![]() |
Dania do szybkiego przyrządzenia
Nie mam za bardzo czasu na gotowanie, a nie lubię jeść gotowych dań z paczki. Polećcie jakieś przepisy nie wymagające za dużo czasu, a pozwalają stworzyć smaczne danie.
|
Ja ostatnio zrobiłam pyszną sałatkę dosłownie w 5 minut, szpinak, pomidory koktajlowe, ser feta, prażony boczek pokrojony w paski i słonecznik, a do tego sos miodowo musztardowy sałatka jest przepyszna
|
Niezła ta sałatka - chyba sama ją wypróbuję.
A co do takich bardziej mięsnych, pełnych dań - warto zaopatrzyć się w multicooker: http://multicooker.pl/katalog/multic...ond_rmc_m4502/ Mając w kuchni takie cacko jedyne co musisz zrobić, to pokroić poszczególne składniki i zdecydować czy chcesz je ugotować, upiec czy usmażyć. Resztę zrobi za Ciebie to urządzenie. |
A ja już od kilkunastu lat jestem wierna tylko mojemu thermomixowi nie wyobrażam sobie już życia w kuchni bez niego jest rewelacyjny można w nim przyrządzić praktycznie wszystko, a najbardziej przydatny jest wtedy kiedy trzeba ugotować coś na szybko
____________________ W głowie ci się nie mieści, http://o-pielegnacji.blog.pl/ super stronka! |
myślę, że dobrą szybką wersją jest makaron i do tego sos - oczywiście własnej roboty. puszka pomidorów + zioła, do tego starty ser i gotowe. można też dodać mięso, np. z kurczaka albo mielone. pozdrawiam
____________________ Najlepsze na rynku http://place4u2.soup.io/ wejdź i sam się przekonaj. |
Jajka sadzone smażone na masełku z serem żółtym i ziemniaczkami. Moim faworytem natomiast jest kasza gryczana połączona z warzywami na patelnię.
|
a ja ostatnio bardzo często robię kurczaka po chińsku ponieważ jest pyszny i zajmuje naprawdę mało czasu, kupuję mieszankę chińską, pierś z kurczaka ryż i w 15 min mam pyszne danie które poleca wszystkim
____________________ Tańczą http://katarzynak19821982.wordpress.com/ tańczą tanio na stronie, kliknij - jeszcze taniej! |
Też często jadam kurczaka po chińsku, racja - szybki do przygotowania. Jajka sadzone z ziemniaczkami, krokiety z barszczykiem, makaron z sosem.
|
Sałatka krabowa:
ogórek zielony pokrojony w kostkę, paluszki krabowe pokrojone w podobnej wielkości kawałki, makaron ryżowy, trochę kopru, przyprawy do smaku i majonez - świetna sprawa. Sama nie przepadam specjalnie za koprem, ale w tym akurat daniu w rozsądnych ilościach smakuje świetnie. I nie wymaga długiego przygotowania, bo makaron ryżowy wystarczy zalać gorącą wodą. :) |
Szybki, sycący posiłek znany z czasów studenckich.Składniki:
40 dag makaromu gniazdka 40 dag kiełbasy cienkiej chudej 15 dag żółtego sera 3 łyżki oleju 2 łyżeczki oregano ponadto: 1 słoiczek sosu słodko-kwaśnego ogórki kiszone Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy niewielką ilością zimnej wody. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy lekko na oleju, dajemy oregano i mieszamy. Przekładamy na chwilę do miseczki pozostawiając na patelni olej ze smażenia. Całośc makaronu dajemy na patelnię, wykładamy na to kiełbasę nie mieszając i pod przykryciem podduszamy na małym ogniu ok. 10 minut. Ser żólty ścieramy na tarce o małych oczkach i posypujemy gorącą potrawę. Pozostawiamy na małym ogniu pod pokrywką do roztopienia się sera. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym i ogórkiem kiszonym. ____________________ Na naszej stronie tylko okazje cenowe http://www.alinak.e-blogi.pl/ drożyzna to wirus. |
Gdyby ktoś jednak szukał dań z paczki, to ja polecam warzywa na patelnię. Szybkie i zdrowe.
|
Na patelnię?... co tam dam ci przepis na grilla z warzywami...kroisz w kostkę surowy boczek,pieczarki,cebulę,ziemniaki,marchew,pietrusz kę, paprykę itp,itd... to wszystko pakujesz na aluminiowa folię skrapiasz kroplami oleju przyprawiasz solą,pieprzem,papryka itp,itd zawijasz pakunek na 30 min do 45 min na ruszt i masz pychotę.
