![]() |
deser
Składniki na 4 porcje:
150 ml mleka skondensowanego 1 mały kubek jogutru naturalnego 1 op. galaretki truskawkowej garść truskawek kilka kostek mlecznej czekolady (najlepiej z orzechami) Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia, ale tak, by galaretka pozostała płynna. Mleko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy jogurt, wystudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia składników. |
Lekki deser jogurtowy
Składniki (na 3 porcje): duży jogurt naturalny (180 g) 1 opakowanie dowolnej galaretki kilka okrągłych biszkoptów filiżanka rozpuszczalnej kawy Przygotowanie: Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu, jednak rozpuścić ją w szklance wody (250-300 ml). Jogurt wylać do garnuszka, dodać do niego galaretkę i dokładnie wymieszać. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie moczyć w niej biszkopty. Do szklanek wlać trochę jogurtu z galaretką, na to ułożyć biszkopty, później znów jogurt - biszkopty. całość przykryć jeszcze trochę jogurtem. Włożyć do lodówki do stężenia. Po wyjęciu można polać jeszcze miodem jeżeli jest zbyt kwaśne. |
Lekki deser czyli galaretka z zielonej herbaty
Dzisiaj przepis na deser w wakacyjnym klimacie czyli: mieszamy wszystko, deser robi się sam a my mamy więcej czasu dla siebie :) Składniki: 0,5 szklanki naparu z herbat (ja wybrałam zieloną i dla koloru- herbatę jeżynową) 1 łyżka żelatyny stewia do smaku garść borówek Wykonanie: Herbatę dosłodzić do smaku. Do ciepłego (ale nie wrzącego) naparu z herbat dodać żelatynę i dobrze wymieszać (nie może być grudek). W naczyniu np. kieliszku układamy borówki i zalewamy płynną galaretką. Pozostawić do stężenia. |
Dziewczyny a ja mam dla Was propozycję zimnego i bardzo prostego deserku. Mianowicie wkładacie do zamrażarki ptasie mleczko Wedla. Nowy smak frappe, który można bez problemu zamrozić.Sama byłam bardzo ciekawa jak to wyjdzie ale powiem Wam,że jest świetne ! Mleczko jest trochę twardsze ale tak samo kremowe i wprost rozpływa się w ustach. Słodycz na ciepłe dni idealny !
Przepraszam za jakość zdjęcia ale mam słaby aparat :) ![]() |
A lubicie crumble? Ja teraz co chwilę je robię, z truskawek, rabarbaru - ze wszystkiego co się da.
|
Ciasto Kefirowe
kefir 500 ml galaretka truskawkowa 2 op galaretka cytrynowa 1 op Galaretki rozpuszczamy każdą w szklance wody. Kefir dzielimy na trzy części. Do każdej części dodajemy po jednej galaretce, miksujemy. Masę wylewamy na przemian do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. |
Pączki twarogowe
25 dag sera ricotta 25 dag mąki 1/2 szklanki cukru jajko 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżki miękkiego masła 1/2 łyżeczki octu olej lukier kolorowe posypki do dekoracji Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto, odstaw je na 30 minut. Podsypując mąką, rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Przy pomocy szklanki wykrawaj krążki. W rondlu rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź do niego krążki ciasta i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmij z rondla, ułóż na półmisku wyłożonym papierowymi ręcznikami. Wystudzone pączki dekoruj polewą i posypkami. |
Budyń śmietankowy krok po kroku
czas: 10 minut liczba porcji: 4 Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietany kremówki 30-36% słodkiej 3 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Moje porady: śmietankę można zastąpić mlekiem i odchudzić całość |
O tej porze roku na deser najlepsze są truskawki ze śmietaną, oprócz tego czereśnie, maliny, porzeczka, poziomki, jeżyny... ale w zimie zdecydowanie wolę gorąca czekoladę :)
|
Szybki deser z truskawkami
