![]()  | 
	
	
		
 Przepisy na Wielkanoc 
		
		
		
		Co dobrego szykujecie na święta? 
	Podzielcie się przepisami, może będziemy się wspólnie inspirować :) Ja na początek podrzucę fajny blog o gotowaniu - w linku przepis na schab ze śliwką. U mnie obowiązkowa potrawa na wielkanocym śniadaniu, więc to na pewno przygotuję.  | 
	
		
 Ja tą śliwkę zastępuję żurawiną. 
	 | 
	
		
 Ostatnio na Kwestii Smaku pojawiły się przepisy na różne faszerowane jajka i kilka z nich bardzo mi się spodobało, więc zapewne na moim stole będą gościły takie jajeczka. 
	 | 
	
		
 A ja odkryłam ostatnio świetny przepis na bakę, na pewno zagości na moim Wielkanocnym stole, babka jest robiona na gazowanej oranżadzie, jest pyszna pulchna i mokra taka jaką lubię najbardziej, polecam ten przepis 
	____________________ Ni dodać ni ująć http://mebledag.pl/oswietlenie/ ciekawa oferta- zapraszamy!  | 
	
		
 Wielkanocny Sernik Szafranowy na kruchym spodzie. 
	Niezbyt słodki, jeśli więc lubimy słodkie serniki, dodajmy do niego cukier. Spód można zrobić dowolny. Składniki: Kruchy spód ucierany: • 150 g miękkiego masła • 70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru • 150 g mąki pszennej • 75 g mąki ryżowej * Masa serowa: • szczypta nitek szafranu (około 30 nitek lub do smaku) • 350 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki (niegotowanego) • 1 kg twarogu sernikowego (np. Piątnicy) w wiaderku lub 1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie w maszynce do mięsa, wymieszanego ze 100 g masła (roztopionego i ostudzonego lub bardzo miękkiego). • 6 jajek, oddzielnie żółtka od białek Wysoka forma z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm i wysokości minimum 8,5 cm (ja w takiej piekłam) lub niższa forma, ale o większej średnicy - 30 cm.  | 
	
		
 Jeśli chodzi o jajka faszerowane to ja robię dwie wersję. 
	W pierwszej wyjmuję żółtko i mieszam je z fetą, majonezem i szczypiorkiem i później tym faszeruję białka. W drugiej przekrajam ugotowane jajka w skorupkach ostrym nożem na pół. Wyciągam i białko i żółtko, rozgniatam, dodaję jogurt nat, chrzan i szczypior i wkładam z powrotem do skorupek. Później panieruję tę stronę z farszem w bułce tartej i smażę na rozgrzanym tłuszczu. Pycha :)  | 
	
		
 Ja chciałabym przygotować kiedyś na Wielkanoc paschę :-) 
	 | 
	
		
 Ja w tym roku zastanawiam się co przygotować na święta.Jedziemy z mężem i dziećmi do babci. Wszyscy będziemy spędzali tam święta. Taka nasza tradycja.  
	Zamierzam przygotować kilka sałatek ( na pewno wielowarzywną oraz grecką, może jeszcze z selerem oraz szynką). Zastanawiałam sie nad ciastem i pewnie będzie to jakaś babka. Może mazurek? Jesli nie będzie chciała go upiec moja siostra. A i kupiłam już słodycze dla dzieci. Ptasie mleczko wielkanocne. ![]()  | 
	
		
 Składniki:	 
	CIASTO 25 dag mąki 25 dag cukru 25 dag margaryny (może być Kasia, Palma, dałam Palmę) 4 duże jajka 1 duża cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia LUKIER 3/4 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Przepis na ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć do białości (na puszystą masę) z miękką margaryną i cukrem. Dodać startą na tarce jarzynowej na małych oczkach całą cytrynę (wcześniej wyszorowaną i sparzoną). Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przygotować foremkę na babkę z kominkiem (2 litry), wysmarować masłem (lub margaryną) i delikatnie wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć łyżką do foremki. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, a następnie wyjąć z foremki i jeszcze ciepłą polać lukrem. Przepis na lukier: Cukier puder razem z sokiem z cytryny bardzo dokładnie wymieszać, rozetrzeć łyżką. Polukrować babkę po lekkim przestudzeniu.  | 
	
		
 Oto przepis na wykonanie takiego zakwasu: 
	Składniki: 1 kg i 300 g mąki żytniej razowej 3,5 litra wody 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy ½ kromki razowego chleba Sposób przygotowania: Wodę przegotować i przestudzić aż będzie letnia. W kamionkowym garnku zmieszać mąkę z wodą, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać chlebek, liść laurowy. Odstawić na kilka dni. Po ukwaszeniu przelać do butelek i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Zobacz także: Prawdziwy żurek - tylko na zakwasie! Przepis na klasyczny żur wielkanocny: Składniki: 0,5 litra zakwasu 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw kilka kawałków wędzonego boczku kilka kawałków szynki małe pętko białej kiełbasy 3 liście laurowe 1 cebula 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku 3 ugotowane na twardo jajka 2 suszone grzyby 2 łyżki stołowe chrzanu łyżka mąki pszennej 3 łyżki śmietany ugotowane i potłuczone ziemniaki sól, pieprz 12Następna strona »  | 
| Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 02:26. | 
	Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.