![]() |
zdrowe śniadanie
Kanapka z polędwicą z indyka, papryką i pomidorem
Kanapka z polędwicą z indyka, papryką i pomidoremSkładniki: bułka pełnoziarnista z pestkami dyni polędwica z indyka- duży plaster papryka czerwona lub żółta pomidor -2 koktajlowe lub 2 średnie plastry pomidora czerwonego sałata do woli |
Omlet z musli
omlet z musliSkładniki: jajka kurze – 2 sztuki mąka (najlepiej pełnoziarnista) – 2 łyżki musli – 3 łyżki szczypta soli szczypta proszku do pieczenia ulubiony dżem i owoce masło – 1 łyżeczka Przygotowanie: Białka jajek ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę, dodajemy żółtka. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy musli. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy ciasto. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Omlet podajemy posmarowany dżemem i z owocami. |
Ja na śniadanie nie dałabym rady zjeść omleta.
|
owsianka
Składniki: 150 g płatków owsianych, 250 ml mleka 0,5%, 1 łyżka waniliowego białka serwatkowego, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka siemienia lnianego, szczypta cynamonu. Sposób przygotowania Wsyp płatki do małego garnka i zalej je mlekiem. Gotuj na dużym ogniu 5-8 minut. Odstaw i wymieszaj z białkiem serwatkowym i syropem. Przelej do miski, posyp siemieniem lnianym i cynamonem. Korzyści dla Ciebie Przewidujesz długi i ciężki dzień? To śniadanie jest dla Ciebie. Ma wprawdzie nieco kalorii (szczerze mówiąc, od cholery), ale za to utrzyma Cię na nogach bardzo, bardzo długo. |
Jajko sadzone smażone w sosie pomidorowym - bardzo proste i szybkie śniadanie, które jest naprawdę sycące.
|
Ale już nie takie zdrowe, bo smażone :)
|
Omlet z warzywami!
|
Ratunkowa frittata
Składniki: 2 jajka, 1/2 ugotowanego buraka, 1 mały filet wędzonej makreli, 45 g koziego sera, 1 łyżeczka oleju lub masła klarowanego. Sposób przygotowania Czasem się przydarza taki bolesny poranek, ale i jego, drania, trzeba przetrzymać. Oto ratunkowy przepis: do miski wbij cicho jajka i cicho wymieszaj z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej cicho tłuszcz i wrzuć cicho małe kawałki buraka. Smaż cicho 1 minutę, wlej jajka, dodaj na górę kawałki makreli (bez skóry) i pokruszony kozi ser. Cichutko podsmażaj 3 minuty na małym ogniu, przenieś patelnię do piekarnika, nastaw funkcję grill i zapiekaj od góry jeszcze przez 3-4 minuty. Przełóż na talerz i cicho zjedz. |
jajecznica na mleku
Składniki: 3 jajka łyżka masła 2 grube plastry żółtego sera 1/5 szklanki mleka szczypiorek (wedle uznania) sól, pieprz Jajka rozbijamy do miseczki. Mleko spieniamy, dodajemy do jajek. Solimy, pieprzymy i wszystko razem mieszamy. Smażymy na masełku z żółtym serem pokrojonym w kostkę. Smażymy na wolnym ogniu, by ser zdążył się rozpuścić. Podajemy posypaną szczypiorkiem. Smacznego! |
Moje najlepsze i najzdrowsze śniadanie? Kefir plus suszone owoce ! Uwielbiam.Po pierwsze :czuję się po tym nasycona oraz pełna energii
Po drugie: mam świadomość,ze zapewnia to organizmowi bardzo wiele dobrych składników oraz nie szkodzi. Swoją drogą to czy kupujecie jedzenie w sklepach eko? Sama zaczęłam jakiś czas temu.Wcale nie jest to drogie, obecnie produkty takie zamówi się w dobrych cenach przez internet: http://www.smakiziemi.eu/17-bio-zywnosc Ewentualnie można poszperać jeszcze w sklepach stacjonarnych . |
Serek a la tzatziki
serek ziarnisty wiejski z 1/2 ogórka startego na tarce, 1/2 ogórka pokrojonego w plasterki, łyżką oliwy, kilkoma oliwkami pokrojonymi w plasterki, 2 łyżkami zarodków pszennych, doprawiony do smaku solą, pieprzem ziołowym i ziołami + 2 wafle ryżowe Koktajl cytrusowy 1/2 pomarańczy, 1/2 grejpfruta, 2 mandarynki zmiksowane z jogurtem naturalnym (200 g) i łyżeczką miodu + grahamka z 2 plasterkami sera żółtego (albo polędwicy) i liściem sałaty Kanapka z pastą jajeczną 2 listki żytniego pieczywa chrupkiego z pastą: jajko na twardo, 10 dag półtłustego twarogu, dymka ze szczypiorkiem, sól i mielona papryka; 1/2 pomidora, sok pomarańczowy Grzanki z twarogiem kozim 2 kromki pieczywa razowego zapieczone w opiekaczu z 2 łyżkami miękkiego sera koziego, podane z sałatą skropioną sosem winegret, przybrane kilkoma winogronami, szklanka soku warzywnego |
Całkiem dobre te przepisy ten ostatni mi się bardzo podoba - chociaż mam tutaj takie pytanie czy ktoś już próbował ten przepis bo zapowiada się smacznie : )) ja to akurat po prostu na śniadanie zazwyczaj robię jakąś jajecznicę lub jeśli chleb jest jakiś czerstwy to robimy sobie grzanki i nie jest tak źle.
