![]() |
łosoś
Burgery z łososia z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami
Składniki, 4 burgery: ? 250 g filetu z łososia ? 4 kawałki suszonych pomidorów w oliwie ? 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ? 3 łyżki cebuli pokrojonej w kosteczkę ? 1 ząbek czosnku ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? 1 łyżeczka musztardy ? szczypta ostrej papryki w proszku ? sól i pieprz, sok z cytryny lub limonki do podania, np. surówka z ogórka z koperkiem i jogurtem naturalnym, cząstki limonki, chutney z mango. Przygotowanie: Odciąć skórę z łososia i sprawdzić czy nie ma ości. Opłukać i posiekać na desce na kilkumilimetrowe kawałeczki, włożyć do miski. Tak samo drobniutko posiekać suszone pomidory i dodać do łososia (składniki na burgery można też rozdrobnić/posiekać w melakserze lub rozdrabniaczu, ale nie można tego zrobić blenderem ręcznym "żyrafą"). Dodać zeszkloną na oliwie (może być ze słoika z suszonymi pomidorami) cebulę, pod koniec dodając starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Kaszę jaglaną rozmiksować na pastę w rozdrabniaczu lub blenderze, razem z musztardą dodać do składników w misce. Doprawić solą, pieprzem i chili, skropić sokiem z cytryny lub limonki i wymieszać. Uformować 4 kotleciki. Burgery smażyć na rozgrzanej patelni z gładką, nieprzywierającą powłoką, po około 2 minuty z każdej strony. Podawać z surówką z ogórka, koperku i jogurtu greckiego oraz opcjonalnie z chutney z mango. Świeżutka dawka nowości tylko na http://szkolaseniora.blog.iwoman.pl/. |
Dzisiaj na obiad mam łososia w postaci fileta, ale taki przepis też brzmi całkiem fajnie :)
|
Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku
Co kupić 200 g sera Epoisses (ew. Fromage des Vosges, który przed przygotowaniem potrawy należy trzymać w temperaturze pokojowej od kilku godzin do 1 dnia, aby był odpowiednio dojrzały) 2 fi lety z łososia, obrane ze skóry, pozbawione ości i tłuszczu, przekrojone na pół 500 g świeżego szpinaku (2 opakowania) 1 pęczek świeżego koperku, posiekanego młynek z pieprzem kolorowym 100 g masła sok z 1 cytryny, sparzonej niewielka ilość soli olej rzepakowy Przygotuj 4 płaty folii aluminiowej i naczynie żaroodporne Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg). Przygotowanie Płaty folii aluminiowej składamy kilkakrotnie, tak by były one nieco szersze od kawałków łososia. Każdy kawałek folii aluminiowej z jednej strony smarujemy niewielką ilością masła oraz posypujemy pieprzem kolorowym. Kawałki łososia układamy na desce i robimy długie nacięcia (nie na wylot) nożem wzdłuż fileta (2 nacięcia na kawałek). Nacięcia wypełniamy serem Epoisses. Kawałki łososia z serem układamy na wcześniej przygotowanych kawałkach folii z pieprzem. Wierzch łososia posypujemy odrobiną pieprzu kolorowego i odrobiną soli. Rybę na tackach wkładamy do naczynia żaroodpornego, które wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 190°C (termoobieg), przełączamy na funkcję zapiekania i pieczemy ok. 5-10 minut (czas pieczenia zależy od wielkości filetów). Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i odrobinę masła. Kiedy masło się rozpuści, na patelnię wrzucamy świeży szpinak. Do szpinaku dodajemy odrobinę soli. Smażąc, delikatnie przerzucamy go na patelni. Do małego garnka wrzucamy masło, podgrzewamy i rozpuszczamy je do momentu pojawienia się migdałowej piany. Następnie do masła dodajemy sok z połowy cytryny oraz posiekany koperek (pozostawiamy część koperku do dekoracji). Sos doprawiamy odrobiną soli. Przed samym podaniem sosu możemy dodać do niego odrobinę świeżego, posiekanego koperku. Jak podawać Szpinak układamy na talerzu. Na szpinak nakładamy filet z łososia, polewamy go sosem i dekorujemy połówką cytryny obtoczoną w koperku. |
łosoś w koperku
