![]() |
sałatki
Boski szpinak! (sałatka)
SKŁADNIKI Duża miska przebranych i umytych liści świeżego szpinaku, Pól słoiczka suszonych pomidorów w oliwie, Oliwa z pomidorów, 1 kostka ziarnistej fety, 0,5-0,7 szkl pestek słoneczkina, uprażonych ew. prażone pestki pinii, ew. 4 plastry szynki parmeńskiej/kumpiaka/innej szynki wędzonej na surowo, Odrobina soli i pieprzu Do miski wrzucić szpinak, co większe liście porwać. Fetę pokruszyć na drobne grudki, dodac do liści. Pomidory pokroić w paseczki, też wrzucić do środka. To samo ze słonecznikiem. Wszystko odrobinę posolić i popieprzyć, dodac troche oliwy z pomidorów, wymieszać. Jeśli będzie zbyt suche, dodać oliwy. Gdy będzie już takie jak ma być, pokroić szynkę w cienkie paski i posypać nimi sałatkę. Jest boska z dobrym winem, jedzona w cienistym ogrodzie na późne śniadanie albo wczesną klację albo z jakiejkolwiek innej okazji... |
Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
800 g ugotowanej kaszy pęczak 1 świeży ogórek, umyty, pozbawiony pestek, pokrojony w kostkę 1 pęczek szczypiorku, umyty, drobno pokrojony 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 25 g migdałów w całości, obranych 1 duży pęczek natki pietruszki, umytej, drobno pokrojonej (opcjonalnie można użyć 2 pęczków, kilka listków pozostawiamy do dekoracji) 1/2 mango, umytego, obranego, pokrojonego w kostkę 1 brzoskwinia, umyta, obrana, pokrojona w kostkę 25 g żurawin 25 g rodzynek 50 g pistacji 1 pęczek rzodkiewek, umytych, pokrojonych w półtalarki Sos 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki oliwy z oliwek niewielka ilość soli niewielka ilość świeżo mielonego pieprzu Smażone plastry schabu 1 opakowanie schabu w plastrach, umytych i osuszonych niewielka ilość soli niewielka ilość świeżo mielonego pieprzu niewielka ilość oliwy z oliwek Przygotowanie Do dużej miski wrzucamy ugotowaną kaszę pęczak (możemy użyć również kaszy jaglanej lub gryczanej). Do kaszy wrzucamy pokrojonego w kostkę ogórka, następnie dodajemy drobno pokrojony pęczek szczypiorku oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do miski ze składnikami wrzucamy żurawinę, rodzynki, pistacje oraz migdały w całości. Dodajemy pokrojone w kostkę mango oraz pokrojoną w kostkę brzoskwinię. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Rzodkiewki kroimy w półtalarki i dodajemy do pozostałych składników. Sos Do małej miseczki przekładamy 1 łyżkę musztardy Dijon, następnie dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy 1 łyżkę wody, całość mieszamy. Sos odstawiamy na bok. Smażone plastry schabu Plastry schabu myjemy i osuszamy. Delikatnie nacinamy błonkę na brzegach plastrów. Mięso z obu stron doprawiamy pieprzem i solą. Plastry schabu smażymy na bardzo gorącej patelni posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek. Schab smażymy ok. 2 minut z każdej strony. Podsmażone plastry schabu przekładamy na bok, żeby odrobinę ostygły. Wysmażone plastry kroimy w kostkę. Mięso dodajemy do miski ze składnikami na sałatkę, na górę wylewamy wcześniej przygotowany sos. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Całość mieszamy. Sałatkę przed podaniem wstawiamy minimum na 5 godzin do lodówki. Dekorujemy kilkoma listkami natki pietruszki. |
Sałatka z kurczaka, brzoskwini i mięty