|
Łatwe ciasteczka czekoladowe : )
Ciasteczka czekoladowe (ok. 20 szt) - 160g mąki pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 20g gorzkiego kakao - 130g miękkiego masła - 70g cukru Wykonanie : Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Masło utrzeć w misce z cukrem na jasną masę, następnie cały czas miksując dosypywać mąkę z kakao, aż składniki dokładnie się połączą a masa będzie miała jednolity kolor. Z ciasta formować kulki o wadze ok. 18g i spłaszczać na grubość ok. 5 mm. Układać na przygotowanej blasze w odstępach ok. 3 cm (ciastka lekko urosną podczas pieczenia). Piec ok. 15 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu zostawić na blasze do wystygnięcia. |
Placuszki z batatów - wystarczy zetrzeć bataty na tarce, dodać ulubionych przypraw oraz jajko i usmażyć.
|
Placki z batatów - wystarczy je zetrzeć na tarce, dodać ulubionych przypraw i jajko - wystarczy.
|
LECZO :
- jedna cukinia, jedna marchew, trochę cebuli, olej, mogą być małe kawałki kiełbasy do smaku. i listek natki pietr. kroisz cukinie, marchew, cebulę, podgrzewasz olej na patelni, a potem wsypujesz wszystko i smażysz.ok 6-8 minut, podczas smażenia, posyp solą. i tak jak napisałam, możesz jeszcze dodać kawałki kiełbasy. |
Risotto z groszkiem i bekonem
Składniki: 1 opakowanie mrożonego groszku (500 g) 3 duże plastry bekonu (lub chudego boczku wędzonego) 1 mała cebula 3-4 szklanki bulionu drobiowego 3/4 szklanki ryżu arborio (specjalnego na risotto) starty twardy ser (np. parmezan lub oscypek) Wysmaż bekon na suchej patelni i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na patelni pozostaw łyżkę wytopionego tłuszczu, zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj ryż i smaż, stale mieszając, około minuty, aż ziarenka pokryją się tłuszczem i cebulą. Wlej chochlę wrzącego bulionu, gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Gotuj mieszając dalej, dolewając po trochu gorący bulion, aż ryż będzie miękki (ok. 15 minut). Mrożony groszek wrzuć na wrzątek i blanszuj przez 2-3 minuty, odcedź i wymieszaj z ryżem. Posyp skwarkami z bekonu i grubo startym serem. Danie możesz podać od razu albo zapiec przez 10 minut w temp. 200 st. C na złoty kolor. |
Bardzo ciekawe i inspirujące przepisy tutaj podajecie. Akurat mam taką pracę, że nie zawsze mam czas na długie siedzenie w kuchni, więc takie szybkie dania są idealne.
|
Składniki
krewetki oczyszczone600 gr Fix Spaghetti Carbonara Knorr1 opak śmietana 36%150 ml por1 szt parmezan tarty 1 łyżka margaryna1 łyżka ząbek czosnku1 szt natka pietruszki1 łyżeczka koperek do dekoracji 109 osób dodało do Mniamlisty Składniki krewetki oczyszczone600 gr Fix Spaghetti Carbonara Knorr1 opak śmietana 36%150 ml por1 szt parmezan tarty 1 łyżka margaryna1 łyżka ząbek czosnku1 szt natka pietruszki1 łyżeczka koperek do dekoracji Podziel się przepisem: Krok 1 Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną, dodaj natkę. Krok 2 Krewetki usmaż na rozgrzanej margarynie i zdejmij z patelni. Krok 3 Pora pokrój w krążki i podduś na patelni po krewetkach, kilka minut. Następnie ponownie wrzuć krewetki. Krok 4 Całość zalej przygotowanym Fixem, doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze 3-4 minuty i zdejmij z ognia. Gotowe krewetki nałóż do miseczek, polej pozostałym sosem i posyp parmezanem. Udekoruj gałązkami koperku. |
Ja unikam wszelkich mieszanek w proszku. Szybkie danie to makaron lub ryż z dodatkiem warzyw, kurczaka lub mięsa mielonego.
