![]() |
Przepisy na Wielkanoc
Co dobrego szykujecie na święta?
Podzielcie się przepisami, może będziemy się wspólnie inspirować :) Ja na początek podrzucę fajny blog o gotowaniu - w linku przepis na schab ze śliwką. U mnie obowiązkowa potrawa na wielkanocym śniadaniu, więc to na pewno przygotuję. |
Ja tą śliwkę zastępuję żurawiną.
|
Ostatnio na Kwestii Smaku pojawiły się przepisy na różne faszerowane jajka i kilka z nich bardzo mi się spodobało, więc zapewne na moim stole będą gościły takie jajeczka.
|
A ja odkryłam ostatnio świetny przepis na bakę, na pewno zagości na moim Wielkanocnym stole, babka jest robiona na gazowanej oranżadzie, jest pyszna pulchna i mokra taka jaką lubię najbardziej, polecam ten przepis
____________________ Ni dodać ni ująć http://mebledag.pl/oswietlenie/ ciekawa oferta- zapraszamy! |
Wielkanocny Sernik Szafranowy na kruchym spodzie.
Niezbyt słodki, jeśli więc lubimy słodkie serniki, dodajmy do niego cukier. Spód można zrobić dowolny. Składniki: Kruchy spód ucierany: • 150 g miękkiego masła • 70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru • 150 g mąki pszennej • 75 g mąki ryżowej * Masa serowa: • szczypta nitek szafranu (około 30 nitek lub do smaku) • 350 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki (niegotowanego) • 1 kg twarogu sernikowego (np. Piątnicy) w wiaderku lub 1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie w maszynce do mięsa, wymieszanego ze 100 g masła (roztopionego i ostudzonego lub bardzo miękkiego). • 6 jajek, oddzielnie żółtka od białek Wysoka forma z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm i wysokości minimum 8,5 cm (ja w takiej piekłam) lub niższa forma, ale o większej średnicy - 30 cm. |
Jeśli chodzi o jajka faszerowane to ja robię dwie wersję.
W pierwszej wyjmuję żółtko i mieszam je z fetą, majonezem i szczypiorkiem i później tym faszeruję białka. W drugiej przekrajam ugotowane jajka w skorupkach ostrym nożem na pół. Wyciągam i białko i żółtko, rozgniatam, dodaję jogurt nat, chrzan i szczypior i wkładam z powrotem do skorupek. Później panieruję tę stronę z farszem w bułce tartej i smażę na rozgrzanym tłuszczu. Pycha :) |
Ja chciałabym przygotować kiedyś na Wielkanoc paschę :-)
|
Ja w tym roku zastanawiam się co przygotować na święta.Jedziemy z mężem i dziećmi do babci. Wszyscy będziemy spędzali tam święta. Taka nasza tradycja.
Zamierzam przygotować kilka sałatek ( na pewno wielowarzywną oraz grecką, może jeszcze z selerem oraz szynką). Zastanawiałam sie nad ciastem i pewnie będzie to jakaś babka. Może mazurek? Jesli nie będzie chciała go upiec moja siostra. A i kupiłam już słodycze dla dzieci. Ptasie mleczko wielkanocne. ![]() |
Składniki:
CIASTO 25 dag mąki 25 dag cukru 25 dag margaryny (może być Kasia, Palma, dałam Palmę) 4 duże jajka 1 duża cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia LUKIER 3/4 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Przepis na ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć do białości (na puszystą masę) z miękką margaryną i cukrem. Dodać startą na tarce jarzynowej na małych oczkach całą cytrynę (wcześniej wyszorowaną i sparzoną). Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przygotować foremkę na babkę z kominkiem (2 litry), wysmarować masłem (lub margaryną) i delikatnie wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć łyżką do foremki. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, a następnie wyjąć z foremki i jeszcze ciepłą polać lukrem. Przepis na lukier: Cukier puder razem z sokiem z cytryny bardzo dokładnie wymieszać, rozetrzeć łyżką. Polukrować babkę po lekkim przestudzeniu. |
Oto przepis na wykonanie takiego zakwasu:
Składniki: 1 kg i 300 g mąki żytniej razowej 3,5 litra wody 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy ½ kromki razowego chleba Sposób przygotowania: Wodę przegotować i przestudzić aż będzie letnia. W kamionkowym garnku zmieszać mąkę z wodą, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać chlebek, liść laurowy. Odstawić na kilka dni. Po ukwaszeniu przelać do butelek i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Zobacz także: Prawdziwy żurek - tylko na zakwasie! Przepis na klasyczny żur wielkanocny: Składniki: 0,5 litra zakwasu 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw kilka kawałków wędzonego boczku kilka kawałków szynki małe pętko białej kiełbasy 3 liście laurowe 1 cebula 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku 3 ugotowane na twardo jajka 2 suszone grzyby 2 łyżki stołowe chrzanu łyżka mąki pszennej 3 łyżki śmietany ugotowane i potłuczone ziemniaki sól, pieprz 12Następna strona » |
Mazurek bakaliowy z czekoladą
Mazurek bakaliowy z czekoladą Dodane przez: MojeGotowanie.pl Czas przygotowania: 30 minut Czas pieczenia: 25 minut Kaloryczność: 580 kcal Ilość porcji: 12 Składniki CIASTO: 1 i 1/2 szklanki (25 dag) mąki 18 dag masła 1/2 szklanki (10 dag) cukru 2 żółtka szczypta soli POLEWA: 25 dag gorzkiej czekolady szklanka śmietany kremówki 2 łyżki likieru pomarańczowego łyżka masła 2 łyżki cukru pudru BAKALIE: 30 dag migdałów, orzechów pekan, włoskich i laskowych garść suszonych śliwek bez pestek po 5 dag suszonych fig i moreli 5 dag dużych rodzynek Etapy przygotowania Ciasto : z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto cienko rozwałkować, wylepić płaską, natłuszczoną blachę. Piec 20–25 minut w temp. 190°C. Polewa: czekoladę połamać na małe kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać cukier puder, masło, śmietankę. Wymieszać. Zdjąć czekoladę z ognia, wlać likier. Dokładnie wymieszać. Bakalie : orzechy i migdały uprażyć na suchej patelni. Rodzynki, figi, morele sparzyć na sitku. Na wystudzonym cieście rozłożyć nieposiekane bakalie. Polać płynną polewą czekoladową. Odstawić do zastygnięcia. |
A jakie macie pomysły na faszerowane jajka? Ja na pewno będę robić z pieczarkami, rzeżuchą i suszonymi pomidorami, a Wy?
|
A co dobrego na świąteczny obiad przygotować ? Myślałam na kaczką albo karkówką... co o tym sądzicie ? A jeśli tak to jaki sos do tego ? Myślałam nad czymś z produktów http://www.pudliszki.pl/produkty/sosy Co o tym sądzicie ? Czekam na Wasze opinie :)
|
Sałatka wielkanocna
Składniki 400 g fileta z kurczaka przyprawa kebab - gyros 5 jaj na twardo pieprz czarny mielony do smaku 3 ziemniaki olej do smażenia kapusta pekińska szczypiorek majonez ćwikła z chrzanem Przepis na tą sałatkę wymyśliliśmy razem z mężem. Na pewno zagości na moim świątecznym stole. Etapy przygotowania Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy fileta, posypujemy przyprawą do gyrosa. Po usmażeniu przekładamy do miseczki. Oleju nie wylewamy. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowane ziemniaczki obsmażamy w oleju z fileta. Gdy ziemniaczki nabiorą złocistego wyglądu przekładamy do miseczki. Kilka liści kapusty pekińskiej myjemy i szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo. Trzy z nich przekrawamy na połówki, wyciągamy z nich żółtka. Żółtka i pozostałe dwa jajka kroimy w kostkę. Sałatkę układamy w następujący sposób: Do miski wkładamy fileta, na niego wykładamy jajka, solimy, pieprzymy, smarujemy połową majonezu, na to dajemy ziemniaczki, następnie kapustę pekińską i kolejna warstwa majonezu. Szczypiorek drobno kroimy, posypujemy sałatkę. Na górze sałatki układamy 6 pozostawionych połówek białek. Do każdego w miejsce żółtka wkładamy łyżeczkę ćwikły z chrzanem. Tak przyrządzoną sałatkę wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Smacznego |
Zupa krem z ziemniaków ze szczypiorkiem
