![]() |
Szparagi
Teraz sezon na szparagi. Jak je przyrządzać?
|
Ugotować i polać bułką tartą z masełkiem...
|
Ale trzeba gotować w wysokim naczyniu, tak, żeby główki wystawały, no i muszą być związane sznureczkiem.
|
Boże jak ja nienawidzę szparagów. Jak możecie je jeść? Co one mają takiego w sobie? A może to moja wina? Może źle je przyrządziłam raz i zraziłam się już na zawsze...
|
|
Jadłam w tym roku krem ze szparagów - wyszedł super i nie trzeba było wcale dużo dodatków - trochę przypraw, gęstej śmietany i natki pietruszki do udekorowania wystarczyło. :)
|
Muszę spróbować w końcu też dietetyczne danie, prawda.
|
ja gotuję i podaję z osobno przyrządzonym sosem śmietanowym - pycha
|
Najłatwiej ugotować i podać po prostu z bułką tartą. Mniam!
|
tak! gotowane najlepsze
|
To ja polecam szparagi otoczone szynką parmeńską i zgrillowane
|
Szparagi można podobnie przyrządzić jak fasolkę lub wypróbować ciekawe przepisy z połączeniem kaszy albo ryżu.
|
szparagi z kaszą? hm, nigdy nie próbowałam, a masz jakieś zdjęcie?
|
Ja uwielbiam zupę szparagową dodaję do niej kawałek sera pleśniowego.
Oto przepis: • 2 pęczki zielonych szparagów • 2 cebulki szalotki • 1 ząbek czosnku • 4 łyżki masła • 5 łyżek oliwy extra vergine • około 2 szklanki bulionu • 1 filiżanka płynnej śmietanki kremówki • pęczek świeżej bazylii • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej • 1/2 okrągłego sera camembert lub 1 filiżanka startego parmezanu • grzanki oraz zrumienione na patelni płatki migdałowe |
Nigdy nie jadłam, muszę kiedyś spróbować.
|
Ja bardzo lubię szparagi ale prawda jest taka że niestety nie potrafię ich przyrządzić mimo tego że co jakiś czas kuzynka przywozi mi piękne zielone szparagi, jedyne co mi z nich wychodzi to zupa krem:)
____________________ Drożyznę wykopano http://trendliving.pl zostało to co lubisz! |
Ja muszę przyznać że nie przepadam za szparagami, nigdy nie przyrządzała ich moja mama więc ja też nie umiem i nie robię tego, ale mój mąż uwielbia szparagi więc muszę się nauczyć ale nie wychodzi mi to
|
mój sprawdzony przepis to: ugotować [białe wcześniej obrać], jak się ugotują to zawijam je w szynkę lub boczek [do tego plaster wędzonego sera] i wrzucam na patelnię, aby mięso zrobiło się chrupiące :)
____________________ To nie farsa http://www.nomaxtrading.eu takie mamy ceny! |
Jeszcze nigdy nie jadłam szparagów. Jestem ciekawa, czy by mi zasmakowały.
|
Przygotowanie szparagów:
Szparagi należy najpierw umyć i osuszyć. Białe szparagi są bardziej włókniste niż zielone i muszą zostać obrane (oprócz główek). Szparagi obieramy obieraczką do szparagów, zwykłą obieraczką do warzyw lub ewentualnie małym ostrym nożykiem bez ząbków. Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką. Należy obrać je bardzo dokładnie, aby nie pozostały żadne włókna. Kolejno obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki. Mniej więcej należy odciąć około 1/3 szparagi od dołu. Przy świeżych szparagach wystarczy czasami odciąć ok. 2cm, przy starszych nawet do 5cm. |
Pyszny obiad do zrobienia w pół godziny. Szkoda tylko, że sezon na szparagi jest taki krótki, bo można by było jeść to częściej.
