![]() |
Jak się robi łazanki?
Znacie może jakiś przepis na łazanki? Nigdy nie robiłam i nie chce jakieś gafy popełnić. No i żeby mężowi smakowało:)
|
Bierzesz paczkę makaronu i gotujesz wedle przepisu na opakowaniu... :))
|
Makaron+kapusta+grzybki suszone = pycha:)
|
łazanki to tylko ten specyficzny makaron w kwadracikach. Cała reszta, czyli farsz może być jak do pierogów z mięsem, kapustą i grzybami. Tylko tutaj mieszasz.
|
Ja wpierw gotuję makaron i w tym samym czasie już wstawiam margarynę z kostki na patelnie, na margarynę daję kapustę i pieczarki i przyprawy różne. Po ok 20 min smarzenia na małym ogniu dodaję na patelnię makaron i jeszcze przez 5-10 min smażę. Boskie ;]
|
Łazanki można też zrobić samemu.
Ciasto jak na pierogi, kroisz w kwadraty i suszysz :) |
Ja raczej zawsze kupuję makaron, bo za dużo z tym roboty ;)
|
Łazanki nie są z kapustą?
|
Są oczywiście z kapustą, makaronem łazanki, pieczarkami i kiełbaską/szynką.
|
Jejku...ale narobiliście mi smaka na łazanki. Nie cierpię Was :D
|
Poniżej masz przepis na łazanki z grzybami
Składniki: pół kg kiszonej kapusty 30 dkg pieczarek 100g suszonych grzybów dwie cebula sól, pieprz, cukier makaron łazanki Wykonanie: Suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie (ja moczyłam je przez całą noc). Na drugi dzień odcisnąć je i drobno pokroić (wody z moczenia nie wylewać). Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, odcisnąć, jeśli jest zbyt kwaśna. Umieścić ją w garnku, podlać wodą, w której moczyły się grzyby oraz ew. odrobiną zwykłej przegotowanej wody. Dorzucić pokrojone grzyby. Całość gotować około pół godziny, aż kapusta zmięknie. Jeśli ciągle jest zbyt kwaśna, dodać szczyptę cukru. Miękką kapustę z grzybami odcedzić, dobrze odcisnąć i podsmażyć. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażyć posiekane cebule i pokrojone w kostkę pieczarki. Gdy odparuje z nich cały płyn, dodać do nich kapustę z grzybami, doprawić solą i pieprzem. Całość drobno posiekać lub zmiksować (ja użyłam blendera). W międzyczasie ugotować makaron. Wymieszać z przygotowaną kapustą. Smacznego |
Idealny przepis. Jutro sobie na pewno zrobię:)
|
Składniki
pół małej kapusty 20 dag pieczarek duża cebula kilka plastrów wędzonego boczku, chuda kiełbasa albo szynka (oczywiście w wersji wegetariańskiej bez kiełbaski) olej około 3/4 paczki makaronu łazanki Łazanki Kapustę pokroić na niewielkie kawałki i ugotować na prawie miękko w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Kiedy kapusta będzie się gotować pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na złoto na oleju, dorzucić pokrojone pieczarki i udusić z pieprzem i solą. W międzyczasie wstawić wodę na makaron, ugotować go z solą i przelać zimną wodą, żeby się nie sklejał. Podsmażyć wędlinkę albo kiełbaskę i wymieszać z pieczarkami. Wlać troche oleju i podsmażyć wszystko z odsączoną z wody kapustką. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Ja mieszam kapustę z łazankami jeszcze na patelni i podsmażam aż wszystko będzie gorące, ale można wymieszać składniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku. Oczywiście można też zrobić łazanki tylko z kiszoną kapustą, z dodatkiem suszonych grzybów, albo z mieszanej kapusty. Smacznego! |
Łazanki z kapustą włoską były u mnie w sobotę : )))
Składniki Ciasto mąka pszenna 400 gram Lubię Nie lubię żółtko jaja 2 sztuki Lubię Nie lubię jajko 1 sztuka Lubię Nie lubię woda 4 łyżki Lubię Nie lubię Dodatkowo kapusta włoska 1 główka Lubię Nie lubię boczek wędzony 150 gram Lubię Nie lubię Sól ziołowa- MŁYNEK Lubię Nie lubię pieprz biały Prymat Krok 1 Mąkę wysypać na stolnicę. Wbić jajo, dodać żółtka i wodę. Dokładnie wyrobić ciasto. Krok 2 Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Pokroić w pasy. Krok 3 Następnie kroić na prostokąty. Gotować 5 minut na wrzącej osolonej wodzie. Odsączyć i wyłożyć na talerz. Krok 4 Kapustę oczyścić. Przekroić na pół. Następnie poszatkować, włożyć do garnka. Zalać wodą (tylko do zatopienia). Dusić do miękkości ok. 20 minut. Krok 5 Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Do garnka z kapustą dodać łazanki i usmażyć boczek. Przyprawić do smaku. |
