![]() |
obiad
Składniki
kurczak, ew. kapłon (1,5 kg) 50 dag marchewki 50 dag pieczarek kilka szalotek 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 300 ml bulionu z kurczaka 1/2 l czerwonego wina kilka gałązek tymianku sól, pieprz, cukier łyżka mąki Etapy przygotowania Umytego i osuszonego kurczaka dzielimy za pomocą nożyc do drobiu na 8 części: 2 skrzydełka, 2 udka, 2 podudzia, 2 piersi. Obraną marchewkę kroimy w grube plasterki, oczyszczone pieczarki na ćwiartki, obrane szalotki na ćwiartki. Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy kurczaka na rumiano, odkładamy. Na tłuszczu ze smażenia obsmażamy marchew, pieczarki, szalotki i czosnek, wlewamy bulion i wino. Kiedy się zagotują, dokładamy kurczaka i tymianek oraz po szczypcie soli, pieprzu i cukru. Przykrywamy, dusimy ok. 50 min. Wyjmujemy mięso i co ładniejsze kawałki warzyw, resztę razem z sosem przecieramy przez sitko, zagotowujemy i zagęszczamy mąką, stale mieszając trzepaczką, aby sos był aksamitnie gładki. Przyprawiamy do smaku. Do gorącego sosu wkładamy mięso i warzywa, dekorujemy gałązkami tymianku. Podajemy z bagietką i szklaneczką czerwonego wina. |
Chłodnik z cukinii i pomidorów
Ilość porcji: 4 Składniki 3/4 kg cukinii 1/2 kg pomidorów 4 ząbki czosnku 2 łyżki listków bazylii 2 łyżki oliwy sól Etapy przygotowania Pomidory sparzyć, obrać, zmiksować. Czosnek obrać, posiekać. Do rondla wlać zmiksowane pomidory i 3 szklanki wody. Dodać czosnek, bazylię, oliwę, sól. Zagotować. Cukinie umyć, zetrzeć na tarce na długie paski. Wrzucić do kremu pomidorowego, gotować 20 minut. Ostudzić, chłodzić ok. 2 godzin. Chłodnik skropić oliwą. Porcje udekorować małymi szaszłykami z mozzarelli, pomidorków koktajlowych i oliwek. |
Carbonara
Co kupić 500 g makaronu spaghetti 200 g wędzonego boczku 250 ml śmietanki 30% 3 żółtka 1 ząbek czosnku 1 cebula 100 ml białego, wytrawnego wina 2 łyżki tartego sera grana padano Sól Pieprz Bazylia Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cedzimy. Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zrumieni. Cebulę siekamy. Zdejmujemy boczek z patelni i podsmażamy cebulę na tłuszczu, który się z niego wytopił. Do cebuli dodajemy wino. Czosnek drobno siekamy i przekładamy na patelnię. Całość dusimy około 5 minut. W miseczce mieszamy żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlewamy na patelnię i dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy patelnię z ognia. Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Bazylię drobno siekamy i dekorujemy nią spaghetti. |
Pizza z tuńczykiem, jajkiem i anchovies
Składniki, 4 pizze o średnicy około 25 cm: Ciasto: • 300 g mąki pszennej np. chlebowej, uniwersalnej, do wypieków drożdżowych lub luksusowej + 3 łyżki do rozczynu • 100 g mąki pszennej krupczatki + do podsypania (lub mąki pszennej jak powyżej) • 1 łyżeczka soli • 250 ml wody • 40 g świeżych drożdży • 1 łyżeczka cukru • 2 łyżki oliwy extra vergine Dodatki: • sos pomidorowy np. z tego przepisu • 250 g (2 kulki) mozzarelli • 1/2 cebuli (np. czerwonej lub czosnkowej) • 140 g tuńczyka w oleju • 20 filecików anchovies • 4 jajka opcjonalnie: czarne oliwki, kapary, rukola, szczypiorek Przygotowanie: Obydwie mąki przesiać do dużej miski dodać sól, wymieszać. Podgrzać wodę w misce lub dużym kubku (ma być bardzo ciepła, ale nie może być gorąca). Dodać drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 10-15 minut.* Do miski z mąką wlewać rozczyn z drożdży i jednocześnie mieszać drewnianą łyżką. Dodać oliwę i zagnieść ciasto dłońmi formując kulę. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać je dłońmi przez około 10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne oraz miękkie. Ciasto włożyć do miski, miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. w pobliże grzejnika) na około 1 godzinę. Ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy i inne dodatki: mozzarellę zetrzeć na tarce i doprawić ją solą, cebulę pokroić na cienkie półplasterki, tuńczyka wraz z 1 łyżką oliwy przełożyć do miseczki. Jajka wbić do oddzielnych miseczek. Można składniki rozdzielić od razu na 4 części i umieścić je na 4 talerzach (na każdym po trochu mozzarelli, tuńczyka... itd). W połowie czasu wyrastania pizzy zacząć nagrzewać piekarnik do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni. Jednocześnie nagrzewać kamień do pieczenia pizzy (położyć go na kratce piekarnika w środkowej części) lub blachę (kamień musi się nagrzewać przez minimum pół godziny w gorącym piekarniku, blacha przez 15 minut). Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez 1-2 minuty. Podzielić na 4 części. Rozwałkować pierwszy placek (w razie potrzeby można podsypać mąką krupczatką). Placek odłożyć na deskę oprószoną mąką lub na drewnianą łopatkę do zsuwania pizzy. Sprawdzić czy placek swobodnie przesuwa się po łopatce. Zsuwać ciasto na kamień lub blaszkę i układać składniki (w ilościach wymienionych w punkcie poniżej) przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Możemy też ułożyć składniki na placku położonym na desce i zsuwać całą pizzę razem z dodatkami. Rozsmarować 3 łyżki sosu pomidorowego, rozłożyć 3-4 łyżki tartej mozzarelli, 1/4 ilości tuńczyka, po ok. 4 fileciki anchovies i szczyptę cebuli. Pizzę piec przez około 8 - 10 minut lub do czasu aż boki i spód będą lekko zrumienione. W połowie pieczenia wylać na pizzę jajko, najpierw białko - starając się rozprowadzić je po jak największej powierzchni pizzy, na końcu żółtko. Piec dalej, aż brzegi pizzy będą zrumienione, białko będzie ścięte ale żółtko pozostanie miękkie. Pizzę podważyć drewnianą łopatką i przenieść na deskę do krojenia. Pokroić na porcje, jeśli chcemy, możemy posypać szczypiorkiem. Powtórzyć z resztą ciasta i upiec kolejne pizze |
Zupa koperkowa - najprostsza na świecie. Koperek, woda, przyprawa kucharek, kostka rosołowa i zabielić śmietaną z odrobiną mąki. Drugie danie polędwiczki w marynacie z miodu,musztardy i papryczki chili podane z ryżem i surówką z marchewki z ananasem lub mandarynką i pomarańczą.
