![]() |
obiad
Składniki
kurczak, ew. kapłon (1,5 kg) 50 dag marchewki 50 dag pieczarek kilka szalotek 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 300 ml bulionu z kurczaka 1/2 l czerwonego wina kilka gałązek tymianku sól, pieprz, cukier łyżka mąki Etapy przygotowania Umytego i osuszonego kurczaka dzielimy za pomocą nożyc do drobiu na 8 części: 2 skrzydełka, 2 udka, 2 podudzia, 2 piersi. Obraną marchewkę kroimy w grube plasterki, oczyszczone pieczarki na ćwiartki, obrane szalotki na ćwiartki. Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy kurczaka na rumiano, odkładamy. Na tłuszczu ze smażenia obsmażamy marchew, pieczarki, szalotki i czosnek, wlewamy bulion i wino. Kiedy się zagotują, dokładamy kurczaka i tymianek oraz po szczypcie soli, pieprzu i cukru. Przykrywamy, dusimy ok. 50 min. Wyjmujemy mięso i co ładniejsze kawałki warzyw, resztę razem z sosem przecieramy przez sitko, zagotowujemy i zagęszczamy mąką, stale mieszając trzepaczką, aby sos był aksamitnie gładki. Przyprawiamy do smaku. Do gorącego sosu wkładamy mięso i warzywa, dekorujemy gałązkami tymianku. Podajemy z bagietką i szklaneczką czerwonego wina. |
Chłodnik z cukinii i pomidorów
Ilość porcji: 4 Składniki 3/4 kg cukinii 1/2 kg pomidorów 4 ząbki czosnku 2 łyżki listków bazylii 2 łyżki oliwy sól Etapy przygotowania Pomidory sparzyć, obrać, zmiksować. Czosnek obrać, posiekać. Do rondla wlać zmiksowane pomidory i 3 szklanki wody. Dodać czosnek, bazylię, oliwę, sól. Zagotować. Cukinie umyć, zetrzeć na tarce na długie paski. Wrzucić do kremu pomidorowego, gotować 20 minut. Ostudzić, chłodzić ok. 2 godzin. Chłodnik skropić oliwą. Porcje udekorować małymi szaszłykami z mozzarelli, pomidorków koktajlowych i oliwek. |
Carbonara
Co kupić 500 g makaronu spaghetti 200 g wędzonego boczku 250 ml śmietanki 30% 3 żółtka 1 ząbek czosnku 1 cebula 100 ml białego, wytrawnego wina 2 łyżki tartego sera grana padano Sól Pieprz Bazylia Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cedzimy. Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zrumieni. Cebulę siekamy. Zdejmujemy boczek z patelni i podsmażamy cebulę na tłuszczu, który się z niego wytopił. Do cebuli dodajemy wino. Czosnek drobno siekamy i przekładamy na patelnię. Całość dusimy około 5 minut. W miseczce mieszamy żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlewamy na patelnię i dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy patelnię z ognia. Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Bazylię drobno siekamy i dekorujemy nią spaghetti. |
Pizza z tuńczykiem, jajkiem i anchovies
Składniki, 4 pizze o średnicy około 25 cm: Ciasto: • 300 g mąki pszennej np. chlebowej, uniwersalnej, do wypieków drożdżowych lub luksusowej + 3 łyżki do rozczynu • 100 g mąki pszennej krupczatki + do podsypania (lub mąki pszennej jak powyżej) • 1 łyżeczka soli • 250 ml wody • 40 g świeżych drożdży • 1 łyżeczka cukru • 2 łyżki oliwy extra vergine Dodatki: • sos pomidorowy np. z tego przepisu • 250 g (2 kulki) mozzarelli • 1/2 cebuli (np. czerwonej lub czosnkowej) • 140 g tuńczyka w oleju • 20 filecików anchovies • 4 jajka opcjonalnie: czarne oliwki, kapary, rukola, szczypiorek Przygotowanie: Obydwie mąki przesiać do dużej miski dodać sól, wymieszać. Podgrzać wodę w misce lub dużym kubku (ma być bardzo ciepła, ale nie może być gorąca). Dodać drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 10-15 minut.* Do miski z mąką wlewać rozczyn z drożdży i jednocześnie mieszać drewnianą łyżką. Dodać oliwę i zagnieść ciasto dłońmi formując kulę. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać je dłońmi przez około 10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne oraz miękkie. Ciasto włożyć do miski, miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. w pobliże grzejnika) na około 1 godzinę. Ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy i inne dodatki: mozzarellę zetrzeć na tarce i doprawić ją solą, cebulę pokroić na cienkie półplasterki, tuńczyka wraz z 1 łyżką oliwy przełożyć do miseczki. Jajka wbić do oddzielnych miseczek. Można składniki rozdzielić od razu na 4 części i umieścić je na 4 talerzach (na każdym po trochu mozzarelli, tuńczyka... itd). W połowie czasu wyrastania pizzy zacząć nagrzewać piekarnik do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni. Jednocześnie nagrzewać kamień do pieczenia pizzy (położyć go na kratce piekarnika w środkowej części) lub blachę (kamień musi się nagrzewać przez minimum pół godziny w gorącym piekarniku, blacha przez 15 minut). Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez 1-2 minuty. Podzielić na 4 części. Rozwałkować pierwszy placek (w razie potrzeby można podsypać mąką krupczatką). Placek odłożyć na deskę oprószoną mąką lub na drewnianą łopatkę do zsuwania pizzy. Sprawdzić czy placek swobodnie przesuwa się po łopatce. Zsuwać ciasto na kamień lub blaszkę i układać składniki (w ilościach wymienionych w punkcie poniżej) przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Możemy też ułożyć składniki na placku położonym na desce i zsuwać całą pizzę razem z dodatkami. Rozsmarować 3 łyżki sosu pomidorowego, rozłożyć 3-4 łyżki tartej mozzarelli, 1/4 ilości tuńczyka, po ok. 4 fileciki anchovies i szczyptę cebuli. Pizzę piec przez około 8 - 10 minut lub do czasu aż boki i spód będą lekko zrumienione. W połowie pieczenia wylać na pizzę jajko, najpierw białko - starając się rozprowadzić je po jak największej powierzchni pizzy, na końcu żółtko. Piec dalej, aż brzegi pizzy będą zrumienione, białko będzie ścięte ale żółtko pozostanie miękkie. Pizzę podważyć drewnianą łopatką i przenieść na deskę do krojenia. Pokroić na porcje, jeśli chcemy, możemy posypać szczypiorkiem. Powtórzyć z resztą ciasta i upiec kolejne pizze |
Zupa koperkowa - najprostsza na świecie. Koperek, woda, przyprawa kucharek, kostka rosołowa i zabielić śmietaną z odrobiną mąki. Drugie danie polędwiczki w marynacie z miodu,musztardy i papryczki chili podane z ryżem i surówką z marchewki z ananasem lub mandarynką i pomarańczą.
|
zupa szpinakowa
Składniki, 6-8 porcji: 225 g świeżego szpinaku 600 ml mleka 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego* 200 g kremowego serka (np. o smaku ziół i czosnku)** sól i pieprz grzanki, croutons, kluseczki kładzione (dowolnie)*** Wykonanie: Szpinak umyć, usunąć twarde łodyżki i włożyć do dużego garnka, dodać mleko i bulion. Zagotować, zmniejszyć ognień do minimum i gotować pod przykryciem przez 12 minut. Zmiksować ostudzoną zupę na krem, dodając pod koniec kawałki serka. Doprawić solą i pieprzem. Zupę przykryć i wstawić do lodówki. Schładzać przez minimum 3 godziny. Przed podaniem dokładnie zamieszać. Podawać jako chłodnik z grzankami (na oddzielnym talerzyku) lub croutons (zanurzonymi w zupie). |
Kopytka z ziemniaków i sera Δ
Składniki: 800 g ziemniaków 250 g sera białego śmietankowego 1 jajko około 2 szklanek mąki sól Dodatki: przyrumieniona bułka tarta lub chleb roztopione masło Wykonanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości, studzę je, obieram, dodaję ser i rozgniatam razem dokładnie praską. Najlepsze kopytka są z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. Najlepiej aby nie były to też ziemniaki młode. Posypuję stolnicę mąką, wykładam ziemniaki i ser, robię wgłębienie, w które wbijam jajko, przesiewam ⅔ ilości mąki, sypię sól i szybko zagniatam ciasto, kończę formowanie kuli, jak tylko składniki się połączą. Do ciasta daję tyle mąki, aby uzyskać konsystencję, którą można pokroić nożem. Na blacie rozsypuję resztę mąki, formuję wałki z ciasta i kroję nożem kopytka. Gotuję w osolonej, wrzącej wodzie i wyjmuję po około 2 minutach od wypłynięcia na wierzch. Kopytka polewam roztopionym masłem zmieszanym z przyrumienioną na patelni tartą bułką lub najlepiej z "breadcrumbs", czyli tartym suchym i ciemnym chlebem. |
Włoska frittata ze szparagami - przepis
szparagi kuchnia włoska frittata Zamiast boczku do frittaty można dodać taką samą ilość dojrzewającej szynki, np. parmeńskiej lub tańszej, westfalskiej Włoska frittata ze szparagami fot. A. Rogalski Przygotowanie: 50 min Porcja: 450 kcal Przepis na 2 porcje: - pęczek zielonych szparagów - 4 średnie ziemniaki - 2–3 cebule dymki - 4 łyżki oliwy - 10 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach - 6 jajek - 3 łyżki kwaśnej śmietany - 4 łyżki startego parmezanu - zioła prowansalskie - sól - czarny pieprz - świeże zioła do dekoracji Sposób wykonania: 1. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku. Ostudź, obierz, pokrój w grubszą kostkę. Dymkę oczyść, posiekaj. 