Składniki ilość porcji: 6 30 g świeżego koperku, posiekanego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 cytryna, wyciśnięta 2-3 ząbki czosnku, rozgniecione 1 łyżeczka mielonej kolendry sól i pieprz do smaku 1 kg filetu z łososia Sposób przygotowania Przygotowanie: 15min. ? Gotowanie: 15min. ? +30min. marynowanie ? Gotowe w: 1godz. W miseczce wymieszać koperek z oliwą, miodem, sokiem z cytryny, kolendrą, czosnkiem, solą i pieprzem. Łososia opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na folii spożywczej skórą do dołu, pokryć równomiernie marynatą, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Z łososia zdjąć folię i ułożyć w brytfannie skórą do dołu. Piec przez 12-15 minut. Historia niezwykła na blogu http://ludwikarestauracyjnie.blox.pl/html - polecam gorąco. |
Burgery z łososia z kaszą jaglaną
Składniki, 4 burgery: ? 250 g filetu z łososia ? 4 kawałki suszonych pomidorów w oliwie ? 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ? 3 łyżki cebuli pokrojonej w kosteczkę ? 1 ząbek czosnku ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? 1 łyżeczka musztardy ? szczypta ostrej papryki w proszku ? sól i pieprz, sok z cytryny lub limonki, oliwa do podania, np. surówka z ogórka z koperkiem i jogurtem naturalnym, cząstki limonki, chutney z mango. Przygotowanie: Odciąć skórę z łososia i sprawdzić czy nie ma ości. Opłukać i posiekać na desce na kilkumilimetrowe kawałeczki, włożyć do miski. Tak samo drobniutko posiekać suszone pomidory i dodać do łososia (składniki na burgery można też rozdrobnić/posiekać w melakserze lub rozdrabniaczu, ale nie można tego zrobić blenderem ręcznym "żyrafą"). Dodać zeszkloną na oliwie (może być ze słoika z suszonymi pomidorami) cebulę, pod koniec dodając starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Kaszę jaglaną rozmiksować na pastę w rozdrabniaczu lub blenderze, razem z musztardą dodać do składników w misce. Doprawić solą, pieprzem i chili, skropić sokiem z cytryny lub limonki i wymieszać. Uformować 4 kotleciki, najlepiej w naoliwionych dłoniach. Burgery smażyć na rozgrzanej patelni z gładką, nieprzywierającą powłoką, po około 2 minuty z każdej strony. Podawać z surówką z ogórka, koperku i jogurtu greckiego oraz opcjonalnie z chutney z mango. Jak szukacie informacji to zapraszam http://mariuszj.blog.se/, to mój blog! |
łosoś z sosem śliwkowym
Składniki, 2 porcje: ? 250 g filetu z łososia ? 200 g śliwek ? 1 mango ? liście mięty ? 1/4 łyżeczki chili w proszku ? szczypta cynamonu ? 1/2 szklanki komosy ryżowej (quinoa) ? ocet balsamiczny ? oraz: sól, pieprz, oliwa, sok z cytryny lub limonki, cukier trzcinowy lub syrop klonowy, czosnek Przygotowanie: Łosoś: Filet podzielić na 2 porcje. Odciąć skórkę. Doprawić solą, pieprzem, skropić 2 łyżkami soku z cytryny, 1 łyżeczką oliwy, 1 łyżeczką octu balsamicznego i 1 łyżeczką cukru lub syropu. Odstawić do zamarynowania, w międzyczasie 1-2 razy przewrócić na drugą stronę. Quinoa: Komosę wsypać do rondelka, wlać 1 szklankę wody, doprawić solą, pieprzem, dodać pół łyżeczki oliwy, pół łyżeczki soku z cytryny i pół ząbka czosnku. Przykryć i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez ok. 15-20 minut do czasu aż komosa wchłonie całą wodę. Sos śliwkowy: Do garnuszka lub małego rondelka włożyć 3/4 śliwek (bez pestek), dodać 4 łyżki octu balsamiczny, 2 łyżki cukru lub syropu klonowego, 1 łyżkę soku z cytryny, chili, cynamon, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować ręcznym blenderem, zagotować, gotować jeszcze przez ok. 4 minuty, na koniec można jeszcze raz dokładnie zmiksować. Salsa mango ze śliwką: Mango obrać, pokroić w kosteczkę. 1/4 ilości śliwek wypestkować, pokroić w kosteczkę, wymieszać w miseczce z mango, z posiekaną miętą, 1 łyżką soku z cytryny lub limonki, łyżeczką oliwy oraz 1 łyżką cukru trzcinowego lub syropu. Rozgrzać patelnię grillować i położyć filety, grillować bez przewracania przez ok. 4 minuty, skropić resztą marynaty, po chwili przewrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez kolejne ok. 4 minuty. Czytajcie mojego bloga http://facetizakupy.blog.com/, uwagi mile widziane. |
Tataki z łososia