|
Ostatnimi czasy robię bardzo owocowe śniadania, często oparte na różnych placuszkach. Są zdrowe i sycące - idealne na rozpoczęcie dnia.
|
musli z owocami
SKŁADNIKI : na cztery pucharki 400 ml jogurtu greckiego Pilos 250 g jeżyn lub (malin,porzeczek,borówek ) kilka łyżek musli 2 łyżki płynnego miodu PRZYGOTOWANIE : Jogurt dokładnie mieszamy z płynnym miodem.Owoce myjemy i suszymy na sitku.Do wysokich pucharków wsypujemy po łyżce musli,na to dwie łyżki jogurtu,kilka owoców,znowu musli,jogurt i owoce aż do wyczerpania składników.Dekorujemy deserki pozostałymi owocami i gotowe.Te pyszny i prosty deserek schładzamy w lodówce,podajemy zimny. Smacznego :) |
Taki musli można urozmaicić o popularne ostatnimi czasy nasiona chia ;).
|
Jajecznica z kiełkami i szczypiorkiem
Śniadanie w niedzielę kojarzy mi się z jajecznicą lub duszoną cebulą - potrawy te robił tradycyjnie tata. Budziły mnie wtedy miłe dla nosa zapachy i choć ruszyć się z łóżka w niedzielny poranek było ciężko, to jednak robiłam to, by zjeść coś smacznego i po prostu posiedzieć przy wspólnym posiłku. Do dziś lubię w niedzielę (w sobotę też) zjeść taki ciepły posiłek z rana, w ciągu tygodnia jednak czasu brak na takie poranne gotowanie. Składniki: - 4 jajka - 4 łyżki posiekanego szczypiorku - 3 łyżki prażonej cebulki - niewielka garść kiełków rzodkiewki - olej - przyprawy (sól, pieprz, odrobina suszonego koperku) Jajka wbijamy do miseczki. Na patelni rozgrzewamy olej, na niedużym ogniu. Wlewamy na patelnię jajka, posypujemy cebulką, kiełkami, przyprawami i szczypiorkiem. Nie zwiększając ognia delikatnie wszystko mieszamy. Ja najbardziej lubię gdy najpierw zetną się białka, a dopiero później żółtka, więc mieszam wszystko omijając delikatnie żółtka i dopiero pod koniec smażenia je rozwalam. Patelnię z jajkami trzymamy na ogniu dopóki nie uzyskamy odpowiedniego dla nas poziomu ścięcia się jajek. Ja lubię gdy nie wszystko jest idealnie ścięte. Jajecznicę przekładamy na talerze i zajadamy zagryzając chlebkiem. |
Kasza jaglana z gruszką, białym serem i żurawiną
kasza jaglana z białym serem i żurawnąSkładniki: kasza jaglana – 3 pełne łyżki gruszka – sztuka średnia ser twarogowy chudy- 50g (2 plastry) żurawina suszona- pełna łyżka masło – płaska łyżeczka szczypta soli cynamon lub mieszanka przypraw do jabłecznika (cynamon, skórka cytrynowa, goździki, imbir) starty imbir – na czubek noża – niekoniecznie łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Kaszę wysypać na sitko, przepłukać zimną wodą i wrzucić do małej ilości gotującej się wody. Dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu około 10 minut. Gruszkę pokroić w kostkę. Odłożyć kilka cząstek do dekoracji i skropić sokiem z cytryny by gruszka nie ściemniała. Pozostałe cząstki gruszki przełożyć do drugiego garnka i razem z żurawiną poddusić w małej ilości wody (około 3-4 łyżek). Po 10 minutach gotowania kaszy, przełożyć kaszę do garnka z gruszką i żurawiną. Dodać przyprawy, imbir, masło i gotować jeszcze przez 2 minuty cały czas mieszając. Gdy kasza zmięknie, przykryć garnek pokrywką i pozostawić do całkowitego wchłonięcia wody przez ziarenka kaszy. Kaszę z owocami przełożyć do miseczki dokładając rozdrobniony ser twarogowy – wymieszany z całością wygląda mniej apetycznie. Na wierzchu dania ułożyć wcześniej odłożone cząstki gruszki. |
Na śniadanie to chyba najlepiej zjeść coś lekkiego no nie wiem jakieś płatki czy po prostu jakaś dobra jajecznica. Jest to chyba najlepszy sposób, żeby dostarczyć odpowiedniej ilości kcal swojemu organizmowi naszemu : ) Czasem jak już jestem mega głodna to jem rano omleta hihi
|
Omleta nawet jesz to już całkiem miazga jak tak sobie lubisz omleta wcisnąć : ) jeśli chodzi o mnie to sprawa wygląda w taki sposób, że ja na śniadnie po prostu sobie zjadam jakieś takie płatki śniadaniowe i kanapeczki sobie robię po prostu jakieś takie właśnie z serem i szyneczką.
