmiękną. Sok truskawkowy wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do truskawek, wymieszać, chwilę podgrzać i jak tylko zgęstnieje odstawić z ognia i wyłożyć do czystej miski i ostudzić. Masa serowa: Do miski włożyć ser, dodać budyń (proszek) i cukier, wymieszać łyżką lub krótko zmiksować. Dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę lub zmiksować. Śmietankę ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 - 20 minut aż masa serowa się zetnie. Wyjąć ciasto z piekarnika i zwiększyć temp. w piekarniku do 180 stopni C. Na warstwę serową wyłożyć truskawki i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika na 35 minut. |
ciasto miodowe
Składniki Ciasto kakaowe mąka pszenna - 2,5 szklanki cukier puder - 3/4 szklanki masło - 150 gram jajko - 1 średnie miód - 2 łyżki kakao - 1 łyżka soda oczyszczona - 1 łyżeczka Biszkopt mąka pszenna - 1 szklanka cukier - 1/2 szklanki jajka - 4 średnie proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki Masa budyniowa mleko - 2 szklanki masło - 250 gram cukier - 1/2 szklanki mąka pszenna - 2 łyżki mąka ziemniaczana - 2 łyżki cukier waniliowy - 1 opakowanie Polewa margaryna - 60 gram cukier - 2 łyżki kakao - 1 łyżka woda - 2 łyżki Sposób przygotowania Ciasto kakaowe: Najpierw na wolnym ogniu rozpuszczamy masło i miód. Mają się połączyć. Odstawiamy garnuszek na bok i pozwalamy płynnej masie ostygnąć. W tym czasie w misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier puder, kakao i sodę oczyszczoną. Możemy zacząć rozgrzewać piekarnik do 180 stopni i wyłożyć dużą blachę (20x30cm lub większą) papierem do pieczenia. W osobnym naczyniu rozdzielamy białko i żółtko, ubijamy białko, pod koniec dodajemy żółtko i jeszcze chwilę ubijamy. Nasze masło z miodem powinno już ostygnąć. Wlewamy je więc do miski z mąką, dodajemy ubite jajko i zagniatamy. Gdy ciasto będzie dobrze połączone, tworzymy kulę i dzielimy na pół. Jedną połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia. Ciasto nie ma konsystencji, która pozwalałaby na jego wałkowanie, więc musimy poradzić sobie paluszkami. :) Taki blat pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Identycznie postępujemy z drugą połową ciasta. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Do tych pierwszych dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodajemy kolejno żółtka. Następnie w oddzielnej misie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy produkty sypkie do jajek i delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy w blasze tej samej wielkości, co blaty kakaowe, przez około 30 minut (może być krócej). Masa budyniowa: Gotujemy budyń: Najpierw mieszamy pół szklanki mleka z całą mąką. W oddzielnym rondelku gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy cukry się rozpuszczą, ciągle mieszając, dodajemy mleko z mąką. Budyń ma zgęstnieć, a wtedy odstawiamy je w chłodne miejsce do ostudzenia. Masło ma być w temperaturze pokojowej, bo ucieramy je na puszystą masę (najlepiej w malakserze). Następnie dodajemy do niego budyń i dalej miksujemy, aż masa będzie jednolita. Polewa: W garnuszku na średnim ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy wodę, cukier i kakao. Mieszamy przez dwie minuty, odstawiamy do ostygnięcia. Dzielimy masę budyniową na dwie części. Ciasto układamy w kolejności: najpierw blat kakaowy, na nim rozprowadzona połowa masy budyniowej, następnie biszkopt, na nim druga połowa masy budyniowej, na to drugi blat kakaowy. Rozprowadzamy na cieście polewę i ewentualnie posypujemy wiórkami kokosowymi. ____________________ Wszem i wobec tylko u nas docisk sprzęgła super oferta! |
Tort pomarańczowy - składniki:
5-6 jajek 200 g cukru pudru 280 g mielonych migdałów sok i skórka starta z 2 pomarańczy 8 łyżek bułki tartej masło i mąka do smarowania tortownicy kandyzowane pomarańcze i smażona skórka pomarańczowa (do dekoracji) Lukier: 200 g cukru pudru łyżka gorącej wody 3 łyżki soku z pomarańczy Tort pomarańczowy - sposób przygotowania: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo mielone migdały, skórkę pomarańczową, tartą bułkę, a na koniec wlewamy sok pomarańczowy. Z białek ubijamy sztywną pianę, delikatnie łączymy ją z masą migdałową. Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy godzinę w 180°C. Robimy lukier. Do cukru wlewamy łyżkę gorącej wody i 3 łyżki soku pomarańczowego. Ucieramy, aż powstanie gładka biała masa. Polewamy wystudzony tort i zanim lukier wyschnie, dekorujemy go kandyzowanymi plasterkami pomarańczy i smażoną skórką pomarańczową lub plastrami świeżych pomarańczy bez skórki, zanurzonymi na chwilę w lukrze. ____________________ Myślę, że znalazłeś https://okuciaarmatura.wordpress.com/ sprawdź promocja tylko do ?.. |
ciasto z jabłkami i budyniem
Składniki biszkoptu * ( na dużą formę o wym. 28x40 cm) : 7 jajek 1 szklanka cukru ? szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia *UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika wykorzystując dwa gotowe ciemne spody tortowe. Zazwyczaj mają one średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ? ilości składników podanych w przepisie. Składniki kremu budyniowo-jabłkowego: 2 szklanki mleka 1 op. budyniu waniliowego na ? l mleka 2 łyżki mąki pszennej ? szklanki cukru 4 żółtka 250 g masła 2 średnie jabłka (użyłam szarej renety) 2 łyżki cukru do smażenia jabłek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Wlewamy żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C. Najlepiej upiec w przeddzień przekładania ciasta. Wykonanie kremu budyniowo-jabłkowego: Umyte jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Wlewamy 2 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny i prażymy na ogniu stale mieszając. Gdy jabłka prawie całkowicie rozprażą się dodajemy cukier i stale mieszając trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu, aby cukier rozpuścił się. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Żółtka miksujemy z ? szklanki mleka, wsypujemy proszek budyniowy, mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitej mieszaniny. Pozostałe mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Wlewamy zawiesinę budyniową i gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny stale mieszając ( zwracamy uwagę, aby gęstniejąca masa nie przywierała do dna). Zestawiamy z ognia do całkowitego ostudzenia przykrywając pokrywką. Masło ucieramy do białości, dodajemy stopniowo przestudzony budyń, a nastepnie jabłka. Dokładnie mieszamy, nie za długo, tylko do połączenia się składników. Przekładanie ciasta: Biszkopt kroimy wzdłuż na 2 części. Na dolny płat biszkoptu równomiernie rozsmarowujemy połowę kremu, przykrywamy drugim płatem, rozsmarowujemy pozostały krem i dowolnie dekorujemy ( np. granulowanym kakao ). Wstawiamy do lodówki. |