trudność: łatwe czas: 1-30 min Makaron ze szparagami i szynką - SKŁADNIKI: 1 szalotka pęczek zielonych, cienkich szparagów 100g szynki parmeńskiej łyżka oleju sól i pieprz 500g makaronu kokardki parmezan Makaron ze szparagami i szynką - PRZYGOTOWANIE: Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Jak cebula się zeszkli to dorzucamy szynkę pokrojoną w paseczki i obrane, pokrojone na kawałki szparagi. Całość mieszamy i smażymy przez ok 10 minut na niedużym ogniu. Dorzucamy ugotowany, odcedzony makaron, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy posypane startym parmezanem. |
szparagi w zalewie
składniki: 1 pęczek białych w miarę równej wielkości szparagów sól szczypta kwasku cytrynowego przyrządzanie: Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końcówki, cienko obrać. Ugotować na pół twardo na parze lub w lekko osolonej wodzie, tak aby czubki nie były w niej zanurzone (max. 10 minut). Wysoki słoik dokładnie wymyć, wstawić na 10 minut do piekarnika nagrznego do 100 stopni. Przygotować zalewę z wrzątku, szczypty soli oraz kwasku cytrynowego. Do słoika nakładać odsączone szparagi, wlać przygotowaną zalewę. Dokładnie zakręcić i pasteryzować ok. 20 minut w piekarniku w temperaturze 100 stopni. Po wyjęciu postawić do góry dnem do ostygnięcia. uwagi: Tak przygotowane szparagi można przechowywać kilka miesięcy. |
Sałatka ze szparagami, awokado i jajkiem w koszulce
Składniki, 2 porcje: 6 szparagów 1 awokado 4 młode cebulki wraz z dużym szczypiorem rukola, sałata, sałata lodowa 2 jajka ugotowane w koszulce (przepis poniżej) 2 łyżki tartego sera pecorino lub parmezanu (opcjonalnie) 4 łyżki oliwy extra vergine sok z cytryny sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz pieczywo Przygotowanie: Szparagi: opłukać i odłamać zdrewniałe białe końce (nie będą potrzebne). Łodygi włożyć do koszyczka do gotowania na parze i gotować przez 6 minut, przelać zimną wodą aby zakończyć proces gotowania szparagów. Pokroić wzdłuż na 2 części i w razie potrzeby w poprzek na mniejsze kawałki. Do salaterek włożyć sałatę lub rukolę, dodać obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny awokado. Dodać szparagi, pokrojoną cebulkę i szczypior, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą extra vergine wymieszaną z 1/2 łyżki soku z cytryny. Przygotować jajka w koszulkach. Do garnka wlać około 1 litra wody i zagotować dodając 1 - 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny (opcjonalnie) oraz szczyptę soli. Ustawić umiarkowany ogień. Do miseczki wbić jajko i delikatnie wylać je do gotującej się wody (wodę wcześniej zamieszać i utworzyć wir). Gotować przez około minutę, wyjąć łyżką cedzakową i ocenić czy całe białko jest już ścięte, żółtko natomiast ma pozostać płynne. Możemy gotować obydwa jajka jednocześnie, w jednym garnku. Na sałatce położyć jajko, doprawić solą, pieprzem i posypać tartym serem. W razie potrzeby polać dodatkową oliwą. Podawać z pieczywem, przed jedzeniem sałatkę można delikatnie przemieszać |
Sałatka z karczochów ze szparagami - składniki:
ugotowane karczochy - 10 sztuk zielone szparagi marynowane - 10 sztuk Sos sałatkowy grecki Knorr - 1 opakowanie cebula czerwona - 1 sztuka szynka serrano - 5 plastrów pomidorki koktajlowe - 0.5 opakowania ser feta - 0.5 opakowania oliwa z oliwek - 3 łyżki |
Dopiero niedawno zakochałam się w szparagach. Do tej pory jadłam je w formie gotowanej. Z chęcią urozmaiciłabym swoje dania. Czy szparagi można dodać do sałatki? Jeśli tak, to jakiej?
|
Uwielbiam szparagi pieczone (lub zrobione na grillu) owinięte szynką parmeńską - szynka robi się chrupiąca a szparagi mięciutkie.