Łazanki z kapustą
Łazanki z kapustą B. Biały Dodane przez: MojeGotowanie.pl Czas przygotowania: 50 minut Kaloryczność: 290 kcal Ilość porcji: 6 Składniki 40 dag makaronu łazanki 70 dag białej kapusty 2-3 suszone grzyby cebula olej sól, pieprz Etapy przygotowania Grzyby namoczyć w letniej wodzie, ugotować, posiekać (wodę z gotowania zachować). Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wykroić głąb, poszatkować. Cebulę obrać, posiekać. łOlej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać kapustę, chwilę smażyć. Dorzucić grzyby wraz z wodą z gotowania, przyprawić do smaku solą i obficie pieprzem, gotować ok. 20 minut. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Łazanki dodać do kapusty, wymieszać. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem. |
łazanki
Składniki: ½ małej, białej kapusty 250g makaronu łazanki 2 średnie cebule 250g pieczarek ok. 100g kiełbasy ok. 80g boczku 4 łyżki oliwy lub oleju sól, pieprz, papryka czerwona w proszku Sposób przygotowania: Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować. Kolejno podlać wodą (ja daję ok. 2 szklanek), posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie. W międzyczasie obrać cebule i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę podsmażyć na 3 łyżkach oliwy, dodać pieczarki i usmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok. Gdy kapusta będzie miękka, odsączyć ją na sitku. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na łyżce oliwy. Dodać do usmażonym pieczarek. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Do pieczarek z kiełbasą dodać odsączoną kapustę i całość smażyć ok. 5 min. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Dodać makaron i delikatnie wymieszać. |
łazanki
Składniki ½ kapusty białej, 6 grubszych plastrów boczku wędzonego/gotowanego, 1 cebula, Olej, Makaron łazanki, Sól, pieprz Wykonanie Kapustę kroimy/szatkujemy na małe kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody, studzimy a następnie mocno wyciskamy z wody. Wyciśniętą kapustę kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Makaron łazanki gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w kostkę boczek i smażymy około 5 minut na wolnym ogniu. Do tak podsmażonej mieszanki dodajemy makaron, kapustę , doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę ( 5 minut). |
łazanki
Składniki - pół opakowania makaronu „łazanki” - użyłam makaronu Belli Quadrettoni; - 50 dkg kapusty kiszonej; - 1 duża cebula; - łyżka oleju; - 20 dkg kiełbasy np. krakowskiej; - ewentualnie kilka pieczarek; - 2 liście laurowe - użyłam firmy Kotányi; - 3 ziarenka ziela angielskiego; - pieprz; - chili; - kminek. Przygotowanie Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, wypłucz, następnie pokrój i włóż do garnka. Podlej ciepłą wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj około 40 -50 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, jeśli kapusta jest zbyt sucha. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i usmaż na łyżce oleju. Dołóż pokrojoną w kostkę kiełbasę i jeszcze chwilę smaż. Na końcu dodaj oczyszczone i umyte pieczarki pokrojone w półplasterki. Podsmaż wszystko razem i przełóż do kapusty. Całość dopraw pieprzem, szczyptą chili i kminku. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, dodaj do kapusty i wymieszaj. |
Dziś robiłam łazanki, ale bardzo tradycyjnie - z makaronem, kapustą kiszoną, pieczarkami i podsmażoną kiełbaską.