|
zupa szpinakowa
Składniki, 6-8 porcji: 225 g świeżego szpinaku 600 ml mleka 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego* 200 g kremowego serka (np. o smaku ziół i czosnku)** sól i pieprz grzanki, croutons, kluseczki kładzione (dowolnie)*** Wykonanie: Szpinak umyć, usunąć twarde łodyżki i włożyć do dużego garnka, dodać mleko i bulion. Zagotować, zmniejszyć ognień do minimum i gotować pod przykryciem przez 12 minut. Zmiksować ostudzoną zupę na krem, dodając pod koniec kawałki serka. Doprawić solą i pieprzem. Zupę przykryć i wstawić do lodówki. Schładzać przez minimum 3 godziny. Przed podaniem dokładnie zamieszać. Podawać jako chłodnik z grzankami (na oddzielnym talerzyku) lub croutons (zanurzonymi w zupie). |
Kopytka z ziemniaków i sera Δ
Składniki: 800 g ziemniaków 250 g sera białego śmietankowego 1 jajko około 2 szklanek mąki sól Dodatki: przyrumieniona bułka tarta lub chleb roztopione masło Wykonanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości, studzę je, obieram, dodaję ser i rozgniatam razem dokładnie praską. Najlepsze kopytka są z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. Najlepiej aby nie były to też ziemniaki młode. Posypuję stolnicę mąką, wykładam ziemniaki i ser, robię wgłębienie, w które wbijam jajko, przesiewam ⅔ ilości mąki, sypię sól i szybko zagniatam ciasto, kończę formowanie kuli, jak tylko składniki się połączą. Do ciasta daję tyle mąki, aby uzyskać konsystencję, którą można pokroić nożem. Na blacie rozsypuję resztę mąki, formuję wałki z ciasta i kroję nożem kopytka. Gotuję w osolonej, wrzącej wodzie i wyjmuję po około 2 minutach od wypłynięcia na wierzch. Kopytka polewam roztopionym masłem zmieszanym z przyrumienioną na patelni tartą bułką lub najlepiej z "breadcrumbs", czyli tartym suchym i ciemnym chlebem. |
Włoska frittata ze szparagami - przepis
szparagi kuchnia włoska frittata Zamiast boczku do frittaty można dodać taką samą ilość dojrzewającej szynki, np. parmeńskiej lub tańszej, westfalskiej Włoska frittata ze szparagami fot. A. Rogalski Przygotowanie: 50 min Porcja: 450 kcal Przepis na 2 porcje: - pęczek zielonych szparagów - 4 średnie ziemniaki - 2–3 cebule dymki - 4 łyżki oliwy - 10 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach - 6 jajek - 3 łyżki kwaśnej śmietany - 4 łyżki startego parmezanu - zioła prowansalskie - sól - czarny pieprz - świeże zioła do dekoracji Sposób wykonania: 1. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku. Ostudź, obierz, pokrój w grubszą kostkę. Dymkę oczyść, posiekaj. 2. Szparagi umyj, odetnij twarde końce, cienko obierz do 1/3 wysokości. Odetnij główki, łodygi pokrój na kawałki. Boczek pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej. Włóż dymkę z połową boczku i smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone na kawałki łodygi szparagów i smaż kolejne 3 minuty. Wymieszaj z ziemniakami. Na wierzchu ułóż główki szparagów i resztę boczku. 3. Jajka wbij do miski. Dodaj śmietanę, zioła, sól i pieprz. Roztrzep widelcem i wymieszaj ze startym parmezanem. Masą jajeczną zalej warzywa. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 10 minut, aż jajka się zetną. Udekoruj świeżymi ziołami, pokrój na porcje i podawaj. |
kotlet z soczewicy
Składniki: 200 g zielonej soczewicy 1 cebula, pokrojona w kostkę garść płatków owsianych 3 ząbki czosnku, utarte 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki płatków chilli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki garam masala 1/3 szklanki bułki tartej 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól oliwa do smażenia Sałatka: 1 pęczek rzodkiewki, pokrojona w cienkie plasterki 1 marchewka, pokrojona w cienkie plasterki 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka 100 g posiekanej białej kapusty 3 łyżki oliwy sok z 1 cytryny szczypta cukru sól, pieprz 2 łyżki prażonego sezamu |
Witam
Czy możecie mi podać co można zrobić na obiad za 20 zł dla 3 osobowej rodziny w tym małe dziecko i facet który uwielbia mięso?
|
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 10:15. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.