Ciasto miodowe z masą budyniową
Składniki Ciasto kakaowe mąka pszenna - 2,5 szklanki cukier puder - 3/4 szklanki masło - 150 gram jajko - 1 średnie miód - 2 łyżki kakao - 1 łyżka soda oczyszczona - 1 łyżeczka Biszkopt mąka pszenna - 1 szklanka cukier - 1/2 szklanki jajka - 4 średnie proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki Masa budyniowa mleko - 2 szklanki masło - 250 gram cukier - 1/2 szklanki mąka pszenna - 2 łyżki mąka ziemniaczana - 2 łyżki cukier waniliowy - 1 opakowanie Polewa margaryna - 60 gram cukier - 2 łyżki kakao - 1 łyżka woda - 2 łyżki Sposób przygotowania Ciasto kakaowe: Najpierw na wolnym ogniu rozpuszczamy masło i miód. Mają się połączyć. Odstawiamy garnuszek na bok i pozwalamy płynnej masie ostygnąć. W tym czasie w misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier puder, kakao i sodę oczyszczoną. Możemy zacząć rozgrzewać piekarnik do 180 stopni i wyłożyć dużą blachę (20x30cm lub większą) papierem do pieczenia. W osobnym naczyniu rozdzielamy białko i żółtko, ubijamy białko, pod koniec dodajemy żółtko i jeszcze chwilę ubijamy. Nasze masło z miodem powinno już ostygnąć. Wlewamy je więc do miski z mąką, dodajemy ubite jajko i zagniatamy. Gdy ciasto będzie dobrze połączone, tworzymy kulę i dzielimy na pół. Jedną połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia. Ciasto nie ma konsystencji, która pozwalałaby na jego wałkowanie, więc musimy poradzić sobie paluszkami. :) Taki blat pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Identycznie postępujemy z drugą połową ciasta. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Do tych pierwszych dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodajemy kolejno żółtka. Następnie w oddzielnej misie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy produkty sypkie do jajek i delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy w blasze tej samej wielkości, co blaty kakaowe, przez około 30 minut (może być krócej). Masa budyniowa: Gotujemy budyń: Najpierw mieszamy pół szklanki mleka z całą mąką. W oddzielnym rondelku gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy cukry się rozpuszczą, ciągle mieszając, dodajemy mleko z mąką. Budyń ma zgęstnieć, a wtedy odstawiamy je w chłodne miejsce do ostudzenia. Masło ma być w temperaturze pokojowej, bo ucieramy je na puszystą masę (najlepiej w malakserze). Następnie dodajemy do niego budyń i dalej miksujemy, aż masa będzie jednolita. Polewa: W garnuszku na średnim ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy wodę, cukier i kakao. Mieszamy przez dwie minuty, odstawiamy do ostygnięcia. Dzielimy masę budyniową na dwie części. Ciasto układamy w kolejności: najpierw blat kakaowy, na nim rozprowadzona połowa masy budyniowej, następnie biszkopt, na nim druga połowa masy budyniowej, na to drugi blat kakaowy. Rozprowadzamy na cieście polewę i ewentualnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Sprawdźcie nas, a nie pożałujecie. Oferujemy szkolenie z zamówień publicznych w atrakcyjnych cenach. |
Jogurtowy placek ze śliwkami
Składniki: ok. 800 g śliwek 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cukru waniliowego Masło roztopić i przestudzić. Masło przez chwilę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, jogurt i przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Formę wyłożyć papierem do pieczenia - wylać na nią ciasto i wyłożyć śliwkami. Piec do suchego patyczka - ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem, który można wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Zacny jegomościu na stronę żwawo wchodź Wierzaj nam bo ceny jakowyś niskie na waszmość czekają. |
ciasto marchewkowe
Składniki: 2/3 szklanki mąki pszennej pół szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki ziela angielskiego 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich 2 jajka, roztrzepane 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych) 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiać. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175?C przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Krem z serka philadelphia: 300 g serka philadelphia 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru pudru, przesianego 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem. Smacznego :-). Zerknij na bloga http://odmienswojemieszanie.bloog.pl/ - ciekawy styl i warte uwagi posty. |
Ciasto marchewkowe 'Carrot cake' - składniki:
3-4 dosyć duże marchewki 4 całe jajka 260 g mąki pszennej 170 g cukru ok. 150 g roztopionego masła (niegorące) 70 g drobno posiekanych orzechów (dowolnie - polecam włoskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia przyprawy: kardamon i cynamon (dosypać od serca:)) Polewa: rozpuszczona tabliczka białej czekolady Ciasto marchewkowe 'Carrot cake' - sposób przygotowania: Utrzeć marchewki i odsączyć od nich sok. Dodać pozostałe składniki w dowolnej kolejności i dobrze wszystko wymieszać. Wylać do formy i włożyć do nagrzanego już piekarnika (180-200 stopni). Piec około 60 min. Po upieczeniu, gdy ciasto ostygnie, polewamy je czekoladą... Mniaaaam! Smacznego! :) Jak szukacie informacji to zapraszam https://turystycznapiosenka.wordpress.com/, to mój blog! |
ciasto marchewkowe
Składniki: 2/3 szklanki mąki pszennej pół szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki ziela angielskiego 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich 2 jajka, roztrzepane 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych) 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiać. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175?C przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Krem z serka philadelphia: 300 g serka philadelphia 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru pudru, przesianego 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem. Smacznego :-). Sprawdzisz mojego nowego bloga http://telefonwsieci.bloog.pl/ ? Czekam na komentarze. |
fale dunaju
Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40cm): 6 jajek 1? szklanki cukru drobnego kryształu 2? szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju ? szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli 1-2 łyżki kakao + 1-2 łyżki kwaśnej śmietany ok. 600 g wiśni + 1 łyżka mąki pszennej * Składniki masy budyniowej: ? l mleka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru na ? l mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka masła (200 g) Składniki polewy: 1 tabliczka czekolady deserowej (100 g) 5 łyżek mleka 2 łyżki wcześniej zrobionej masy budyniowej Wykonanie ciasta: Białka ubjamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do ubitych białek stale miksując na średnich lub małych obrotach robotem ręcznym. Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy porcjami stale ucierając, nie za długo, tylko do połączenia się składników. Ok. 2/3 ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałej części wsiewamy kakao, mieszamy, dodajemy śmietanę mieszamy do połączenia się składników. Delikatnie wykładamy na jasne ciasto. Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane, wydrelowane i oprószone mąką wiśnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone i jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i trzymamy ciasto 5 - 10 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. * Wiśnie płuczemy, drylujemy i odkładamy na tacce wyścielonej papierowym ręcznikiem do osiąknięcia z wody i soku. Tuż przed ułożeniem na cieście delikatnie oprószamy za pomocą sitka mąką pszenną, aby zapobiec opadaniu na dno. Wykonanie masy budyniowej: Budyń mieszamy z mąką pszenną i miksujemy z ? szklanki mleka, dajemy 1 żółtko, miksujemy. Pozostałe mleko gotujemy, rozpuszczamy cukier, wlewamy zawiesinę budyniową stale mieszając, gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny mąki. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia pod pokrywką. Masło ucieramy do białości, na puch. Dajemy porcjami przestudzony budyń i stale mieszamy w jedną stronę pałką lub dużą łyżką (robię to ręcznie, gdyż mam wówczas pewność, że otrzymam jednolity krem, nierozwarstwiony). Ewentualnie odkładamy 2 łyżki masy do wykonania polewy, pozostałą dajemy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto schładzamy w lodówce. Wykonanie polewy: Połamaną na kawałki czekoladę zalewamy mlekiem i na bardzo małym ogniu podgrzewamy do jej rozpuszczenia, stale mieszając. Zdejmujemy z ognia, w dalszym ciągu mieszamy, a gdy nieco przestygnie dodajemy ewentualnie odłożone 2 łyżki masy budyniowej (dodanie do polewy masy budyniowej sprawia, że łatwiej wykonać jest fale). Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto i wykonujemy esy floresy lub fale za pomocą widelca lub ząbkowanej szpatułki do dekoracji. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Świat moimi oczami na blogu http://mariuszj.blog.se/. Zapraszam. |
ciasto z owocami
Składniki: 80 dag owoców (śliwki, jabłka, maliny) 6 jajek 3/4 szklanki cukru 150 ml oleju 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Śliwki umyć, osuszyć, pokroić na połówki i usunąć pestki. Zważyć - po usunięciu pestek ma być 80 dag śliwek. Przygotować foremkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia (można foremkę lekko posmarować masłem, aby papier nie ruszał się). Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ciasto: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cały czas ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodawać po jednym żółtku i cały czas miksować. Wlać powoli olej i dalej miksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia w trzech - czterech turach i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką (już nie miksować). Na koniec dodać cukier waniliowy i wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do ciasta (lub pokrojone na ósemki jabłka, lub całe maliny). Ciasto piec przez 75 minut w temperaturze 170 stopni C (bez wcześniejszego nagrzewania, bez termoobiegu, na drugiej półce od dołu). Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Nasz wspólny blog - http://podrozlotnicza.bloog.pl/. Zerknij. |
Ciasto z jagodami i budyniem
Składniki (na formę o wym. 22x28cm): ciasto: 250g masła 2 szklanki i 5 łyżek mąki pszennej 10 łyżek cukru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany masa: 2 opakowania budyniu malinowego z cukrem 3 szklanki mleka ponadto: ok. 500g jagód (u mnie jagoda kamczacka) cukier puder do posypania garść jagód do dekoracji Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost do mąki i szybko rozcieramy dłońmi, aby jak najbardziej je rozdrobnić i połączyć z mąką. Czynność tą robimy nie za długo, aby zbytnio nie ogrzać dłońmi masła. Dodajemy cukier, mieszamy, następnie żółtka, śmietanę i zagniatamy tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części i zawijamy w folię. Jedną część wkładamy do zamrażalnika, drugą tylko schładzamy. Dwie szklanki mleka gotujemy. W pozostałym rozprowadzamy budyń. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Do formy wyścielonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto schłodzone w lodówce. Na ciasto rozprowadzamy równomiernie jeszcze ciepły budyń, wysypujemy jagody (trochę zostawiamy do ozdoby). Na całość ścieramy na tarce o dużych oczkach schłodzone w zamrażalniku ciasto. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180°C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy ewentualnie jagodami Widziałeś już nowy blog http://podrozewycieczki.blog.pl/ ? Nie czekaj dłużej. |
ciasto z truskawkami
Składniki: 4 jajka 160 g mąki 5 g proszku do pieczenia Szczypta soli 110 g masła 200g cukru Około 15 truskawek 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsiusza. Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia oraz pozostałe składniki. Całość mieszamy tylko do połączenia składników. Pod dokładnym wymieszaniu ciasto wykładamy do foremki, na wierzchu układamy truskawki. Pieczemy około 30-40 minut. Moja pasja zawarta na blogu http://bezpiecznypunkt.yolasite.com/ - polecam. |
Ciasto z brzoskwiniami
Lista składników Jak zrobić? Share on facebook Share on twitter Share on pinterest Czekam na oceny mojego nowego bloga - z góry dziękuję. Blog moją pasją - http://teodorielektronika.tumblr.com/. |
ciasto z rabarbarem
Lista składników Jak zrobić? Share on facebook Share on twitter Share on pinterest_share Share on google_plusone_share Share on naszaklasa Wydrukuj 80 g Kasi 170 g mąki 220 g cukru 125 ml wody 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 g rabarbaru Kasia do posmarowania formy cukier puder do posypania Umyty i obrany rabarbar pokrój w cienkie plasterki. Okrągłe naczynie żaroodporne posmaruj Kasią, włóż rabarbar, zasyp połową cukru. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Wodę zagotuj z Kasią i wlej do ubitych jajek, cały czas mieszając. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do masy i razem dokładnie ubij. Rabarbar zalej ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piecz około 30 minut. Gdy ciasto będzie rumiane, wyjmij z piekarnika. Przed podaniem przykryj talerzem, odwróć do góry dnem i posyp cukrem pudrem. |
uwielbiam ciasto czekoladowe, często kupuje je w takiej cukierni obok mnie i jest po prostu przepyszne :) zastanawiam się może ma któraś z was przepis na idealne ciasto czekoladowe ? chętnie spróbowałabym upiec takie w domu , czekam na wasze odpowiedzi
Przy okazji polecam blog http://blogkierowcy.blox.pl/html, pozycja warta uwagi. |
Mój przepis na ciasto z czekoladą i gruszkami - korzystać póki jest jeszcze na nie sezon.
Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 1 niepełna szklanka brązowego cukru 250g masła lub margaryny Tabliczka gorzkiej czekolady 4 gruszki Cukier puder Sok z cytryny Tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy Wykonanie: Margarynę miksujemy z cukrem, wbijamy jajka wciąż ucierając, na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Czekoladę kroimy i dodajemy do ciasta lekko mieszając. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą,rozprowadzamy ciasto. Gruszki obieramy, dzielimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i lekko nacinamy. Owoce układamy na cieście, skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczemy 50 minut w 180'. Oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! Masz ochotę przeczytać coś ciekawego -http://unadobny80.blogan.pl/. Wejdź i skomentuj. |
CIASTO KOKOSOWE Z KARAIBÓW - składniki:
Ciasto: 20 dag masła 1.5 szklanki cukru 3 duże jajka 1/2 szklanki maślanki po 1 i 1/3 szklanki mąki oraz rozgniecionego miąższu bananów 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 3/4 łyżeczki soli i sody oczyszczonej 1/2 szklanki mielonych orzechów pecan (lub włoskich) Masa kokosowa: 400 ml niesłodzonego mleka kokosowego 1 szklanka zwykłego mleka 2/3 szklanki cukru 5 żółtek 1/3 szklanki mąki kukurydzianej 3 banany 1/4 szklanki soku z cytryny 2 łyżki cukru 1 szklanka uprażonych wiórków kokosowych CIASTO KOKOSOWE Z KARAIBÓW - sposób przygotowania: Zrób ciasto: rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj masłem i oprósz mąką dwie tortownice o średnicy 27 cm. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Kolejno wbijaj po jednym jajku (następne dodawaj, gdy poprzednie połączy się z masą). Wlej maślankę, dodaj banany, wymieszaj. W oddzielnej misce połącz suche składniki (mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia). Dodaj do ciasta, ucieraj mikserem na najniższych obrotach, aż otrzymasz jednolitą masę. Ucieraj jeszcze minutę na średniej szybkości, potem wymieszaj z orzechami. Ciastem napełnij obie formy, piecz 25-35 minut (jeśli patyczek wbity w ciasto pozostanie suchy po wyjęciu, ciasto jest upieczone). Po wyjęciu z piekarnika odstaw oba ciasta na 5 minut, a następnie wyjmij je z formy i ostudź. Zrób masę: wymieszaj mleko kokosowe ze zwykłym. Połącz cukier z mąką kukurydzianą. Dodaj żółtka i szklankę mieszanego mleka. W rondlu o grubym dnie zagotuj resztę mleka, powoli wlewaj do masy żółtkowej, nie przerywając mieszania. Podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając, aż pojawią się bąbelki. Wtedy zdejmij z ognia, przykryj pergaminem, ostudź i włóż do lodówki. Banany pokrój w plasterki, włóż do miski, skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem. Pierwszy placek posmaruj warstwą masy, na wierzchu ułóż banany i znowu posmaruj masą. Przykryj drugim plackiem, posmaruj resztą masy, posyp kokosem. Wstaw na 3 godziny do lodówki. Wejdź i wyraź swoją opinię . Zapraszam ! Poświęcisz chwilę i sprawdzisz mojego bloga http://adamgabczewski.blogx.pl/ ? Z góry dziękuję. |
CIASTO BANANOWE - składniki:
1.5 laski wanilii 250 g cukru 500 ml mleka kokosowego 1.5 kg bananów 14 kromek chleba tostowego masło posiekane pistacje wiórki kokosowe i płatki migdałowe CIASTO BANANOWE - sposób przygotowania: Laski wanilii przepoławiamy i wyjmujemy z nich miąższ. Razem z połową cukru gotujemy je w kokosowym mleku, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy rondelek z ognia. Banany kroimy w plasterki i mieszamy z pozostałym cukrem. Z chleba tostowego odkrawamy skórkę i każdą kromkę rozmiękczamy w kokosowym mleku. Foremkę smarujemy masłem. Układamy w niej kawałki bananów na przemian z kromkami tostów. Na wierzchu powinna być warstwa bananów. Polewamy resztą słodkiego mleka kokosowego. Posypujemy wiórkami masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez godzinę na złotobrązowy kolor. Gdyby ciasto zbyt szybko przybierało brązowawą barwę, nakrywamy je folią aluminiową. Po wyjęciu z pieca odstawiamy na noc. Podajemy następnego dnia, posypane posiekanymi orzeszkami pistacjowymi, płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi. |
ciasto bananowe
Składniki : 8 jaj 1/2 szklanki cukru 6 łyżek mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 z czubkiem łyżka kakao 1 łyżka wody 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Pozostała Część Składników : 1 l śmietany kremówki 3 galaretki cytrynowe 4-5 bananów 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 1 śmietanka -fix 2 łyżki cukru pudru powidła lub dżem z czarnej porzeczki Wykonanie: Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać żółtka i dalej ubijać. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia ? przesiewać na sitku, delikatnie zamieszać łyżką. Piec w temperaturze 175 stopni około 25-30 minut. Doradzam piec na papierze do pieczenia gdyż lepiej wyjmuje się biszkopt. Zagotować 3 szklanki wody i rozpuścić w niej 2 galaretki ? odstawić do schłodzenia i częściowego stężenia. Pół litra śmietany ubić ze śmietan-fiksem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody (ostudzić) i dodać do ubitej śmietany. Jedną tabliczkę czekolady skroić nożykiem do śmietany i delikatnie zamieszać. Biszkopt przekroić na dwa blaty. Naponczować kawą lub wodą przegotowaną, posmarować powidłami lub dżemem i wyłożyć ubitą śmietanę. Wstawić do lodówki. Banany pokroić na plasterki ok. 1/2- 1 cm. Poukładać na zastygniętej śmietanie i zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Zagotować 1/2 szklanki wody i rozpuścić w niej galaretkę ? ostudzić. Ubić pozostałą śmietanę i delikatnie wlewać ostudzoną ale nie stężoną galaretkę. Wyłożyć na ciasto śmietanę (odłożyć kilka łyżek na górę). Położyć druga część biszkopta, naponczować. Posmarować pozostałą śmietaną.Zetrzeć na tarce czekoladę i wstawić do lodówki na kilka godzin. Odwiedź tego bloga http://adamgabczewski.blogx.pl/. Autor będzie bardzo wdzięczny. |
sernik jogurtowy
Składniki: SPÓD 10 dag herbatników MASA SEROWA 1 kg twarogu półtłustego 1 duży jogurt naturalny grecki (400 g) 3 jajka 2 białka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% POLEWA ŚMIETANOWA 20 dag gęstej, kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Twaróg półtłusty zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia. Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz, boków niczym nie smarować. Herbatniki pokruszyć i zmiksować blenderem na miałki piasek, wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać. Masa serowa: Zmielony twaróg i jogurt grecki zmiksować mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczną i krótko zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku, białka i cały czas miksować. Na koniec dodać śmietanę kremówkę i całość wymieszać łyżką. Pieczenie: Masę serową przelać na pokruszone ciastka, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temeraturę do 150 stopni C i piec 60 minut. Po tym czasie nie wyłączając piekarnika wyjąć sernik i wierzch posmarować polewą śmietanową. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 15 minut w temparaturze 150 stopni C. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, stopniowo go otwierając. Dobrze wystudzony sernik wyjąć z tortownicy i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem brzeg sernika posypać białą czekoladą startą na tarce jarzynowej. Smacznego! Polewa śmietanowa: Obie śmietany i cukier puder dokładnie wymieszać (rozetrzeć zewnętrzną stroną łyżki) do uzyskania gładkiej masy. Może komuś spodoba się , to mój nowy blog! Zapraszam Każdy ma swój życiowy cel - sprawdź mój na http://bezpieczenstwotopodstawa.yolasite.com/. |