Majonez Dekoracyjny 2 łyżki duże filety z kurczaka 2 sztuki mieszanka sałat 120 g połówki brzoskwiń z puszki 4 sztuki młoda cebulka lub szczypiorek 0,5 pęczka mała papryczka czerwona ostra 3 sztuki świeża mięta 1 pęczek olej 2 łyżki sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku Filety z kurczaka posól i posyp pieprzem. duże filety z kurczaka Smaż na lekko złoty kolor z dwóch stron. duże filety z kurczaka olej Usmażone filety z kurczaka pokrój w poprzek w cienkie paseczki. Majonez wymieszaj z sosem z brzoskwiń oraz 1/3 drobno pokrojonej świeżej mięty. Majonez Dekoracyjny WINIARY połówki brzoskwiń z puszki świeża mięta Brzoskwinie pokrój w kostkę nie grubszą niż o bokach ok 1 centymetra. połówki brzoskwiń z puszki Białą część młodej cebulkę pokrój w plasterki a górną część/szczypior w kawałeczki nie większe jak 0,5 cm. młoda cebulka lub szczypiorek Ostrą papryczkę drobno pokrój. Sałatę opłucz, osusz i porwij lub pokrój na mniejsze kawałki. mieszanka sałat mała papryczka czerwona ostra Sałatę wymieszaj z pokrojoną pozostałą miętą, cebulką ze szczypiorkiem oraz ostrą papryczką. Tak przygotowaną sałatę wyłóż na talerz lub do miseczki i posyp pokrojona brzoskwinią oraz kurczakiem. Suto skrop majonezowym sosem z miętą. Daj szansę mojemu blogowi http://patioiogrod.hatenablog.com/. Na prawdę warto! |
Sałatka curry
Drukuj przepis Składniki 1 pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera konserwowego 1 puszka ananasa 0,5jogurtu greckiego 3 łyżki curry w proszku 1 łyżka soku z cytryny pieprz, sól do smaku Sposób przygotowania Krok 1 Kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy do smaku curry, solą i pieprzem. Smażymy. Ananasa kroimy w kostkę, seler w mniejsze części. Wszystkie składniki mieszamy. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, curry, sól i pieprz. Mieszamy. Moje spojrzenie na świat - http://cowkomputerzepiszczy.blog.pl. Czytaj i komentuj. |
A macie jakieś pomysły na sałatkę z awokado?
|
Sałatka z mango i krewetek
krewetki tygrysie 200 g mango 1 sztuka mix sałat 1 opakowanie kiełki słonecznika 1 garść Majonez Dekoracyjny WINIARY 3 łyżki jogurt naturalny 3 łyżki pestki słonecznika 2 łyżki ketchup 3 łyżki marynata: czosnek 1 ząbek miód 1 łyżka olej 2 łyżki papryka ostra 1 szczypta sok z cytryny 1 łyżka Przy okazji polecam blog http://malarstwo.yolasite.com/, pozycja warta uwagi. |
a macie jakiś sprawdzony przepis na sałatkę z kukurydzą? ;)
|
Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem - składniki:
pierś z kurczaka - 4 sztuki Fix Knorr Soczysty kurczak z patelni z papryką i rozmarynem - 1 opakowanie Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie sałata masłowa - 1 sztuka Pomidorki malinowe - 200 gramów awokado - 1 sztuka kulki mozzarelli - 1 opakowanie oliwa z oliwek - 100 mililitrów woda - 4 łyżki Blog http://szkolaseniora.blog.iwoman.pl/ - nowa odsłona. |
sałatka z brokułem
1 słoik marynowanego startego selera 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 róża brokułów 1 łyżka łuskanych pestek słonecznika 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól Selera osączyć z zalewy, wyłożyć na półmisek. Paprykę pokroić w niewielką kostkę, brokuły podzielić na różyczki, obgotować w lekko osolonej wodzie. Pokrojoną paprykę i brokuły ułożyć na selerze. Polać majonezem zmieszanym z jogurtem, posypać pestkami słonecznika. Blogowe szaleństwo na http://hotelowelove.blog.iwoman.pl/ - zapraszam. |
Sałatka śledziowa z żurawiną
Składniki 600g. filetów śledziowych 200g. żurawiny 200g. orzechów włoskich 1 por tylko biała część 1 duża czerwona cebula 4 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki oleju rzepakowego 1 pęczek koperku sól morska,świeżo zmielony pieprz Marynata: ------------- 1l. wody 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 4 goździki 4 kulki pieprzu 1/2 szklanki octu spirytusowego 1 łyżeczka cukru 2 średnie cebule obrane i pokrojone w półplasterki Etapy przygotowania Składniki marynaty zagotowujemy w garnku,studzimy.Do marynaty wrzucamy filety śledziowe,odkładamy garnek w chłodne miejsce na 4h. Po czasie filety śledziowe wyjmujemy z marynaty,odsączamy,kroimy ukośnie w trzy centymetrowe dzwonki,wrzucamy do miski. Orzechy prażymy na suchej patelni,grubo siekamy,żurawinę parzymy we wrzątku przez kilka minut,odsączamy,cebulę i por kroimy w półplasterki,przelewamy wrzątkiem,koperek siekamy,dodajemy do śledzi.Dodajemy musztardę,olej,doprawiamy do smaku,dokładnie mieszamy.Śledzie przekładamy do miseczki,dekorujemy.SMACZNEGO. Chcesz mnie bliżej poznać - http://telefonwsieci.bloog.pl/. Wejdź i skomentuj. |