|
zupa szparagowa
Składniki ilość porcji: 8 600 g białych szparagów 100 g masła 1 cebula, drobno posiekana 2 łyżki mąki 1,5 litra bulionu drobiowego 100 ml creme fraiche 1 szczypta chili w proszku Dodaj do listy zakupów Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon. Sposób przygotowania Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 40min. › Gotowe w: 50min. Obrać szparagi obieraczką do warzyw. Pokroić na kawałki długości 3 cm. W garnku stopić masło i podsmażyć cebulę na małym ogniu, aby zmiękła. Dodać szparagi i smażyć przez 5 minut. Posypać szparagi mąką, dobrze wymieszać i smażyć na małym ogniu. Dodać bulion drobiowy, dobrze wymieszać drewnianą łyżką i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ognień i gotować przez 30 minut. Zmiksować zupę w blenderze i przecedzić przez gęste sito. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać creme fraiche. Posypać chili w proszku i podawać. |
Szparagi z parmezanem i płatkami migdałów
Jako dodatek do dania lub samodzielna przekąska. Składniki, 4 porcje: pęczek zielonych szparagów 1 łyżka masła lub oliwy extra vergine 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki zrumienionych płatków migdałów Przygotowanie: Płatki migdałów lekko zrumienić (bez tłuszczu) na patelni. Szparagi umyć i odłamać ich zdrewniałe końce (same pękną w odpowiednim miejscu). Łodygi w najgrubszej części obrać obieraczką do warzyw. Zagotować wodę w naczyniu do gotowania na parze (jeśli nie mamy takiego naczynia możemy użyć zwykłego garnka z przykrywką i sitka) i ugotować szparagi na parze. Cienkie szparagi wystarczy gotować 2 minuty, grube 3 minuty (nie należy gotować dłużej bo staną się włókniste). Doprawić solą. Gorące szparagi wyłożyć na talerz, na wierzch położyć masło (lub skropić oliwą extra vergine), zetrzeć parmezan, posypać zrumienionymi płatkami migdałów. |
Makaron ryżowy ze szparagami i pieczonym łososiem 252
z młodą cebulką Składniki, 2 porcje: 200 g filetu łososia (najlepiej ze skórą) 8 zielonych szparagów 2 młode cebulki (białe części) 1 mały ząbek czosnku 100 g makaronu ryżowego (najlepiej szersze wstążki, ok. 2-3 mm) Marynata do łososia: 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka octu ryżowego (lub soku z cytryny) Przygotowanie: Łososia opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć ości, np. pesetą. Składniki marynaty wymieszać i wlać do naczynia żaroodpornego, następnie włożyć łososia (skórką do góry) i zostawić na około godzinę (można dłużej, nawet na noc w lodówce). Szparagi opłukać, odłamać i odrzucić zdrewniałe dolne części łodyg (same złamią się w odpowiednim miejscu). Do naczynia z łososiem (już po zamarynowaniu) dołożyć szparagi, pokrojoną w plasterki cebulkę i ząbek czosnku. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić naczynie z łososiem i szparagami i piec 17 minut. Po upieczeniu od razu zdjąć skórkę łącznie z szarobrązową częścią pomiędzy mięsem a skórką. Mięso rozdzielić widelcem na kilka części obtaczając je w powstałym sosie. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki. Makaron ryżowy moczyć przez 10 minut w zimniej wodzie, następnie wrzucić na wrzątek i gotować do miękkości (zwykle około 2 - 4 minuty). Odcedzić na sitku, przelać krótko pod bieżącą wodą i włożyć z powrotem do garnka. Dołożyć upieczonego łososia ze szparagami i cebulką, wymieszać, ewentualnie chwilę podgrzać. Podawać opcjonalnie skrapiając dodatkowo sosem sojowym. |
Kiedyś zrobiłam dla bliskich zupę szparagową, ale wyszła mdła i bez smaku. Chciałabym dać tym warzywom jeszcze jedną szansę, dlatego szukam sprawdzonego i smacznego przepisu - znacie taki?