2. Szparagi umyj, odetnij twarde końce, cienko obierz do 1/3 wysokości. Odetnij główki, łodygi pokrój na kawałki. Boczek pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej. Włóż dymkę z połową boczku i smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone na kawałki łodygi szparagów i smaż kolejne 3 minuty. Wymieszaj z ziemniakami. Na wierzchu ułóż główki szparagów i resztę boczku. 3. Jajka wbij do miski. Dodaj śmietanę, zioła, sól i pieprz. Roztrzep widelcem i wymieszaj ze startym parmezanem. Masą jajeczną zalej warzywa. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 10 minut, aż jajka się zetną. Udekoruj świeżymi ziołami, pokrój na porcje i podawaj. |
kotlet z soczewicy
Składniki: 200 g zielonej soczewicy 1 cebula, pokrojona w kostkę garść płatków owsianych 3 ząbki czosnku, utarte 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki płatków chilli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki garam masala 1/3 szklanki bułki tartej 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól oliwa do smażenia Sałatka: 1 pęczek rzodkiewki, pokrojona w cienkie plasterki 1 marchewka, pokrojona w cienkie plasterki 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka 100 g posiekanej białej kapusty 3 łyżki oliwy sok z 1 cytryny szczypta cukru sól, pieprz 2 łyżki prażonego sezamu |
Witam
Czy możecie mi podać co można zrobić na obiad za 20 zł dla 3 osobowej rodziny w tym małe dziecko i facet który uwielbia mięso?
|
zupa pomidorowa
Składniki -300 g żeberek -1 mały sloiczek koncentratu pomidorowego -1 szkl ryżu -3 marchewki -1 pora -seler -1 mała cebulka -pietruszka korzeń -pietruszka nać -mała śmietana 18 % -sól, pieprz -ziele angielskie -doskonałym dodatkiem jest również liść lubczyku Etapy przygotowania Do garnka włożyć żeberka, pokrojoną marchew i pietruszke oraz seler.Całość zalać zimna wodą ,dodać ziele angielskie.Całość gotujemy ok 30 min po tym czasie dodajemy opłukany ryż ,wszystko mieszamy i dalej gotujemy. Cebulkę obrac odkroic końcówki,opiec na palniku ,dodac do wywaru wraz z porą.Chwilkę gotujemy ,dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy i posiekaną nać pietruszki. Śmietanę łączymy z 4 łyż gorącego wywaru (żeby śmietana sie nie zwarzyła),mieszamy i całość dodajemy do zupy energicznie mieszając .Gotową zupe podajemy w głębokich talerzach lub w miseczkach . |
makaron z białym serem
Składniki opakowanie makaronu ( u mnie Strozzapreti 250g) kostka sera białego ( u mnie półtłusty 250g) 2 łyżki śmietany ( 22%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru sól do posolenia makaronu Sposób przygotowania 1. Gotujemy makaron w/g instrukcji na opakowaniu - al dente, następnie odcedzamy. Pozostawiamy w tym samym garnku na małym ogniu dodajemy śmietanę cukier, cukier waniliowy, mieszamy. Na koniec dodajemy "krusząc" ser biały, ponownie mieszamy, gdy składniki się połączą podajemy. |
amerykańskie naleśniki
Składniki 225g mąki 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru 2 duże jajka , roztrzepane 30g masła, rozpuszczonego i ostudzonego 300ml mleka masło do smażenia Sposób przyrządzenia Wszystkie składniki umieść w mikserze i wymieszaj. Gotowe ciasto przelej do dzbanka, tak łatwiej będzie Ci je dozować i pozostaw na ok. 20 minut, przed użyciem. Kiedy będziesz smażyć naleśniki, jedyne co musisz pamiętać, to, to, że kiedy ,na górnej części naleśnika pojawią się bąbelki, to znak, że czas by przewrócić je na drugą stronę, tylko na 1 minutę. Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 11 naleśników. |
Kotlety mielone Magdy Gessler Drukuj
mięso mielone wieprzowo-wołowe 1 kg cebule 2 jajka 2 kajzerka 1 masło 50 g sól i pieprz do smaku mleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Czym byłaby polska kuchnia bez tradycyjnego mielonego? Mięso mielone wkładamy do szklanego naczynia. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Kajzerkę moczymy w mleku i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Przestudzoną cebulę, zmieloną bułkę, jajka, 50 ml wody i przyprawy dodajemy do mięsa. Dokładnie wszystko mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. |
Żeberka duszone w pieczarkach - składniki:
1 kg żeberek 2 cebule 0.5 kg pieczarek 2 ząbki czosnku łyżka musztardy mąka do oprószenia ziele angielskie liść laurowy sól pieprz majeranek sos myśliwski Żeberka duszone w pieczarkach - sposób przygotowania: Oczyszczone żeberka podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć mąką i obsmażyć w rondlu aż się ze ozłocą. Ostudzić i wyjąć. Cebulę pokroić w piórka, oczyścić pieczarki i pokroić na połówki i usmażyć na tłuszczu pozostałym po żeberkach. Dodać posiekany czosnek. Dodać musztardę i przyprawy a następnie zalać sosem myśliwskim i dusić ok 30 minut. Smacznego. |
zrób tak jak ja:
pokrój 1 cebulę w kostkę, wrzuć ją na patelnię, żeby się podgrzała (przy krojeniu żuj gumę - nie będą Cię szczypać oczy), 2 piersi s kurczaka ubij tak, żeby były o połowę cieńsze i pokrój w kostkę (jeden kawałek jak jeden kęs), wrzuć na patelnię. poczekaj, aż cała zrobi się biała i nie będzie biała w środku. kiedy zrobisz już pierś z cebulą, wlej tam pół szklanki wody i przez ok. 5-10 minut przykryj ją pokrywką. na to wlej 200 ml śmietany i dodaj dużo koperku - suchego albo świeżego. do tego ziemniaki albo ryż, bądź makaron - do wyboru. pyszne. ;) |
DANIE WZOROWANE NA MACEDOŃSKIEJ TURLITAVA - składniki:
1/2 kg karkówki 2 piersi z kurczaka mała dynia piżmowa (tak naprawdę połowa) mała cukinia bakłażan jabłko marchew papryka pomidor buraczek czerwony ziemniaki (dwa średnie) czosnek - 2 ząbki jedna duża cebula gałązka świeżego tymianku (spora) łyżka przyprawy ras el hanout (kiedyś sam zrobiłem taką mieszankę sugerując się wskazówkami Jamiego Olivera) sól i pieprz olej słonecznikowy DANIE WZOROWANE NA MACEDOŃSKIEJ TURLITAVA - sposób przygotowania: Mięso pokroiłem w duże kawałki (1,5 do 2 cm), w misce wymieszałem z połową przyprawy ras el hanout, solą i pieprzem najpierw karkówkę, Potem osobno też pokrojonego na duże kawałki kurczaka. Osobno każdy rodzaj mięsa obsmażyłem na patelni, potem wymieszałem razem W naczyniu glinianym. Na mięso położyłem resztę wymieszanych składników (warzywa) pokrojonych w grubą kostkę, gałązkę tymianku, posoliłem i popieprzyłem oraz polałem oliwą. Na wierzchu całość przykryłem folią aluminiową (nie musi być szczelnie) i włożyłem do piekarnika nagrzanego do 190 °C na 3 godziny. W połowie pieczenia polałem całość wodą ok. 1 szklanki, w tym monecie wszystko dokładnie wymieszałem. Po trzech godzinach danie gotowe. Warzywa wszystkie były surowe, a naczynie ma wymiary średnica 30 cm i wysokość 10 cm. |
Placek po węgiersku - przepis
Składniki na placka : - 6 ziemniaków - 1 duża cebula - ząbek czosnku - 2 jajka - 3 – 4 łyżki mąki pszennej - sól, pieprz - łyżka przyprawy, typu Jarzynka Wykonanie: Wcześniej obrane i umyte ziemniaki ucieramy, odsączamy wodę, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek lub też wszystko traktujemy maszynką do mielenia mięsa. Wbijamy jajka dodajemy mąkę oraz przyprawy. Całość mieszamy. Składniki na sos: - ok 40 – 50 dkg szynki wieprzowej - sól, pieprz - 2 – 3 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej – mielonej - łyżeczka papryki czerwonej – ostrej - 3 łyżeczki musztardy delikatesowej - mała cebula - papryka czerwona i zielona - szklanka wody - 2 – 3 łyżki oleju Wykonanie: Mięso należy umyć i pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, paprykami w proszku i musztardą wszystko dokładnie wymieszać by kawałki mięsa połączyły się z przyprawami. Cebulę obrać i pokroić w kostkę . Połówki papryki umyć i pokroić w krótkie paski. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić mięso smażyć do uzyskania koloru brązowego po tym zebrać mięso i wrzucić do rondelka z zagrzaną wcześniej wodą. Mięso pozostawiamy na malutkim gazie żeby ładnie nam zmiękło przykrywając rondelek pokrywką tym czasem zajmujemy się resztą. Cebulę i papryki należy zeszklić, po czym wrzucić do duszonego mięsa. Mięso dusimy około 30 min, oczywiście co jakiś czas mieszając nasz sos i kosztując czy aby nie trzeba dodać jakiś przypraw. |
Kurczak w ryżu
Składniki: REKLAMA - 40 dag piersi z kurczaka, - 1/2 brokuła, - 20 dag ryżu 3 kolory, - 1 cebula, - 2 łyżki masła, - olej, - sól, pieprz, - ostra papryka Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na plastry, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso odstawić do lodówki. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę. Dodać ryż i chwilę go przesmażyć. Zalać wodą w proporcji 1 część ryżu do 2 części wody, posolić, ugotować. Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć go w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju przesmażyć plastry mięsa, połączyć z ryżem i brokułami. Po kilku minutach smażenia podawać. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby. |