Sałatka z purpurowych ziemniaków ze śledziem
Składniki 300 g purpurowych ziemniaków (lub fioletowych) 3 marynowane filety śledziowe 1 cebula 150 g kiszonych ogórków 1 puszka białej fasolki konserwowej sół, pieprz, sok cytryny do smaku 2 łyżki majonezu Dobry blog, ciekawe tematy - http://finansistka.blog.pl/2015/04/2...e-zarzadzanie/. Polecam. |
sałatka owocowa
SKŁADNIKI dwa banany dwa duże jabłka - najlepiej twarde i kwaśne dwa kiwi jedna pomarańcza jedna brzoskwinia z puszki sok z cytryny opcjonalnie kieliszek likieru - na przykład kokosowego Sprawdź blog - http://domnadrzewie.blox.pl/html. Ciekawe miejsce. |
sałatka z awokado i tuńczykiem
1 dojrzałe awokado 150 g tuńczyka w sosie własnym 2 szklanki pomidorków koktajlowych 1 pęczek szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1 cytryny sól pieprz Widziałeś nowy blog mojego kolegi http://baskaisamoloty.blox.pl ? Musisz go zobaczyć. |
Sałatka z figami, mozzarellą i szynką dojrzewającą - składniki:
4 świeże figi 100 g rukolii 100 g bresaoli lub szynki parmeńskiej 2 kulki mozzarelli ok. 250 g połówka granatu 70 ml oliwy sok z połowy cytryny sól pieprz Sałatka z figami, mozzarellą i szynką dojrzewającą - sposób przygotowania: Figi kroimy na ćwiartki, rukolę myjemy, mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki. Figi i ser wykładamy na drewnianą deskę, obsypujemy rukolą i pestkami granatu. W wolne miejsca wtykamy plastry bresaoli. Całość skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i granatu. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami. Widziałeś już mojego nowego bloga - http://baskaisamoloty.blox.pl ? Koniecznie zajrzyj! |
sałatka wykwintna
Składniki roszponka świeży szpinak świeży ananas kulki mozarelli pomidorki daktylowe lub koktajlowe suszone pomidory pestki słonecznika i dyni suszona żurawina Sos miód, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek 1:2:2 (połączyć) Wykonanie Nie podaję dokładnej ilości składników, gdyż to zależy na ile osób i jaki lubimy smak. Podam przykładowo na 3-4 osoby: paczka roszponki, połowa opakowania szpinaku, po 2 łyżki pestek, żurawiny, kilka sztuk suszonych pomidorów, 1/2 opakowania pomidorków koktajlowych lub daktylowych, 1,5 łyżki miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy. Na patelni prażymy pestki słonecznika i dyni, nie za mocno. Na drugiej patelni lekko podpiekamy obrany i pokrojony ananas. Myjemy i suszymy roszponkę oraz szpinak. Na talerze rozkładamy roszponkę i szpinak, na to układamy ananasa, pokrojone na połowę pomidorki, następnie kulki mozarelli, pokrojone suszone pomidory, posypujemy prażonymi pestkami i polewamy sosem. Fantastyczny blog mojego znajomego - http://www.krystianinwestuje.e-blogi.pl/. Gorąco polecam. |
Jadłabym :D
|
Sałatka Waldorf z indykiem - składniki:
Sałatka: 200 g gotowanego indyka pokrojonego w paski 1 kwaśne jabłko 3 łodygi selera naciowego 150 g ciemnych winogron bezpestkowych 1 garść pokruszonych orzechów włoskich Sos: 1 żółtko 80 ml oleju roślinnego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka miodu 1 utarty ząbek czosnku sól pieprz |
Lekka, słodko- wytrawna sałatka z rukoli, szparagów, brzoskwiń i orzeszków ziemnych.