500g serka mascarpone, 2 galaretki w dowolnym kolorze, 1kg truskawek. Serek miksujemy i dodajemy, wystudzoną galaretkę. Wrzącej wody do galaretki dodajemy, mniej niż napisano na opakowaniu. Z reguły 1 galaretka jest na 500ml wody, więc 350-400ml, będzie w sam raz. Mieszamy serek z galaretką i wylewamy do foremki wyłożonej folią spożywczą. Truskawki wkładamy do serka i schładzamy w lodówce. Kiedy serek z truskawkami lekko się zetnie, wylewamy drugą schłodzoną galaretkę na wierzch serka. Tę możemy zalać wodą w/g przepisu na opakowaniu. Wkładamy do lodówki na noc do stężenia. Wyłożyłam folią spożywczą, prostokątną foremkę 31x25. Deser w sam raz, jeśli chodzi o jego wysokość. Duże truskawki zatopione w serku, pasują idealnie i nie wystają. Jeśli nawet jakaś większa truskawka wychyli czubek, to przykryje ją rozlana po deserze galaretka. Cukru w przepisie nie ma, wystarczył ten w galaretce. Dla mnie w sam raz! |
Banany pod pierzynką
banany 3-4szt bita śmietana czekolada 1 tabliczka Banany obieramy i kroimy w plastry, następnie układamy je w pucharku: warstwa bananów-warstwa bitej śmietany-warstwa bananów itp. aż do skończenia się bananów. Następnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przestudzoną polewamy deser. Deser wkładamy do lodówki na godzinę. |
Świetny deser na upały:
zmiksowane jagody połączone z serkiem homogenizowanym oraz galaretką o smaku owoców leśnych, wymieszać i wstawić do lodówki. Na wierzch zrobił mieszankę ze zmiksowanych truskawek i galaretki truskawkowej z mniejszą ilością wody. |
Świetne przepisy. Ja uwielbiam tzw. "zdrowe" desery takie jak ciasteczka z otrębami. Przepis znalazłam w serwisie Mamazone http://mamazone.soup.io/ i często go wykorzystuje. Są idealne na 2 śniadanie ;)
|
Szybkie ciasto z truskawkami
Truskawki oczyścić, umyć i osączyć. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody, odstawić do stężenia. Masło zmiksować z obu cukrami i jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować i wyłożyć do dużej przygotowanej blaszki. Na ciasto położyć truskawki oprószone mąką. Piec ok. 40 min. w 180 stop. Ciasto wystudzić. W zagłębienia po truskawkach wlać tężejącą galaretkę. Gdy zastygnie oprószyć ciasto cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową. |
Deser z płynną czekoladą
Składniki ilość porcji: 4 125 g masła 1 tabliczka (100 g) czekolady deserowej dobrej jakości 2 jajka 2 żółtka 4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki Dodaj do listy zakupów Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon. Sposób przygotowania Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 15min. › Gotowe w: 35min. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Nad garnkiem z gotującą wodą umieścić metalową miskę. Włożyć do niej masło i czekoladę. Podgrzewać, aż czekolada się stopi. Miksować żółtka z jajkami i cukrem, aż masa będzie jasna i gęstą. Następnie, stale miksując, stopniowo dodawać stopioną czekoladę, a później szybko wmieszać mąkę. Wysmarować masłem 4 kokilki i oprószyć kakao. Podzielić ciasto równomiernie pomiędzy kokilki. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 6-7 minut. Udekorować według upodobania. |
TRIOPIKALNY KOKTAJL
Składniki: 1 duży banan 3 nektarynki ( można dać mango) 5 plastrów ananasa ½ szkl syropu z ananasa Miksujemy i pijemy:-) |
Owocowy pucharek
banany 4 szt ananas 1 puszka pomarańcza 1-2 szt kokos wiórki 0,5 szkl Banany pokroić w plasterki, ananas odsączyć pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wszystkie owoce wymieszać w salaterce, nałożyć do pucharków i posypać kokosem. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce około pół godziny. |
Kokosanki:-)