400 g filetu z łososia norweskiego bez skóry Sos 6 łyżki stołowe sake (wina ryżowego) 4 łyżki stołowe sosu sojowego, lekkiego 4 łyżki stołowe białego wina 2 łyżeczki przyprawy mirin 0,5 szt cebula 0,5 szt selera 2 ogórki konserwowe 3 łyżki stołowe kaparów Sposób przygotowania Łososia gotować w wodzie przez jedną minutę, po czym natychmiast przełożyć do lodowatej wody i ochłodzić. Łososia wyjąć z wody, osuszyć i pokroić na cienkie plastry. Sos Połączyć płynne składniki. Drobno posiekać cebulę, selera i pikle; dodać do sosu razem z kaparami. Plastry łososia ułożyć na półmisku, polać częścią sosu. Resztę sosu przelać do miseczki, by później użyć jako dip. Udekorować sałatą. Wskazówka: Mirin można dostać w sklepach z żywnością z całego świata, a sake w sklepach alkoholowych. Jeśli nie uda się dostać tych produktów, można je zastąpić tą samą ilością białego wina. Moje spojrzenie na świat - http://nocabezdisco.blogx.pl/. Czytaj i komentuj. |
Składniki, 2 porcje:
? 2 filety z łososia każdy po ok. 150 g ? 5 łyżek wiórków kokosowych ? 100 g tajskiego ryżu jaśminowego ? skórka z 1 limonki + 1 łyżka soku z limonki ? 1/3 łyżeczki mielonego imbiru w proszku ? opcjonalnie: 2 łyżeczki oleju kokosowego Marynata do łososia: ? 2 łyżeczki świeżo startego imbiru ? 2 łyżki soku z limonki ? 1 łyżeczka miodu ? 2 łyżeczki oliwy extra vergine ? szczypta ostrej papryki chili Chutney żurawinowy: ? 1 szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej) ? 2 łyżki octu ryżowego ? 1 łyżka soku z limonki ? 1 łyżka brązowego cukru lub syropu klonowego ? szczypta chili w proszku ? ok. 1/4 szklanki soku żurawinowego lub malinowego Przygotowanie: Z łososia odciąć skórę, filet opłukać, osuszyć, podzielić na 2 porcje. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać składniki marynaty: starty imbir, sok z limonki, miód, oliwę i ostrą paprykę. Powstałą marynatą wysmarować łososia, odłożyć na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Łososia obtoczyć w wiórkach kokosowych, docisnąć, ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika, piec przez 18 minut. Ryż wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości przez ok. 10 minut, odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, dodać skórkę i sok z limonki, mielony imbir w proszku oraz olej kokosowy, wymieszać. Łososia położyć na ryżu i podawać z żurawiną. Moja pasja zawarta na blogu - polecam. Zerknij na bloga http://unadobny80.blogan.pl/ - ciekawy styl i warte uwagi posty. |
Makaron ryżowy ze szparagami i pieczonym łososiem
Składniki, 2 porcje: • 200 g filetu łososia (najlepiej ze skórą) • 8 zielonych szparagów • 2 młode cebulki (białe części) • 1 mały ząbek czosnku • 100 g makaronu ryżowego (najlepiej szersze wstążki, ok. 2-3 mm) Marynata do łososia: • 3 łyżki jasnego sosu sojowego • 1 łyżeczka brązowego cukru • 1 łyżka octu ryżowego (lub soku z cytryny) Przygotowanie: Łososia opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć ości, np. pesetą. Składniki marynaty wymieszać i wlać do naczynia żaroodpornego, następnie włożyć łososia (skórką do góry) i zostawić na około godzinę (można dłużej, nawet na noc w lodówce). Szparagi opłukać, odłamać i odrzucić zdrewniałe dolne części łodyg (same złamią się w odpowiednim miejscu). Do naczynia z łososiem (już po zamarynowaniu) dołożyć szparagi, pokrojoną w plasterki cebulkę i ząbek czosnku. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić naczynie z łososiem i szparagami i piec 17 minut. Po upieczeniu od razu zdjąć skórkę łącznie z szarobrązową częścią pomiędzy mięsem a skórką. Mięso rozdzielić widelcem na kilka części obtaczając je w powstałym sosie. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki. Makaron ryżowy moczyć przez 10 minut w zimniej wodzie, następnie wrzucić na wrzątek i gotować do miękkości (zwykle około 2 - 4 minuty). Odcedzić na sitku, przelać krótko pod bieżącą wodą i włożyć z powrotem do garnka. Dołożyć upieczonego łososia ze szparagami i cebulką, wymieszać, ewentualnie chwilę podgrzać. Podawać opcjonalnie skrapiając dodatkowo sosem sojowym. |
Ależ mam teraz smaka na łososia...
|
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 10:03. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.