Składniki na 2 porcje: 500g białych szparagów ok. 80g sałaty rukola 3 połówki brzoskwiń z puszki 30g orzeszków ziemnych 1 łyżka oleju do smażenia Dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: Szparagi umyć, obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Pokroić w ukośne plasterki. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj). Olej rozgrzać na patelni, dodać szparagi i smażyć ok. 5 min., aż zaczną mięknąć. Odstawić na bok i pozostawić do ostygnięcia. Sałatę umyć i osuszyć. Brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki. Orzeszki posiekać. W misce delikatnie wymieszać szparagi, sałatę, brzoskwinie i orzeszki. Składniki na dressing wymieszać i polać sałatę. Gotową sałatkę rozłożyć do dwóch miseczek i podawać. Smacznego. |
Przepis na Sałatka z kabanoskami
czas: 15 minutliczba porcji: dla 2-3 osób Składniki 3 garści rukoli 2 pomidory 2 opakowania Kabanosków Henryk Kania 2 jajka 2 łyżki pestek dyni pół szklanki suszonej żurawiny 2 łyżeczki dżemu porzeczkowego 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz *Przepis powstał we współpracy z marką Henryk Kania, która ma w swojej ofercie wędliny, kiełbasy i właśnie kabanosy. Kabanoski nie zawierają glutaminianu sodu, a dostępne smaki to: classic o smaku bekonu, paprykowe, orzechowe, z kurczakiem, z wołowiną. |
sałatka z kurczakiem i sezamem
Składniki ilość porcji: 10 35 g (1/4 szklanki) ziarna sezamowego 450 g makaronu kokardki 120 ml (1/2 szklanki) oleju roślinnego 80 ml (1/3 szklanki) jasnego sosu sojowego 80 ml (1/3 szklanki) octu ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 450 g gotowanego mięsa z piersi kurczaka pokrojonego na małe kawałki 15 g (1/3 szklanki) posiekanej świeżej kolendry 35 g (1/3 szklanki) posiekanej dymki Sposób przygotowania Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 10min. › Gotowe w: 30min. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Wsypać ziarna sezamu i prażyć, często mieszając, aż się lekko podpieką. Zdjąć z ognia i odstawić. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, lub aż będzie al dente. Odcedzić i przepłukać w zimnej wodzie, aż całkiem ostygnie. Przełożyć do dużej miski. Do słoika ze szczelną pokrywką wlać olej roślinny, sos sojowy, ocet i olej sezamowy, a następnie dodać cukier, nasiona sezamu, imbir i pieprz. Kilka razy wstrząsnąć słoikiem, by wszystko dobrze wymieszać. Polać sosem sezamowym makaron i wymieszać, by sos równomiernie pokrył makaron. Na koniec dodać mięso kurczaka, kolendrę i dymkę, i delikatnie wymieszać. |
Sałatka z młodych ziemniaków z bukietem sałat i szparagami - składniki:
ziemniaki średnie - 4 sztuki Naturalna Przyprawa do kurczaka pikantna Knorr - 2 łyżki szparagi zielone - 6 sztuk szparagi białe - 6 sztuk kalarepa - 1 sztuka mix sałat - 100 gramów Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 opakowanie pieprz - 1 szczypta olej - 5 łyżek olej rzepakowy do smażenia oliwa z oliwek - 5 łyżek |
Przepis na sałatkę mąąa :
Kroisz z 3,4 pomidory w kostkę, wrzucasz je do miski. Potem kroisz "ser feta" w kostkę i na pomidory kładziesz (najlepiej dużo sera fety). Potem robisz sos czosnkowy : do kubka dajesz 2 łyżki jogurtu naturalnego i dwie łyżki majonezu + dodajesz 2 obrane czosnki posiekane i mieszasz. Potem sos wykładasz na sałatkę, mieszasz i gotowe!:) Mówię Ci, codziennie ją jem, pychota<mniaam:*> pozdrawiam!:) |
sałatka z wędzonej makreli