sernik na herbatnikach
Składniki: 50 dag sera półtłustego 4 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 7 dag masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropel aromatu śmietankowego 6 dag rodzynek 1 paczka herbatników 3/4 tabliczki czekolady deserowej 3 - 4 kostki białej czekolady Przepis: Prostokątną foremkę (12x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać herbatniki. Ser zmielić trzykrotnie w maszynce. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na gładką, puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce zmielony ser i zmiksować. Potem dodać obie mąki, aromat i ponownie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać sparzone i lekko osuszone rodzynki. Całość wymieszać i przełożyć na herbatniki, wyrównać wierzch. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Sernik wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku. Polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą deserową i posypać startą na tarce o średnich oczkach białą czekoladą. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Podpowiedź: Do masy serowej można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową razem z rodzynkami. Aromat śmietankowy można zastąpić waniliowym lub Waszym ulubionym. |
Dundee Cake
Składniki: Ciasto: 250g masła 250g cukru 1 laska wanilii szczypta soli 20ml rumu 6 jajek 350g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 400g rodzynek 50g zmielonych migdałów 100g kandyzowanej skórki cytrynowej ok. 200g migdałów Dodatkowo: 2 łyżki cukru 5 łyżek wody Sposób przygotowania: Migdały sparzyć wrzątkiem, pozostawić na co najmniej 5 min i obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Jeśli z niektórym migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać 5min. i obrać). Obrane migdały dobrze osuszyć na ściereczce. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą nożyka wyciągnąć ziarenka. Miękkie masło zmiksować z cukrem, ziarenkami wanilii, szczyptą soli i rumem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym jajku. (Masa może wyglądać na zwarzoną). Rodzynki i kandyzowaną skórkę cytrynową wymieszać z łyżką mąki. Odstawić na bok. Resztę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2- 3 porcjach mąkę z proszkiem i migdałami. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką rodzynki i kandyzowaną skórkę cytrynową. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Bok tortownicy posmarować masłem lub margaryną. Na cieście rozłożyć migdały. Piec w nagrzanym piekarniku około 1godz. - 1 godz. 20min. w temperaturze 180°C. (Przed końcem pieczenia sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy. Ja piekłam ciasto 1godz). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Przygotować glazurę. 2 łyżki cukru przełożyć do małego garnka. Dodać 5 łyżek wody. Całość zagotować, mieszając. Gotować ok. 3min, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie polać glazurą ciasto. (Dobrze jest użyć do tego celu łyżki. Najlepiej, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe w momencie polania glazurą). Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu owinięte folią aluminiową lub zawinięte w ściereczkę i włożone do woreczka. Mój punkt widzenia - http://aranzacjaueli.blog.pl/. Komentujcie posty. |
Składniki biszkoptu * ( na dużą formę o wym. 28x40 cm) :
7 jajek 1 szklanka cukru ž szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia *UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika wykorzystując dwa gotowe ciemne spody tortowe. Zazwyczaj mają one średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ˝ ilości składników podanych w przepisie. Składniki kremu budyniowo-jabłkowego: 2 szklanki mleka 1 op. budyniu waniliowego na ˝ l mleka 2 łyżki mąki pszennej ˝ szklanki cukru 4 żółtka 250 g masła 2 średnie jabłka (użyłam szarej renety) 2 łyżki cukru do smażenia jabłek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Wlewamy żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C. Najlepiej upiec w przeddzień przekładania ciasta. Wykonanie kremu budyniowo-jabłkowego: Umyte jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Wlewamy 2 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny i prażymy na ogniu stale mieszając. Gdy jabłka prawie całkowicie rozprażą się dodajemy cukier i stale mieszając trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu, aby cukier rozpuścił się. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Żółtka miksujemy z ˝ szklanki mleka, wsypujemy proszek budyniowy, mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitej mieszaniny. Pozostałe mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Wlewamy zawiesinę budyniową i gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny stale mieszając ( zwracamy uwagę, aby gęstniejąca masa nie przywierała do dna). Zestawiamy z ognia do całkowitego ostudzenia przykrywając pokrywką. Masło ucieramy do białości, dodajemy stopniowo przestudzony budyń, a nastepnie jabłka. Dokładnie mieszamy, nie za długo, tylko do połączenia się składników. Przekładanie ciasta: Biszkopt kroimy wzdłuż na 2 części. Na dolny płat biszkoptu równomiernie rozsmarowujemy połowę kremu, przykrywamy drugim płatem, rozsmarowujemy pozostały krem i dowolnie dekorujemy ( np. granulowanym kakao ). Wstawiamy do lodówki. Blog to mój styl życia - http://aranzacjaueli.blog.pl/ sprawdź go. |
Ciasto z orzechami
Smaczne ciasto z orzechami i śmietankowym kremem. Doskonałe ciasto na jesienne spotkania rodzinne. Idealne na imieniny. ciasto z orzechami Przysłała: Krysia Data dodania: 21.06.2007r. Składniki: CIASTO 1/2 kg mąki (3 szklanki) 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sody POLEWA ORZECHOWA 30 dag orzechów włoskich 1/2 kostki margaryny 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru KREM 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 kostka masła 2/3 szklanki cukru pudru Przepis na ciasto: Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Podzielić na 2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przepis na polewę orzechową: Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty. Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować "budyń". Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony "budyń". Utrzeć, aż będzie puszyste. Przekładanie ciasta: Ciasto bez polewy - krem - ciasto z polewą orzechową. Zostaw coś po sobie i skomentuj mój ostani post - . Zapraszam. Wiele ciekawostek tylko dla rządnych wiedzy - zobacz na . Mój blog http://mojearanzacje.blog.pl/. Uwagi na PW. |
