![]() |
Własny biznes w gastronomii
Kobietki chciałam zapytać czy któraś z Was ma styczność z biznesem w branży gastronomicznej? Jestem coraz bardziej przekonana do otwarcia własnego biznesu (na początek niewielka restauracja orientalna). Budżet na start mamy już ustalony, ale czy są miejsca, w których warto wyposażyć lokal, gdzie się udać po sprzęt i czy warto od razu zatrudniać ludzi na umowę o pracę (po 3 miesięcznym okresie próbnym)?
|
Och...chciałam otworzyć kiedyś swój food truck z kanapkami.
|
Trzeba pamiętać że dobrą firmę tworzą przede wszystkim pracownicy. Wiadomo że w branży gastronomicznej rotacja jest na prawdę dużo. Ale jak zatrzymać u nas dobrą osobę ? Warto pomyśleć nad http://www.edenred.pl/pl/bony-podarunkowe który wydaje się dobrym dodatkiem motywacyjnym i może zatrzymać w naszym biznesie pracownika który się sprawdza.
|
na początek nie zatrudniaj na umowę o pracę, musisz zobaczyć jak biznes pójdzie. Daj sobie pół roku :) Dla motywacji polecam Ci http://praca.gratka.pl/wynagrodzenia/, miejsce gdzie zobaczysz ile polacy są w stanie zarobić :)
|
Cytat:
Wstrzymaj się z umową o pracę i przekonasz się czy uda się zarobić tyle ile zakładasz. Sprzęt kup nowy w sklepach specjalistycznych. Od siebie mogę polecić sklep http://multigastro.pl/category/zmywa...arki-kapturowe tu akurat ze zmywarkami i pewnie się przydadzą. |
Ważne, żeby gastronomia była Twoim hobby a nie tylko sposobem na pieniądze.
|
Założyłaś już ten biznes? Z jakim przedsiębiorstwem współpracujesz, który skupuje od Ciebie zużyty olej? Moja znajoma otwiera mały lokal i potrzebuje takiej firmy. Kojarzysz www.bio-ekon.pl/o-nas ? Czy korzystasz z innej firmy? Nawet nie wiedziałyśmy, że tego typu firm jest tak dużo i teraz nie wiemy z jaką nawiązać współpracę.
|
Korzystałam i w sumie nie było aż tak bardzo źle..Dobra oferta dla każdego, nie jest ona skierowana tylko do jednej grupy ludzi. W Polsce już jest coraz mniej takich profesjonalnych firm gdzie właśnie są tego typu rzeczy..Chętnie sobie przejrzę całą tą stronę, thank you :)
|
Moim zdaniem, skoro nie miałaś doświadczenia, powinnaś pójść przede wszystkim najpierw na jakiś kurs, jak prowadzić swój biznes i mieć dobrego managera. Jeżeli chcesz mieć oddany zespół postaw na porządne umowy i pensję.
|
Według mnie osoby bez doświadczenia nie powinny zabierać się za biznes gastronomiczny. Brak podstawowej wiedzy może tu być dużym problemem. Mogę za to polecić wszystkim właścicielom restauracji pojemniki 60 l od Erg System. Sądzę, że na pewno przydadzą się podczas codziennej pracy.
|
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 17:51. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.