kobiety.net.pl   
Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  


Wróć   Klub
Nazwa użytkownika
Hasło
Zarejestruj się FAQ Blogi Galerie Użytkownicy Kalendarz Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Pakowanie próżniowe - co warto wiedzieć o hermetycznym pakowaniu?
11-23-2020 08:48 PM

Zachowanie świeżości oraz smaku produktów - to ze względu na te dwa priorytety wybieramy produkty takie jak pojemniki próżniowe marki SeeYoo, które pakowane są próżniowo, lub które sami możemy tak zapakować. Odpowiednie warunki, które eliminują dopływ tlenu sprawiają, iż jedzenie hermetycznie zapakowane jest nawet kilkakrotnie razy dłużej świeże, zachowuje pełnię wartości odżywczych i smakowych. Co jeszcze warto wiedzieć o próżniowym pakowaniu jedzenia?

Zalety pakowania hermetycznego

Pakować próżniowo żywność można na co najmniej dwa sposoby- albo ogrzewając je za pomocą zgrzewarki w specjalnych woreczkach albo wkładając jedzenie do pojemników i za pomocą pompki odpompowując z nich powietrze. Bo o to właśnie chodzi w próżni- próżnia to środowisko pozbawione dostępu tlenu, a jeśli nie ma tlenu, nie ma obaw o rozwój bakterii, pleśni czy grzybów, dla których warunki beztlenowe są niekorzystne. Próżnia nie pozwala także na zawilgocenie ani na wysuszenie się potraw, dzięki czemu te są jeszcze dłużej soczyste lub chrupiące, w zależności od ich charakteru.

Pakowanie i przechowywanie próżniowe produktów powinny włączyć w swój nawyk ci, którzy mają problem z nieodpowiednim robieniem zakupów i przechowywaniem jedzenia, a w rezultacie marnują owo jedzenie, nawet je wyrzucając. Pakowanie hermetyczne pozwala zachować świeżość jedzenia nawet do 5 razy dłużej niż w przypadku, gdy żywność przechowujemy tradycyjne- np. w garnku w lodówce.

Przechowywać hermetycznie możemy każdy rodzaj żywności- tak płynnej jak i w formie stałej- zupy, produkty mleczne, sery, gotowe potrawy, sosy, mięso, drób, ryby, jajka, warzywa, owoce, makarony, kawę, herbatę, etc.
Dzięki pakowaniu próżniowemu możemy przechowywać obok siebie w lodówce wiele produktów czy potraw, które mają silne aromaty- normalnie te zapachy silnie by się przenikały, mogłyby być nawet drażniące. Przechowywanie jedzenia w próżni zapobiega rozprzestrzenianiu się zapachów po całej lodówce.

Jak pakowanie próżniowe wpływa na żywność?

Głównym zadaniem opakowań próżniowych jest ochrona żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, które mogą negatywnie wpływać na trwałość, smak oraz właściwości odżywcze produktów. Produkty i potrawy psują się, gdy mają styczność z powietrzem, w którym może znajdować się sporo wilgoci jak, i które stanowi środowisko do rozwoju wielu mikroorganizmów. Pakowanie próżniowe zapobiega oddziaływaniu tlenu na jedzenie- do takiego pakowania można wykorzystać pojemniki z plastiku lub szkła, a także specjalną folię. Zawsze należy zweryfikować, czy te opakowania posiadają odpowiednie atesty pozwalające im na styczność z jedzeniem i czy same w sobie nie zawierają szkodliwych dodatków.

Pakowanie próżniowe jest szczególnie wskazane w przypadku mięs, serów czy bakalii, które jak wiemy zawierają w sobie tłuszcze- tłuszcze bez dostępu tlenu będą utleniały się (jełczały) znacznie wolniej, a jedzenie będzie dużo dłużej świeże. By uniknąć wszelkich grudek i zbrylania się produktów sypkich jak cukier, ryż, kasze czy makarony, także warto je przechowywać próżniowo i chronić przed zawilgoceniem. Dzięki hermetycznym opakowaniom zachowują świeżość dwukrotnie dłużej i mogą być przechowywane w mniejszych, wygodnych porcjach.
Odpowiedz 0 Komentarzy



Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 03:26.


Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.