|
tarta ze szparagami
Składniki na 4- 6 porcji: Ciasto: 150g mąki pszennej 120g masła jajko 1 łyżeczka soli Nadzienie: 500g zielonych szparagów zielona cebulka (dymka) 100g creme fraiche 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej pomidorki koktajlowe sól ziołowa, sól, pieprz Sposób przygotowania: Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30min. Szparagi umyć i odciąć końcówki. Szparagi przeciąć na pół. Gotować w osolonej wodzie przez 10 min. Dobrze odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj). Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Creme fraiche wymieszać z jajkami, mąką, solą ziołową i pieprzem. Formę na tarte (lub tortownicę) o średnicy 26- 28cm wysmarować margaryną. Ciasto wykleić we formie, wyklejając również wysoko brzegi. Ciasto posypać cebulką i ułożyć na niej szparagi. Kolejno rozłożyć pomidorki. Całość zalać śmietaną z jajkami. Piec w nagrzanym piekarniku około 40min., na złoty kolor, w temperaturze 180°C. |
Tarta ze szparagami brzmi świetnie. Akurat szukałam przepisu na ciekawą, wytrawną tartę i znalazłam. Dziękuję za przepis, na pewno go wykorzystam.
|
Zapiekany omlet ze szparagami
Składniki, 2-3 porcje: 6 szparagów (mogą być białe i zielone) 4 jajka 2 łyżki śmietanki kremowej 30% lub 18% 1 łyżka tartego sera (parmezan, grana padano, gruyere, cheddar) 1 łyżka posiekanych ziół i natki pietruszki (może być bazylia, tymianek) sól i pieprz masło opcjonalnie: 3 plasterki szynki (gotowanej, suszonej) Przygotowanie: Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, odłamać i odrzucić zdrewniałe twarde końce. Pokroić na około 3 - 4 cm kawałki. Zblanszować - zanurzyć na minutę we wrzątku (np. w sitku) i opłukać pod zimną wodą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Nieduże i niewysokie naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dnie naczynia ułożyć zblanszowane szparagi i kawałki szynki jeśli używamy. Do miski wbić jajka, dodać śmietankę, ser, zioła, doprawić solą i pieprzem, zmiksować mikserem do połączenia się składników lub roztrzepać rózgą. Masę wylać na szparagi, na wierzchu położyć wiórki z masła (w sumie około 1 łyżka). Wstawić do piekarnika i piec przez około 15-17 minut lub do ścięcia się masy |
Uwielbiam omlety, takiego ze szparagami jeszcze nie próbowałam. Chyba mam inspirację na jutrzejsze śniadanie, muszę tylko dorwać świeże szparagi w pobliskim markecie.
|
sałatka ze szparagami i jajkiem
Składniki, 2 porcje: 1 pęczek zielonych szparagów 1 - 2 łyki oliwy z oliwek do smażenia 2 jajka ugotowane na twardo (6 minut) 2 garście rukoli lub sałaty 50 g tartego parmezanu 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki (i/lub szczypiorku) Winegret szalotkowy: 1 mała cebulka szalotka, drobno posiekana sól morska i świeżo zmielony pieprz 2 łyżki czerwonego octu winnego 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Przygotować winegret szalotkowy: drobno posiekaną cebulkę posypać solą i pieprzem. Po kilku minutach wymieszać z czerwonym octem winnym, odstawić na 30 minut. Połączyć z oliwą z oliwek extra virgin. Szparagi umyć, odciąć białe i stwardniałe końcówki, obrać do połowy długości. Posypać solą oraz wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować raz przewracając po 3 - 4 minuty z każdej strony, aż będą zbrązowiałe, miękkie, ale jeszcze dość chrupiące. W międzyczasie ugotować jajka na twardo. Szparagi ułożyć na rukoli lub sałacie, posypać tartym parmezanem, polać oliwą z oliwek extra virgin, posypać drobno posiekanym jajkiem oraz natką i/lub szczypiorkiem. Przed samym podaniem polać winegretem z szalotkami, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą Podawać z pieczywem. |
Sałatka z karczochów ze szparagami i serem halloumi