|
Muffiny jajeczne z jarmużem i cukinią
Składniki, 4 muffiny: • 2 liście jarmużu (lub garść już poszatkowanego) • 2 jajka • 1/3 cukinii • 40 g sera koziego (użyłam pleśniowego w roladce) • 1/2 ząbka czosnku, startego • 1 łyżka posiekanego szczypiorku • sól i pieprz • 1 pomidor rzymski Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jarmuż umyć, odciąć liście od twardych łodyżek pośrodku. Liście wrzucić na wrzątek i zblanszować (trzymać we wrzątku przez ok 3 minuty), odcedzić i posiekać na desce. Cukinię oraz ser kozi zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce roztrzepać jajka, dodać jarmuż, cukinię, ser kozi, drobno starty czosnek i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać widelcem. Cztery kokilki (lub cztery wgłębienia w formie do muffinów) wysmarować oliwą lub roztopionym masłem, napełnić masą, na wierzchu położyć plasterek pomidora, doprawić solą i pieprzem, skropić i oliwą i piec przez 15 minut. |
Naleśniki gryczane z dodatkami
Składniki: • 200 g kaszy gryczanej niepalonej lub mąki gryczanej • szczypta soli morskiej • 1 małe jajko • 1/2 łyżki oleju (użyłam kokosowego, ale może być dowolny lub masło) • ok. 3 szklanek wody Propozycje dodatków: • jajko, szynka, ser (w plasterkach lub tarty), szczypiorek, suszone pomidory • salami, rolada kozia pleśniowa, czerwona papryka, rukola • wędzony łosoś, tarta mozzarella, koperek • blanszowany szpinak, ser pleśniowy Przygotowanie: Naleśniki: Kaszę zmielić na proszek (mąkę) w młynku do kawy lub młynku do zbóż. Mąkę wsypać do miski, zrobić w niej dołek, dodać sól, jajko i roztopiony tłuszcz. Mieszać łyżką jajko z mąką stopniowo zagarniając coraz więcej mąki i dolewając wodę. Ciasto można zmiksować mikserem. Ma być gładkie, bez grudek mąki i dość płynne (ma swobodnie rozprowadzać się po patelni, czyli konsystencja podobna do mleka skondensowanego, w razie potrzeby dodać więcej wody. Ciasto najlepiej zostawić na ok. 15-30 minut, ale można też smażyć naleśniki od razu. Naleśniki smażyć na rozgrzanej większej patelni naleśnikowej smarując powierzchnię odrobiną oleju. Z każdej strony smażyć po ok. 20 sekund. Naleśniki mają być miękkie, będą dosmażane jeszcze później, z nadzieniem. Smażenie z dodatkami: Z jajkiem: naleśnika położyć na patelni i ustawić średni gaz. Na środek wbić jajko i smażyć przez około 1-2 minuty, następnie obłożyć jajko kawałkami szynki, dodać ser. Gdy białko będzie już w ponad połowie ścięte a spód naleśnika lekko zrumieniony, założyć brzegi naleśnika do środka i przytrzymać łopatką. Smażyć jeszcze przez ok. 1-2 minuty aż całe białko będzie ścięte. Posypać szczypiorkiem, posiekanymi suszonymi pomidorami, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Bez jajka: naleśnika położyć na patelni i chwilę podgrzać, położyć plasterki wędliny oraz sera. Po chwili smażenia, gdy ser zacznie się roztapiać, złożyć brzegi naleśnika do środka, docisnąć łopatką i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć na talerz, posypać pokrojoną papryką i rukolą, doprawić solą i pieprzem |
Ale przepis długi aż mi się tego nie chcę czytać ; )) możesz to wszystko jakoś tak streścić, żeby to bbyło właśnie szybciej ; )) i pytanko czy nie masz jakiegoś takiego po prostu krótszego przepisu ? Ten co podałeś trochę jest długi i zdecydownaie za długi niestety przecież hihi Na zdrowe śniadanie robię zdrową jajecznicę.
