Wątek: ciasto
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #42  
Stary 23-02-2015, 08:09
byledopiatku byledopiatku is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Feb 2015
Posty: 9
Domyślnie

Makowiec na biszkopcie
Uniwersalny przepis
Składniki:
Masa makowa:

500g maku
4 jajka
150g masła
130g cukru pudru
2 łyżki miodu
aromat migdałowy
100g posiekanych orzechów włoskich
100g rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
mleko do sparzenia maku

Biszkopt:

4 jajka
ž szklanki cukru
˝ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
˝ szklanki mąki ziemniaczanej

Lukier:

250g cukru pudru
5 łyżek soku pomarańczowego

Dodatkowo:

kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przygotować masę makową. Mak sparzyć w mleku. (Zalewam gorącym mlekiem i przykrywam na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku). Następnie osączyć i dwukrotnie zmielić.
Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym żółtku. Następnie dodać mak, miód, parę kropli aromatu migdałowego, posiekane orzechy i rodzynki (lub kandyzowane skórki).
Osobno ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy makowej.
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę makową.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180°C.
Ok. 15min. przed końcem pieczenia masy makowej przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
Formę z masą makową wysunąć z piekarnika. Rozłożyć na niej biszkopt i piec dalej ok. 25min. Ciasto sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone w środku. Po upieczeniu pozostawić ciasto przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Kolejno oddzielić ciasto nożem od brzegów formy. Na formie ułożyć dużą deskę i odwrócić ciasto tak, aby biszkopt znajdował się na spodzie.
Przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć z sokiem pomarańczowym na jednolitą masę. Lukier rozsmarować na warstwie makowej. Posypać posiekaną skórką cytrynową.
Odpowiedź z Cytowaniem