Kurczak w sosie jasnym z kukurydzą
2 filety z kurczaka 1 puszka kukurydzy 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 kostka rosołowa pęczek szczypiorku majeranek, tymianek 1 łyżka masła 3 łyżeczki mąki 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego lub śmietany Filety kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Smażymy, aż kurczak będzie biały. Wlewamy 3/4 szklanki wody, wrzucamy kostkę rosołową i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy osączoną kukurydzę, majeranek i tymianek do smaku oraz pokrojony szczypiorek. Łyżkę masła obtaczamy w mące i dodajemy do kurczaka - dzięki temu, kurczak będzie bardziej delikatniejszy. Trzy łyżeczki mąki wsypujemy do jogurtu, dokładnie mieszamy i wlewamy do kurczaka. Zagotowujemy. Podajemy z ryżem. |
kluski na parze
Składniki na ok. 8 klusek: 400g mąki pszennej 20g świeżych drożdży 250ml mleka 1 jajko 30g cukru 50g masła lub margaryny szczypta soli Dodatkowo: powidła śliwkowe/ marmolada/ nutella 150g masła 40g mielonego, suchego maku 40g cukru pudru Sposób przygotowania: Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 7 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia. Masło (lub margarynę) roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto i powoli dolewać roztopiony tłuszcz. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30- 40min.). Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto podzielić na ok. 8 równych części. 2 Z każdej części ciasta uformować kulkę, spłaszczyć ją na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę powideł, zlepić (naciągając brzegi do góry) i uformować okrągłą kluskę. Tak przygotowane kluski pozostawić na blacie posypanym mąką (złączeniem do dołu), przykryć z góry ściereczką i pozostawić na chwilę, aby jeszcze podrosły. 3 W tym czasie zagotować wodę (w dużym garnku z przywiązaną na górze ściereczką lub gazą, lub parowarze). Gotowe kluski układać w garnku, pozostawiając duże odstępy między nimi, przykryć i parować ok. 10min, aż kluski ładnie się napuszą. Gotowe kluski ułożyć na talerzach. Zmielony mak wymieszać z cukrem pudrem, posypać nim kluski i polać roztopionym, gorącym masłem. Podawać od razu na ciepło. |
Kurczak w sosie jasnym z kukurydzą
2 filety z kurczaka 1 puszka kukurydzy 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 kostka rosołowa pęczek szczypiorku majeranek, tymianek 1 łyżka masła 3 łyżeczki mąki 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego lub śmietany Filety kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Smażymy, aż kurczak będzie biały. Wlewamy 3/4 szklanki wody, wrzucamy kostkę rosołową i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy osączoną kukurydzę, majeranek i tymianek do smaku oraz pokrojony szczypiorek. Łyżkę masła obtaczamy w mące i dodajemy do kurczaka - dzięki temu, kurczak będzie bardziej delikatniejszy. Trzy łyżeczki mąki wsypujemy do jogurtu, dokładnie mieszamy i wlewamy do kurczaka. Zagotowujemy. Podajemy z ryżem |
mm no to może ryż po chińsku :
• 2-3 szklanki ugotowanego ryżu, 3 łyżki oleju, • 2 łyżki sosu sojowego, 1 jajo, • 1/2 szklanki pieczarek ugotowanych i pokrojonych w plasterki, • 1/4 szklanki drobno posiekanej zielonej pietruszki, • 1/4 szklanki posiekanej dymni lub szczypirku, • 1/4 łyżeczki soli. Etapy przygotowania 1. Jajo wbić na dużą patelnię z rozgrzanym tłuszczem, przebić żółtko, aby się trochę rozlało, usmażyć. Usmażone jajko pokroić na patalni na cienkie plastry. 2. Dodać pieczarki, ugotowany ryż, dymkę lub szczypiorek, zieloną pietruszkę, sos sojowy i sól. Wszystko wymieszać. 3. Smażyć na średnim ogniu przez 2-3 min., aby dobrze się zagrzało. 4. Podawać gorące z zieloną sałatą. |
zrób tak jak ja:
pokrój 1 cebulę w kostkę, wrzuć ją na patelnię, żeby się podgrzała (przy krojeniu żuj gumę - nie będą Cię szczypać oczy), 2 piersi s kurczaka ubij tak, żeby były o połowę cieńsze i pokrój w kostkę (jeden kawałek jak jeden kęs), wrzuć na patelnię. poczekaj, aż cała zrobi się biała i nie będzie biała w środku. kiedy zrobisz już pierś z cebulą, wlej tam pół szklanki wody i przez ok. 5-10 minut przykryj ją pokrywką. na to wlej 200 ml śmietany i dodaj dużo koperku - suchego albo świeżego. do tego ziemniaki albo ryż, bądź makaron - do wyboru. pyszne. ;) |