Makowiec królewski z czekoladową polewą
Przepyszny makowiec królewski oblany prawdziwą deserową czekoladą. Przepis jest prosty, przygotowanie ucieranego ciasta i domowej masy makowej z bakaliami trochę trwa, za to efekt jest wyśmienity. Porcja na prostokątną foremkę 21x25 cm (zmierzony spód foremki) lub troszkę większą, wtedy ciasto będzie niższe niż na zdjęciach. Polecam, bo ciasto smakuje rewelacyjnie. makowiec królewski Zdjęcia: Ciasta.net Data dodania: 19.07.2009r. Składniki: MASA MAKOWA 30 dag maku 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła lub margaryny (dałam 10 dag margaryny) 2 jaja 10 dag rodzynek 5 dag orzechów włoskich 2 łyżeczki płaskie olejku migdałowego 3 łyżki powideł śliwkowych CIASTO 40 dag mąki 25 dag cukru 6 jaj 10 łyżek mleka 1 kostka margaryny (25 dag) 1 łyżeczka płaska cukru waniliowego 2 łyżeczki z czubkiem proszku do pieczenia POLEWA 1/2 tabliczki czekolady deserowej (5 dag) 5 łyżeczek masła extra orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe do dekoracji Przepis na masę: Mak wsypać do garnka i zalać niewielką ilością wody (tylko aby zakryć mak) i mieszając gotować na małym ogniu około 15 minut (na koniec woda całkowicie wygotuje się, gotowałam dokładnie 15 minut). Mak ostudzić. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, osączyć na siteczku i osuszyć ręcznikiem papierowym. Orzechy włoskie pokruszyć na małe kawałki. Do ugotowanego, przestudzonego maku dodać cukier i 2 razy zmielić w maszynce do mielenia. Następnie dodać jaja, roztopione i lekko przestudzone masło (może być margaryna), olejek migdałowy, powidła. Całość wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Na koniec dodać pokruszone orzechy i rodzynki, wymieszać. Przepis na ciasto: Miękką margarynę utrzeć do białości. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ucierać. Następnie dodawać po jednym żółtku i ucierać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do utartej z cukrem i żółtkami margaryny, wymieszać łyżką. Wlać mleko i przez chwilę zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Prostokątną formę 21x25 cm (zmmierzony spód foremki) posmarować tłuszczem (użyłam margaryny) i wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką przełożyć część ciasta (np. połowę lub trochę wiecej), na ciasto masę makową i na wierzch drugą część ciasta. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni (piekłam dokładnie godzinę, ale można trochę krócej). Makowiec przez 30 minut studzić w lekko uchylonym piekarnku, a następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić nie wyjmując ciasta z foremki. Przepis na polewę: Czekoladę połamać na kosteczki, dodać masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej (w garnku zagotować niewielką ilość wody, na garnek ustawić miskę z czekoladą i masłem, poczekać do całkowitego rozpuszczenia się składników, na koniec wymieszać). Gotową polewą polać ciasto. Udekorować orzechami, rodzynkami i płatkami migdałowymi. |
Murzynek
Prosty przepis na smaczne ciasto z polewą. Ciasto murzynek idealnie pasuje na każdą porę roku. murzynek Zdjęcia: Ciasta.net Data dodania: 26.02.2007r. Składniki: 1 margaryna pół szklanki mleka lub wody mniej niż 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 jaja 2 szklanki mąki łyżka proszku do pieczenia aromat lub przyprawa do pierników (niekoniecznie) Przepis: Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę. Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka i przyprawy. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (tortownica o średnicy 24 cm) i piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 minut (maksymalnie do 70 minut). Polać polewą czekoladową. |
Ciasto filo ze szpinakiem i fetą
Składniki na 8 porcji: 1 opakowanie ciasto filo (ok. 12 arkuszy) 80 g masła (użyłam ghee) 750 g mrożonego szpinaku (odmrożonego, odsączonego i posiekanego) 250 g sera feta, pokruszonego 250 g serka ricotta 1/4 szklanki (40 g) startego parmezanu 6 szczypiorków, posiekanych 2 ząbki czosnku, zmiażdżonego 2 łyżki świeżo posiekanego koperku 1 łyżka świeżo posiekanych liści mięty 1 łyżka soku z cytryny 1 jajko, roztrzepane Formę o średnicy 22 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Szpinak, sery, szczypiorek, czosnek, cytrynę, zioła i jajko wymieszać w garnku. Ciasto filo, arkusz po arkuszu, smarować cienką warstwą masła (pędzelkiem) i układać w formie, tak by jego brzegi wystawały ponad tortownicę. Układać arkusze na zmianę, obracając formę o 90? przy wkładaniu kolejnej warstwy ciasta filo. Tak wyłożyć 8 arkuszy (odłożyć 4). Tak przygotowaną formę wypełnić szpinakowo - serowym nadzieniem. Wszystkie rogi ciasta, które wykładaliśmy poza ranty formy, złożyć na ciasto, przykrywając nadzienie. Ostatnie 4 arkusze filo wysmarować masłem, jak powyżej. Złożyć ja po przekątnej i wyłożyć na górę ciasta, by je dobrze uszczelnić, wciskając wystające kawałki arkuszów między ciasto a boki formy (w tym celu delikatnie poluźniłam obręcz tortownicy). Piec w temperaturze 180?C przez około 45 minut lub kiedy wierzch będzie lekko brązowy (z kolei gdyby zbyt szybko się brązowił należy przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać 15 minut przed krojeniem. Smacznego :) Poświęcisz chwilę i sprawdzisz mojego bloga ? Z góry dziękuję. Dobry blog, ciekawe tematy - https://posredniknieruchomosci.wordp...ie-na-wynajem/. Polecam. |
Bakława (Baklava)
Składniki: około 500 g ciasta filo (2 opakowania, czyli około 24 płaty)* 500 g orzechów włoskich 2 łyżeczki cynamonu ź szklanki cukru 300 g klarowanego masła, roztopionego** pistacje drobno posiekane, do dekoracji Syrop: 1˝ szklanki cukru 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy (dodałam świeżo wycisniętego soku z pomarańczy) Najpierw przygotować syrop (musi wystygnąć). Do niedużego garnuszka wlać wodę, dodać cukier i wodę z kwiatu pomarańczy. Zagotować, do rozpuszczenia cukru. Gotować na małym ogniu do uzyskania syropu (około 10 minut). Odstawić do ostygnięcia. Orzechy, cynamon i cukier włożyć do malaksera (można również blenderem) i zmiksować, by orzechy były drobno posiekane (wg mnie najlepiej wygląda jak część jest zmielona a część tylko posiekana). Przygotować foremkę o wymiarach 23 x 30 cm. Wysmarować masłem. Pracując z jednym płatem ciasta jednocześnie (reszta pozostaje pod ściereczką, by nie wyschła), położyć go na spód foremki i przy pomocy pędzelka posmarować masłem. Na niego położyć kolejny płat ciasta filo i znowu posmarować masłem. Na spodzie powinno być w sumie 8 warstw ciasta filo, każda posmarowana masłem. Następnie wyłożyć połowę przygotowanych orzechów, wyrównać. Na orzechy wyłożyć 4 płaty ciasta filo, każdy dokładnie posmarować masłem. Kolejno wyłożyć resztę orzechów, wyrównać. Orzechy przykryć 12 płatami ciasta filo, każdy z osobna wysmarować masłem, łącznie z warstwą wierzchnią. Ostrym nożem (może być z piłką) pokroić ciasto w romby, kwadraty lub trójkąty (dowolnie), przecinając je prawie do spodniej warstwy (po upieczeniu byłoby trudno je pokroić). Piec w temperaturze 140şC przez około 2 godziny, do zezłocenia ciasta. Wyjąć i gorące jeszcze ciasto polać równomiernie ostudzonym syropem. Ozdobić drobno posiekanymi pistacjami. Odstawić do przestudzenia. Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień. Smacznego :) |
