![]() |
Jak założyć własną firmę?
Ktoś z was zakładał niedawno własną firmę?
Jak wyglądają w tej chwili wszystkie procedury i co trzeba zrobić krok po kroku? |
Jeśli zakładasz zwykłą, jednoosobową firemkę, to raczej nie czeka Cie zbyt wiele formalności.
Dokładniej jest to opisane tutaj: http://ksu.parp.gov.pl/pl/baza_wiedz...sc-gospodarcza - w tekście jest opisane, co musisz zrobić, gdzie się udać, jakie dokumenty wypełnić. Są to wiarygodne informacje, bo stronka działa z ramienia Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, ale jeśli mimo to nie będziesz czuć się na siłach samodzielnie zająć się formalnościami, możesz poszukać pomocy w biurze rachunkowym. |
dla mnie najtrudniejsze było założenie strony www dla firmy - nie miałam pojęcia jak to zrobiić. obłęd
|
I jak zrobiłaś? Tzn kto Ci zrobił?
Ja się teraz rozglądam, ale po kreatorach stron z tych tańszych: http://bowwe.com/pl/cennik bo nawet nie przypuszczałam, że zlecenie zrobienia strony informatykowi może tyle kosztować. No ale to wyjdzie taniej. A ty ile dałaś? |
Jeśli to ma być gastronomia lub catering to kompletując sprzęt, sprawdź ofertę na tej stronie http://emaks.pl/gastronomia-1.html. Naprawdę dobry sprzęt i w rozsądnej cenie. Polecam szczególnie frytkownice i grille kontaktowe. Powodzenia.
|
To zależy jaką firmę zakładasz :) Najprostsza jest jednoosobowa działaność, potem trudniejsze są spółki. A najtrudniej jest gdy chcesz postawić fabryki i zakłady produkcyjne bo to wymaga wielu zezwoleń, wykonania specjalistycznych pomiarów jak pomiary hałasu w http://akusoft.pl/ etc. Także wszystko zależy :)
|
Cytat:
Jeśli ktoś jeszcze ma z tym problem to polecam usługi wb1.pl. Ceny całkiem przystępne. |
Najpierw rejestracja:
złożenie wniosku CEIDG-1 to jednocześniewniosek o nadanie REGONu, NIPu i kodu PKD, a także zgłoszeniem do urzędu skarbowego i ZUSu. Można to zrobić online. Rejestracja VAT (najpóźniej dzień przed rozpoczęciem) Formularz do ZUS (najpóźniej 7 dni od startu) Jeśli to ma być coś z gastronomią, to sprzęt warto przejrzeć tutaj http://emaks.pl/gastronomia-1/frytow...ektryczne.html duży wybór i nie za drogo. |
Moim zdaniem trzeba przede wszystkim postawić na odpowiedni sprzęt i wysoką jakość. Tak robią profesjonaliści. Jeśli chcesz robić wędliny, to kupujesz komorę do wędzenia i parzenia, odpowiednie mięso i zatrudniasz specjalistów. Tak to działa.
|
Funri, akurat w przypadku wyrobów mięsnych ważne jest także stosowanie przypraw bez E z Tonato. Klienci nie chcą kupować wędlin naszpikowanych chemią, więc trzeba zawczasu o tym pomyśleć.
|
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 22:26. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.