Wątek: zupy
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #65  
Stary 15-04-2015, 13:27
joanna7007 joanna7007 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Mar 2015
Posty: 10
Domyślnie

zupa z łososia

Składniki:

500 g filetu łososia ze skórą
1 por
1 duża marchewka
2 duże ziemniaki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju Kujawskiego
1 łyżka masła
1 łyżka sosu rybnego
1 liść laurowy
4-5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
100-150 ml śmietany 30%
pęczek koperku
sól, świeżo zmielony pieprz

Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę odcinamy i odkładamy. Łososia solimy z obu stron, kroimy w grubą na 2cm kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na 15 minut.

W garnku rozgrzewamy olej i masło. Gdy będą gorące wrzucamy do środka obrane i pokrojone w plasterki por i marchewkę. Podsmażamy przez 2 minuty, dodajemy słodką oraz ostrą paprykę i zalewamy dwoma litrami wrzątku. Dodajemy sos rybny. Dorzucamy skórę z łososia, liść i ziele. Dusimy przez 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy rybę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zostawiamy na kolejne 15 minut. Wyławiamy skórę i wyrzucamy. Dodajemy koncentrat, a następnie wkrawamy do środka pęczek koperku. Zupę rybną z łososiem przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietankę.
Odpowiedź z Cytowaniem