Powrót Składniki: (dla 4 osób): Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat do smaku ˝ łyżeczki Pieprzu białego mnielonego Prymat 4 pokrojone w kostkę plasterki boczku 2 posiekane pory (tylko jasna część) 1 kg obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków 1 litr Rosołu z kury Kucharek 1 szklanka śmietany 36% 2 łyżki kremowego, śmietankowego serka topionego 1 pęczek szczypiorku Sposób przygotowania: Na patelni podsmażyć boczek, aż stanie się chrupiący i przełożyć na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. W garnku podsmażyć pokrojone pory, aż będą szkliste i miękkie, dodać ziemniaki i rosół. Całość gotować przez ok. 30 minut, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem, a następnie dodać śmietanę i serek topiony. Doprawić do smaku Przyprawą do ziemniaków i frytek oraz Pieprzem białym mielonym Prymat, dokładnie wymieszać. Podawać z chrupiącym boczkiem i posiekanym szczypiorkiem. |
U nas na wielkanoc bardzo dużo jest potraw na bazie chrzanu:
jajka z majonez i chrzanem, chrzanowa sałatka, wedliny z chrzanem - ogólnie takie klimat kulinarny lekko na ostro, ale bez przesady:) Bardzo dobry chrzan w niezłej cenie mają np w sklepie http://sklep.vitapol.net/chrzan-tarty.html, chociaz wiadomo, jak ktoś ma tyle szczęścia, że posiada własny ogródek, to może soboe sam chrzan uprawiać:) Chociaż to ponoć trudne, bo jak sie raz chrzan posieje to on się potem przez lata pleni jak chwast:) Poważnie, tak słyszałam. |
Oj na Wielkanoc to poproszę babkę i tyle mi do szczęścia potrzeba :)
|
Pasztet z jajek i pieczarek
Składniki 13 jajek 250 g pieczarek 2-3 cebule 250 g sera zółtego 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanka gęstej śmietany natka piertuszki sól pieprz pasztet nie musi być zajęczy ;) Etapy przygotowania Przepis znalazłam na stronie Olgi Smile...coś innego a jakie dobre...mmm :) 10 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Ser żółty i jajka zetrzeć na tarce (duże oczka). Pieczarki oraz cebulę oczyścić. Zetrzeć również na tarce (duże oczka) i usmażyć na łyżce oleju. W wysokim (dużym) naczyniu mieszam, jajka na twardo, ser żółty, pieczarki z cebulką, posiekaną natkę, śmietanę, bułkę tartą, jajka surowe (3 sztuki); doprawiam do smaku. Powstałą masę przekładam do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu, kroimy w plastry i podajemy z sosem tatarskim, chrzanem |
Przepisów na Wielkanoc jest na prawdę dużo zarówno w Internecie jak i w książkach kucharskich. Ale najważniejsze jest to by dania były zdrowe i smaczne. Np. na https://zielonaesencja.pl można kupić zdrowe produkty z których przygotujemy na prawdę smaczne dania Wielkanocne. Szczególnie, że Wielkanoc to taki czas gdzie śniadanie jest rodzinne i tu warto zadbać by było pełnowartościowe.
|
W dzisiejszym swiecie pelnym technologii nie powinno wiekszosci osob znalezc tego co potrzebuja. Dla przykladu moj znajomy nauczyl sie od podstaw gotowania dzieki roznego rodzaju poradnikom jakie mozna znalezc w sieci. Niektore z nich sa naprawde profesjonalnie przygotowane, podzielone na etapy nauki oraz zadania do wykonania. Zawsze warto startowac z nizszego pulapu by z czasem nabierac doswiadczenia. Wracajac do tematu swiat to sama sie przygotowywuje od strony ciast zbierajac co ciekawsze przepisy. Zawsze na stole musi sie znalezc mazurek oraz keks. W tym roku do stawki dolaczy prawdopodobnie https://uwielbiam.pl/przepis/puszyst...zowo-cytrusowa poniewaz prezentuje sie zacnie. Bardzo lubie ten okres czasu bo mozna na spokojnie posiedziec z rodzina, zjesc cos dobrego i porozmawiac. Zycze tego wszystkiego takze Wam.
|
Sporo ciekawych przepisów wielkanocnych, szczególnie jeśli chodzi o ciasta i desery możecie znaleźć na tej stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/prze...iasta-i-desery . Jest w czym wybierać więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie!
|
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 16:48. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.