Zjadłabym jakieś dobre ciacho z płynną czekoladą w środku podawane na gorąco : )
|
MIODOWNIK
Ciasto: 3 i 3/4 szklanki mąki 225 g masła 3 małe jajka (lub 2 większe) 6 łyżek cukru 6 łyżek miodu 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław Masa: 1,5 l mleka 11 łyżek kaszy manny (dodałam jeszcze z 2-3) 1 szklanka cukru sok z połowy cytryny 120 g masła + słoik powideł śliwkowych Polewa, ewentualnie podwójna porcja tej: 3 łyżeczki miodu 120 g czekolady deserowej 3 łyżeczki masła 1 łyżka mleka 2 łyżki kakao > 6 os. 60 min średnie przystępne Przygotowanie Masło siekamy na kawałki, przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Chłodzimy przez pół godziny w lodówce.Ciasto dzielimy na 3 części (mniej więcej równe). Placki ciasta układamy na papierze do pieczenia i pieczemy każdy przez 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Mleko zagotowujemy, następnie dodajemy kaszkę manną uważając aby nie utworzyły się grudki. Do ciepłej masy dodajemy cukier (rozpuści się pod wpływem ciepła) oraz sok z cytryny. Całość studzimy - w międzyczasie masa powinna jeszcze zgęstnieć. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem a następnie dodajemy po jednej łyżce kaszki.Blat smarujemy powidłami a następnie wykładamy nieco ponad 1/3 kremu. Spód drugiego placka smarujemy powidłami i układamy na kremie. Z drugiej strony również smarujemy i wykładamy większość pozostałego kremu. Ostatni placek też smarujemy z obu stron powidłami i dodajemy resztę kremu. Przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy. Przekładamy do rondelka i dodajemy inne składniki. Podgrzewamy do momentu połączenia się składników. Lekko ciepłą wylewamy na przełożone ciasto (na warstwę z kremem). Wkładamy do lodówki na noc, ciasto najlepszej jest na 2 lub 3 dzień od przygotowania. |
kukułka
Składniki BISZKOPT CIEMNY: 6 jaj 1szkl. mąki 1szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1czubata łyżka kakao BISZKOPT JASNY : 4 jaja pół szkl. mąki ziemniaczanej pół szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szkl. cukru MASA ŚMIETANOWA: Dwie śmietany 30% ( 0,5l. każda ) 8 łyżeczek żelatyny cukier puder do smaku (około 2- 3 łyżki na 0,5l śmietany) PONCZ : 3 łyżki kawy rozpuszczalnej czekolada gorzka (100g) czekolada mleczna (100g) 3-4 kieliszki wódki 3 łyżki cukru Sposób przygotowania 1. BISZKOPT CIEMNY : Żółtka oddzielić od białek . Białka ubić na sztywno , porcjami dosypywać cukier , miksować do momentu rozpuszczenia się cukru , dodać żółtka , miksować . Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać . Przelać do formy o wymiarach 38/22cm. Piec 25-30 minut w temp.175*C Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części . BISZKOPT JASNY: Wykonać tak samo jak biszkopt ciemny . Po upieczeniu wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego ( mogą być większe ) PONCZ: Kawę zaparzyć w szklance wody , przelać do garnka , dodać połamane czekolady i cukier , podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad , wystudzić . Do wystudzonego dodać wódkę , wymieszać . BITA ŚMIETANA: 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody . Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem ,dodać wystudzoną żelatynę , wyłożyć na pierwszą część biszkopta ciemnego , na śmietanę poukładać ciasno połamany biszkopt jasny , polać dokładnie wystudzonym ponczem . Tak samo zrobić z drugą śmietaną i wyłożyć na naponczowny biszkopt , przykryć drugą częścią ciemnego biszkopta , udekorować według uznania . |
skubaniec
Składniki: 400g mąki pszennej 0.5 kostki masła (100g) 6 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao 200g cukru 1,5 słoika powideł (ok. 600g) Szczypta soli Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodać stopione ostudzone masło, 5 żółtek i jedno całe jajko. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć. Następnie wyrobione ciasto podzielić na trzy kulki - tak aby kulki ciasta na spód i warstwę środkową(kakaową) były mniej więcej podobnych wielkości, natomiast kulka ciasta na wierzch miała tak ok. 6 cm średnicy. Do jednej części dodać gorzkiego kakao i dobrze wyrobić do czasu, aż ciasto będzie jednolicie ciemne. Poszczególne części ciasta owiną w folię spożywczą i na około 20 minut włożyć do zamrażarki - wtedy lepiej ciasto będzie się ścierać na tarce. Blachę(40x35) wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć pierwszą warstwę, jasnego ciasta. Następnie, powidła rozsmarować na całej powierzchni. Powidła przykryć ciemną warstwą ciasta, które wcześniej należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie białka ze szczyptą soli i cukrem(płaska łyżeczka na jedno białko) ubić na sztywno, które później równomiernie rozprowadzić na kakaowej warstwie. Na koniec zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta i rozsypać na wierzch. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 170-180st C. przez 40 minut. Po tym czasie, lekko uchylić piekarnik i pozwolić ciastu powoli ostygnąć. Ciasto można posypać cukrem pudrem. |
Szarlotka z kaszy manny
Składniki • szklanka i 3 łyżki cukru • szklanka mąki • szklanka kaszy manny • 1 kg jabłek • łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 kostki margaryny • cukier waniliowy • tłuszcz i bułka tarta do blachy 1. Margarynę schłodzić w zamrażalniku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać 3 łyżki cukru i cukier waniliowy, wymieszać, podzielić na 2 części. 2. Mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia wymieszać, podzielić na 3 równe części. 3. Małą tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na dno wsypać jedną część mąki z dodatkami, nałożyć połowę startych jabłek. Wysypać drugą warstwę sypkich składników, wyłożyć resztę jabłek. Na koniec posypać ostatnią częścią mąki z dodatkami. 4. Zamrożoną margarynę zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost na ciasto, wiórki równo rozłożyć. Ciasto wstawić do gorącego piekarnika, pIec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. |