200 g wiórków kokosowych 50 g masła 0,5 szklanki cukru 3 łyżki mleka (jeśli masa będzie za gęsta) 2 białka (+ szczypta soli aby białka się lepiej ubiły) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy cukier i wszystko mieszamy przez chwilę aby cukier się rozpuścił. Dodajemy wiórki i dalej mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy i czekamy aż masa przestygnie. Ubijamy białko ze szczyptą soli i dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - delikatnie mieszamy. Do przestudzonej masy kokosowej delikatnie dodajemy białko i mieszamy do czasu połączenia się składników. Następnie do foremki od ciastek nakładamy masę i wszystko ładnie łyżką "szpachlujemy" wyrównujemy podłoże. :D Przekładamy po ciasteczku na blaszkę (wyłożoną papierem) i pieczemy przez 15 min. - 17 min w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po wyciągnięciu z piekarnika kokosanki będą bardzo miękkie po chwili jednak staną się twardsze ale w środku nadal dęba miękkie i ciągnące :) Można również kokosanki uformować na kształt kuleczek lub po prostu łyżką nakładać je na blaszkę i nadać im kształt kulki. |
muffiny z białą czekoladą
Potrzebne składniki: masło (80 g) cukier puder (0,5 szklanki) Cukier wanilinowy WINIARY (30 g) sól (1 szczypta) mąka tortowa (1,25 szklanki) Proszek do pieczenia WINIARY (1 łyżeczka) biała czekolada (1 tabliczka) jajko (1 sztuka) maślanka (1 szklanka) kakao (3 łyżki) Sposób przygotowania Masło rozpuścić, przestudzić. Sypkie składniki wymieszać. Dodać do nich jajko, maślankę i roztopione masło. Czekoladę drobno pokroić. 3/4 czekolady dodać do ciasta, wymieszać. Ciastem napełnić wysmarowane foremki do muffinek, na wierzchu rozłożyć resztę czekolady. Piec ok.25 minut. Przepis na 12 muffinek. |
Wiedeńskie rogaliki - Sparzone i obrane z łupin migdały przepuszczamy przez maszynkę razem z orzechami. Mąkę przesiewamy, wsypujemy migdały, orzechy, cukier, sól i miąższ z wanilii. Mieszamy. Dodajemy żółtka i ucieramy widelcem ciasto. Na jego powierzchni rozsypujemy wiórki schłodzonego masła (startego na tarce z dużymi oczkami) i siekamy nożem tak długo, aż powstanie ciasto o strukturze kaszy. Wówczas szybko zagniatamy i formujemy 2 wałki jednakowej grubości. Kładziemy je na desce i wstawiamy do lodówki na 2 godz. Ciasto kroimy na kawałki jednakowej grubości i toczymy wałeczki grubości ołówka i długości6 cm. Ruloniki, cieńsze na końcach, wyginamy w podkówki i układamy na blasze niezbyt blisko siebie. Pieczemy 12–15 min w temp. 180°C. Zrumienione wyjmujemy i jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z miąższem wanilii.
|
sałatka owocowa
ilość porcji: 4 1 czerwone jabłko bez gniazda nasiennego, posiekane 1 zielone jabłko bez gniazda nasiennego, posiekane 1 nektarynka bez pestki, w plasterkach 2 posiekane łodyżki selera naciowego 1/2 szklanki suszonych żurawin 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 225 g beztłuszczowego jogurtu cytrynowego Dodaj do listy zakupów Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon. Sposób przygotowania Przygotowanie: 20min. › Gotowe w: 20min. W dużej misce wymieszać kawałki czerwonego i zielonego jabłka, nektarynki, selera oraz suszone żurawiny i orzechy. Dodać jogurt i wszystko razem wymieszać. Do czasu podania chłodzić w lodówce. |
Świąteczne naleśniki z nadzieniem jabłkowym
Składniki jabłka, pokrojone w kostkę500 g łyżeczka cynamonu1 szt cukier trzcinowy2 łyżki posiekane orzechy włoskie2 łyżki rodzynki50 g sok z cytryny1 łyżka masło1 łyżka Ciasto Na Naleśniki mąka250 g mleko250 ml jajko1 szt woda gazowana50 ml olej1 łyżeczka sól do smaku Składniki na ciasto naleśnikowe połącz za pomocą miksera na gładką masę. Smaż na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki na złocisty kolor z obu stron. Krok 2 Do jabłek dodaj przyprawy, rodzynki, orzechy, dopraw sokiem ze świeżej cytryny i duś wszystko do miękkości. Wszystkie składniki wsyp do dużej miski i starannie wymieszaj. Krok 3 Na rozgrzanym maśle podsmaż jabłka. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Krok 4 Jabłkowy farsz nałóż na naleśniki. Naleśniki zwiń. Podawaj udekorowane jabłkami i posypane rodzynkami. |
deser owocowy w syropie z czekoladą.
