![]() |
sałatki
Boski szpinak! (sałatka)
SKŁADNIKI Duża miska przebranych i umytych liści świeżego szpinaku, Pól słoiczka suszonych pomidorów w oliwie, Oliwa z pomidorów, 1 kostka ziarnistej fety, 0,5-0,7 szkl pestek słoneczkina, uprażonych ew. prażone pestki pinii, ew. 4 plastry szynki parmeńskiej/kumpiaka/innej szynki wędzonej na surowo, Odrobina soli i pieprzu Do miski wrzucić szpinak, co większe liście porwać. Fetę pokruszyć na drobne grudki, dodac do liści. Pomidory pokroić w paseczki, też wrzucić do środka. To samo ze słonecznikiem. Wszystko odrobinę posolić i popieprzyć, dodac troche oliwy z pomidorów, wymieszać. Jeśli będzie zbyt suche, dodać oliwy. Gdy będzie już takie jak ma być, pokroić szynkę w cienkie paski i posypać nimi sałatkę. Jest boska z dobrym winem, jedzona w cienistym ogrodzie na późne śniadanie albo wczesną klację albo z jakiejkolwiek innej okazji... |
Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
800 g ugotowanej kaszy pęczak 1 świeży ogórek, umyty, pozbawiony pestek, pokrojony w kostkę 1 pęczek szczypiorku, umyty, drobno pokrojony 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 25 g migdałów w całości, obranych 1 duży pęczek natki pietruszki, umytej, drobno pokrojonej (opcjonalnie można użyć 2 pęczków, kilka listków pozostawiamy do dekoracji) 1/2 mango, umytego, obranego, pokrojonego w kostkę 1 brzoskwinia, umyta, obrana, pokrojona w kostkę 25 g żurawin 25 g rodzynek 50 g pistacji 1 pęczek rzodkiewek, umytych, pokrojonych w półtalarki Sos 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki oliwy z oliwek niewielka ilość soli niewielka ilość świeżo mielonego pieprzu Smażone plastry schabu 1 opakowanie schabu w plastrach, umytych i osuszonych niewielka ilość soli niewielka ilość świeżo mielonego pieprzu niewielka ilość oliwy z oliwek Przygotowanie Do dużej miski wrzucamy ugotowaną kaszę pęczak (możemy użyć również kaszy jaglanej lub gryczanej). Do kaszy wrzucamy pokrojonego w kostkę ogórka, następnie dodajemy drobno pokrojony pęczek szczypiorku oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do miski ze składnikami wrzucamy żurawinę, rodzynki, pistacje oraz migdały w całości. Dodajemy pokrojone w kostkę mango oraz pokrojoną w kostkę brzoskwinię. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Rzodkiewki kroimy w półtalarki i dodajemy do pozostałych składników. Sos Do małej miseczki przekładamy 1 łyżkę musztardy Dijon, następnie dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy 1 łyżkę wody, całość mieszamy. Sos odstawiamy na bok. Smażone plastry schabu Plastry schabu myjemy i osuszamy. Delikatnie nacinamy błonkę na brzegach plastrów. Mięso z obu stron doprawiamy pieprzem i solą. Plastry schabu smażymy na bardzo gorącej patelni posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek. Schab smażymy ok. 2 minut z każdej strony. Podsmażone plastry schabu przekładamy na bok, żeby odrobinę ostygły. Wysmażone plastry kroimy w kostkę. Mięso dodajemy do miski ze składnikami na sałatkę, na górę wylewamy wcześniej przygotowany sos. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Całość mieszamy. Sałatkę przed podaniem wstawiamy minimum na 5 godzin do lodówki. Dekorujemy kilkoma listkami natki pietruszki. |
Sałatka z kurczaka, brzoskwini i mięty
Majonez Dekoracyjny 2 łyżki duże filety z kurczaka 2 sztuki mieszanka sałat 120 g połówki brzoskwiń z puszki 4 sztuki młoda cebulka lub szczypiorek 0,5 pęczka mała papryczka czerwona ostra 3 sztuki świeża mięta 1 pęczek olej 2 łyżki sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku Filety z kurczaka posól i posyp pieprzem. duże filety z kurczaka Smaż na lekko złoty kolor z dwóch stron. duże filety z kurczaka olej Usmażone filety z kurczaka pokrój w poprzek w cienkie paseczki. Majonez wymieszaj z sosem z brzoskwiń oraz 1/3 drobno pokrojonej świeżej mięty. Majonez Dekoracyjny WINIARY połówki brzoskwiń z puszki świeża mięta Brzoskwinie pokrój w kostkę nie grubszą niż o bokach ok 1 centymetra. połówki