ciasto bananowe
4 dojrzałe banany 3/4 szklanki* cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1.5 szklanki* mąki 1 jajo 50 g masła (roztopić) 100 g bakalii * szklanka – 250 ml Piekarnik nagrzać do 175°C. Do miski przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną. W drugiej misce rozgnieść banany, następnie wsypać cukier i wymieszać. Do bananów dodać jajo, roztopione i ostudzone masło, mąkę z sodą oraz bakalie. Wszystko wymieszać dobrze dużą łyżką. Gotowe ciasto bananowe wyłożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką. Ja piekłam w keksówce o wymiarach 30cm x 7cm x 11cm [długość x wysokość x szerokość] (są to wymiary góry keksówki, wymiary samego spodu: 27cm dł. x 8cm szerokość). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut. |
Ciasto Snikers (dla 6 osób)
Składniki: jajka 12 szt. cukier, 2 1/2 szkl. mąka, 8 łyżek maka ziemniaczana, 3 łyzki kakao, 4 łyzki proszek do pieczenia, 4 łyżeczki mleko skondensowane, 1 puszka mleko, pół litra cukier waniliowy, 1 łyżka masło, 250 g orzechy włoskie, 250 g sól, Sposób przygotowania: 1. Robimy 2 ciasta i masę budyniową ,osobno robimy albo kupujemy gotowy kajmak 2. Pierwsze Ciasto- Biszkopt - 7 białek ubijamy na pianę ze szczyptą soli, dodajemy niepełną szkl. cukru, + 7 żółtek a na końcu 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia , i delikatnie mieszamy łyżką, na końcu dodajemy 2 łyżki kakao.Formę wykładamy papierem do pieczenia / można ją posmarować / i wylewamy ciasto.Pieczemy 40min.w temp.180"C.Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół. 3. Drugi Placek bezowy-ubijamy 5 białek ze szczyptą soli, dodajemy niepełną szkl. cukru, , 1 łyżkę maki ziemniaczanej, 1 łyzka mąki pszennej , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy jeszcze 250 g orzechów włoskich wcześniej uprażonych na patelni.Wylewamy ciasto na blachę , pieczemy 40 min.w temp.180 "C.Studzimy. 4. Trzecie to -Masa budyniowa- W 3/4 szkl.mleka mieszamy / mikserem / 5 żółtek i dodajemy2 łyżki mąki ziemniaczanej , 2 łyzki mąki pszennej.Gotujemy pozostałe mleko z pół szklanki cukru i cukrem waniliowym.Gdy mleko zacznie wrzeć , wolnym strumieniem wlewamy rozmieszane mąki. Gotujemy chwilkę aż masa zgęstnieje / na wolnym ogniu/ , mieszamy w trakcie gotowania.Ugotowany budyń studzimy. Kostkę masła ucieramy, dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, mieszamy stale.Na końcu dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy. 5. Przekładamy ciasto : jedna część ciszkoptu, smarujemy 2/3 masą , na to kładziemy placek bezowy , na to kajmak, następnie druga część biszkoptu i na koniec pozostała masa.Wszystko dekorujemy orzechami włoskimi, ja polałam kajmakiem.Trochę jest roboty ale warto.Smacznego !.Kajmak- mleko skondensowane słodzone - trzeba gotować conajmiej 1,5 godz. |
Ciasteczka orzechowo - pomarańczowe
Składniki: • 250 g niesolonego masła, miękkiego • 100 g (2/3 szklanki) cukru pudru • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego • 110 g (1 szklanka) drobno posiekanych orzechów włoskich • 6 łyżeczek drobno startej skórki z pomarańczy • 375 g (2 i 1/2 szklanki) mąki, przesianej • cukier puder po obtoczenia ciasteczek Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mikserem ubijać masło z cukrem pudrem aż będzie puszyste i kremowe, przez około 10 - 15 minut. Wymieszać z olejkiem, orzechami, skórką pomarańczową i mąką na jednolitą masę. Zlepiać po 2 łyżeczki ciasta formując kulki, odrobinkę je spłaszczać (tylko troszkę!), a następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12 - 15 minut lub do czasu aż uzyskają lekko złoty kolor. Studzić przez 5 minut, następnie obtoczyć w cukrze pudrze. |
CIASTO
mąka 3 szkl margaryna 1 szt jajka 3 szt cukier 1 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki SER ser biały tłusty 1 kg cukier 1 szkl margaryna 1 szt mąka ziemniaczana 2 łyżkiCIASTO Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wykładamy je na blachę SER Twaróg mielimy dwukrotnie. W makutrze ucieramy margarynę z żółtkami (białka zostawiamy) i cukrem po czym stopniowo dodajemy twaróg. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, olejek i łyżeczkę proszku do pieczenia. Z białek ubijamy pianę którą dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ser wylewamy na ciasto i pieczemy około 1 godziny w 170*. Można sernik polać polewą. |
Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką
Składniki: 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych pół szklanki letniego mleka (125 ml) 1 jajko 50 g roztopionego masła 45 g cukru 1/4 łyżeczki soli Ponadto: 1 jajko, do posmarowania Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut). Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm (lub dwóch mniejszych). Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Kruszonka: 50 g masła, miękkiego 10 płaskich łyżek mąki 4 łyżki cukru 8 g opakowanie cukru waniliowego Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Piec w temperaturze 180şC przez około 35 minut. Po wystudzeniu pokroić. |
Tort orzechowy Engadin - składniki:
35 dag mąki 25 dag masła 20 dag cukru szczypta soli 1 jajko Masa i dekoracja: 40 dag orzechów włoskich 20 dag cukru 100 ml śmietany kremówki 2 łyżki miodu 1 żółtko Tort orzechowy Engadin - sposób przygotowania: Szybko zagnieć kruche ciasto z mąki, masła, cukru, soli i jajka. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Odłóż 12 połówek orzechów włoskich do dekoracji, pozostałe grubo posiekaj. Skarmelizuj cukier, wymieszaj z posiekanymi orzechami. Wlej śmietanę (zostaw 1 łyżeczkę), dodaj miód i gotuj minutę, ciągle mieszając. Masę odstaw, aby ostygła. Rozwałkuj 2/3 schłodzonego ciasta kruchego do grubości 3 mm. Ułóż w tortownicy wyścielonej papierem pergaminowym, podnieś brzegi i polej masą orzechową. Resztę ciasta rozwałkuj do takiej samej średnicy, jak tortownica. Przykryj masę, sklej brzegi spodu i wierzchu torcika. Wymieszaj żółtko z pozostałą łyżeczką śmietany, posmaruj wierzch ciasta. Piecz przez 45-50 minut w temp. 170°C. Rozwałkuj resztki ciasta, wytnij gwiazdki, posmaruj je resztą żółtka i śmietany. Upiecz na złoto w tej samej temperaturze co torcik. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, przestudź i udekoruj kruchymi gwiazdkami oraz połówkami orzechów włoskich. Przepis na ten przepiękny tort pochodzi z Engadin w południowo-wschodniej Szwajcarii. Dolina ta ma interesujący mikroklimat - podobno w żadnym innym miejscu na świecie nie mieszka tak wielu znakomitych cukierników. W XIX wieku wielu mieszkańców Engadin wyemigrowało. Prawie każdy założył w nowej ojczyźnie cukiernię. Popisowym ciastem engadyńskich cukierników był właśnie tort orzechowy |
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 05:26. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.