Składniki na 2 porcje: Pokrojone w kostkę owoce np. banan, pomarańcza, ananas, gruszka, kiwi, oraz ziarna granatu chwilkę gotujemy w syropie przygotowanym z 4 łyżek cukru i 200 ml wody, wlewamy do szklanego naczynia. Na wierzch kładziemy jogurt grecki lub 2 łyżki ubitej śmietany, deser posypujemy posiekaną czekoladą z ziarnem kardamonu lub czekoladą do deserów w młynku i dekorujemy np. listkiem gorzkiej czekolady. |
Sero-murzynek
Ciasto: 1 margaryna 7 łyżek wody 3 łyżki kakao 1 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser: 0,5 kg sera 1 budyń śmietankowy 15 dag margaryny 4 żółtka 1 szkl. cukru Ciasto: 1 margaryna 7 łyżek wody 3 łyżki kakao 1 szkl. cukru Wszystko razem zagotować. Po ostudzeniu dodać: 1,5 szkl. mąki 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystko wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ser: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć, na koniec ubić pianę z białek i dodać do sera. Na blachę wyłożyć ciemne ciasto, na nie nakładać ser małymi kupkami w odstępach. Piec w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach C, przez około 50 minut. |
Deser cytrynowo-bananowy
Składniki: duża cytryna, 2 banany, 150g serka homogenizowanego waniliowego, 1/3 szkl. mleka, 2 żółtka, czubata łyżeczka żelatyny, 3 łyżki cukru pudru, biszkopty. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Mleko mocno podgrzać, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać serek, łyżeczkę startej skórki z cytryny oraz sok z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Na dno pucharków ułożyć plasterki banana, warstwę kremu i ponownie plastry banana oraz krem. Schładzać co najmniej pół godz. Udekorować wg uznania. |
Deser z kaszą jaglaną
kasza jaglana (0,5 szklanki) maliny (1,5 szklanki) rodzynki (1 garść) mleko (1,5 szklanki) Cukier wanilinowy (16 g) cukier (do smaku) Do mleka wsypać kaszę. Dodać rodzynki, wymieszać. Wsypać cukier waniliowy. Całość gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż kasza będzie miękka i wchłonie mleko. Maliny opłukać dodać do smaku cukier Zmiksować na mus. Kaszę wyłożyć na talerze. Polać musem malinowym, przybrać całymi malinami. |
Cały ten przepis wykorzystałam. Bardzo on jest ciekawy i bardzo fajny on może być. Przede wszystkim chcę tylko zaznaczyć, ze to zrobiłam dzisiaj od razu jak to ktoś zamieścił ten wpis. Bardzo on mi się spodobał i z ciekawości go zrobiłam. Miałam wolny poniedziałek dlatego to też tak zrobiłam.
|
Dla mnie super deser to lody waniliowe, z owocami, na przykład takim miksem z puszki polane zmiksowanymi truskawkami. Mężowi do tego dodaję jeszcze startą czekoladę.
|
Brzmi pysznie. Też lubię takie połączenia z lodami.
|
Niebo w gębie dziewczyny :) ja to robiłam i mi to wyszło cudownie. Teraz już dokładnie wiem co mam podawać jeśli do mnie będą przychodzić dzieci i teraz dokładnie wiem co mam robić jak zapraszam gości na jakiegoś to spotkanie - czy to urodziny czy coś w tym rodzaju.
|
Pączusie po bawarsku
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, mleko, masło, jajka skórkę cytrynową, wyrośnięty rozczyn. Do ciasta dodać rodzynki. Następnie łyżką nabierać małe porcje ciasta i formować małe kulki, kłaść na stolnicy posypanej mąką. Odstawić na 20 minut. Podgrzać tłuszcz do smażenia. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany, gdy wrzucony kawałek ciasta szybko wypłynie i zrumieni się. Usmażone pączki układać na serwetce w celu osączenia, posypać cukrem pudrem. |
Ja ostatnio nie przepadam za deserami - jestem na diecie. Teraz zamiast słodyczy i lodów staram się wybierać koktajle - http://blog.veronavpp.eu/2256-koktaj...zy-top-modelek Dzięki temu jestem pełna ale nie czuję się ociężała. Myślę, że to dobra i zdrowa alternatywa.