Knedle ze śliwkami
Składniki: 500 g twarogu półtłustego, zmielonego raz przez maszynkę 500 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków (posolonych przy gotowaniu) * 2 jajka około 1 szklanki mąki pszennej (wsypać 3/4 szklanki, a pozostałą ilość dodać w razie potrzeby) około 70 dag śliwek (im mniejsze, tym knedle wyjdą zgrabniejsze), odpestkowanych cukier Wszystkie składniki połączyć w misce i wyrobić, by ciasto się mocno nie kleiło. Odrywać nieduże kawałki ciasta, spłaszczać na dłoni, na środek kłaść śliwkę, do niej sypać około pół łyżeczki cukru. Zlepiać dokładnie formułując kulki. Gotować w osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego :) * przez maszynkę mielę najpierw twaróg, później ziemniaki ** to, ile Wam wyjdzie knedli zależy od wielkości śliwek, mi wyszło lekko ponad 20, co jest bardzo sytym obiadem dla 4 osobowej rodziny :) |
Smażony makaron
piersi z kurczaka - 200 gramów Fix Do potraw chińskich Knorr - 1 opakowanie makaron jajeczny lub spaghetti - 1 opakowanie orzeszki ziemne - 3 łyżki mrożone warzywa mieszanka chińska - 1 opakowanie ketchup ognisty Hellmann’s - 2 łyżki olej roślinny - 2 łyżki 1.Makaron wcześniej ugotuj i odstaw na bok. 2.Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojonego w plasterki kurczaka. Pod koniec smażenia dodaj orzeszki ziemne i ketchup. Smaż chwilę. Następnie dodaj warzywa i makaron. 3.Całość podlej kilkoma łyżkami wody i dodaj Fix Knorr. 4.Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Tip: Dodając kilka łyżek sosu sojowego i posiekany imbir sprawisz, że potrawa nabierze jeszcze bardziej orientalnego charakteru. |
Ech...zjadłabym sobie dzisiaj na obiad kaszę z jakimiś warzywkami. Ktoś mi ugotuje? :D
|
No a może twój mąż/żona/chłopak/dziewczyna hihi : )
Daję przepis na środę popielcowa Dorsz duszony na parze z warzywami - składniki: * 2 filety z dorsza * oliwa z oliwek * 2 czerwone cebule - posiekane w piórka * papryka czerwona - posiekana w paseczki * 2 pomidory - pokrojone w kostkę * pół jabłka- pokrojone w kostkę * 1 łyżka octu balsamicznego * sok z cytryny * około 10 pieczarek - pokrojonych Dorsz duszony na parze z warzywami - sposób przygotowania: Pieczarki podsmażyć na patelni z połową cebuli. Filety doprawić najlepiej solą czosnkową i pieprzem ziołowym, następnie jedną stronę skropić cytryną, w środek położyć pieczarki, obsypać pietruszką i dodać 2 listki mięty. Następnie zawinąć filet i spiąć wykałaczkami, aby się nie rozwinął i odstawić na bok. Następnie na patelnie wlać oliwę z oliwek, podsmażyć cebulkę, dodać posiekaną paprykę, podsmażyć, dodać pomidory i jabłko, przyprawić solą i pieprzem ziołowym oraz szczyptą chilli i octem balsamicznym. Przykryć i zostawić pod przykrywką na małym ogniu. Rybę wstawić na ok. 20 minut do naczynia gotującego na parze, jednocześnie ugotować ryż. Jak się wszytko ugotuje, to wyłożyć ryż na talerz, następnie warzywa, a na koniec położyć rybę uważając, aby się nie rozwinęła. Sosem z ryby można polać ryz. Życzę smacznego |
Kurczak z kaszą gryczaną
części kurczaka 4 kasza gryczana 1,5 szklanki bulion drobiowy 3 szklanki czosnek 5 ząbków śmietanka (może być 18 lub nawet 30%) 400 ml masło 1 łyżka olej 4 łyżki tymianek 1 łyżka cebula 1 sól i pieprz Części kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć roztartymi 4 ząbkami czosnku wymieszanymi z solą. Odstawić na 30 minut pod przykryciem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 200 C. Mają się zrumienić (ok. 25 minut). Pokroić cebulę w kostkę, zmiażdżyć pozostały ząbek czosnku. Na oleju zeszklić cebulę i czosnek. Wsypać kaszę, smażyć jeszcze minutę, mieszając. Dodać tymianek. Zalać wrzącym bulionem. Przykryć i gotować na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn (ok 10 minut). Zamieszać dodać śmietankę i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. Przykryć, odstawić na 10 minut pod przykryciem. Zamieszać kaszę, wyłożyć na półmisek. Na wierzchu położyć upieczone kawałki kurczaka. |
Kokardki z boczkiem