Składniki: 1 duża wędzona makrela 4 jajka 4 ogórki konserwowe kawałek białej części pora 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka musztardy francuskiej jogurt pieprz i sól do smaku Makrelę obrać ze skórki, usunąć ość i pokroić na kawałki. Jaja ugotować na twardo i pokroić razem z ogórkami i, porem w kostkę. dodać resztę składników i wymieszać Odstawic do lodowki na godzine w celu przegryzienia się! Super smakuje z razowym chlebkiem własnej produkcji i masełkiem:) SMACZNEGO! |
Przepis na sałatkę owocową:
marchewka seler ogórki kiszone pietruszka jajka jabłka majonez i tyle :) warzywa musisz ugotowac najlepiej wczesniej obraz ze skóry pokoic w kosteczke wymieszac z majonezem i gotowe przybory to nóż i taka literka s do szatkowania jest :) licze na naj wczoraj robiłam ta sałatke |
Sałatka wielo-warzywna
Kukurydza (z 3/4 puszki) Groszzek(niekoniecznie)(pół puszki) Ogórek kiszony( z5 ) pół cebuli ze 4 -5 jajek ze 3 średnie ziemniaki Marchewka 2 średnie I majonez marchewkę, jajka i kartofle ugotować. pokroić w kosteczkę ugotowane składniki oraz cebulę i ogórki. dosypać kukurydzę (i groszek). Do warzyw w misce dodać ze 2,5 łyżek majonezu, jak nie starszy dodawać, aż będzie w sam raz |
Ciepła zimowa sałatka
Składniki 250 ml soczewicy brązowej lub puy 6 małych marchewek, przekrojonych na pół 1 dynia lub orzech szary, pokrojone na małe kawałeczki około 100 ml bulionu warzywnego 300 g opakowanie młodego szpinaku 1 duża, żółta papryka, pokrojona na kawałki sos balsamiczny lub włoski, do podania Etapy przygotowania 1 Ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odsącz wodę i odłóż na bok. 2 Do dużego garnka dodaj marchewki i orzech szary. Dodaj bulion, a następnie przykryj warzywa papierem do pieczenia. Garnek przykry pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Sprawdź, czy warzywa są już gotowe. Jeżeli jeszcze nie są ugotowane, dodaj trochę wody, przykry garnek i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż będą gotowe. 3 Zdejmij papier do pieczenia i dodaj szpinak. Przykryj garnek i zdejmij go z ognia. Odstaw na jedną lub dwie minuty do momentu, aż szpinak zmięknie. Do warzyw dodaj żółtą paprykę i soczewicę. Podawaj na ciepło z sosem na boku. |
Sałatka ryżowo-warzywna z orzechami
Składniki: 400 g ryżu 3 marchewki 400 g selera 3 pory 100 g siekanych włoskich orzechów sól pieprz 3 łyżki natki do przyozdobienia 1 łyżka octu ziołowego 5 łyżek oleju słonecznikowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: 30-60 min. Ryż opłukać, gotować w dużej ilości wody 17 minut, odcedzić. Marchew i selera pokroić w słupki, pory w krążki. Wymieszać, połączyć z ryżem, dodać orzechy, sól i pieprz. Ocet, olej i sok z cytryny ukręcić - polać nim sałatkę. Wymieszać, posypać natką. Na 15 minut przed podaniem wstawić do lodówki. |
Przepis na sałatkę owocową :
Przybory : -widelec -miska -nóż -talerz Składniki: Owoce takie jak np. : -kiwi -mandarynka -cytryna -jabłko -gruszka -banan -maliny -pomarańcza -nektarynka -brzoskwinia Jakieś dodatki do smaku : -cukier -posypka czekoladowa lub kolorowa Oczywiście możesz coś jeszcze dodać od siebie. Sposób przygotowania : Wszystkie owoce starannie myjemy. Wszystkie owoce oprócz cytryny obieramy ze skórki i kroimy nożem na kawałki (oczywiście nie wszystkie owoce trzeba obierać). Wszystko wrzucamy do miski. Odcinamy plasterek cytryny i pokrapiamy jej sokiem owoce w misce. Bierzemy posypkę i cukier i posypujemy wszystko z miski. Kładziemy dowolną porcję sałatki na talerz i jemy widelcem. Smacznego ! |
A macie jakieś pomysły na sałatki z makaronem? Są bardzo sycące i idealne na lunch, tylko kończą mi się już inspiracje.