|
łazanki z kapusta i boczkiem
Składniki ½ kapusty białej, 6 grubszych plastrów boczku wędzonego/gotowanego, 1 cebula, Olej, Makaron łazanki, Sól, pieprz Wykonanie Kapustę kroimy/szatkujemy na małe kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody, studzimy a następnie mocno wyciskamy z wody. Wyciśniętą kapustę kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Makaron łazanki gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w kostkę boczek i smażymy około 5 minut na wolnym ogniu. Do tak podsmażonej mieszanki dodajemy makaron, kapustę , doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę ( 5 minut). |
łazanki z twarogiem
Potrzebne składniki: makaron łazanki (500 g) ser twarogowy półtłusty (400 g) boczek wędzony (100 g) śmietana (0,5 szklanki) jogurt naturalny (0,5 szklanki) papryka słodka (do smaku) przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY (do smaku) sól (do smaku) olej (1 łyżeczka) Sposób przygotowania Łazanki ugotuj al dente w posolonej wodzie z dodatkiem oleju, aby ciasto się nie posklejało. Boczek pokrój w kostkę, na suchej, gorącej patelni wytop tłuszcz, skwarki odłóż. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem wytopionym z boczku, ułóż w nim łazanki, Posyp pokruszonym twarogiem i skwarkami. Połowę śmietany wymieszaj z jogurtem, dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i polej potrawę. Zapiekaj 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C. Wyjmij z piekarnika, skrop resztą śmietany i lekko oprósz papryką. |
Łazanki z kiszoną kapustą i żurawiną
Składniki: 15 suszonych grzybów, namoczonych przez przynajmniej godzinę w 1 szklance zimnej wody 1 cebula czerwona 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 goździki 2 ziarna jałowce 1/2 łyżeczki ziaren kolendry olej roślinny 400 g kapusty 1/4 szklanki żurawiny 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego lub sosu tamari sól i czarny pieprz 200 g makaronu łazanek Przygotowanie: Na dnie dużego garnka rozgrzać olej. Cebulę pokroić w gruba kostkę, dodać na rozgrzany olej wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami, jałowcem oraz kolendrą. Podsmażać przez 5 - 10 minut. W międzyczasie kapustę lekko przepłukać i pokroić w drobniejsze kawałki. Tak przygotowaną kapustę dodać do cebuli wraz z grzybami i wodą, w której się moczyły oraz wszystkimi pozostałymi składnikami za wyjątkiem łazanek. Gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez godzinę, uważając, aby kapusta się nie przypaliła i w razie potrzeby dolewając więcej wody. Pod koniec gotowania kapusty w osolonej wodzie ugotować makaron. Przelać go dokładnie zimną wodą, a kiedy kapusta będzie ugotowana i doprawiona do smaku solą i pieprzem dodać makaron do kapusty i delikatnie wymieszać. Podawać gorące, ale najlepiej smakuje trzeciego dnia. |
SŁODKO-KWAŚNE ŁAZANKI Z PIECZARKAMI
(Przepis pochodzi z gazety "Przepisy czytelników") Składniki: 200 g kapusty kiszonej 1/2 główki białej kapusty 200 g pieczarek 150 g boczku wędzonego 300 g makaronu łazanki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz Kapustę kiszoną płuczemy. Wodę odlewamy i dolewamy świeżą (musi zakrywać kapustę). Gotujemy ją bez przykrycia pół godziny. Odcedzamy. Białą kapustę szatkujemy. Gotujemy ją w osobnym garnku z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Odcedzamy. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy je razem na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do nich pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy grzyby puszczą sok dokładamy kapustę kiszoną i białą. Dusimy całość 15 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Dokładamy go do naczynia z kapustą i pozostałymi składnikami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Danie doprawiamy do smaku solą, papryka i pieprzem. |
łazanki
Składniki ½ kapusty białej, 6 grubszych plastrów boczku wędzonego/gotowanego, 1 cebula, Olej, Makaron łazanki, Sól, pieprz Wykonanie Kapustę kroimy/szatkujemy na małe kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody, studzimy a następnie mocno wyciskamy z wody. Wyciśniętą kapustę kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Makaron łazanki gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w kostkę boczek i smażymy około 5 minut na wolnym ogniu. Do tak podsmażonej mieszanki dodajemy makaron, kapustę , doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę ( 5 minut). |
łazanki
składniki: 200 g makaronu łazanki (waga przed gotowaniem) 500 g kiszonej kapusty 150-200 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej 250 g pieczarek 1 cebula liść laurowy sól świeżo zmielony pieprz kminek mielony masło lub olej do podsmażania Kapustę płuczemy, odciskamy, następnie drobno kroimy i jeszcze raz zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Mocno odcedzamy z nadmiaru wody. Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, aby była rumiana. Cebulkę drobno siekamy i rumienimy na maśle, dodajemy do podsmażonej kiełbaski. Pieczarki myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Dusimy na maśle, odparowujemy nadmiar wody. Pieczarki mieszamy z kiełbaską i cebulą. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, aby pozostał al dente (ok. 2 minut krócej niż zostało podane na opakowaniu). Ugotowany makaron łączymy z kapustą, kiełbaską i pieczarkami. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Polecam również trochę mielonego kminku. Podajemy gorące. Łazanki możemy również zapiec w naczyniu żaroodpornym (np. na drugi dzień). Smacznego! |
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 23:29. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.