- 20 dag makaronu świderki lub kokardki, - 1 opakowanie mrożonki - warzywa do makaronu, - 20 dag wędzonego boczku (wybierz jak najchudszy), - 2-3 łyżki oleju, - sól, - świeżo mielony pieprz, - szczypta mielonej ostrej papryki, - 5 dag parmezanu Przygotowanie: 1. Makaron wsyp na posolony wrzątek, gotuj około 8 minut. Gdy będzie już gotowy, odcedź, starannie wymieszaj z 1 łyżką oleju. Aby nie wystygł, wstaw go do ciepłego piekarnika. 2. Boczek wędzony pokrój w kostkę i usmaż na łyżce oleju. Do podsmażonego boczku dodaj Warzywa do makaronu (bez rozmrażania), wlej 150 ml wody i duś przez 12-14 minut, do uzyskania ulubionej miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dopraw solą i pieprzem, mieloną papryką, delikatnie wymieszaj. 3. Gorący makaron wymieszaj z warzywami. Przełóż do głębokiego talerza i posyp parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. |
Kuleczki mięsne z białym winogronem - składniki:
mięso mielone 40 dag jajko 1 sztuka winogrono białe 15 dag sól czosnkowa do smaku mąka 1 łyżka pieprz kolorowy do smaku sos sojowy jasny 2 łyżeczki olej do smażenia Kuleczki mięsne z białym winogronem - sposób przygotowania: Do mięsa mielonego dodać jajko, wyrobić. Doprawić do smaku solą, sosem sojowym oraz pieprzem. Gdy mięso będzie za rzadkie dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Winogrono nie za bardzo dojrzałe umyć, osuszyć. Winogrono wkładamy do porcji mięsa i formujemy kulki, obtaczamy w mące i smażymy w głębokim oleju. |
Kotlety z musztardą - składniki:
400 g mielonej wołowiny na tatara 50 g mąki 50 g bułki tartej 2-3 łyżki ostrej musztardy 3 łyżki posiekanej natki pieprz masło lub olej do smażenia Kotlety z musztardą - sposób przygotowania: Mięso mieszamy z połową tartej bułki, musztardą i natką. Formujemy niewielkie, płaskie kotleciki. Obtaczamy je w mące i smażymy na gorącym tłuszczu po ok. trzech minut z każdej strony, najpierw na dużym, a potem na średnim ogniu. Przed podaniem posypujemy odrobiną soli i pieprzu. |
Bardzo delikatny łosoś, zapiekany
w folii z porem i cytryna. Smakuje nawet wybrednym:) Składniki dla 3-4 osób: filet z łososia ok. 1/2kg kawałek pora sól, pieprz rozmaryn oliwa 2 plasterki cytryny pietruszka lub koperek Rybę pokroić, ułożyć na folii aluminiowej i skropić oliwą. Doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem. Obłożyć pokrojonym porem i plasterkami cytryny. Całość skropić lekko oliwą i posypać posiekaną pietruszką lub koperkiem - co kto woli:) |
Spaghetti alla bolognese
Spaghetti alla bolognese shutterstock.com Dodane przez: MojeGotowanie.pl Czas przygotowania: 40 minut Kaloryczność: 610 kcal Ilość porcji: 6 Składniki 3/4 kg makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy 1/2 kg chudej mielonej wołowiny cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku puszka pokrojonych pomidorów łyżki startego parmezanu liść laurowy sól, pieprz Etapy przygotowania Spaghetti , firmowe włoskie danie, chyba po pizzy najbardziej popularne na świecie. Najsłynniejszy rodzaj spaghetti to chyba spaghetti alla bolognese. Prosty i szybki (bo prawdziwe spaghetti po bolońsku powinno się gotować nawet cztery godziny!) przepis na spaghetti po bolońsku: Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat, dusić 5 minut. Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i liść laurowy. Wymieszać, dusić ok. 20 minut. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem. Spaghetti gotowe! |
Pierożki singharas
SKŁADNIKI Ciasto: 250g gmaida lub zwykłej mąki 2 łyżki masła ghee lub stopionego masła (najlepiej sklarowanego) 125ml ciepłej wody Nadzienie mięsno-warzywne: 4 dojrzałe pomidory 2 łyzki masła ghee lub oleju 2 laseczki cynamonu 6 goździków 1 strączek kardamonu 3 posiekane czerwone lub zielone papryczki chilli 1 duża posiekana cebula 3-4 licie curry 4 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kurkumy 5cm kawałek startego imbiru 500g mięsa mielonego jagnięcego lub wieprzowego 100-150g zielonego groszku 1 łyżeczka przyprawy garam masala olej do głębokiego smażenia Nadzienie: Spażyć pomidory, zdjąć skórkę i posiekać miąższ bez gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzać olej lub ghee, dodać cynamon, goździki, kardamon, chilli, cebulę, liście curry, czosnek, kurkumę oraz imbir, smażyć ok 5 minut mieszając