brzoskwiń z puszki Białą część młodej cebulkę pokrój w plasterki a górną część/szczypior w kawałeczki nie większe jak 0,5 cm. młoda cebulka lub szczypiorek Ostrą papryczkę drobno pokrój. Sałatę opłucz, osusz i porwij lub pokrój na mniejsze kawałki. mieszanka sałat mała papryczka czerwona ostra Sałatę wymieszaj z pokrojoną pozostałą miętą, cebulką ze szczypiorkiem oraz ostrą papryczką. Tak przygotowaną sałatę wyłóż na talerz lub do miseczki i posyp pokrojona brzoskwinią oraz kurczakiem. Suto skrop majonezowym sosem z miętą. Daj szansę mojemu blogowi http://patioiogrod.hatenablog.com/. Na prawdę warto! |
Sałatka curry
Drukuj przepis Składniki 1 pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera konserwowego 1 puszka ananasa 0,5jogurtu greckiego 3 łyżki curry w proszku 1 łyżka soku z cytryny pieprz, sól do smaku Sposób przygotowania Krok 1 Kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy do smaku curry, solą i pieprzem. Smażymy. Ananasa kroimy w kostkę, seler w mniejsze części. Wszystkie składniki mieszamy. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, curry, sól i pieprz. Mieszamy. Moje spojrzenie na świat - http://cowkomputerzepiszczy.blog.pl. Czytaj i komentuj. |
A macie jakieś pomysły na sałatkę z awokado?
|
Sałatka z mango i krewetek
krewetki tygrysie 200 g mango 1 sztuka mix sałat 1 opakowanie kiełki słonecznika 1 garść Majonez Dekoracyjny WINIARY 3 łyżki jogurt naturalny 3 łyżki pestki słonecznika 2 łyżki ketchup 3 łyżki marynata: czosnek 1 ząbek miód 1 łyżka olej 2 łyżki papryka ostra 1 szczypta sok z cytryny 1 łyżka Przy okazji polecam blog http://malarstwo.yolasite.com/, pozycja warta uwagi. |
a macie jakiś sprawdzony przepis na sałatkę z kukurydzą? ;)
|
Sałatka z awokado i soczystym kurczakiem - składniki:
pierś z kurczaka - 4 sztuki Fix Knorr Soczysty kurczak z patelni z papryką i rozmarynem - 1 opakowanie Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie sałata masłowa - 1 sztuka Pomidorki malinowe - 200 gramów awokado - 1 sztuka kulki mozzarelli - 1 opakowanie oliwa z oliwek - 100 mililitrów woda - 4 łyżki Blog http://szkolaseniora.blog.iwoman.pl/ - nowa odsłona. |
sałatka z brokułem
1 słoik marynowanego startego selera 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 róża brokułów 1 łyżka łuskanych pestek słonecznika 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól Selera osączyć z zalewy, wyłożyć na półmisek. Paprykę pokroić w niewielką kostkę, brokuły podzielić na różyczki, obgotować w lekko osolonej wodzie. Pokrojoną paprykę i brokuły ułożyć na selerze. Polać majonezem zmieszanym z jogurtem, posypać pestkami słonecznika. Blogowe szaleństwo na http://hotelowelove.blog.iwoman.pl/ - zapraszam. |
Sałatka śledziowa z żurawiną
Składniki 600g. filetów śledziowych 200g. żurawiny 200g. orzechów włoskich 1 por tylko biała część 1 duża czerwona cebula 4 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki oleju rzepakowego 1 pęczek koperku sól morska,świeżo zmielony pieprz Marynata: ------------- 1l. wody 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 4 goździki 4 kulki pieprzu 1/2 szklanki octu spirytusowego 1 łyżeczka cukru 2 średnie cebule obrane i pokrojone w półplasterki Etapy przygotowania Składniki marynaty zagotowujemy w garnku,studzimy.Do marynaty wrzucamy filety śledziowe,odkładamy garnek w chłodne miejsce na 4h. Po czasie filety śledziowe wyjmujemy z marynaty,odsączamy,kroimy ukośnie w trzy centymetrowe dzwonki,wrzucamy do miski. Orzechy prażymy na suchej patelni,grubo siekamy,żurawinę parzymy we wrzątku przez kilka minut,odsączamy,cebulę i por kroimy w półplasterki,przelewamy wrzątkiem,koperek siekamy,dodajemy do śledzi.Dodajemy musztardę,olej,doprawiamy do smaku,dokładnie mieszamy.Śledzie przekładamy do miseczki,dekorujemy.SMACZNEGO. Chcesz mnie bliżej poznać - http://telefonwsieci.bloog.pl/. Wejdź i skomentuj. |
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 23:18. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.