15 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl Sałatka z karczochów ze szparagami i serem halloumi - składniki: ugotowane karczochy - 300 gramów Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 opakowanie grillowana papryka - 1 sztuka czerwona cebula - 1 sztuka zielone szparagi marynowane - 100 gramów czarne oliwki - 10 sztuk ser halloumi - 50 gramów świeża kolendra - 1 pęczek oliwa z oliwek - 3 łyżki zalewa z karczochów - 4 łyżki |
zapiekanka ze szparagami
Składniki na 4 porcje: 500g szparagów 500g ziemniaków 4 pomidory 100g szynki parmeńskiej pokrojonej w cienkie plasterki 1 łyżka posiekanej bazylii 30g masła 1 kopiata łyżka mąki 250ml wody ze szparagów 125ml płynnej, słodkiej śmietany 30% 50g parmezanu 2 żółtka cukier gałka muszkatołowa trochę soku z cytryny sól, pieprz margaryna do posmarowania formy Sposób przygotowania: Szparagi umyć, obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować w osolonej wodzie około 15 min. Po ugotowaniu wyciągnąć szparagi z wody. Wody nie wylewać! (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj). Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać. Pokroić w plasterki. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona. W plasterki szynki pozawijać po 2 szparagi. Przygotować sos. Masło rozpuścić. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Chwilę podsmażyć. Ciągle mieszając dodać 250ml wody ze szparagów. Dodać śmietanę i zagotować. Gotować dalej na małym ogniu około 5 min ciągle mieszając. Dodać cukier, sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Trochę ostudzić. Dodać parmezan i żółtka. Wymieszać i już nie gotować. Naczynie żaroodporne posmarować margaryną. Ziemniaki wymieszać z pomidorami i bazylią. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Kolejno wyłożyć szparagi i całość polać sosem. |
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI - składniki:
szparagi w słoiku pieczarki marynowane groszek drobny makaron majonez sól pieprz SAŁATKA ZE SZPARAGAMI - sposób przygotowania: Składniki pokroić, doprawić do smaku i wymieszać z majonezem. |
zupa szparagowa z groszkiem
Uroda : Moda : Życie gwiazd : Zdrowie : Dieta : Fitness : Przepisy : Porady Wiesz Jak : Forum Medyczne : Placówki : We Dwoje : Video Polecamy Przekąski Przetwory Sałatki Zupy Dania główne Desery Napoje Kuchnie świata Gwiazdy gotują Słownik kulinarny Porady Książki kucharskie Przepisy Gotujmy.pl Polki.plPrzepisyZupy Artykuł Tweet Pin It Zupa szparagowa z groszkiem cukrowym - przepis zupa szparagi Klarowna, doprawiona odrobiną soku z cytryny lekka zupa Zupa szparagowa z groszkiem cukrowym fot. A. Rogalski Przygotowanie: ok. 45 min Porcja: ok. 90 kcal Przepis na 4 porcje: - pęczek białych szparagów - 1/2 pęczka zielonych szparagów - młoda włoszczyzna - 20 dag groszku cukrowego (najlepiej świeżego, ale może być też mrożony) - 4 skrzydełka kurczaka - sok z 1/3 cytryny - listek laurowy - 4–5 ziaren ziela angielskiego - sól - świeżo zmielony czarny pieprz Sposób wykonania: 1. Skrzydełka opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 1,5 litra zimnej wody. Gotuj na wolnym ogniu kilka minut, po czym zdejmij łyżką powstałe szumowiny. 2. Białe szparagi umyj, cienko obierz, nie wyrzucaj obierek. Odetnij i odłóż na bok główki. Włoszczyznę obierz, włóż razem z obierkami z białych szparagów do wywaru mięsnego. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu 30 min. 3. Tak przygotowany wywar przecedź przez sito. Włóż do zupy pokrojone białe i zielone szparagi bez główek. Groszek cukrowy opłucz na sicie, oczyść i wrzuć do zupy. Gotuj ok. 10 minut, aż szparagi będą miękkie, po czym włóż do zupy odłożone główki z białych i zielonych szparagów. Gotuj jeszcze 2–3 minuty. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Marchewkę z włoszczyzny pokrój w paski i włóż do zupy. Gotową zupę rozlej na talerze i podawaj. |
Tyle przepisów na szparagi, a ja jeszcze nigdy ich nie przyrządzałam. Jak zacznie się sezon to je wypróbuje. Napiszcie, na co zwracać uwagę przy zakupie?
|
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 00:23. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.