od czsu do czasu. Dodać mięso i podsmażyć aż straci kolor surowizny, dodać pomidory i smażyć ok. 5 minut. Dodać groszek i znowu 5 minut. Usunąć duże cząstki przypraw, posolić i posypać garam masalą. Wystudzić. Ciasto podzielić na 12 części, każdą rozwałkować na krążek o średnicy ok. 12 cm i teraz mamy dwa wyjcia. Albo krążek naciąć do połowy i uformować tutkę (jak lejek, ale bez dziurki na dole), napełnić nadzieniem do 3/4 wysokoci i zalepić od góry. Albo formować klasyczne pierogi. Smażyć pierożki do uzyskania złotobrązowej barwy, wyjąć, odsączyćz nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać. Ciasto cudownie się wałkuje i nie przylega ania do wałka, ani do blatu. Pierożki należy podawać gorące lub w temperaturze pokojowej. Bardzo dobrze pasuje do nich sos z jogurtu i czosnku lub z samym jogurtem. Przepis pochodzi z książki: A little taste of...India autorstwa P. Wickramasinghe i C. Selve Rajah. |
Makaron w soku pomidorowym z wędzoną kiełbasą - SKŁADNIKI:
750 ml soku pomidorowego 350 g makaronu 250 ml rosołu 200 g wędzonej kiełbasy ( u mnie domowej roboty) 150 g pora 1 łyżka koncentratu pomidorowego suszone oregano, zioła prowansalskie i bazylia papryka słodka i ostra sól morska czarny świeżo mielony pieprz cukier do smaku Makaron w soku pomidorowym z wędzoną kiełbasą - PRZYGOTOWANIE: Pora kroimy w prążki i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Następnie na patelnię wrzucamy makaron i obtaczamy go przesmażonej porze z koncentratem. Teraz na patelnię wlewamy rosół oraz sok pomidorowy i na wolnym ogniu gotujemy przez 10 minut co chwilę mieszając, żeby makaron się nie posklejał lub nie przywarł do dna. W międzyczasie dodajemy przyprawy do smaku. W tym czasie kroimy na plasterki wędzoną kiełbasę. Dodajemy ją po 10 minutach gotowania i całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut. |
Znacie jakąś dobrą pizzerie w Kielcach ? Mam na prawdę ogromną ochotę na to ale nie wiem skąd zamówić. Co sądzicie o tej http://www.skubacz.pl/pizza/kielce Ktoś tam zamawiał ? :) czekam na Wasze opinie
|
Gulasz węgierski
Gulasz węgierski shutterstock.com Dodane przez: MojeGotowanie.pl Czas przygotowania: 25 minut Czas duszenia: 60 minut Kaloryczność: 390 kcal Ilość porcji: 4 Składniki 60 dag wieprzowiny (np. łopatka, karkówka) 3 cebule 4 łyżki smalcu łyżka ostrej papryki w proszku 3 strąki zielonej papryki ząbek czosnku ok. 3/4 szklanki rosołu 2 pomidory sól Etapy przygotowania Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym smalcu. Włożyć mięso, oprószyć solą, podlać odrobiną rosołu, wsypać paprykę i dusić na małym ogniu pod przykryciem 40 minut, dolewając stopniowo resztę rosołu. Papryki umyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki. Razem z papryką i czosnkiem dodać do mięsa. Przykryć i dusić jeszcze około 20 minut. |
KURCZAK W CIEŚCIE PIWNYM - składniki:
400 g piersi z kurczaka 500 ml dobrego zimnego piwa 400 g mąki 2 jajka 70 ml sosu sojowego łyżeczka pieprzu cayenne łyżeczka kurkumy sól 500 ml oleju (do smażenia) KURCZAK W CIEŚCIE PIWNYM - sposób przygotowania: W rondelku rozgrzewamy olej do 160°C. Kurczaka kroimy w pięciocentymetrowe paski. W misce mieszamy trzepaczką pozostałe składniki. Kawałki kurczaka maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Rada: Po usmażeniu kawałki kurczaka w cieście warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Danie będzie lżejsze. |
zrazy wołowe
Składniki: kawałek wołowiny – ok. 600 g (najlepiej karku) – kawałek na tyle zwarty aby dało się z niego ukroić 1 cm plastry wymiarch około 5 x 5 cm czosnek suszony pieprz sól marchewka 8 plasterków boczku surowego cebula ogórek kiszony musztarda szklanka wina czerwonego – opcjonalnie wykałaczki olej Marchewkę i ogórki kroimy w słupki długości około 7 cm, a cebulę w piórka. Boczek kroimy w plastry długości około 7 cm. Wołowinę kroimy na plastry grubości 1 cm, a następnie każdy z kawałków dosyć mocno rozbijamy tłuczkiem. Każdy z kawałków smarujemy cienko musztardą, posypujemy czosnkiem, oprószamy solą i pieprzem. Kawałek ogórka, cebuli, boczku oraz marchewki układamy na końcu kawałka mięsa, następnie ciasno zawijamy i spinamy 2 wykałaczkami. |
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 15:22. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.