Klub

Klub (http://www.klub.kobiety.net.pl/index.php)
-   Kuchnia (http://www.klub.kobiety.net.plhttp://www.klub.kobiety.net.pl/f-kuchnia-9.html)
-   -   Przepisy na Wielkanoc (http://www.klub.kobiety.net.plhttp://www.klub.kobiety.net.pl/kuchnia/t-przepisy-na-wielkanoc-1210-print.html/)

zulma 01-04-2014 17:40

Przepisy na Wielkanoc
 
Co dobrego szykujecie na święta?
Podzielcie się przepisami, może będziemy się wspólnie inspirować :)
Ja na początek podrzucę fajny blog o gotowaniu - w linku przepis na schab ze śliwką. U mnie obowiązkowa potrawa na wielkanocym śniadaniu, więc to na pewno przygotuję.

marzycielkazostendy 10-04-2014 13:59

Ja tą śliwkę zastępuję żurawiną.

eliza104 13-04-2014 07:43

Ostatnio na Kwestii Smaku pojawiły się przepisy na różne faszerowane jajka i kilka z nich bardzo mi się spodobało, więc zapewne na moim stole będą gościły takie jajeczka.

ANTONIXXX92 17-04-2014 11:49

A ja odkryłam ostatnio świetny przepis na bakę, na pewno zagości na moim Wielkanocnym stole, babka jest robiona na gazowanej oranżadzie, jest pyszna pulchna i mokra taka jaką lubię najbardziej, polecam ten przepis

____________________
Ni dodać ni ująć http://mebledag.pl/oswietlenie/ ciekawa oferta- zapraszamy!

mAlinka 18-04-2014 08:01

Wielkanocny Sernik Szafranowy na kruchym spodzie.

Niezbyt słodki, jeśli więc lubimy słodkie serniki, dodajmy do niego cukier. Spód można zrobić dowolny.

Składniki:
Kruchy spód ucierany:

• 150 g miękkiego masła
• 70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru
• 150 g mąki pszennej
• 75 g mąki ryżowej *

Masa serowa:

• szczypta nitek szafranu (około 30 nitek lub do smaku)
• 350 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki (niegotowanego)
• 1 kg twarogu sernikowego (np. Piątnicy) w wiaderku lub 1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie w maszynce do mięsa, wymieszanego ze 100 g masła (roztopionego i ostudzonego lub bardzo miękkiego).
• 6 jajek, oddzielnie żółtka od białek

Wysoka forma z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm i wysokości minimum 8,5 cm (ja w takiej piekłam) lub niższa forma, ale o większej średnicy - 30 cm.

zulma 18-04-2014 09:32

Jeśli chodzi o jajka faszerowane to ja robię dwie wersję.
W pierwszej wyjmuję żółtko i mieszam je z fetą, majonezem i szczypiorkiem i później tym faszeruję białka.
W drugiej przekrajam ugotowane jajka w skorupkach ostrym nożem na pół. Wyciągam i białko i żółtko, rozgniatam, dodaję jogurt nat, chrzan i szczypior i wkładam z powrotem do skorupek. Później panieruję tę stronę z farszem w bułce tartej i smażę na rozgrzanym tłuszczu. Pycha :)

gatsby 28-11-2014 14:09

Ja chciałabym przygotować kiedyś na Wielkanoc paschę :-)

dorocina 20-03-2015 13:03

Ja w tym roku zastanawiam się co przygotować na święta.Jedziemy z mężem i dziećmi do babci. Wszyscy będziemy spędzali tam święta. Taka nasza tradycja.
Zamierzam przygotować kilka sałatek ( na pewno wielowarzywną oraz grecką, może jeszcze z selerem oraz szynką).
Zastanawiałam sie nad ciastem i pewnie będzie to jakaś babka. Może mazurek? Jesli nie będzie chciała go upiec moja siostra.
A i kupiłam już słodycze dla dzieci. Ptasie mleczko wielkanocne.

Michalinka1814 21-03-2015 20:08

Składniki:
CIASTO
25 dag mąki
25 dag cukru
25 dag margaryny (może być Kasia, Palma, dałam Palmę)
4 duże jajka
1 duża cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia

LUKIER
3/4 szklanki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Przepis na ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć do białości (na puszystą masę) z miękką margaryną i cukrem. Dodać startą na tarce jarzynowej na małych oczkach całą cytrynę (wcześniej wyszorowaną i sparzoną). Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.

Przygotować foremkę na babkę z kominkiem (2 litry), wysmarować masłem (lub margaryną) i delikatnie wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć łyżką do foremki. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, a następnie wyjąć z foremki i jeszcze ciepłą polać lukrem.
Przepis na lukier: Cukier puder razem z sokiem z cytryny bardzo dokładnie wymieszać, rozetrzeć łyżką. Polukrować babkę po lekkim przestudzeniu.

joanna7007 22-03-2015 11:14

Oto przepis na wykonanie takiego zakwasu:
Składniki:

1 kg i 300 g mąki żytniej razowej
3,5 litra wody
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
½ kromki razowego chleba
Sposób przygotowania:

Wodę przegotować i przestudzić aż będzie letnia. W kamionkowym garnku zmieszać mąkę z wodą, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać chlebek, liść laurowy. Odstawić na kilka dni. Po ukwaszeniu przelać do butelek i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Zobacz także: Prawdziwy żurek - tylko na zakwasie!

Przepis na klasyczny żur wielkanocny:
Składniki:

0,5 litra zakwasu
1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
kilka kawałków wędzonego boczku
kilka kawałków szynki
małe pętko białej kiełbasy
3 liście laurowe
1 cebula
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
3 ugotowane na twardo jajka
2 suszone grzyby
2 łyżki stołowe chrzanu
łyżka mąki pszennej
3 łyżki śmietany
ugotowane i potłuczone ziemniaki
sól, pieprz
12Następna strona »


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 08:22.

Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.