|
Dziewczyno łap mój najlepszy przepis i rób z niego ; )))
40 dag makaronu świderki lub wstążki 25 dag szynki 20 dag żółtego sera 1/2 pęczka szczypiorku lub zielonej cebulki 4 ogórki kiszone /lub konserwowe 5 łyżek majonezu 1 łyżka ketchupu vegetta sól pieprz Można również dodać: 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 puszki zielonego groszku Makaron ugotować na pół miękko; ogórki obrać i pokroić w kostkę, żółty ser zetrzeć na grubej tarce, szynkę pokroić w paseczki; szczypiorek posiekać. Wszystko wymieszać, dodać majonez i ketchup i doprawić. Dodając kukurydzę i groszek dokładnie je odsączyć. Zamiast zwykłego makaronu można użyć tego z zupek chińskich, wtedy makaron z trzech torebek pognieść i wsypać do miski i zalać 2 szklankami wrzątku, przykryć na 10 minut, zamieszać i ostudzić. |
Sałatka owocowa w arbuzie
SKŁADNIKI: - okrągły arbuz - po 30 dag białych i czerwonych winogron - 3 brzoskwinie - 3 mandarynki - kawałek ananasa - 2 banany - 1 łyżka soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : W połowie umytego arbuza nacinamy głębokie zygzaki i długim nożem wbijając głęboko rozdzielamy owoc na pół. Wydrążamy miąższ. Pozostałe owoce myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub plasterki. Miąższ z arbuza kroimy na kawałki. Owoce mieszamy w dużej misce, skrapiamy sokiem z cytryny. Można dodać trochę cukru pudru. Sałatkę razem z sokiem ( poprawia smak ), który się wytworzył z owoców przekładamy do połówek arbuza. Chłodzimy w lodówce |
Grillowane skrzydełka z sałatką z grillowanych warzyw - składniki:
Skrzydełka: 10 skrzydełek kurczaka 8 łyżek oleju 4 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowy 1 łyżka przyprawa do kurczaka z grilla Kamis 2 łyżki musztardy grillowej Sałatka: 2 garście szpinaku świeżego 1 papryka 2 małe cukinie 2 cebule 10 pieczarek przyprawa grill ziołowy Kamis olej do skropienia Grillowane skrzydełka z sałatką z grillowanych warzyw - sposób przygotowania: Skrzydełka: Dokładnie wymieszać olej, sok z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku, sos sojowy, musztardę i przyprawę do kurczaka.Do marynaty włożyć skrzydełka i dokładnie wymieszać aby marynata dokładnie je pokryła, odstawić na minimum 1 godzinkę (ja odstawiam na noc do lodówki). Skrzydełka ułożyć na grillu i grillować ok. 1 godzinki na średnim ogniu, często przekręcać i smarować pozostałą marynatą. Ugrillowane skrzydełka podawać z sałatką z grillowanych warzyw. Sałatka: Przygotować warzywa. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasion. Cukinię pokroić wzdłuż w plastry (aby było wygodnie grillować). Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa i pieczarki skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy. Warzywa ugrillować. Aby było wygodnie pieczarki i pokrojoną cebulę nadziać na patyki do szaszłyków. Ugrillowaną paprykę i cukinię pokroić na mniejsze kawałki. Dodać pozostałe ugrillowane warzywka i szpinak. Dokładnie wymieszać. |
Sałatka Cezar
Składniki: sałata rzymska 2 bułka 5 kromek olej słonecznikowy 2 łyżki oliwa 8 łyżek fileciki anchois 8 jajko 1 czosnek 2 ząbki cytryna 1 parmezan 100 g sól i pieprz do smaku Rozgrzać olej i 2 łyżki oliwy na patelni. Obrać i rozgnieść czosnek. Bułkę pokroić w kostkę. Wrzucić czosnek na patelnię. Dodać grzaneczki. Usmażyć na złoto i osączyć na ręczniku kuchennym. Włożyć jajko do wrzącej, osolonej wody i gotować 2 minuty. Wyjąć, zalać zimna wodą. Posiekać fileciki anchois. Wycisnąć sok z cytryny. 2 łyżki sou z cytryny wymieszać z resztą oliwy. Dodać sól i pieprz. Dodać jajko ubijając trzepaczką. Umyć, osuszyć i pokroić na kawałki sałatę. Polać ją sosem, wymieszać. Dodać anchois i grzanki, wymieszać. Posypać cieniutkimi płatkami parmezanu. |
kolorowa sałatka z makaronem