|
Ravioli z suszonymi pomidorami
CIASTO: 30 dag mąki + do podsypania 3 jajka 1/2 łyżeczki soli łyżka oliwy NADZIENIE: 30 dag białej surowej kiełbasy 75 dag ricotty 3 łyżki siekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu jajko DO PODANIA: 2/3 szklanki suszonych pomidorów 1/2 szklanki orzechów laskowych 10 dag rukoli 6 łyżek oliwy 5 dag parmezanu Etapy przygotowania Z podanych składników zagniatamy ciasto, wyrabiamy ok. 8 min. Wkładamy do lodówki na 20 min. Na farsz: z kiełbasek zdejmujemy osłonki, do mięsa dodajemy ricottę i natkę, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 10 min. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie płaty, podsypując mąką, rozkładamy na blacie podsypanym natką. Nakładamy po łyżeczce nadzienia w 4–cm odstępach w poprzek połowy ciasta. Miejsca między porcjami farszu smarujemy ubitym jajkiem. Przykrywamy tę część drugą połową ciasta. Dociskamy obrzeża nadzienia. Ciasto tniemy radełkiemna kwadraty z porcjami nadzienia. Wrzucamy ravioli do osolonego wrzątkui gotujemy partiami 3 min. Osączamy. Mieszamy z suszonymi pomidorami, orzechami laskowymi, rukolą, solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą i delikatnie łączymy. Najlepiej używając rąk. Podajemy posypane parmezanem. |
Smakowałyście już sosu arrabbiata? Ostatnio zrobiłam bardzo szybkie danie z tym sosem http://www.pudliszki.pl/produkty/sos...rrabbiata-500g . Makaron rurki, pierś z kurczaka w takie pasterki jak do chińszczyzny, pieczarki i cebula. Zalałam tym sosem i wyszło wszystko pysznie :)
|
łazanki
Składniki 0,5 kg kapusty kiszonej sól i pieprz do smaku 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka smalcu 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 ząbek czosnku 2 cebule 1 szklanka bulionu warzywnego 60 g suszonych grzybów natka pietruszki lub żółty ser do posypania Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku. Jeśli trzeba rozdrobnij, a następnie ugotuj z zielem angielskim i liściem laurowym. Obraną cebulę i czosnek pokrój w paseczki. Namoczone grzyby ugotuj w bulionie i posiekaj. Cebulę, czosnek i grzyby podsmaż na smalcu, a następnie dodaj kapustę. Smaż całość przez ok. 5-7 minut, często mieszając. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i papryką. Łazanki: Z mąki usyp stożek, do środka wbij jajka. Zagnieć ciasto i rozwałkuj na cienki placek. Pokrój w małe prostokąty o wymiarach 2cm x 4cm. Łazanki ugotuj w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy. Zahartuj, a następnie połącz z kapustą. Całość podawaj posypaną żółtym serem lub posiekaną pietruszką. |
Kasza gryczana z kurczakiem, grzybami i pietruszką. Można to wszystko zrobić na patelni, smażąc najpierw kurczaka z grzybami, dodając kaszę i podlewając ją wodą aż się ugotuje.
|
Super przepisy..Jeśli chodzi o mnie to po prostu sprawa się tak przedstawia iż akurat no wiecie bardzo szybko się po prostu przyrządza coś takiego jak no wiecie - jakąś fasolkę po brytońsku ale ona to musi być z jakiegoś takiego słoika hihi Ja czasem tak lubię sobie coś podgrzać ze słoika - wracając na ziemie to myślę iż szybko to makaron.
|
Taa makaron to jest najszybsze rozwiązanie i najprostsze : )dla mnie właśnie takie bardzo fajne danie i szybkie to jest po prostu ryż z kurczakiem i jakaś tam surówka kupowana ; )) zdecydowanie to tutaj jakoś się najszybciej przyrządza i po prostu sprawa właśnie tak wygląda, że po prostu no wiecie szybko i smacznie czyli ekspresowo
|
Ja jak nie mam czasu to przeważnie kupuję danie gotowe w słoikach np. http://www.pudliszki.pl/produkty/dan...-boczkiem-600g . Do tego gotuję ryż i jesteśmy niesamowicie najedzeni :) Dziś taki obiadzik czeka na mnie w domu, bo niestety obowiązki zawodowe nie pozwalają pobawić się w kuchni.