|
Zimowa frittata z cieciorką i jarmużem
Składniki na 2-4 osoby: 4-6 jajek od szczęśliwej kury 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki jarmuż, brokuł lub brukselka 2 cm kłącza imbiru szczypta curry 1 ząbek czosnku olej rzepakowy tłoczony na zimno lub inny dowolny szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie) szczypta utartego w dłoni majeranku sól morska lub himalajska do smaku pomidorki koktajlowe (opcjonalnie) świeży tymianek (opcjonalnie) Przygotowanie: Ugotowaną cieciorkę zamarynuj kilka minut z utartym imbirem, czosnkiem wraz ze szczyptą curry i oleju rzepakowego. Odstaw w miseczce. Jarmuż porozrywaj na drobne listki, usuń stwardniałe części i zalej wrzątkiem na kilka minut. Następnie przelej na sitku zimną wodą. Jajka wymieszaj dodając szczyptę kminu i utartego majeranku, Dopraw solą. Rozgrzej piekarnik do temp. 180. stopni. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i delikatnie obsmaż cieciorkę, dodaj jarmuż i po chwili wlej ubite jajka. Dodaj kilka pomidorków koktajlowych i zapiekaj przez ok. 10 minut lub troszkę dłużej. Zależnie od tego jaką pragniesz uzyskać konsystencję jajek. Na zdrowie! |
Zupa krem z dyni na ostro
Składniki: 1 kg dyni 1 l bulionu (może być z kostki) 1 ząbek czosnku 10 kropli sosu Tabasco po 2 łyżki pestek dyni i słonecznika natka pietruszki sól, biały pieprz, pieprz kajeński Sposób wykonania: Dynię obrać, oczyścić z pestek i włókien, miąższ zetrzeć na grubej tarce. Bulion zagotować, dodać do niego dynię i przyprawy, wymieszać i gotować na wolnym ogniu około godzinę. Zmiksować na jednolity krem. Jeżeli będzie taka potrzeba doprawić ponownie. Zupę nalewać do talerzy lub miseczek. Każdą porcję posypać ziarnami dyni i słonecznika, udekorować gałązką natki pietruszki. Można ozdobić kleksem gęstej śmietany. |
Dietetyczne śniadanie: pasta kanapkowa - brokułowa
Potrzebujesz: (śniadanie dla 2 osób, około 4-6 kromek) pół brokuła 2 jaja ugotowane na twardo 1 czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku do smaku ewentualnie sól, pieprz, jeśli ktoś chce może dodać łyżeczkę majonezu Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli i cukru. Gotujemy 5 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Przekładamy na deskę i siekamy nożem na drobne kawałki. Mieszamy z posiekanymi jajkami i jogurtem. Doprawiamy czosnkiem i ewentualnie solą i pieprzem (ja nie dałam nic poza czosnkiem, nie widziałam takiej potrzeby). Smacznego!! |
Muffiny jajeczne z jarmużem i cukinią
Składniki, 4 muffiny: • 2 liście jarmużu (lub garść już poszatkowanego) • 2 jajka • 1/3 cukinii • 40 g sera koziego (użyłam pleśniowego w roladce) • 1/2 ząbka czosnku, startego • 1 łyżka posiekanego szczypiorku • sól i pieprz • 1 pomidor rzymski Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jarmuż umyć, odciąć liście od twardych łodyżek pośrodku. Liście wrzucić na wrzątek i zblanszować (trzymać we wrzątku przez ok 3 minuty), odcedzić i posiekać na desce. Cukinię oraz ser kozi zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce roztrzepać jajka, dodać jarmuż, cukinię, ser kozi, drobno starty czosnek i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać widelcem. Cztery kokilki (lub cztery wgłębienia w formie do muffinów) wysmarować oliwą lub roztopionym masłem, napełnić masą, na wierzchu położyć plasterek pomidora, doprawić solą i pieprzem, skropić i oliwą i piec przez 15 minut |
królewskie śniadanie
Składniki na porcję: Granola jagodowa - 5 łyżek Jogurt naturalny - 4 łyżki Świeże owoce - u mnie 1/2 banana, kilka truskawek i garść jagód Sposób przygotowania: Na spód naczynia wsyp 2 łyżki granoli, zalej to łyżką jogurtu. Kolejna warstwa to posiekana w kostkę część banana, truskawek i jagód oraz łyżka granoli. Polej to 2 łyżkami jogurtu, rozrzuć kolejną część owoców i łyżkę granoli. Podobnie postąp z ostatnią warstwą ;) |
Koktajl owocowo warzywny
- 1 szklanka chłodnego mleka - 1 duża garść świeżego szpinaku - 1 dojrzały banan - 1 szklanka świeżych truskawek Wszystkie owoce i warzywa dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie wkładamy do miski i blendujemy. |
Wszystko świetnie, tylko rano zawsze mam tak mało czasu, że przygotowanie takiego śniadania to wyzwanie! zostaje mi kawa, szybka kanapka, czasem jogurt i jakiś owoc... o odpalaniu blendera albo piekarnika bladym świtem już nie wspomnę :) jak mam dużo czasu, to robię sobie owsiankę, jajecznicę albo tosty - ale to tylko w wolne dni.