Sałatka: Pierś z kurczaka pełnoziarnisty makaron penne (100 g) opakowanie miksu sałat z rukolą ogórek Papryka czerwona pomidorki koktajlowe Sos: 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego (180g) 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny pół łyżeczki płynnego miodu lub cukru sól i pieprz do smaku nasiona słonecznika (opcjonalnie) 1-2 os. 15 min łatwe przystępne Przygotowanie Mięso, makaron i sos najlepiej jest przygotować nieco wcześniej. Pierś z kurczaka należy ugotować, najlepiej na parze (mi to zajęło ok. 15 minut) lub z lekka podsmażyć/grillować na patelni. Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ząbki czosnku drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i miodem, doprawić. Odstawić do lodówki na ok. 30-60 minut, by smaki się ,,przegryzły". Warzywa i mięso pokroić, dodać do siebie w dużej misce wraz z miksem sałat i makaronem. Polać sosem i dokładnie wymieszać. Gotowe. Smacznego. :) |
Sałatka z rukoli z granatem, pomarańczą i orzechami włoskimi
Składniki: • 1 opakowanie rukoli (100 g) • 60 g orzechów włoskich • 1 owoc granatu • 2 pomarańcze Winegret: • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego • 2 łyżki oleju arganowego (lub innego: rzepakowego / lnianego / z orzechów / oliwy) • 2 łyżeczki musztardy dijon • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny • sól i świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Rukolę opłukać na sitku, odcedzić, osuszyć i wyłożyć na talerz. Pomarańcze obrać i wyfiletować (ostrym nożem wykroić cząstki miąższy pomiędzy błonkami). Owoc granatu pokroić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Orzechy włoskie lekko zrumienić na patelni, posiekać. Składniki winegretu wymieszać w miseczce. Do rukoli dodać cząstki pomarańczy, posypać granatem i orzechami włoskimi. Przed podaniem skropić winegretem. |
Sałatka z jajkiem
Składniki 5-6 liści sałaty 2 jajka 3 małe pomidory (2 duże) 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 1/2 opakowania sosu włoskiego lekka propozycja na kolację lub podwieczorek Etapy przygotowania Sałatę porwać na kawałki. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupki, pokroić na ćwiartki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Jajka i pomidory ułożyć na sałacie. Polać sosem: wymieszać śmietanę z majonezem i sosem włoskim. |
Letnia sałatka z bobu - składniki:
100 g bobu czerwona papryka zielony ogórek 2 pomidory koperek 2 łyżki jogurtu naturalnego ser lazur do pokruszenia sól pieprz Letnia sałatka z bobu - sposób przygotowania: - Umyty bób gotujemy. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą, odcedzamy i obieramy ze skórek. - Paprykę, ogórek i pomidory myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Dodajemy do miski wraz z bobem. - Koperek siekamy, a ser lazur kruszymy i dodajemy do reszty składników. Doprawiamy, mieszamy, podajemy z kleksem jogurtu naturalnego. |
Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
Co kupić Chipsy z szynki 100 g szynki szwarcwaldzkiej Pulpeciki 450 g mięsa mielonego z szynki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka nasion kolendry, roztartych w moździerzu 1 łyżka imbiru, obranego, startego na tarce 1 szczypta chili w proszku starta skórka z 2 cytryn, sparzonych, wyszorowanych 2 łyżki oliwy z oliwek 3 cebulki dymki, posiekane 1 pęczek szczypiorku dymki, umyty, pokrojony 1 pęczek kolendry, umytej, posiekanej oraz kilka liści do posypania pulpecików sok z 1/2 cytryny 1 jajko sól pieprz około 2-3 łyżek bułki tartej Sałatka 250 g świeżego szpinaku, umytego, wysuszonego 1 duża cebula czerwona, pokrojona w piórka 6 mandarynek, sparzonych, wyszorowanych, obranych, podzielonych na kawałki niewielka ilość oliwy z oliwek (do polania sałatki) Sos miodowy z curry 4 łyżki miodu 1 łyżka musztardy Dijon 1,5 łyżeczki curry w proszku sok z 1/2 cytryny Sos winegret 100 ml śmietany 30% sok z 1/2 cytryny sól pieprz Jak zrobić poziom: łatwy porcji: 4 czas: 30min Przygotuj blachę pergamin drugą mniejszą blachę moździerz tarkę naczynie żaroodporne Rozgrzej piekarnik do 170°C (termoobieg) Chipsy z szynki Plasterki szynki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem. Na plasterki nakładamy kawałek pergaminu, który przyciskamy cięższym naczyniem (np. mniejszą