Wątek: sałatki
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #62  
Stary 14-04-2015, 14:10
jaskierka jaskierka is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Mar 2015
Posty: 9
Domyślnie

Wegańska sałatka jarzynowa - składniki:

4 ziemniaki
1 kostka tofu naturalnego
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 winne jabłko
1 cebula
2 ogórki kiszone
100 g mrożonego groszku
5-6 łyżek majonezu wegańskiego
1 łyżka musztardy
sól i pieprz do smaku
Majonez wegański:
200 ml mleka roślinnego
np. sojowego
50 ml oleju o neutralnym smaku
50 g tofu naturalnego polsoja
2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego lub soku z cytryny
3 łyżki musztardy
1 łyżka płatków drożdżowych
szczypta czarnej soli kala namak
sól
cukier (ksylitol) i biały pieprz do smaku

Wegańska sałatka jarzynowa - sposób przygotowania: Sałatka: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler wyszorować i ugotować. Przestudzone warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę. Do warzyw dodać sparzony zielony groszek, pokrojone w kostkę tofu naturalne, obrane i pokrojone w kostkę jabłko i ogórki kiszone oraz posiekaną cebulę. Do wszystkich składników dodać majonez wegański, musztardę, sól, pieprz i delikatnie wymieszać. Majonez wegański: Mleko, pokruszone tofu, ocet, musztardę i wszystkie przyprawy miksować przez ok. 15 minut. Następnie bardzo powoli dolać olej i miksować jeszcze przez chwilę. Majonez wstawić do lodówki i poczekać kilka godzin aż stężeje.
Odpowiedź z Cytowaniem