![]() |
Wiosenne zupy
Podajcie przepisy na wiosenne zupki. Szybkie, kolorowe, pachnące, jak wiosna :)
|
Jarzynowa - w dodatku dietetyczna króluje:)
Mój przepis: Młode warzywka:) 4 marchewki 2 pietruszki mały seler 1/2 kalafiora Mały brokuł Kostka warzywna bulionowa Natka pietruszki sól pieprz Warzywa obrać, umyć. Marchewki, pietruszkę, selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kalafiora i brokuła podzielić na mniejsze kawałeczki. Do wrzącej wody z kostką warzywną wrzucić wszystkie warzywa. Gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Pyszota;) |
Składniki na zupę ogórkową
(porcja dla 4 osób): - 4-5 ogórków kiszonych - 3-4 łyżki śmietany (nie może być prosto z lodówki) - dwa żeberka lub 3 skrzydełka - kostka rosołowa - włoszczyzna - 4-5 ziemniaków - listek laurowy - 2-3 ziarenka ziela angielskiego - sól, pieprz do smaku __________________________________ kangas |
Blee.. nie wiem jak w ogóle można się najeść zupą.
|
Widziałam, że już w Biedronce pojawiły się szparagi, więc sądzę, że zaniedługo zrobię moją ulubioną zupę krem szparagową z dodatkiem szynki parmeńskiej.
|
Ja z kolei polecam świetny przepis na zupę wiosenną z zielonego ogórka i serków topionych, zupa jest kremowa i smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno jako chłodnik z groszkiem ptysiowym albo grzankami
____________________ Ni dodać ni ująć http://mebledag.pl/oswietlenie/ ciekawa oferta- zapraszamy! |
Zupa krem z groszku
Składniki, 2 porcje: • 35 g masła • 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę • 225 g wyłuskanego zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) • 75 ml wody • 300 - 350 ml mleka • sól i pieprz • 1 łyżeczka przyprawy chilli (lub do smaku) • 2 łyżeczki sosu tabasco (lub do smaku) • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie) |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami
Składniki, 2 - 4 porcje: • Warzywa: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek pora, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 350 g ziemniaków, 450 g różyczek kalafiora (mrożonego poza sezonem), 3 gałązki natki pietruszki • Przyprawy: 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczka kurkumy w proszku, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (można kupić w aptece lub na działach z przyprawami), opcjonalnie - kilka nitek szafranu • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju lub oliwy • około 300 g mielonego mięsa drobiowego (użyłam 1 podwójną pierś kurczaka, zmieloną w maszynce do mięsa) • natka pietruszki do posypania po wierzchu lub świeża kolendra |
wiosenna zupa kojarzy mi się z młodą botwinką :) zawsze poluję pod koniec kwietnia na to warzywko, do tego buraczek na nadanie buraczanego smaku, marchewka i gotowe. polecam z młodej botwinki zupkę bardzo
____________________ To nie fałsz czy prowokacja olympus e-m10 u nas optymalne ceny! |
Wiosenna zupka najlepsza z nowalijek, uwielbiam taką zupkę , bo jest wyśmienita w ciepłe wiosenne dni , uwielbiam tą zupkę i zawsze zajadam ją ze smakiem, jest przepyszna":) ale narobiłam sobie smaku:)
____________________ No i co? ? wejdź na tą stronę http://swiatgeologii.bloog.pl oferta Cię powali! |
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 16:42. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.