|
Są też zdrowsze wersje deserków, np. panna cotta w wersji fit na bazie kefiru.
|
Ale mi smaka narobiliście... :P
|
Ja chyba dzisiaj jakąś szarlotkę ukręcę ;)
|
witaminowy deser z banana, nektaryny z chrupiącymi puffingowanymi owocami
Składniki Składniki na 3 porcje • 3 banany • 3 kiwi • 2 nektaryny • Opakowanie puffingowanych BIO bananów Puffins • 200 g naturalnego serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu naturalnego • Łyżka miodu (opcjonalnie) Przygotowanie Nektaryny umyć, usunąć pestki i pokroić na części. Banany obrać ze skórek, pokroić na części i 2 z nich zblendować razem z nektarynami na aksamitny krem. Kiwi obrać ze skórek, pokroić na części i także zblendować razem z pozostałym bananem. Serek dokładnie wymieszać z miodem - miód jest dodatkiem dla osób lubiących bardzo słodkie desery, więc dodajemy go opcjonalnie. Do ozdobnych pucharków, słoiczków lub szklanek delikatnie nakładać kolejno warstwy: mus z banana i nektaryny, serek, na serek ułożyć puffingowane banany, następnie położyć warstwę musu z kiwi i banana, serek, puffingowane banany, mus bananowo-nektarynowy i na wierzch kilka puffingowanych bananów dla ozdoby. |
Najgorsze dziewczyny to było, że tutaj co przeglądałam te wcześniejsze strony tego tematu to akurat natrafiłam na powtarzające się przepisy..Widać nie każdy to śledzi na bieżąco tak jak ja..Później dlatego tyle stron powstaję o jednakowych treściach. Nie jest to dla mnie zrozumiałe. Smutam.. duuuużo.
|
Deser z białej czekolady
100 g białej czekolady 1 duże jajko 3 łyżki drobnego cukru 125 ml śmietanki kremowej 30% - bardzo zimnej oraz: maliny (świeże lub mrożone) likier kokosowy Malibu (opcjonalnie) kakao Przygotowanie Do pucharków lub kieliszków włożyć po kilka malin, polać likierem (opcjonalnie). Czekoladę roztopić nie podgrzewając jej zbyt mocno. Ubić białko na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawć cukier cały czas ubijając, aż piana będzie idealnie sztywna. Ubijać jeszcze przez minutę aż piana będzie błyszcząca i gęsta. Roztopioną czekoladę (trochę przestudzoną) wymieszać z 3 łyżkami śmietanki kremowej, a następnie energicznie wymieszać z żółtkiem. Dodać połowę ubitego białka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z resztą białka. Resztę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z czekoladową masą. Wyłożyć na maliny i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać grubą warstwą kakao. Można też udekorować świeżymi malinami. |
Malinowo-bezowy
Składniki: - 500 g malin - 100 g bezy - 250 g serka mascarpone - 100 ml ajerkoniaku Maliny wkładamy na spód pucharków lub wysokich szklanek, dodajemy pokruszone bezy, serek mascarpone i jeszcze raz układamy wszystko w tej samej kolejności, maliny, bezy i serek mascarpone. Na wierzch dajemy malinę, posypujemy drobno pokruszoną bezą i polewamy ajerkoniakiem. Mamy gotowy, pyszny i szybki deser. |
Deser lodowy
Składniki na deser lodowy dla 2 osób: • Lody Carte D’Or Chocolate Brownie, czyli z czekoladą i ciastem brownie • 4 łyżki konfitury pomarańczowej • 4 łyżki musli • 4 łyżki polewy czekoladowej • pałeczki czekoladowe i wafelki do dekoracji • cząstki pomarańczy lub mandarynki Przygotowanie deseru lodowego 1. Do pucharków na lody wkładam konfiturę i równo rozprowadzam. Posypuję musli i polewam czekoladą. 2. Układam lody i dekoruję pałeczkami czekoladowymi, wafelkami i kawałkiem mandarynki. Podaje natychmiast! |
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 07:04. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.