|
Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem
Składniki ok. 10 dużych ziemniaków 5 plastrów wędzonego boczku po 5 plastrów zwykłej mielonki i mortadeli (może to być również kiełbasa, usmażone mięso kurczaka itp. ) 4 ogórki konserwowe lub więcej pół małego słoiczka papryki w occie 4 ząbki czosnku 250 g. sosu pomidorowego ser do posypania zapiekanki 2 duże cebule przyprawy (ja daję pieprz, sól, paprykę, delikat do mięs, czosnek granulowany, bazylię i zioła prowansalskie) olej do posmarowania naczynia oraz pokropienia ziemniaczków ilość i rodzaj mięsa oraz przypraw można zmieniać według uznania, zapiekanka sprawdza się również z pieczarkami. Pyszna, szybka, łatwa i tania zapiekanka. Można do niej dodawać dosłownie wszystko ;) Etapy przygotowania Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min. chodzi o to, aby były jeszcze lekko twarde. W tym samym czasie można przygotować sos. Cebulkę drobno kroimy, czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystko należy lekko zeszklić z małą ilością soli (wtedy cebula ma lepszy aromat). Dodajemy również połowę mięsa pokrojonego w kostkę i podpiekamy ok. 10 min. Po tym czasie można wlać sos pomidorowy oraz przyprawić do smaku. Wszystko dusimy ok. 10 min. Sos powinien być gęsty. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie pozostałe składniki czyli mięso, cebulę oraz ogórki i paprykę kroimy w drobną kosteczkę i odstawiamy na bok. Chłodne ziemniaki kroimy w łódeczki oraz obtaczamy lekko w soli, pieprzu i papryce. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i warstwowo układamy zapiekankę. Kładziemy połowę ziemniaków, które lekko kropimy olejem, wrzucamy część mięsa i warzyw pokrojonych w kostkę, polewamy połową sosu i posypujemy serem. Następnie kładziemy kolejną warstwę identyczną jak pierwszą. Następnie naszą zapiekankę pieczemy bez przykrycia ok. 1 godzinę w 170 stopniach. Smacznego ;) Zapiekanka jest bardzo aromatyczna i sycąca. Można ją odgrzewać kilka razy i zawsze jest przepyszna. |
wszystkie jednogarowe rzeczy polegajace na wrzuceniu do garnka i ugotowaniu/ duszeniu
|
Szybkie dania to wszelkiego rodzaju surówki i sałatki. Ja bardzo często do robienia sałatek wykorzystuję ogórki kiszone, ponieważ nadają daniu ciekawego i wyrazistego smaku. Jedna z moich ulubionych sałatek to tradycyjna, polska sałatka warzywna z ziemniaków, ogórków kiszonych, cebulki, marchewki, groszku i majonezu. Ta sałatka jest mega sycąca i naprawdę bardzo smaczna.
|
Jeśli chcesz gotować, ale za bardzo nie wiesz jak zacząć to tutaj https://ckm.pl/konkursy/facet-gotuje,15810,1,a.html znajdziesz świetną książkę kucharską. Mój maż ją uwielbia. Sama też z niej korzystam.
|
Jakie macie pomysły?
|
|
Ja też takie często robię
|
Teraz mam nową książkę, którą napisała Ewa Wachowicz bardzo fajne przepisy do szybkiego przygotowania.
|
Nie mogę nic powiedzieć, bo ja lubię różnego rodzaju dania i nawet wiem, że to normalne, że po prostu się nie mogę ogólnie zdecydować na jedno ulubione. Lubię różne smaki i dla mnie to normalne, że jednak od czasu do czasu zmieniają mi się gusta. Niemniej jednak zestaw obiadowy Rzeszów od czasu do czasu wciągnę. To mi pozwala na poznanie nowych dróg kulinarnych.
|
U mnie hitem okazała sie taka lazania https://drosed.pl/przepis/lazania-z-...wym-i-cukinia/ szybka i łatwa w przygotowaniu a wychodzi na prawde prze pyszna;D
|
Jak już mowa o gotowaniu, to nie ukrywam, że mnie ostatnio zainteresowało to, jaki olej do smażenia jest najlepszym wyborem. Kolega doradził mi, żeby zwrócić uwagę na olej rzepakowy, ponieważ temperatura dymienia jego jest dość wysoka, a co za tym idzie, bezpieczna do głębokiego smażenia.
|
Czy jest najbardziej zdrowy?
|
Lubię gotować dla przyjaciół i rodziny, więc moja kuchnia jest zwykle dobrze zaopatrzona w naczynia do szybkiego przygotowania.*Mikrofalówka to świetna opcja, jeśli masz małą ilość jedzenia, które wymaga szybkiego podgrzania. Jeśli masz większą ilość jedzenia do ugotowania, to prawdopodobnie powinieneś użyć piekarnika elektrycznego.
|
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 07:10. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.