|
To ja proponuję na przykład chleb żytni na zakwasie, do tego prawdziwe masełko (żadne sztuczne margaryny!), do tego na patelnię wrzucić parę plasterków chudego boczku wędzonego i na to 2-3 jajka sadzone, tak żeby żółtka lekko się śćięły bo wtedy nie tracą cennych witamin i minerałów.
|
jajko na miękko, albo i dwa + papryka surowa posypana przyprawami. DO tego podaję sałatkę zrobioną z sałaty, kukurydzy, pomidora, ogórka i zależy co mam w lodówce, ale może być feta, cammembert, dodaję czasem też przyprażonego słonecznika. i tyle. pycha. :D
|
Dla mnie najzdrowiej to jest zjeść jajecznicę z pomidorami. Do tego sałatka z tuńczykiem i sałatą. Odrobina oliwy do wszystkiego i jest pycha! Można się spokojnie najeść. Zdrowo i smacznie. Rano jeszcze przed śniadaniem wypijam szklankę ciepłej wody z cytryną.
|
Naprawdę zdrowe śniadanie powinno się opierać na białku- jogurty , płatki z mlekiem. Dobre jest też chrupkie pieczywo z serem żółtym i na przykład z pomidorem , ogorkiem. Nie ma sensu bawić się codziennie w jajecznicę- gora raz w tygodniu , bo tłusta , i herbatka.
|
Jajecznica jest tłusta? A to od kiedy jeśli mogę wiedzieć?
|
Do zdrowego śniadanka obowiązkowo herbata np z http://www.konesso.pl/pol_m_Herbata-...soria-492.html Ja ostatnio piję czerwoną i zielona ;) Wierzę, że maja zbawienny wpływ na mój metabolizm ;) Niedługo mam zamiar spróbować białej herbaty, czy ktoś z was już ją pił?
|
koktajl
Składniki Składniki: Część truskawkowo- morelowa: 250 g truskawek 1 nektarynka ½ łyżki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny(niekoniecznie) Część bananowo- ananasowa: 1 średni banan 100 g ananasa jeśli świeży to bez skórki 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny Wszystko wymieszać i gotowe! |
Polecam sałatkę z białego sera białego, pomidorów malinowych i świeżej bazylii, do tego trochę soli i olej lniany, ja zwykle jem do tego kromkę wiejskiego chleba z masłem... palce lizać :)
|
No u mnie też jest całkiem dobry przepis na jakieś to śniadanie ale bardzo często lubię no wiecie zjeść w jakiejś knajpie. Bo nie lubię jakoś tak samemu robić bo czasem mi wychodzi na śniadanie taki nawet to spory zakalec z omleta lub rano potrafię sobie coś przypalić.
|
Mam dzisiaj bardzo zdrowe i pyszne śniadanie - gryczane placuszki z domowym dżemem.
|
Ja na śniadanie jem owsiankę - nie gotowaną, tylko namaczam na noc płatki owsiane w wodzie. Rano dodaję owoce, zalewam jogurtem albo mlekiem, a czasami nawet jem tylko takie na wodzie. Daje kopa na cały dzień, ale nie napycha, więc dla mnie to jest idealne śniadanie.
|
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 03:16. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.