blachą) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Pieczemy przez 10 minut. Upieczone plasterki odstawiamy do wystygnięcia, w dalszym ciągu przyciśnięte naczyniem. Pulpeciki Do miski przekładamy mięso mielone, posiekane ząbki czosnku, roztarte w moździerzu nasiona kolendry, starty imbir, chilli w proszku. Startą skórkę z cytryny siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, podgrzewamy, dodajemy posiekane cebule dymki, smażymy. Podsmażone cebule dodajemy do pozostałych składników wraz ze szczypiorkiem, posiekaną kolendrą, sokiem z cytryny, jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 2-3 łyżki tartej bułki. Wszystkie składniki mieszamy rękoma. Formujemy pulpeciki, które układamy na papierze pergaminowym wewnątrz naczynia żaroodpornego. Pulpeciki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy 10-15 minut. Sałatka Szpinak układamy na talerzu, posypujemy piórkami czerwonej cebuli, następnie nakładamy kawałki mandarynki. Sos miodowy z curry Do miseczki przekładamy miód, musztardę, curry, sok z cytryny. Całość mieszamy. Sos winegret Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Chipsy z szynki szwarcwaldzkiej delikatnie łamiemy i nakładamy na wierzch sałatki. Sałatkę polewamy śmietanowym sosem winegret oraz niewielką ilością oliwy. Na sałacie układamy pulpeciki, które polewamy sosem miodowym. Pulpeciki posypujemy kilkoma listkami kolendry. |
Sałatka, która może stanowić samodzielne danie. Jest sycąca, pożywna i soczysta. Pasuje na śniadanie lub kolacje. Można zabrać ją również do pracy.
Składniki: 1 pierś z kaczki 2 ugotowane buraki 3 brzoskwinie 2 garści orzechów włoskich ok. ½ główki sałaty 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego sól, pierz 2 łyżki miodu Sposób przygotowania: Pierś z kaczki opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórę piersi kaczki i tłuszcz pod skórą naciąć ukośnie w kratkę. (Nacięcia należy robić ostrożnie, ostrym nożem, aby nie naciąć mięsa). Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. 2 Pierś z kaczki położyć skórą do dołu na suchą i mocno rozgrzaną patelnię. Smażyć ok. 5 min. Skóra z tłuszczem powinna nabrać brązowego koloru. Następnie mięso przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 2- 3 minuty. (Uważać, aby nie uszkodzić mięsa przy obracaniu np. widelcem). 3 Pierś przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 80°C (grzałka góra- dół), skórą do góry. Piec przez ok. 45- 50min. 4 Upieczoną pierś wyciągnąć z piekarnika i zawinąć w folię aluminiową. Pozostawić na 5min, aby mięso odpoczęło. Następnie pokroić w plasterki o grubości ok. 1cm. (Mięso powinno być lekko różowe w środku, miękkie i soczyste). Liście sałaty opłukać i osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki. Buraki pokroić w cienkie plasterki, a następnie w półplasterki. Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Następnie pokroić w grube plasterki. Orzechy posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę miodu, dodać brzoskwinie i orzechy. Podsmażyć przez parę minut, aż brzoskwinie zmiękną i będą dobrze oblepione miodem. Pozostawić do ostygnięcia. Do miski przełożyć liście sałaty, plasterki mięsa, półplasterki buraków, plasterki brzoskwiń z orzechami. Oliwę wymieszać z octem, łyżką miodu, solą i pieprzem. Sosem polać składniki w misce i wymieszać. Smacznego. |
sałatka z boczkiem
pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 2 ugotowane jajka 8 plastrów boczku wędzonego , ale najlepiej surowego musztarda + majonez sałata- ale lepiej zrobić z zielonym ogórkiem ( sałata po dodaniu wszystkich składników zrobiła się ciut gorzka ) Przygotowanie : Szczypiorek , jajka, ogórek i rzodkiewki pokroić Boczek pokroić w kostkę i stopić na skwarki (dodać do sałatki bez wytopionego tłuszczu), posolić, dodać pieprz Wszystkie składniki wymieszać , dodać majonez połączony wcześniej z musztardą Całość jeszcze raz wymieszać. |
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 19:52. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.